Šta je novo?

Yettel Kucni net - ex. Telenor Home

Uzeo sam pripejd karticu. Nekako aktivirao 4g preko portala. Telefon podržava Cat6 LTE, u podešavanjima postavljena max brzina neta na 4g. Ipak, stoji uglavnom na H i povremeno H+. U radnji su mi rekli da je kod mene odličan signal i da bih imao "maksimalan protok", a onda da je to 40-60 Mb (sa 4g+ ruterom). Poenta je - ako može i 150 ili 200 onda 40-60 ne da nije maksimalan protok nego je beda.

Nema cell mapper za Windows 10m. Gledao sam na sajtu. Ima nekoliko... tačaka, uglavnom "1, 3, 20", ali kad kliknem na njih sve pokazuju OD mene i kao da me samo jedan stvarno pokriva, eNB ID 6610. Sad ću da testiram brzinu neta.

EDIT:
5,58 / 3,31
Prilično tragično, posebno dl. Da je bar 20+. Sad je jasno i zašto ne daju Kućni net na testiranje.
Dobro, 5 GB iz promocije traju 7 dana, testiraću više puta, pa da vidimo.
 
Poslednja izmena:
Preuzimanje speedtest programa iz prodavnice išlo je po 20-30 Kb/s, ali možda je nešto do prodavnice.
Speedtest na telefonu. Ručno izabran Telenor server: ping 36, dl 6,18, ul 0,57. Automatski je izabran VIP server: ping 35, dl 5,26, ul 3,0 (ali je počeo mnogo sporije od toga).
Pre testiranja isključio deljenje neta. Ostaje još samo da vidim da li će u bilo kom trenutku da se poveže kao 4g. Za ova 2 sata nije.

Kakva je situacija onima koji koriste kućni net? Da li i telefon uspeva da se poveže na 4g i da li su brzine mnogo manje nego preko rutera? Da vidim ima li ikakve nade da bi mi kućni net radio bolje.
 
merio si brzinu na 3g? da li ti se pojavljuje 4g i kakva je onda brzina? telefon ne mozes da postavis u 4g only mod? probaj u nekom drugom telefonu u kom moze da se postavi mrezni rezim na 4g only

Послато са moto g(7) power помоћу Тапатока
 
@canejr

Sva su ti merenja na 3G mreži. Oznaka H znači da je data konekcija na 3G mreži i samo dok se aktivno vrši prenos podataka stoji H+.

Šta ti znači da si nekako na portalu aktivirao 4G uslugu?

Prvo to proveri; sve usluge, podešavanje uređaja - treba da stoji da je 4G usluga aktivna.


4G.png
 
Proveriću da li postoji 4g only podešavanje na ovoj Lumiji (950XL).
U međuvremenu, ubacih karticu u Lumiju 640 LTE, sa W10m. Telefon odmah prikaže 4G i drži.
Speedtest neće da se instalira. Testirao preko sajta i opet isto - ping oko 30, dl oko 6.

Aktiviram hotspot, povežem laptop i opet testiram preko sajta (Orion server izabran automatski) i neverovatno - 24/17! (24,1/17,7)
Nije dugo trajalo. Kako napisah ovo, probah ponovo i rezultat je 5,5/5. Opet automatski Orion server. Samo je ping bio manji, 20 pt 30.
Još jedan test i 7,66/5,84.

Onih 25/15 bi mi završavalo posao za neki period, pošto je bez uo. Neka i pada na 10, ali da je 25 češće. Za sada je prosek 6/5.

@Intuite Znači da sam jedva uspeo da nađem opciju na sajtu. Onda ni ne osveži odmah podatke. Ali prikazuje da je aktivna usluga, kao i tebi.


EDIT: A opet, ovo je bolje od 10/1 wi-fi neta koji bi mi bio i osetno skuplji.
 
Poslednja izmena:
A druze nemoj koristiti 3g,od toga nema nista. Namesti na telefonu 4G only. Nemaju svi fonovi tu opciju,ponekad se mora ukuca USSD kod da bi odabrao samo 4g. A i nije logicno da ti hvata 3g,ako vec imas dobar 4g signal. Mozda je taj windows telefon los
 
Koristim ono što mogu. Danas 950 prijavljuje "Telenor L" (valjda posle restarta). Brzina ~20/20, ali varira. Kada izaberem Telenor server - ispod 10.
Sad me zanima za speedtest - šta tačno znači izbor servera? Šta prilikom redovnog korišćenja neta, gde ne biram servere?
Otkrio i da speedtest program za Windows daje 3-4x lošiji rezultat nego kroz brauzer ili laptop.

