Šta je novo?

Redmi Note 10 / 10 Pro

Redmi Note 10 nikako ne moze biti sporiji od Redmi 9, koji nije spor (nije to instant kao na starijim androidima ali to je vec do androida, animacija, aplikacija i ostalih (d)efekata). I Redmi 3 deluje brzi od Redmi 9, Note 8 i sl. ali bas i nije.
Ali ako za iste/slicne pare ima Note 8 Pro, onda to bez razmisljanja. Prosle godine je i Note 9S bio <20.000
 
Nešto brži (taj procesor u RN10 je unapređena verzija SD660), lakši za držanje i po težini i ergonomiji, bolje kamere, bolja baterija, ekran mnoooogo bolji (bledunjavi IPS vs AMOLED).
Mislim da vredi preći, ako to pitaš.
 
Ja sam navikao na veoma brze i fluidne telefona pa nemam tako negativan utisak o RN 10, doduše, odmah sam instalirao Nova laucher i sa njim svakako radi bolje nego sa stock.
Jedino što mi deluje da interna memorija nije tako brza kao što bi trebalo prema specifikaciji (navodno UFS 2.2) ali opet radi dovoljno brzo i brže od starih uređaja sa eMMC. Čipset je ok, pre svega CPU, ali je GPU slaba tačka, što u ovoj klasi i nije neka mana, ne verujem da neko kupuje ovakav telefon zbog igranja zahtevnih naslova.
svi mi volimo da nam brze radi, a i te razlike u brzini su lako uocljive kada dodjes na neku web stranicu sa slikama i na nekim telefonima su sve slike vec otvorene, dok se na drugima polako usnimavaju jedna po jedna i moras da cekas da se otvori cela stranica. Po tome ja uporedjujem brzinu nekog telefona. E sad ne bih da tvrdim da je snapdragon 678 spor procesor, ali nesto koci tu brzinu kod RN10. Danas sam razgovarao sa rodjakom koja ga je kupila u petak i kaze da ga jos nije punila od petka, puna 3 dana, znaci baterija lepo drzi s'obzirom da je ona pricalica. Ona jeste zadovoljna, ali moj subjektivni utisak je da bi to moralo biti bolje.
Displej ima lepo jako osvetljenje, meni je to ocigledna razlika u odnosu na lcd. To zelim da naglasim jer su neki pisali da se ne razlikuje od lcd, sto mislim da nije tacno.

Moguce da ga usporava sam Miui, verujem da bi xiaomi bolje prosao i vise izvukao iz istog hardvera da je instalirao cist android.
 
Pa sad ispade da ovi RN10/10pro bas i nisu neki telefoni?

Prvo je bio hipe tipa "waaao,kako su strava,sta sve imaju za te pare",a sad vidim sve vise komentara u stilu "paaa,nije on los,ali ne valja mu bas ovo,ne valja ono,ono bi moglo bolje"itd,itd....

Tj,da li je npr RN10 jos uvek najbolja kupivina do nekih 20.000 din?
 
Ako pogledaš po YouTube dugoročne ocene za RN10, žale se ljudi na pojedine stvari, telefon je izgleda bagovit. Ali ako hoćeš AMOLED i brzi punjač, za te pare ih nećeš dobiti drugde.
 
Meni je baterija vrlo bitna vidim da je neko pisao da i pored 5000mah ne izgura puno.
 
Napisao sam da je autonomija generalno odlična (većini korisnika će izgurati ceo radni dan upotrebe a da na kraju ostane bar 30% baterije) ali da je zaključak kao kod svih Šaomi modela - da se više očekuje od baterije tolikog kapaciteta. A znamo svi koliko optimizacija UI može da utiče na to, da ima neku light verziju Androida ili stock mislim da bi autonomija bila bolja bar za 10-15%. Na svu sreću, baterija je 5000 mAh i tu stvarno mislim da neće biti problema sa trajanjem baterije, u toku garantnog roka od 2 godine, posle toga je itekako moguće da oslabi zbog brzog punjenja.

Što se bagova tiče, za ovih mesec i više dana korišćenja nema nikakvih problema, zakucavanja, ni većih usporenja. Takođe, ovih 20-25 osnovnih aplikacija, među kojima je i fb, rade dosta dobro pa i možda i iznenađujuće brzo za ovu klasu uređaja.
A Šaomi je verovatno poslednji brend na svetu koji bih hajpovao i hvalio bez razloga. RN 10 je veoma dobar telefon, kao celina, sa povoljnom cenom, samo ne treba očekivati zamenu za Mi modele ili flagshipove drugih brendova, i to je to.

