Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Pozdrav dobri ljudi, danas su mi bili i instalirali optiku, Beograd, HG8245Q2 ruter.

Posto imam svoj koji ima dosta jaci signal i WIFI6, ako bi neko mogao da me uputi kako da njihov stavim u bridge mode.
Kod mene u stanu su svuda razvuceni interent portovi, tako da kada sam svoj ruter bocnuo, dobio sam signal ali nece preko 90/90. (Brzina optike je 400/160.
Kada ga stavim u bridge mode, da li mogu da koristim zidnu uticnicu ili moram da moj ruter bocnem u HG8245Q2?
Hvala unapred na strpljenju i odgovorima.
Nisi nam mnogo pomogao da bi mogli mi da ti pomognemo. Ali sve jedno.
Prvo povezi kako treba MTS ruter, kada ga svedes na modem, sa svojim ruterom, pa tek onda meri brzinu na LANu. Ne mozes samo da bocnes. Bice to u redu.
Mene vise brine to sto kazes da su svuda razvuceni internet portovi. Tek tako. Da li negde u stanu imas centralni svic? Ili ce pre biti da su to "telefonski portovi" ;) ?
 
jedno pitanje,
razmišljam se o mts optici, ali me najviše interesuje sledeće: da li contreol panel (user (ako ga uopšte ima)) dozvoljava port forward opciju? To mi je ključno. Idealno ako postoji provaljen admin pass.
 
jedno pitanje,
razmišljam se o mts optici, ali me najviše interesuje sledeće: da li contreol panel (user (ako ga uopšte ima)) dozvoljava port forward opciju? To mi je ključno. Idealno ako postoji provaljen admin pass.
Da moze port forward i ima provaljeni admin pass.
 
Dovedena mi je optika u zgradu. Interesuje me da li je mininimalna brzina onaj paket 200/40? Kada sam pitao majstore koji su razvlacili kablove po zgradi i stavljali kutije po spratovima rekose da je 150 Mbps minimum.

Edit: sada tek videh na sajtu da je 200/40 minimum.
 
200/40 je kad kad je ugovor samo za internet uslugu, u Box paketima je 200/80 i u Box paketima je najniža brzina za optiku 100/20.

Nadam se da nisi uzeo samo internet paket jer košta kao Box3 sa istih tih 200 Mbps :D :D

Izgleda da tebi majstori pričaju o Supernova ponudi?? Pošto je kod njih 150 Mbps download u optičkim paketima...
 
Nisam jos nista uzimao. A iskreno da sada ovde ne idem u off nisam bas za njihov BOX paket sa tv ponudom. Mislim da su bili iz MTS-a jer su njihove kutije sa znakom.
 
Poslednja izmena:
U stvari uveren sam da je MTS jer je komsija skupljao potpise za optuku zbog BOX paketa.
 
Ja uveo prošle nedelje BOX 4, nudili mi prvo 200/80 net, ali sam smanjio na 100/40, nemam trenutno potrebe za bržim s obzirom da sam prešao sa 10 na 100 :)
Ne znam kakva je situacija kad se uzima samo net bez ostalih usluga
 
Iskreno ni meni ne treba nesto sad bas ekstra brzo. Mozda bih mogao i kablovski (trenutno sam na ADSL2+ 20/1). Ali mi je optika sigurnija u smislu stabilnosti.
 
Poslednja izmena:
Ja uveo prošle nedelje BOX 4, nudili mi prvo 200/80 net, ali sam smanjio na 100/40, nemam trenutno potrebe za bržim s obzirom da sam prešao sa 10 na 100 :)
Ne znam kakva je situacija kad se uzima samo net bez ostalih usluga
Paket od 100/40 ne postojji, cisto da se zna. Možda 100/20

@Zuba1970 Ako imate nekog da vam završi i ubrza ceo proces, možda signal i bude uskoro.

Konkretno u mom slucaju od postavljanja tih kutija do pustanja signala prosle je sigurno godinu dana. Ali docekao ;)

Radi kao sat. Imam 200/80.
 
Toliko se ceka? 😧
 
Nije pravilo ali eto tako je bilo kod mene...