Testirao i Telekom karticu (postpejd i na ugovoru): 32/23 (profil "mts") i 30/23 (malo kasnije).
Profil "Telekom Srbija" 28/20, ali nekako se mučio i varirao. Nemam pripejd Telekom.

EDIT: 20/20 bi mi možda bilo ok kada ne bi puno variralo. A možda je nedeljom rasterećenije.
 
Poslednja izmena:
nije bitan server za testiranje. samo ping ce da se razlikuje.
 
Meni je baš ping isti (20-25), a brzine se dosta razlikuju.
Izgleda da je najviše do doba dana. Sada je 4,8/4,8 i 6,8/2,2, Orion i Telenor (tu je ul skokovito padao, za po 1 Mb i više).
Neki na pripejdu imaju i preko 150/50, pa izgleda da je ova stanica preopterećena (inače, antena je 200 metara od mene). Neka i ne nudi 100 Mb, ali ako je dosadašnji maksimum 24/18 onda znači da pada (i to ne samo na trenutke) na četvrtinu ili petinu toga. Da li je to uobičajeno i za kućni net?

Ako je još neko ovako prvo probao pripejd karticu, pre uzimanja kućnog neta, kakve su mu bile razlike u brzini?
 
cao ljudovi. pazite ovako,u ruralnom sam kraju i imam samo jedan jedini sektor na 800mhz,telenor. ovaj drugi sektor mi se pojavljuje u sobi,ali cesto se gubi i nema ga uvek. signal je slab,ali ja to svakako mogu da pojacam. nisam ni siguran sa koje strane dolazi taj signal. pise da je 2600mhz kao sto vidite na slici,takodje pise da je u pitanju IMT-E. kakav je ovo sektor,hoce li cellmapper aplikacija da gresi ponekad? ne bih rekao da gresi,jer kad ubacim mts ili vip sim karticu,taj sektor se nikako ne pojavljuje,znaci imam ga samo sa telenor karticom. nisam u zivotu video na telefonu da pise 4G+,ali mozda bi i moglo. druga aplikacija ga prijavljuje kao "neighbour cell". sta ovo znaci i kako mogu da se povezem na ovaj sektor? imam galaxy s7 ali podesavanja za LTE BAND ne mogu nigde naci,takodje sve aplikacije su djubre i ni jedna ne radi za ovu svrhu.


https://i.imgur.com/oFMhOQt.jpg
 
Imam tehnicko pitanje: da li je "normalno" da mi speedtest na telefonu prikazuje veci protok i manji ping/latency kada sam povezan na 4G (Telenor) nego na WiFi (Telenor Home)?

Sinoc je npr 4G isao do nekih 20-25Mbps dok je WiFi jedva stizao do 10 Mbps, jutros 4G ide i na 40Mbps a WiFi oko 20ak Mbps. Dakle, razlika 1:2 okvirno. Pritom dok 4G prilikom testa gotovo sve vreme ide na gore ili drzi odredjeni nivo, WiFi ponekad pocne "jako" prvih par sekundi (i dalje ne dostize 4G nivo) a onda vrlo cesto znacajno izgubi na protoku, hocu da kazem deluje mi da je WiFi dosta i nestabilniji.

E sad, konkretno, za WiFi se koristi onaj standardni Huawei B315s-22 ruter koji se dobijao u Telenoru iz kucni internet, na ruteru je jedna antena. Merenja sam vrsio i u sobi gde se nalazi ruter i u sobi pored, bez nekih znacajnih razlika. Na WiFi su uglavnom povezana 2 laptopa i 4 telefona, medjutim u trenucima merenja laptopovi su bili u sleep modu, a 3 od 4 telefona su samo bila ukljucena i povezana na WiFi ali nisu bila aktivno koriscena (ako to ima ikakve veze). Zivim izvan grada u kuci, veliko dvoriste, nema mesanja sa komsijskim WiFi signalima i sl.

Moja "teorija" zavere je da mi Telenor namerno sakati Home paket jer mi je pre skoro godinu dana istekla UO a ja nisam potpisao novu, vec sam ostao na onom originalnom Telenor Home 100 paketu koji za razliku od novog za 1250 din ima neogranicenu brzinu protoka (novi je valjda ogranicen do 10Mbps). Ne znam koliko je to realno i koliko Telenor briga za mene...

Sve u svemu, da li je ovo normalno? Ukoliko nije, sta mi moze pomoci? Novi/bolji ruter, one WiFi antene (ekstenderi valjda), neka prilagodjavanja u konfiguraciji WiFi-a ili prosto da batalim Telenor Home i probam sa MTS kucnim netom (moje naselje ne podrzava jos uvek optiku, mislim da nam je max protok do 100Mbps ali nisam proverio s MTS-om).
 
