Šta je novo?

Nvidia 3000 gde u Srbiji kupiti - cene, dostupnost

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da znaci da ako im kazem super, doci cu da uzmem karticu dobijem odgovor super vidimo se a ne nesto po liniji mora da se rezervise - sto tehnicki implicira sta, kaparu, br licne karte ili nesto trece?

Da se razumemo, slazem se da ne ocekujem u Srbiji da neka radnja ima sedam, osam 3090Ultra u radni na stanju - ali onda ocekujem neki label "nemamo, mora da se ceka/narucuje", jer ako ja cekam 3-5dana da karta stigne, isto mi dodje da li je narucuje iz skladista u Rakovici, njegovog ili ne, ili od Alfa sa planete Melmak.

Mislim da znaci da ako im kazem super, doci cu da uzmem karticu dobijem odgovor super vidimo se a ne nesto po liniji mora da se rezervise - sto tehnicki implicira sta, kaparu, br licne karte ili nesto trece?

Da se razumemo, slazem se da ne ocekujem u Srbiji da neka radnja ima sedam, osam 3090Ultra u radni na stanju - ali onda ocekujem neki label "nemamo, mora da se ceka/narucuje", jer ako ja cekam 3-5dana da karta stigne, isto mi dodje da li je narucuje iz skladista u Rakovici, njegovog ili ne, ili od Alfa sa planete Melmak.
Ti kazes doci cu danas da pokupim, oni ti kazu ne moze dodji za par dana. Taj label "nemamo, mora da se ceka/narucuje" je label "na lageru". Za imamo odmah na stanju postoji "u radnji" u onim radnjama gde postoji dovoljno prometa da opravda drzanje ozbiljnijeg hardvera u radnji. Lager je skladiste. To je znacenje te reci. Ne znam sta te buni tu.

Nije ni midrange procesor iskreno, lower midrange. A DS3 je bila najosnovnija ploca od Gigabyta u to vreme, solidna ali apsolutni entry lvl.

Nije nikada taj PC kostao "2000e", ta cena je samo device za njegovu poentu kako je "nekad bilo nesto bolje" (ili sta vec). Vidis da ni sam ne zna kakve su bile cene hw, ofrljio se za 1000e tj. 100%.

Nikada pre 4k nisi imao skok rezolucije koja je 4x najjaca prethodna rezolucija, skocili smo sa 1080p na 4k u jednom koraku takoreci. Naturalna progresija je 1440p i to radi otp u istom odnosu kao nekada 1600x1200 ali 1440p nije zaziveo toliko kao benchmark a ni kao rezolucija (konzole su je preskocile potpuno), etc.

U isto vreme, moores law je prestao da vazi tj. dosli smo do limita. Prethodno smo sa generacijama "skidali" po 10-20 mikrona i utrpavali duplo tranzistora, sad skidamo po 3-5 i to svake druge generacije otp., etc.
4k nije tu od jednom. Postoji vec jedno 2-3 generacije grafickih kartica. U vreme 8800 Ultra nije topicna rezolucija bila 1600x1200 vec 1280x1024, a imao si i vise rezolucije od 1600x1200, naime 4:3 2048x1536, kao i 16:10 2560x1600, ali one nisu zazivele vec je vremenom "standard" postao 1920x1080 koji ima uporedivo isti broj pixela kao 1600x1200. To sto su konzole skocile na visu rezoluciju ne znaci da imaju hardware da to podrze. Onaj nesrecni PS5 ne moze ni 60FPS da izbaci na bendom Demon's Souls remake-u. Zamisli tek kad budu napravili full next gen igru, a ne rimejk igre sa konzole koja je imala 256MB RAM-a.

