Šta je novo?

Kriptovalute - opšta diskusija

Da, ali ako imaš dokaz o ceni prilikom kupovine.
Ja mislim da ti ne treba dokaz o ceni konkretnog koina. Treba unazad prikupiti sve uplate preko banke na menjačnicu (UPLATE), kao i sve isplate sa menjačnice na bankovni račun (ISPLATE). Poreskoj ćemo povremeno podnositi ISPLATU koja će biti pokrivena UPLATOM i na to se neće plaćati porez. Ako se premaši, nema više pokrivanja, tada se plaća 15% na te nepokrivene ISPLATE. Zato nešto treba odraditi solarno i svima lepo.
Post automatically merged:

Ja mislim da ti ne treba dokaz o ceni konkretnog koina. Treba unazad prikupiti sve uplate preko banke na menjačnicu (UPLATE), kao i sve isplate sa menjačnice na bankovni račun (ISPLATE). Poreskoj ćemo povremeno podnositi ISPLATU koja će biti pokrivena UPLATOM i na to se neće plaćati porez. Ako se premaši, nema više pokrivanja, tada se plaća 15% na te nepokrivene ISPLATE. Zato nešto treba odraditi solarno i svima lepo.
Rudari naravno nemaju UPLATE, pa će morati sve sa ISPLATAMA i porezom od 15% ili pak solarno.

Post automatically merged:

Rudari naravno nemaju UPLATE, pa će morati sve sa ISPLATAMA i porezom od 15% ili pak solarno.
Detaljnih informacija sta i kako dokazivati trenutno nema, ali je sigurno da je 15% na dobit i da nema doprinosa. Sad da se prijavljuje treba minimum 16% na sve i ko zna da li bi im dunulo i doptinose da traze.

Odgovor iz poreske vezano za porez na kripto:

Поштовани,

До почетка примене дана 29.06.2021. године измењених одредби члана 72. Закона о порезу на доходак грађана где је у ставу 1.тачка 6) прописано да се пренос дигиталне имовине опорезује порезом на капитални добитак, опорезивање прометоване дигиталне имовине врши се под условима и на начин применом члана 85.став 1.тачка 16) овог Закона као други приход на који се обрачунава и плаћа порез по стопи од 20% на основицу умањену за нормиране трошкове по стопи од 20%.

Ako ja ovo dobro razumem, više se isplati plaćati porez pre 29.06. , jer se na ukupnu sumu koja je legla na račun oduzima 20% "normiranih troškova", pa se onda na tu sumu plaća porez od 20%?

Ili sam promašio :D
Ne, vise se isplati placati posle juna.
Nema nikakve razlike sem sto je do jula 20% a posle 15%.
Nominalni troskovi su troskovi koje ti mozes da dokazes, ti troskovi su uglavnom povezani sa minerima jer ti kao trader i nemas troskove dok mineri mogu da priloze racune o kupljenoj opremi, utrosku struje itd i da na taj nacin umanje poresku osnovicu na koju se obracunava porez.
To je ono kako sam ja razumeo e sad to ne mora da znaci da ce tako i biti, mozda ja lose tumacim taj deo.

Ne, vise se isplati placati posle juna.
Nema nikakve razlike sem sto je do jula 20% a posle 15%.
Nominalni troskovi su troskovi koje ti mozes da dokazes, ti troskovi su uglavnom povezani sa minerima jer ti kao trader i nemas troskove dok mineri mogu da priloze racune o kupljenoj opremi, utrosku struje itd i da na taj nacin umanje poresku osnovicu na koju se obracunava porez.
To je ono kako sam ja razumeo e sad to ne mora da znaci da ce tako i biti, mozda ja lose tumacim taj deo.
Pitanje je koliko majnera čuva račune o kupljenoj opremi, da li ti računi glase na ime majnera,...
Utrošak struje je opet diskutabilan, letnji ili zimski period, koliko rigova je radilo, a koliko je išlo na grejanje, ...
Samo razmišljam i mislim da je baš teško sve dokazati, ali videćemo kriterijume.

Pitanje je koliko majnera čuva račune o kupljenoj opremi, da li ti računi glase na ime majnera,...
Utrošak struje je opet diskutabilan, letnji ili zimski period, koliko rigova je radilo, a koliko je išlo na grejanje, ...
Samo razmišljam i mislim da je baš teško sve dokazati, ali videćemo kriterijume.

ludo burazeru loodo. posto otprilike ynamo iq tih ljudi , zasto da raybijamo glavu stim.
ko ima dzaba struju kopace . ko nema prestace. Ko ima neku drugu racunicu, namestice da kopa nesto sitno, pa ako to prezivi par godina kroz trading da naraste , iskeshirace . grejanje ne karte... ccc nemoj da ih podsecas , neka se sami dosete.