Normalno je jer Telenor home ima najnizi prioritet pri deljenju interneta. Prvo post pa pri pa home. Neko je to napisao a ja zapamtio.😉 . Zavisi verovatno i od telefona, racunam da su Home ruteri djubre iz opsega low end. Doduse, ja imam drugacije iskustvo. U selu jednom, veci mi download i uplod sa Home nego sa telefona. Zasto? Nemam pojma
 
^

Proveri da li su u tom jednom selu telefon i ruter uopšte povezani na istu baznu stanicu,
 
Nije mi bitno jer je protok konstantan oko 50/30.
 
Meni home lepo radi na reritoriji Jajinaca. Doduse 4g signal pun, 3 repetitora okolo ne zna se ciji signal jace bije... E sad, imam stari paket i zaista na njemu izvlacim manje brzine nego na postpaid, tako da ovo sto kolega prica za home pakete ima smisla
Sto se routera njihovog tice, sa jednom antenom imam losijo signal nego sa unutrasnjim. Sa obe antene tek bude slican ili jaci. Tako da moja preporuka da se uloguje u admin routera i isproba podesavanje antena - ima u opcijama. U svakom slucaju retko dobaci do 100mb za down i preko 20 za up telwnor home 100, ali je stabilan net i niska latencija - ispod 20 uvek. Tako da se ne zalim. Imam utisak da uzmem home 150 imao bih vece brzine haha
 
@Vicent87 Telefon ti skoro sigurno podržava agregaciju 4G+, i to ako je neki od boljih onda čak i 3CA, a B315 modem (kao i svi ostali koje je Telenor ikada nudio) ne podržava agregaciju, pa ćeš imati degradiran kvalitet usluge i nižu brzinu. SIM karticu iz modema ubaci u telefon i proveri brzine, verujem da će biti iste kao i na postpaid kartici. U Srbiji nema puno 4G+ modema, traži B525s iz Vipa na oglasim ako ga nađeš, novog ga ne prodaju u Vipu bez ugovora, a i sa ugovorom ga je teško naći jer ga nemaju skoro nigde van Beograda.
 
Sto se routera njihovog tice, sa jednom antenom imam losijo signal nego sa unutrasnjim. Sa obe antene tek bude slican ili jaci. Tako da moja preporuka da se uloguje u admin rotera i isproba podesavanje antena - ima u opcijama.
Ja sam uz ruter mislim dobio samo jednu antenu i ona mi je prikačena. Jedino se ne sećam šta sam radio za ta podešavanja jer sam to sve namestio pre 3+ godine kada sam i uzeo paket, od tad nisam ništa dodatno podešavao. Pogledaću sad, verovatno ima u onim uputstvima od rutera šta i kako.

Baš ću da proverim i sa karticom iz rutera, jer sad kad i ti sumnjaš, imam razloga bar da proverim karticu preko telefona. Da me ne zakidaju u korenu. :LOL:
@Vicent87 Telefon ti skoro sigurno podržava agregaciju 4G+, i to ako je neki od boljih onda čak i 3CA, a B315 modem (kao i svi ostali koje je Telenor ikada nudio) ne podržava agregaciju, pa ćeš imati degradiran kvalitet usluge i nižu brzinu. SIM karticu iz modema ubaci u telefon i proveri brzine, verujem da će biti iste kao i na postpaid kartici. U Srbiji nema puno 4G+ modema, traži B525s iz Vipa na oglasim ako ga nađeš, novog ga ne prodaju u Vipu bez ugovora, a i sa ugovorom ga je teško naći jer ga nemaju skoro nigde van Beograda.
U pravu si, imam Samsung S20+, pre njega iPhone 8. Moguće da i sami telefoni podržavaju napredniju vezu pa je i u tome delimično uzrok razlike u protoku. Svakako ću proveriti sim karticu iz rutera, ako se bude ponašala kao i moja, onda je verovatno do samog rutera i što neko reče najnižeg prioriteta koji ima Telenor Home.
 
Edit: proverio sam upravo sim karticu iz rutera u telefonu i nisam bio u pravu.. rezultati ne odstupaju značajno od moje postpaid kartice. Znači nije problem kartica odnosno stari paket i istekla UO.

Pokušao sam u podešavanjima rutera da apn prebacim na Internet umesto Net i i dalje je ista situacija. Kako pada noć, sve veća razlika odnosno sve slabiji protok na wifi i to me dodatno nervira i buni (pritom je broj ukućana i uređaja koji koriste wifi identičan tokom celog dana)...

