Šta je novo?

Ukidanje rominga za Cg, Bih, Srb, Mkd, Alb, a možda i Grčka za srpske operatere

Da se malo umešam... :)
Razumeo sam da kada boravim u CG, da mogu da zovem sve brojeve u CG. To se ne naplaćuje dodatno (ide iz mog paketa).
A kada mene pozove kolega iz CG (sa svog CG broja), kako će njemu tarifirati? Hoće li mu naplatiti međunarodni poziv? Na kraju, on i ne mora da zna da li sam ja u CG ili u SRB.

Da li sam dobro shvatio?
U CG normalno koristim moj paket (MTS-Zmaj tarifa) za pozivanje i slanje SMS prema svim mrežama u CG i Srbiji i normalno koristim net, bez dodatnih troškova?
Auhhhh.... Pa zar ćemo opet ispočetka? 🤣

Kada ste u zemljama ZB (a niste u matičnoj zemlji) možete pozivati SVE brojeve zemalja ZB (pa i svoju matičnu) BEZ DODATNOG TROŠKA.

@desp
Moja greška, ako si ti u CG i prijatelj u CG sa CG brojem.... Onda stvarno ne znam kako se njemu tarifira kada tebe on pozove... 😇

Pa to... ili drugačije; kada pozovem kolegu sa CG brojem koji je u kod mene Beogradu. Kako će mi to naplatiti?

Nelogično mi je da on mene poziva za dž, a mene da oderu za međunarodni poziv.

Stvarno moram da proverim, zato što i pored toga što sam pratio temu ima jako mnogo različitih informacija.
Moglo bi lepo sve da se stavi u prvi post...

Kada ste u zemljama ZB (a niste u matičnoj zemlji) možete pozivati SVE brojeve zemalja ZB (pa i svoju matičnu) BEZ DODATNOG TROŠKA.
Moze pojasnjenje? Na Telenor i A1 sajtu je jasno da je to tako kao sto si ti rekao i tu se slazem. Ali na sajtu MTS, to nigde nije receno (plus zasto i dalje postoje Mtel minuti i paketi ako je to tako)?

Stvarno moram da proverim, zato što i pored toga što sam pratio temu ima jako mnogo različitih informacija.
Moglo bi lepo sve da se stavi u prvi post...
Sav saobraćaj kod mts-a koristiš kao da si u Srbiji.

Prilozi

• Postpaid (1).pdf
    755.1 KB · Pregleda: 52
Pa to... ili drugačije; kada pozovem kolegu sa CG brojem koji je u kod mene Beogradu. Kako će mi to naplatiti?

Pa logično je.
Ti plaćaš poziv ka njemu kao da je on u svojoj matičnoj mreži. Razliku u ceni koštanja od njegove matične mreže do mreže gde se on nalazi u romingu plaća on. Da je on npr. u Americi nelogično je da ti plaćaš poziv do Amerike, zar ne? E sada, pošto je on u regionu ZB njega ne košta ništa poziv od njegove matične mreže do njega.

Stavio si za A1
Jesam, neko je tražio pa da ne pišem dva posta. Nema cenovnik za mts, ljudi veruju da ćemo se fer ponašati, mada je u CG i Bosni mtel u njihovom vlasništvu pa i nemaju dodatnih troškova. A ovo za mtel minute verovatno ni oni ne znaju zbog čega to još postoji....

Evo za mts, 0a je Grcka. Nemaju nikakve pakete za internet za grcku jos uvek, a oni stari za evropu i za sam net se ukidaju 15.07, videcemo sta ce biti tad. Sreca pa mi sad treba...

Jesam, neko je tražio pa da ne pišem dva posta. Nema cenovnik za mts, ljudi veruju da ćemo se fer ponašati, mada je u CG i Bosni mtel u njihovom vlasništvu pa i nemaju dodatnih troškova. A ovo za mtel minute verovatno ni oni ne znaju zbog čega to još postoji....
Pa kad si uSrbiju el moze da zoves CG

Sve sto imas u svom paketu od neta, imas i u regionu ZB (sto ne znaci da mozes da koristis onih 20GB ako si u Boxu 3 ili 100GB ako si u Boxu 4). Jedino sto ne znam, je da li ako smo recimo Omorika 1 (znaci imamo 3GB u paketu), i nakupi nam se 6GB (jer recimo nismo koristili net prethodni mesec), da li u regionu ZB mozemo iskoristiti svih 6 u toku jednog meseca ili samo 3GB?

Koji si paket i jel ti skida internet sa tvojih podataka ili slucajno naplacuju tj.uvecava ti se racun?
Kao kod kuce

Prilozi

• 0C56DD30-2ACA-4508-8F49-DBC85F717B76.jpeg
    0C56DD30-2ACA-4508-8F49-DBC85F717B76.jpeg
    74.4 KB · Pregleda: 152

Prilozi

• Screenshot_20210629_211459.jpg
    Screenshot_20210629_211459.jpg
    78.1 KB · Pregleda: 108
  • Screenshot_20210629_211543_gr.cosmote.whatsup.jpg
    Screenshot_20210629_211543_gr.cosmote.whatsup.jpg
    101.1 KB · Pregleda: 101
O ovom paketu prica clan evo nasao stranicu prevedeno na engleski.