Pozdrav drustvo nov sam u ovome i unapred izvinjenje za laicka pitanja.
Ne mogu da nadjem u kojoj sekciji da postavim pitanje pa cu ovde, sigurno ce neko znati.
Imam trezor one novcanik i zelim da prebacim DOT u njega, na sajtu je podrzan preko trezor suit-a,
sve instalitano ali kad udjem u suite ne mogu da nadjem DOT da bih napravio adresu za primanje,
ima negde 15-tak novcica ali gde su svi koji su na sajtu?
Glavno pitanje je kako da prebacim DOT na novcanik. Hvala svima

Pozdrav drustvo nov sam u ovome i unapred izvinjenje za laicka pitanja.
Ne mogu da nadjem u kojoj sekciji da postavim pitanje pa cu ovde, sigurno ce neko znati.
Imam trezor one novcanik i zelim da prebacim DOT u njega, na sajtu je podrzan preko trezor suit-a,
sve instalitano ali kad udjem u suite ne mogu da nadjem DOT da bih napravio adresu za primanje,
ima negde 15-tak novcica ali gde su svi koji su na sajtu?
Glavno pitanje je kako da prebacim DOT na novcanik. Hvala svima
koliko znam Trezor ne podržava DOT.

Pozdrav za sve clanove, stari sam clan foruma ali od skora aktivan ponovo. Elem, danas sam napravio i verifikovao nalog na binance i kupio prve kripto valute cisto za probu, 14 ADA coina. Potpuni sam pocetnik da naglasim :) Sredstva sam uplati preko master card MTS Banke e sad kako ce ici witdraw ne znam. Vidim da se prica o porezu od 15 % uskoro pa me interesuje ako sam recimo uplatio 1000 eura za kupovinu novcica, a kasnije recimo podigao 1100 eura (u dinarskoj protivrednosti ili kako vec ide) da li tih 15 % ide na taj "profit" od 100 eura ili na celu sumu? Da li postoji neki fee za transver sa walleta menjacnice u moj wallet na telefonu ili desktopu?

Pozdrav za sve clanove, stari sam clan foruma ali od skora aktivan ponovo. Elem, danas sam napravio i verifikovao nalog na binance i kupio prve kripto valute cisto za probu, 14 ADA coina. Potpuni sam pocetnik da naglasim :) Sredstva sam uplati preko master card MTS Banke e sad kako ce ici witdraw ne znam. Vidim da se prica o porezu od 15 % uskoro pa me interesuje ako sam recimo uplatio 1000 eura za kupovinu novcica, a kasnije recimo podigao 1100 eura (u dinarskoj protivrednosti ili kako vec ide) da li tih 15 % ide na taj "profit" od 100 eura ili na celu sumu? Da li postoji neki fee za transver sa walleta menjacnice u moj wallet na telefonu ili desktopu?
Piši u temi za početnike, pa će ti odgovoriti neko sigurno.

Postavio si u jednom postu 10 pitanja na kojima se diskusija može odužiti bar na 10 strana, a pri tome još niko ništa ne zna tačno o naplati poreza.

Poslednja izmena:
Otvorio danas exodus wallet i vidim exit coin?
Zna neko nesto o tome?

Prilozi

• AFD85369-8372-4FA7-89FE-4D348843468B.png
    AFD85369-8372-4FA7-89FE-4D348843468B.png
    482.6 KB · Pregleda: 26
Imam neki KICK token na MEW walletu u vrednosti od 300ak dolara, ima li sanse da se to nekako izvuce?

Koliko vidim, može da se prebaci na HitBTC, pa ga tamo zameni za nešto :)

Imam na CEX-u nalog i u coinima sam ,a hoću da kupim coin koji je na binance i tamo imam samo nalog.Kako da prebacim i šta da prebacim na binance (LTC,EUR,USD)ili nešto treće gde je najmanji fee ??

Koji hardware wallet preporučujete Trezor ili Ledger? I gde se mogu naći discount codovi?

X je bolji ali i skuplji.
Izguglaj razlike pa vidi koji ti odgovara vise

Nazad
Vrh Dno