Šta je novo?

Porez na kriptovalute

Sada razmisljam kakva bi situcija izgledala da sav taj dobit sto je ostvaren u SW prenesem u SRB ili neku drugu zemlju na balkanu i na taj nacin zaobidjem skroz porez u SW i platim nesto minimlano ili mozda cak nista jer je sve ostvareno van drzave (ulog+dobit), da li ima iko iskustva s tim?
Pa uvek možeš da legalno ovde platiš 15% poreza i to bi trebalo da je to

@Sazu
Sada je pitanje da li zelis fiat, zaradjen od kripta, da prebacis iz SWE kod nas, ili kripto da unovcis kod nas?
Pretpostavljam da je ovo drugo u pitanju?

I kako pare posle preneti legalno u Svedsku...
Generalno i dobro je ako je kod nas porez manji pa da ljudi to rade kod nas umesto u nekoj drugoj zemlji, mi tu nista ne gubimo.

@tomaks da, kripto da unovcim. A i novac koji se nalazi na raznim platformama kao paypal i sl. (isto od prodaje kripta). Probao sam otvoriti racun kod nas i preko paypala prebacivat fiat direktno na racun ali nije jednostavno kao u EU zemljama gde se moze bankovni racun direktno spojit s paypal racunom, nego koliko sam skontao mora se imati VISA kartica da bi imao mogucnost transfera, medjutim u banci kojoj sam otvorio racun imaju samo master card debitnu karticu tako da sad moram negde drugo da otvaram novi.

@Hairr123 Ma ni govora, cilj mi je da izbegnem javnu kradju u SW, porez bi bio preko 50k evra sigurno na ovu sumu koju planiram prebacit. Kontam se odjavit skroz na 1 god tako da legalno izbegnem njihov porez a kod nas prebacit svu dobit i ulozit u neke produktivne stvari. Eh sada posto se ne vodim da zivim kod nas koliko vremena bi trebalo da budem tu da bi se smatrao poreskim obaveznikom?

@Sazu
U slicnoj sam situaciji kao i ti, samo sto je kod mene u pitanju Nemacka, gde nije to toliko strogo regulisano. Ali svejedno me interesuje prebacivanje kripta, odnosno unovcavanje u Srbiji.
Prvi problem sa kojim bi se suocio je izbor menjacnica, odnosno unovcavanje kripta sa istih. Koliko vidim kod nas je to moguce samo preko CEX.io i preko domacih ECD.rs.
Sto se tice poreza, meni je palo na pamet da ga poklonim nekom iz porodice sto zivi u Srbiji, tako da bi se platio porez od samo 5%. E sad da li je to moguce, i da li sam ja nesto pogresno shvatio kako poklon funkcionise, nisam siguran. Mozda gospodja @JaVolimKnjigovodstvo moze reci nesto o tome, ako vec nije. Nisam ispratio sav njen video material na YT, ako je uopste spominjano. I ako je uopste i njoj poznat taj detalj.
Sto se paypala tice, tu ti na zalost ne mogu mnogo pomoci, procackaj jos malo o toj opciji.
Uglavnom ako saznas nesto jos, podeli sa nama, svaka info znaci. :)

Zanima me sledeća situacija... Imam na nekoj stranoj menjačnici neki kripto.. btc, eth, ltc.... i njih tamo zamenim az Tether (USDT) Pošto je to stable coin... njega prebacim na našu menjačnicu i menjam u dinare.... Da li onda plaćam neki porez na kapitalnu dobit s obzirom da Tether uvek vredi isto, to jest prodajem ga po istoj ceni po kojoj sam ga tamo negde kupio.
Još uvek ne znamo detalje, čekamo da se Ministarstvo finansija oglasi. Moje lično mišljenje je da se gleda koliko si uložio a koliko prodao, gledano u dinarima i na to se plaća porez. Ali nemoj ovo smatrati za konačan odgovor, kao što rekoh, čim se Ministarstvo oglasi napraviću snimak. A kako stoje stvari biće to mamutska serija o kriptovalutama :D :D :D