Što se zvučnika tiče, ne treba ih pojačavati na maks. zbog distorzije zvuka, ali su već na 70-80% više nego dovoljno glasni. Zvuk je dovoljno čist, naravno akcenat je na visokim i srednjim tonovima (kao kod većine telefona) pa su pre svega dobri za gledanje YT i ostalih kraćih klipova, i kao spikerfon.

Tako je za sada, ako RN 10 ikada počne da baguje i otežava normalno korišćenje (npr. proximity senzor, pucanje aplikacija, usporavanje u radu) biće izbačen iz upotrebe.
 
Poslednja izmena:
Meni na RN8 pro posle godinu dana baterija na 74% ili ti 3400 mAh..sudeći po aplikaciji koliko je tačna...
Jes da arčnim više tel,ali itekako je solidna razlika sad i kad je kupljen.
 
Pa nije, 8 Pro i 9S su bolji (kome ne smetaju dimenzije)
https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=10147&idPhone2=10247&idPhone3=9812

8 Pro je možda i malo bolji (zavisi šta je kome bitno od karakteristika) ali 9s.. to je još teži duel. Na stranu dimenzije i površine displeja, mislim da će prosečan korisnik (koji kupuje telefon od 165-175€,) lakše primetiti i više vrednovati svetliji super amoled, stereo zvučnike i lepši dizajn od 15% bržeg čipseta Note 9s modela: https://nanoreview.net/en/soc-compare/qualcomm-snapdragon-720g-vs-qualcomm-snapdragon-678#geekbench
 
Lepsi dizajn? Pa isti su

gsmarena_012.jpg
gsmarena_015.jpg
 
Naravno da sam mislio na ''leđa'' telefona, u tom smislu RN 10 ima dizajn koji podseća na skuplje uređaje Mi serije (pa i na neke druge ex/flagship modele) dok 9s po dizajnu zadnjeg panela pripada generičkim, jeftinim modelima.
Al' 'ajde, i to je kao subjektivno, mada sam ubeđen da većini bolje deluje RN 10.
 
Jel postoji opcija da se ne primaju poruke i pozivi sa brojeva koji nisu u imeniku?
Nasao sam samo 'do not disturb' i tu mogu da selektujem da primam pozive samo sa brojeva u imeniku ali mi ne stizu poruke ni obavestenja, cak ni od poznatih brojeva?
 
Jel postoji opcija da se ne primaju poruke i pozivi sa brojeva koji nisu u imeniku?
Nasao sam samo 'do not disturb' i tu mogu da selektujem da primam pozive samo sa brojeva u imeniku ali mi ne stizu poruke ni obavestenja, cak ni od poznatih brojeva?
Bila je ranije i opcija da mogu samo da primam pozive koji su u imeniku,ali sada toga vise nema ili ja ne mogu da nadjem.
 
Na to sam i mislio. Postoje samo neke aplikacije na playu ali ni to ne radi kako treba (barem meni)
 
Isplati li se preci sa Mi 9t pro na redmi note 10 pro? Za neku razliku od 80e
 
Po meni ne
 
Baterija mi je nešto tanka :)
Bukvalno punim 2x dnevno
 
Zato se i forsiraju super-ultra brza punjenja baterija na telefonima, da bi pre vremena morao da se menja uređaj koji objektivno zadovoljava sve ostale potrebe većine korisnika.
zaree verovatno još uvek ne bi ni pomislio da menja 9T Pro da baterija nije toliko degradirala (mada ima tu ''zasluga'' i MIUI verovatno). Ako je 4000 mAh baterija tog modela toliko degradirala uz 27W punjenje, onda možete da zamislite situaciju sa baterijama novijih modela sa još bržim punjenjem. Mada je u proseku i kapacitet baterija povećan pa to može da izniveliše stanje.
 
Ja generalno volim da menjam telefone :)
U poslednjih godinu dana sam imao baš dosta telefona.
Ovom baš nemam zamerke sem te baterije
 
18w punjač ide u pakovanju sa 9t pro.
 
Pa sad ispade da ovi RN10/10pro bas i nisu neki telefoni?

Prvo je bio hipe tipa "waaao,kako su strava,sta sve imaju za te pare",a sad vidim sve vise komentara u stilu "paaa,nije on los,ali ne valja mu bas ovo,ne valja ono,ono bi moglo bolje"itd,itd....

Tj,da li je npr RN10 jos uvek najbolja kupivina do nekih 20.000 din?
Uvek može bolje....za sada jeste najbolja kupovina ako računaš ovogodišnje jeftine telefone, a kako će se pokazati to ćemo tek videti....
Telefon radi brzo i fluidno, kompaktan je i nije težak, ne izgleda loše i nema nekih krupnih zamerki za te pare... nema ni sitnih ako uzmem i cenu u obzir...
 
Vrh Dno