Koliko bi me koštao neki solidan 4G+ modem/ruter i isplati li se uopšte ulagati u to? Čudno mi je (da ne kažem bezobrazno) što uz Ugovor daju obične 4g rutere koji ne mogu da postignu te veće brzine kao na telefonu.
 
Pokušao sam u podešavanjima rutera da apn prebacim na Internet umesto Net i i dalje je ista situacija.

Nažalost, APN nema nikakve veze sa preopterećenjem mreže. Osim toga, Telenor preporučuje da se za Kućni internet koristi APN net a za postpaid i prepaid brojeve APN internet. Na prepaid-u je u prethodnih par meseci ograničeno tako da može samo internet APN da se koristi.

Koliko bi me koštao neki solidan 4G+ modem/ruter i isplati li se uopšte ulagati u to?
Nažalost skoro ih nema na tržištu. Bukvalno postoji možda 2 modela od oko 25 000 din koji se pojavljuju po online prodavnicama u Srbiji, i to su TP-Link Archer modeli, i postoji Huawei B525s koji daje Vip, kao što sam spomenuo, koji se ne može kupiti bez ugovora za Kućni internet, a cena mu je 11 990 din. Ako ga bude na oglasima bude oko 60-70€ dok su oni default ZTE modemi oko 20€. Isplati se ulagati ako planiraš da koristiš 4G internet u narednih godinu-dve jer će se kvalitet na jednoj ćeliji sve više degradirati, kako svi operateri polako prelaze na agregaciju. Telenor godinama ima 2CA agregaciju a u desetini mesta (uključujući i Beograd, Novi Sad, Kragujevac, itd.) su pustili 3CA agregaciju 800+1800+2100 MHz.

Čudno mi je (da ne kažem bezobrazno) što uz Ugovor daju obične 4g rutere koji ne mogu da postignu te veće brzine kao na telefonu.
Ovo je nova situacija. Mreža ima ogromnu količinu saobraćaja od početka prošle godine i degradacija je dostigla vrhunac sredinom prošle godine. Ne ide na bolje nažalost. Modem koji daju nisu menjali već 4 godine, u doba kada nisu na svim lokacijama imali ni 2CA i kada je većina korisnika imala mnogo skromnije potrebe za Internetom.

Mnogo je bitnije pitanje zašto niko ne prodaje 4G+ modeme i zašto ih operateri ne nude kao upsell, kada je 4G+ standardna stvar kod mobilnih telefona već 5 godina, a modemi mogu da koriste i čipsete mobilnih telefona, svakako su to ARM uređaji sa Linux-om, kao i Android telefoni.
 
Mene iskreno čudi kako se ljudi ne žale na problem sa NAT-ovanjem. Znaci ja sam počupao svoju kosu i obrve mučeći se sa torentima, multiplayer igricama da na kraju shvatim da je problem što Telenor koristi tehnologiju koja se zove CGNAT, koja bukvalno onemogućuje bilo sta što ima veze sa port forwardovanjem i P2P konekcijom. Srećom uzeo sam Telenor kućni net samo zbog brze brzine i opcije da stavim ruter gde hoću, a za sve ostalo koristim net od Total koji radi kako treba. Užas.
 
@relja222 Zato što većina korisnika tih 4G interneta ne koristi ni torrente niti igrice. Većina korisnika Interneta u Srbiji se uopšte ne bavi time. Davno je prošlo vreme kada su Internet imali samo oni koji su znali šta je Internet.

Samim tim Supernova može da CGNAT-uje sve korisnike i da se <0.01% žali ovde na forumu. Ili Telekom koji na svom hibridnom modemu daje CGNAT adrese i čak ne nudi mogućnost zakupa statičke IP adrese - po definiciji usluga će zauvek biti CGNAT. Ili SBB gde su famozno mnogi korisnici CGNAT-ovani i ne primete.

A generalno svaki mobilni internet koristi CGNAT pa je to jednostavno stvar života. Zbog prirode mobilnih komunikacija, mnogo je teže izdavati javne IP adrese korisnicima, pre svega jer ima jako mnogo korisnika, ali takođe i zato što korisnici imaju slobodu da se velikom brzinom kreću između zona pokrivenosti više ćelija, što zahteva napredniju sinhronizaciju između centralnog registra core mreže i sistema baznih stanica, kako bi javna adresa mogla da se "vuče" po zonama kako korisnik roam-uje između baznih stanica. I naravno mora se izbeći dupla dodela IP adrese.

Na temu torrenata i 4G interneta: Kako ti ne radi konkretno? Šta se dešava? Jel privatni ili javni tracker? Pošto je meni radilo godinama i na Telenor i na Vip 4G internetu, zato pitam. Ne možeš da seeduješ nekome ko je iza CGNAT-a, ali možeš da skidaš od nekoga ili da mu šalješ ako taj peer ima javnu IP adresu, jer se ti "povezuješ na njega" umesto "on na tebe".
 
@relja222 Zato što većina korisnika tih 4G interneta ne koristi ni torrente niti igrice. Većina korisnika Interneta u Srbiji se uopšte ne bavi time. Davno je prošlo vreme kada su Internet imali samo oni koji su znali šta je Internet.

Samim tim Supernova može da CGNAT-uje sve korisnike i da se <0.01% žali ovde na forumu. Ili Telekom koji na svom hibridnom modemu daje CGNAT adrese i čak ne nudi mogućnost zakupa statičke IP adrese - po definiciji usluga će zauvek biti CGNAT. Ili SBB gde su famozno mnogi korisnici CGNAT-ovani i ne primete.

A generalno svaki mobilni internet koristi CGNAT pa je to jednostavno stvar života. Zbog prirode mobilnih komunikacija, mnogo je teže izdavati javne IP adrese korisnicima, pre svega jer ima jako mnogo korisnika, ali takođe i zato što korisnici imaju slobodu da se velikom brzinom kreću između zona pokrivenosti više ćelija, što zahteva napredniju sinhronizaciju između centralnog registra core mreže i sistema baznih stanica, kako bi javna adresa mogla da se "vuče" po zonama kako korisnik roam-uje između baznih stanica. I naravno mora se izbeći dupla dodela IP adrese.

Na temu torrenata i 4G interneta: Kako ti ne radi konkretno? Šta se dešava? Jel privatni ili javni tracker? Pošto je meni radilo godinama i na Telenor i na Vip 4G internetu, zato pitam. Ne možeš da seeduješ nekome ko je iza CGNAT-a, ali možeš da skidaš od nekoga ili da mu šalješ ako taj peer ima javnu IP adresu, jer se ti "povezuješ na njega" umesto "on na tebe".
Sa torentima često budu da su offline neki trackeri (ali nisu) i obično maksimalna brzina bude 1MB/s a speedtest pokazuje oko 3MB/s. Na Nintendo Switchu ne možeš ni skidati igrice jer imaš taj neki los "NAT Type" kao i multiplayer. Za multiplayer ima način da proradi. Napraviš hotspot na kompjuteru dok je upaljen neki VPN i onda se sa Nintendo povezes na taj hotspot. Samo što je brzina downloada 200kb i upload 0 ali radi barem multiplayer.

Što se tiče Total i SBB-a ja verujem da koriste neki CGNAT jer ne mogu port forwardovati, ali svejedno rade multiplayer igrice i ostalo. Verovatno radi jer to ipak ide preko fiksnog itd. Verovatno i korisnici kablovskog interneta nemaju tih problema.

Kad će više ovaj IPv6 da postane mainstream
 
Da li ide preko fixnog ili preko coax ili preko fiber apsolutno nikakav uticaj nema na CG-NAT, port forward i ostalo. Ako ti rade te igrice na Total ADSL a iste igrice ne rade na Telenor "kućnom" netu to radi zato što ti Total još uvek nije uvalio CG-NAT pa port forward funkcioniše.
 
Da li ide preko fixnog ili preko coax ili preko fiber apsolutno nikakav uticaj nema na CG-NAT, port forward i ostalo. Ako ti rade te igrice na Total ADSL a iste igrice ne rade na Telenor "kućnom" netu to radi zato što ti Total još uvek nije uvalio CG-NAT pa port forward funkcioniše.
Ne radi port forwardovanje na totalu. Čak su mi u sbb-u rekli da se to može popraviti ako dokupim statičku IP adresu.
 
Za Telenor home ne zovu pred istek ugovorne obaveze ili kad istekne? Tu nema pijace?😁
 
Moze li mi neko reci da li se u ruteru, koji se dobija uz Telenor Kucni net, moze koristiti i obicna prepaid voice kartica na kojoj imam silne gigabajte?
 
Što ne bi moglo? Samo podesi odgovarajući APN.
 
Zato sto mi je jedna operaterka iz njihovog Call Centre-a rekla da internet iz prepaid kartice (za govorni saobracaj) ne mogu da koristim putem rutera, ali da zato mogu karticu iz Telenor Home-a da koristim i na telefonu i na racunaru. I meni je zvucalo malo cudno, ali rekoh da pitam ovde.
 
Nazad
Vrh Dno