A1 MK Data za zapadni balkan.
Роаминг пакетот вклучува 2GB интернет во роаминг во земјите од Западен Балкан (Србија, Албанија, Косово, Црна Гора и Босна и Херцеговина), со еднократен надоместок од 299 денари. Пакетот е со валидност од 30 дена од датумот на активација, по што автоматски се деактивира. Со активација на овој пакет имате целосна контрола на трошоците за интернет во роаминг. Ако го потрошите вклучениот интернет во пакетот, пристапот до услугата интернет во роаминг ќе биде прекинат и со тоа нема да ве доведе до несакани трошоци. Пакетот важи на сите оператори. 299 Den/ Oko 600din
Роаминг пакетот вклучува 5GB интернет во роаминг во земјите од Западен Балкан (Србија, Албанија, Косово, Црна Гора и Босна и Херцеговина), со еднократен надоместок од 499 денари. Пакетот е со валидност од 30 дена од датумот на активација, по што автоматски се деактивира. Со активација на овој пакет имате целосна контрола на трошоците за интернет во роаминг. Ако го потрошите вклучениот интернет во пакетот, пристапот до услугата интернет во роаминг ќе биде прекинат и со тоа нема да ве доведе до несакани трошоци. Пакетот важи на сите оператори. 500 den / Oko 1000din
A1 Roam Surf Greece
Месечен пакет во роаминг Грција со 10GB за 999 денари 10GB 2000din.

Samo izveštaj sa terena da podnesem 😎

U CG sam, A1, paket NEO 3.
Sve fercera kako treba, imam Neo min/sms i 2.209 MB za internet.
Zvao po jedan poziv Makedoniju i Bosnu, više poziva Srbiju, nema troškova 😁
Pozdrav 👍IMG_20210701_161009.jpg

P.S. evo mejla gde mi konkretno jutros potvrđuju ono iz cenovnika:
Screenshot_2021-07-01-16-15-30-198_com.trtf.blue.png

Poslednja izmena:

Evo i ovde da okacim, Mtel.ba razresio sve nedoumice do sitnih detalja (verujem da je ista stvar i sa Mts-om, samo neko iz mts.rs nije odradio domaci zadatak da objasni svima nama kao sto neko iz mtel.ba jeste). Procitati obavezno korisnici mts-a, jako koristan tekst.

Bogme pre paid je bolje prošao od post paida. Ispada da nema nekakvih ograničenja...

Kako bre bolje? Pa za prepaid ne važe mesečni planovi, troši se kredit 🤔🙄

Važe dodaci koje dokupiš. Ako sam dobro skontao? Edit: Loše sam skontao. :)
Imam mtel BIH pre paid karticu pa ću probati baš. Da vidim.

Ne vazi Prijatelj broj,niti ona ponuda Samo za tebe vec skida s kredita 0,2 markice kao unutar BiH pripejd.Za mjesecne planove ne znam,ovo sam testirao.Internet samo ako je naznaceno.

Za total 4 još uvek u telenoru ne znaju kakva je situacija, da li imam 4,8,16 ili svih 20gb za zemlje ZB.

Ni u aplikaciji nemam skalu koliko me sleduje interneta kao što to imam na go data paketu gde piše 3gb za ZB.

Nelogicno je ali jedino tako moze da funkcionise za sada sve dok ZB ne postane jedan ekonomski prostor i zajednicki operateri.

Dakle, poenta je da kada ste u romingu sve je IDENTICNO KAO KOD KUCE.

Znaci, odete u CG i tamo zovete CG broj naplatice vam identicno kao da ste u Srbiji:
Medjunarodni poziv kao iz Srbije za CG, a ne kao ranije odlazni poziv iz rominga ka zoni 1

Pa dobro, jasno je šta znači ukidanje romiga.
Obrni okreni, nemaš pojma, ne zanima te i nije ni bitno da li i kako telefon koristiš kod kuće ili u nekoj mreži Zapadnog Balkana. Sve što možeš da uradiš (ili tebi da urade pozivaoci), košta te isto kao da si u matičnoj mreži.

Ali to je Zapadni Balkan. Grčka nije u grupi ZB, a opet ima nekih olakšica.
Ima li negde (iole) pouzdano objašnjeno za Grčku? Ovaj članak sa Politike je nepotpun.

Možda' za Grčku da otvorimo novu temu? :unsure:

Evo za A1 Neo Neo Max tarifu

Prilozi

• 164E55BA-D70D-4B12-AC4D-82CB696AD223.jpeg
    164E55BA-D70D-4B12-AC4D-82CB696AD223.jpeg
    70.7 KB · Pregleda: 90
Vrh Dno