@tomaks da, kripto da unovcim. A i novac koji se nalazi na raznim platformama kao paypal i sl. (isto od prodaje kripta). Probao sam otvoriti racun kod nas i preko paypala prebacivat fiat direktno na racun ali nije jednostavno kao u EU zemljama gde se moze bankovni racun direktno spojit s paypal racunom, nego koliko sam skontao mora se imati VISA kartica da bi imao mogucnost transfera, medjutim u banci kojoj sam otvorio racun imaju samo master card debitnu karticu tako da sad moram negde drugo da otvaram novi.

@Hairr123 Ma ni govora, cilj mi je da izbegnem javnu kradju u SW, porez bi bio preko 50k evra sigurno na ovu sumu koju planiram prebacit. Kontam se odjavit skroz na 1 god tako da legalno izbegnem njihov porez a kod nas prebacit svu dobit i ulozit u neke produktivne stvari. Eh sada posto se ne vodim da zivim kod nas koliko vremena bi trebalo da budem tu da bi se smatrao poreskim obaveznikom?
MIslim da ti je to dobra ideja, da se odjaviš i prijaviš ponovo u Srbiji. Inače, nije potreban nikakav rok da bi se smatrao poreskim obveznikom Srbije, jer zakon kaže da porez plaćaju nerezidenti za prihod ostvaren na teritoriji Srbije, a to je upravo ako kripto prodaš preko srpske menjačnice. Međutim, ono malo što sam videla kako funkcionišu poreski propisi u drugim zemljama, a i naša ima istu varijantu, a to je: ako si poreski obveznik jedne zemlje, plaćaš porez na prihod gde god da ga ostvariš.

Možda je ideja o odjavljivanju i prijavljivanju ovde dobra, ali ne smem da ti savetujem tako nešto. Raspitaj se još negde.
I kako pare posle preneti legalno u Svedsku...
Generalno i dobro je ako je kod nas porez manji pa da ljudi to rade kod nas umesto u nekoj drugoj zemlji, mi tu nista ne gubimo.
Dobro pitanje: kako pare preneti u Švedsku a da ga ne proglase teroristom :D Naš zakon se zove: Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma

MIslim da ti je to dobra ideja, da se odjaviš i prijaviš ponovo u Srbiji. Inače, nije potreban nikakav rok da bi se smatrao poreskim obveznikom Srbije, jer zakon kaže da porez plaćaju nerezidenti za prihod ostvaren na teritoriji Srbije, a to je upravo ako kripto prodaš preko srpske menjačnice. Međutim, ono malo što sam videla kako funkcionišu poreski propisi u drugim zemljama, a i naša ima istu varijantu, a to je: ako si poreski obveznik jedne zemlje, plaćaš porez na prihod gde god da ga ostvariš.

Možda je ideja o odjavljivanju i prijavljivanju ovde dobra, ali ne smem da ti savetujem tako nešto. Raspitaj se još negde.

Dobro pitanje: kako pare preneti u Švedsku a da ga ne proglase teroristom :D Naš zakon se zove: Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma

Poznajem zakon sto se tice SW, da bi bio oslobodjen poreza moram se odjavit i ispisat iz porezne, stim da ne smem biti duze od 72 dana u godini gore jer inace bi morao da platim dupli porez, kod nas i kod njih a to ne bi valjalo nikako :LOL:

Tako da bi meni odgovaralo super da platim samo 15% na vec ostvarenu dobit a i na ostalu koju planiram za nekih 6-12meseci.
Sto se tice Svedske, ne bi bilo nikakvih problema da kasnije sav taj dobit prenesem tamo jer znam par njih koji su slicno uradili, s tim da su oni odselili u Dansku gde u to vreme nije bilo nikakvog poreza na kripto. Uslov je bio da se boravi 6 meseci u Danskoj (zaposlen ili ne) nakon cega postajes obavezan placati porez toj zemlji i naravno posto nije bilo poreza na kripto samo se dobit prebaci na bankovni racun i nikom nista :D. Zato sam i pitao da li kod nas ima tako neki rok boravka nakon kojeg se postaje poreski obaveznik, jer razlikuje se mnogo kad sagledam razlicite zemlje.