Uglavom su to meseci cekanja.
 
Danas uvedena MTS optika, BOX2 (fixni + internet), 400/160. Radi odlično, za sada nemam zamerke, za vikend podešavanje rutera u sitna crevca. Klinac je progledao, online igranje je sada pesma, na SBB-u je bilo povuci-potegni, dešavalo se i u toku dana da ima problema na online nastavi, uvalili mu i neopravdani jer mu je pukao net u sred propitivanja (imam logove, nije muljao).
 
Ima li neki broj ili mejl neke tehničke službe u Telekomu? Urađena je kompletna instalacija u zgradi, ali je jednom ulazu (ulaz B) pušten signal, a za ulaz A nije još uvek, pa bih da proverim zbog čega su tako uradili kad je istovremeno rađena instalacija za oba ulaza.
 
Pitanje - da li je moguce uzeti negde polovan Huawei Q2 i staviti ga umesto Nokia ONT-a i iskonfigurisati ga da radi?
 
Ne može, zato što svaki ONT ima svoju MAC adresu koja je vezana za pojedinačni nalog. Ako želiš da zameniš svoj Nokia ONT i da umesto njega staviš Huawei Q2, to mora da uradi MTS.
 
Koji ONT je bolji kod Telekoma, Huawei Q2 ili ovaj Nokia, ne znam šta da tražim, pa ako može neki savet.
 
Meni su juče uveli optiku, huawei ont je u pitanju i za sada sam zadovoljan kako radi, wifi baca do juniorovog compa 60/60, a u pitanju je duplex stan, gde je ont u dnevnoj, a comp na spratu, signal ide kroz 2 betonska zida.
 
Onda će i meni da radi kako treba, najviše brinem zbog wifi-ja (trenutno nije baš sjajna pokrivenost u stanu), mada je haos u zgradi na 2.4 GHz. Kad je kod tebe u dupleksu dobra pokrivenost biće i kod mene u jednospratnom stanu.
 
Još bolje, na 5 GHz je slabljenje veće, tako da kad na 5 GHz pokriva dupleks onda će moći i jednospratni stan. Kod mene je na 2.4 GHz baš velika gužva, a na 5 GHz je skoro prazan spektar, tako da ću i ja da se prebacim na 5 GHz čim montiraju sve. Hvala na odgovorima.
 
I ja sam se iznenadio kako dobro radi, mereno je preko speedtest.net nekoliko puta i skoro uvek je 58-59 Mbit/s i dl i ul, ping u igrama preko steam-a ide max do 50 ms.
 
Kod mojih dok sam uopšte merio paket od 400/160 je uvek bio 399-400 mbps za download, a upload nikada nije bio 160 već oko 150-152 mbps.

Ping uvek do 5 ms

U suštini paket dovoljan za sve, pa i za najzahtevnije korisnike.

Wifi je testiran na 5Ghz, kanal 36/40/44/48 i rezultat je zavisio od uređaja na kom se meri.
Android TV je npr. izvlačio do 250 mbps što je dovoljno, dok je npr. laptop izvlačio max brzinu.
 
Poslednja izmena:
Meni nije jasno kako to ako merite kablom nisu brzine koliko je paket nego su malo manje a ping po meni veliki za optiku. Ja imam SN (nekadašnji AVcom) enthernet net (optika da zgrade posle utp kabl) i ping je nikad veći od 2 ms a u većini slučajeva je 1, a brzina malo veća uvek od deklarisane paketom. Stvarno ne kapiram što to nije slučaj i kod mts-a?
 
Pa eto vidiš i tebi je ping manji od 5 :D
Download je koliko i treba da bude, upload je malo manji.

Optika 400/160 mbps za 2175 din mesečno je i više nego dobra ponuda.
 
Dokle ce taj ping, ka lokalnim serverima biti toliko bitan !!? ...odradite ping ka Nemackoj, Holandiji tamo gde su serveri za igre, pa onda da vidimo tu superiornost optike
 
Pa ping je fizička veličina, nema tu mnogo šta se diskutuje
 
Upravo to, kod mene prema lokalu preko coaxa 5-6, eu serveri 28-35 !!!




 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno