Šta je novo?

Menjačnice

Jel postoji još neka menjačnica za depozit putem visa/mastercard osim CEX-a, a da funkcioniše iz Srbije?

Hvala, CEX sam koristio do sada ali provizije mi se čine baš velike, probaću da otvorim advcash i povežem sa Binance-om.

kakav idiotizam, nadam se da ce zaziveti DeXovi i da izumru vise ove sugave menjacnice

Pozdrav za sve kripto manijake, vidim da se promenio dizajn i struktura foruma, jedva sam pronasao podforum, ali vidim da je deo ekipe i dalje aktivan :)

Pitanje: Da li na binance-u mogu da radim deposit i withdrawal iskljucivo kripta bez verifikacije (npr da posaljem ETH, zamenim ga za XLM i XLM povucem na private wallet i sl.)? :)

Želim u budućnosti da zamenim BTC za RSD (bih i u EUR, ali ne može), u domaćim srpskim menjačnicama provizija je čak 4,95% (što nije malo).

Postoji li način da se konverzija bude jeftinija?
Sem toga, pošto je to transakcija iz Srbije koja se izvršava u Srbiji (nije ino-doznaka) i uplata se vrši na tekući račun, verujem da ne može da se poveže sa aktuelnom temom radnika na internetu i porezima?

Tebi kao fizičkom licu uplaćuje pravno lice, tako da mislim da potpadaš pod freelancing, tj plaćanje poreza.

Pa ako prodaje kripto na domaćoj menjačnici kako oni znaju odakle mu?
Kapiram da je najgora varijanta da plati porez na puni iznos kao da je kapitalna dobit.

Jedno mozda newb pitanja...

Zasto mi se iz dana u dan menja estimated balans u btc-u na binance-u, iako ja nista ne diram, ne primam/saljem van menjacnice, niti imam buy/sell ordere.
Nema nista u istoriji transakcija...

Pa sta imas na Binancu ?

to ti izracunava automatski tvoj balans koji imas pa ga prikazuje i koja je trenutna vrednost u btcu

Ako ima samo btc ne može da se menja. Ako ima bilo šta drugo logično da se menja vrednost u btcu. Zato je bitno šta ima.

Pa ako prodaje kripto na domaćoj menjačnici kako oni znaju odakle mu?

Upravo tako!
Kapiram da je najgora varijanta da plati porez na puni iznos kao da je kapitalna dobit.
Misliš porez na dohodak, koji nema veze za kriptom, već svako fizičko lice ima godišnji limit za porez na dohodak.
Ili: zašto misliš da bi mogli da naplate kapitalnu dobit?

Videh u prethodnim postovima da se spominje 15%, dobio sam juče pisani odgovor srpske kripto menjačnice i rečeno je da novi zakon uvodi porez od 15% na kripto. Ne znam detalje.
Na sajtu se samo unese koliko se BTC prodaje i oni izračunaju koliko je to u RSD, oduzmu 5% provizije i uplate na račun.

Ako me dočeka nekih 15%, to je onda 20%, što je suludo!

Ako je neko imao iskustva, molim za savet.
Firma iz inostranstva nudi opcije plaćanja PayPal (u USD, znači i PP ogromna provizija za konverziju u EUR, uz sve druge skupe PP usluge) i BTC.

Obe opcije su jako skupe plus ako me ovde država stavi u koš sa internet radnicima ili naplati tih novih 15% na kripto - onda provizije i takse pojedu zaradu. 🤔

Tako je 15% je na kripto.A ako svlacis na paypal pa na banku/karticu onda ces da budes oznacen kao freelencer ,sto je jos gore.

Tako je 15% je na kripto.A ako svlacis na paypal pa na banku/karticu onda ces da budes oznacen kao freelencer ,sto je jos gore.
Arrrrr! :sick: Hvala!
31. juna 2021. ovaj zakon o digitalnoj imovini stupa na snagu. Zakačio sam link na objašnjenje razumljivim jezikom ispod. Iz date interpretacije ne razumem najbolje tih 15% na zaista kapitalnu dobit. Čini mi se da u mom slučaju, a to je samo prodaja kriptovalute, plaćam 15%. Nemam razliku između prodajne i nabavne vrednosti, pa je osnovica za porez cela:

trBW5Uc.png

Onaj ko kupuje i prodaje kripto plaća porez samo na razliku i to mora da dokaže.

Je li to samo naš "proizvod" ili ima takse na kripto i po Evropi?

Zanimljiv klip (posebno od 7:29 i zaključak na 14:55):

Ljudi je l' normalno da kada hoću na Bittrexu da pređem iz BTC-a u Tether ošinu proviziju ~1400 Tethera? :D
To je bilo za nekih 0.5 BTC-a.

cex ti je proveren, deposit na cex pa posle sa cexa prebacuj gde hoces.
Nisam siguran da mogu dobro da se snađem na CEX sajtu, mogu li tamo da zamenim BTC iz svog novčanika u EUR, i da mi taj iznos uplate na karticu ili wire transfer na račun?
Ako da, kolike su provizije (za zamenu i za uplatu na karticu/račun)? Gledam da li time mogu da izbegnem ovaj budući porez na kapitalnu dobit od 15%, jer bi mi onda stigli EUR iz inostranstva, ne spominje se BTC, a opet ne mora ni da se fleguje kao radnik preko interneta jer bih to mogao da uradim 2x godišnje (sačekam da se nakupi pa pošaljem).

Ne znam kako oni fleguju radnike preko interneta, verovatno gledaju da ljudi imaju više uzastopnih transakcija tokom godine iz inostranstva, nekakav obrazac plaćanja za duži period. Zna li neko više o tome? Hvala veliko! o_O

Laičko pitanje. Imam naloga na Cex-u. Nisam pristupao godinu dana, zaboravio lozinku. Išao na reset, završio sve. E sad pitanje. Kada sam kreirao nalog na Cexio znam da sam slao i sliku lične karte i ne znam šta već sve. Ali se ne mogu setiti da li je tražio neke sigurnosne reči za wallet kao na Jaxx Liberty. Kod ovog potonjeg imam zapisano, ali za Cexio se ne sećam. Ako kupim kripto sad na Cexu, prilikom povlačenja, da li će mi tražiti nešto više sem Pin-a/passworda (ardim preko fona)?

Laičko pitanje. Imam naloga na Cex-u. Nisam pristupao godinu dana, zaboravio lozinku. Išao na reset, završio sve. E sad pitanje. Kada sam kreirao nalog na Cexio znam da sam slao i sliku lične karte i ne znam šta već sve. Ali se ne mogu setiti da li je tražio neke sigurnosne reči za wallet kao na Jaxx Liberty. Kod ovog potonjeg imam zapisano, ali za Cexio se ne sećam. Ako kupim kripto sad na Cexu, prilikom povlačenja, da li će mi tražiti nešto više sem Pin-a/passworda (ardim preko fona)?
Ne znam preko phone-a , ali na compu ti trazi potvrdu mailom (pretpostavljam da je isto i za phone)

Jel imao jos neko problem sa intesa visa i cex.io? ne mogu da napravim deposit, izbacuje greske kojekakve kad krene u verifikaciju.

Upravo tako!

Misliš porez na dohodak, koji nema veze za kriptom, već svako fizičko lice ima godišnji limit za porez na dohodak.
Ili: zašto misliš da bi mogli da naplate kapitalnu dobit?

Videh u prethodnim postovima da se spominje 15%, dobio sam juče pisani odgovor srpske kripto menjačnice i rečeno je da novi zakon uvodi porez od 15% na kripto. Ne znam detalje.
Na sajtu se samo unese koliko se BTC prodaje i oni izračunaju koliko je to u RSD, oduzmu 5% provizije i uplate na račun.

Ako me dočeka nekih 15%, to je onda 20%, što je suludo!

Ako je neko imao iskustva, molim za savet.
Firma iz inostranstva nudi opcije plaćanja PayPal (u USD, znači i PP ogromna provizija za konverziju u EUR, uz sve druge skupe PP usluge) i BTC.

Obe opcije su jako skupe plus ako me ovde država stavi u koš sa internet radnicima ili naplati tih novih 15% na kripto - onda provizije i takse pojedu zaradu. 🤔
Na tihj 5 % dodaju ti i pdv 21 %

Pogledaj račun transakcije.

Nisam siguran da mogu dobro da se snađem na CEX sajtu, mogu li tamo da zamenim BTC iz svog novčanika u EUR, i da mi taj iznos uplate na karticu ili wire transfer na račun?
Ako da, kolike su provizije (za zamenu i za uplatu na karticu/račun)? Gledam da li time mogu da izbegnem ovaj budući porez na kapitalnu dobit od 15%, jer bi mi onda stigli EUR iz inostranstva, ne spominje se BTC, a opet ne mora ni da se fleguje kao radnik preko interneta jer bih to mogao da uradim 2x godišnje (sačekam da se nakupi pa pošaljem).

Ne znam kako oni fleguju radnike preko interneta, verovatno gledaju da ljudi imaju više uzastopnih transakcija tokom godine iz inostranstva, nekakav obrazac plaćanja za duži period. Zna li neko više o tome? Hvala veliko! o_O
mozes. pogledaj na sajtu kolike su provizije za skidanje. nece ti praviti problem.
sto se tice poreza, mislim da ga neces izbeci tako, ali bolje da na to neko iskusniji odgovori.

ne postoje sigurnosne reči na cexu, postoji pin prilikom ulaska i postoji 5ocifreni broj za withdraw, njega si ukucao kada si pravio registraciju, ali ga svakako mozes promeniti ako si ga zaboravio, samo se javi supportu.

Xtra. Hvala.

Pokusavam da povucem € sa cexa na mobi banku i dobijam ovo vec 24h, da li neko zna resenje?

Prilozi

• Screenshot_20210218-115337_CEXIO.jpg
    Screenshot_20210218-115337_CEXIO.jpg
    39.4 KB · Pregleda: 50
Nazad
Vrh Dno