Dobar dan svima od novog člana! :)

Pročitao sam svih 7 stranica ove teme ali mi i dalje neke stvari nisu jasne. Šta ako, na primer, ja DCA (Dollar Cost Averaging) u kripto svakog meseca i nisam ništa prodavao do sada. Uložena suma je poprilično narasla ali ovde imamo mnogo malih kupovina pa nemam jedinstvenu nabavnu cenu nego mnogo različitih cena. I u jednom trenutku poželim da samo izvučem uloženo, npr. uložio sa 50.000 RSD tokom više meseci i sada želim da na račun isplatim 50.000 RSD. Shvatam da i na to treba svakako podneti poresku prijavu, ali kako u ovom slučaju dokazati nabavnu cenu kada imamo više njih svakog meseca?

Takođe, recimo da nisam uvek ulagao u BTC zbog visokih cena transakcija na blokčejnu, kupovao se i BHC, LTC, DASH dok je bio podržan od ECD-a, pa u nekim situacijama čist BTC, USDT itd. Da li ja sada moram da prodam isti koin koji sam kupio konkretnom transakcijom ili je dovoljno samo, kao što su mnogi prethodno u ovoj temi predložili, priložiti izvod iz banke sa transakcijama prema ECD.RS koje će zbirno iznositi 50.000 RSD? Ako je poreskoj jedino bitan dinarski priliv i odliv, ovo je najjednostavnije rešenje za poresku prijavu. Pošto sam dokazao nabavnu cenu od 50,000 RSD, svako dalje povlačenje nakon početnih 50.000 RSD smatralo bi se kapitalnom dobiti i tek onda na to bih plaćao 15%? Jedino sam ECD koristio za kupovinu kriptovaluta.

Hvala unapred na odgovoru!

Poslednja izmena:
... je dovoljno samo, kao što su mnogi prethodno u ovoj temi predložili, priložiti izvod iz banke sa transakcijama prema ECD.RS koje će zbirno iznositi 50.000 RSD? Ako je poreskoj jedino bitan dinarski priliv i odliv, ovo je najjednostavnije rešenje za poresku prijavu. Pošto sam dokazao nabavnu cenu od 50,000 RSD, svako dalje povlačenje nakon početnih 50.000 RSD smatralo bi se kapitalnom dobiti i tek onda na to bih plaćao 15%? Jedino sam ECD koristio za kupovinu kriptovaluta.

Hvala unapred na odgovoru!
Moje mišljenje je da si ovde sam i odgovorio na pitanje, mada čekamo detaljnija uputstva.

Moje mišljenje je da si ovde sam i odgovorio na pitanje, mada čekamo detaljnija uputstva.
Svakako čekamo detaljnija uputstva od Poreske uprave. Još uvek se ništa ne zna.
Da li je nekome od vas ovaj detaljan vodič od koristi? Prvo: Zakon o porezu na imovinu je naveo da se porez plaća i na kriptovalute. Nigde još nije navedeno kako se to obračunava, verovatno čekaju početak naredne godine, jer se porez na imovinu plaća gledajući kalendarsku godinu.
Drugo: čemu uputstvo kad nemamo osnovnu informaciju - šta se podnosi kao dokaz?

Da podelim moje iskustvo od prosle nedelje.
Povucen novac sa CEX (wire transfer)
Banka trazi ugovor izmedju mene i posiljaoca ili fakturu, naravno ja nemam ni jedno ni drugo.
Novac ce biti vracen posiljaocu jer banka odbija bilo kakvu vrstu saradnje izriciti su...
Ima li ko ovakva iskustva sa wire transfer na vece sume?

Da podelim moje iskustvo od prosle nedelje.
Povucen novac sa CEX (wire transfer)
Banka trazi ugovor izmedju mene i posiljaoca ili fakturu, naravno ja nemam ni jedno ni drugo.
Novac ce biti vracen posiljaocu jer banka odbija bilo kakvu vrstu saradnje izriciti su...
Ima li ko ovakva iskustva sa wire transfer na vece sume?
Druze to je praksa oduvek i to vazi za sve banke.
Moras da imas osnov po kom je priliv deviza in inostranstva, narocito kad je u pitanju priliv od strane pravnih lica.

Mislim da se ne razumemo, nije prvi put da primam novac. Osnov se popuni i to je ok, ali sada traze ugovor ili fakturu od kada je stupio ovaj novi zakon na snagu.

PROFILER

Sve... u intesi sam zaglavio a u ostalima (vecina koja ima kod nas) istu stvar mi traze, znaci ne moze samo popunis osnov...

Ne znam jos uvek o cemu se radi. Da li su uslovili banke da ne bi ljudi dizali pare uz manji porez fazon kazes da je crypto i to je to ili je samo trenutna birokratska sprdnja.

Solarijum je najbolja varijanta, ako imate kome da prodate, ecd je dr. opcija i po meni sigurica do sada.

skoro povukao preko cex-a na nasu banku.. sitan iznos.
uredno leglo i niko me nije smarao za bilo kakav ugovor itd.. Ako si povukao veci iznos mozda je to alarmiralo da te smaraju

rešenje je kartica, a ne wire transfer. fee na stranu, naravno, ali jeste rešenje.

Zavisi o kojim sumama pricamo pitanje je da li ne bi smarali. Voleo bi da cujem iskustvo od nekoga drugog.

najbolje je da otvoris racun u nekoj stranoj online banci, koja je u programu SEPA. Pa se usput otarasis i te provizije prilikom povlacenja, jer sepa provizija obicno bude free ili fiksno 3-5evra. Recimo svajcarska "neon free" (ovde bi jedino platio konverziju iz evru u chf nekih 1-2%) ili "N26" (Nemacka online banka). Ako bi povlacio dolare, svakako bi placao tiih 1-2% provizije za konverziju iz usd-eur ili usd-chf. Mislim da je 1-2% ali svakako ako se odlucis za ovaj nacin pronadji te informacije

Jel cex i dalje ne prima master card withdraw kao i advcash ili su vratili ?

najbolje je da otvoris racun u nekoj stranoj online banci, koja je u programu SEPA. Pa se usput otarasis i te provizije prilikom povlacenja, jer sepa provizija obicno bude free ili fiksno 3-5evra. Recimo svajcarska "neon free" (ovde bi jedino platio konverziju iz evru u chf nekih 1-2%) ili "N26" (Nemacka online banka). Ako bi povlacio dolare, svakako bi placao tiih 1-2% provizije za konverziju iz usd-eur ili usd-chf. Mislim da je 1-2% ali svakako ako se odlucis za ovaj nacin pronadji te informacije
Samo koliko znam kao rezident Srbije ne smes da otvaras devizni racun u inostranstvu sem u izuzetnim situacijama koje su definisane zakonom

A sta ako sve coine prodam na cexu recimo za 2k e, i kupim od toga 1 Eth, potom ga prodam za 2100 recimo , znaci samo na tih 100e placam 15e porez?

A sta ako sve coine prodam na cexu recimo za 2k e, i kupim od toga 1 Eth, potom ga prodam za 2100 recimo , znaci samo na tih 100e placam 15e porez?
Bilo bi dobro zar ne 😂, placas na prvu dobit, to jest dobit na sve te coine (to ti znas koliko je tacno), pa kad ulozis u eth i on ti ostvari dobit onda porez i na tu sumu, kao npr tih 100e sto kazes. Uglavnom, na svaku dobit se placa porez, bilo koliko bilo.

Nazad
Vrh Dno