Mislim, na kraju krajeva, nemaju radnje u Srbiji dovoljno prometa(pored ovih mafijaskih firmi) da mogu da drze robu spremnu za momentalnu transakciju, tako da mi je sasvim OK da nesto moze da se naruci.
Da da to je poneta, manje firme nista ne drze na lageru, bas nista, ili drze robu koja ne moze da izgubi na vrednosti kao recimo Vip, tamo isto tako nema ni jedne znacajno skupe komoponente, ali zato imaju vrhunska hladjenja i tako po nesto sto ne gubi vrednost tako brzo... Problem drzanja robe na stanju je problem male marze, mareze su 3~8%, ako cena recimo nekog procesora padne a taj pad je veci od 8% mali prodavci su u problemu... Kome se takav nacin poslovanja ne dopada eno gigatron jedva ceka da mu dodjete, al onda nemoj da kukate na nerealne cene jer valjda vam je vaznije da vidite u rafu to sto ce da kupite :ROFLMAO:

Kod manjih prodavaca cene su uvek sveze zato su najcesce i dosta povoljnije od gigawin radnji... Mali prodavci posluju u skladu sa mogucnostima, ciljna grupa nisu setaci nego musterije koje ce da pozovu telefonom, pa ako robe ima na stanju kod uvoznik onda ce je u kupac dobiti isti ili naredni dana, ali po nekoj normalnoj ceni a ne da ga klepaju po usima kao u velikim prodajnim lancima... Prednost malih radnji je i to sto se bore za svakog kupca. To su prednosti i mane, zapravo mane nema, jedina mana malih radnji je prilikom kupovine monitora jer ne mogu da se vide pre kupovine a to je dosta bitno.

Sve je prosto, za vise para moze svako da se siri po gigatornu i smara neukog ali vazda ljubaznog prodavac glupim pitanjima, a ko zna sta mu treba pogleda oglese okrene par brojeve, i sve zaversi u kratkom razgovoru a sto je vecini najvaznije prodje manje ili vise jeftinije.

Ti kazes doci cu danas da pokupim, oni ti kazu ne moze dodji za par dana. Taj label "nemamo, mora da se ceka/narucuje" je label "na lageru". Za imamo odmah na stanju postoji "u radnji" u onim radnjama gde postoji dovoljno prometa da opravda drzanje ozbiljnijeg hardvera u radnji. Lager je skladiste. To je znacenje te reci. Ne znam sta te buni tu.
Sustinski mogu da podele onda sve na 2 kategorije (pogotovu uzevsi stanje u svetu a i kod nas):

1) ima u radnji
2) nema u radnji

Rekao bih da me nista me ne buni (ili da mi je nesto nejasno na sta si aludirao) - ajde da budem blunt, dosta je kurvinska etiketa pogotovu u ovoj zemlji.
Jer takodje koriste i one "po porudzbini", "narucivanje", "na upit" i ostala nasumicna trgovacka ******.
Iznosio sam vise svoje misljenje o stanju u domacim radnjama nego implicirao manjak jasnoce.

pa da, kao na inostranim sajtovima

in stock
out of stock

simple as that

Hvala prijatno. <3

Sustinski mogu da podele onda sve na 2 kategorije (pogotovu uzevsi stanje u svetu a i kod nas):

1) ima u radnji
2) nema u radnji

Rekao bih da me nista me ne buni (ili da mi je nesto nejasno na sta si aludirao) - ajde da budem blunt, dosta je kurvinska etiketa pogotovu u ovoj zemlji.
Jer takodje koriste i one "po porudzbini", "narucivanje", "na upit" i ostala nasumicna trgovacka ******.
Iznosio sam vise svoje misljenje o stanju u domacim radnjama nego implicirao manjak jasnoce.
Tako je i podeljeno sa jos jednim medju korakom.

1) ima u radnji - postoji label ima u radnji
2) nema u radnji, ima u lageru, samim tim moze da se poruci/proverite dostupnost - postoji label ima na lageru/skladistu
3) nema na stanju, ne moze da se poruci - uz brzo brisanje artikla sa web prodavnice

Znaci imate odlican sistem koji jasno objasnjava stanje robe, ne znam sta vas tu buni? Jel ocete da sve sto nema u radnji bude crvenom lampicom pa da za svaki zovete i bacate kocku da vidite da li ima da se poruci? Ili mozda da ono sto nema u radnji uopste ne bude na sajtu i time da maltene ubijemo svrhu postojanja online prodavnice?

Nemojte da me razumete pogresno, ali mnogo vam je razmazen taj, "ako ima na stanju ocu da kupim i ocu odmah" stav. Nigde u provinciji nije tako. Ljudi od pamtiveka narucuju komponente ovde. Ako je nama to normalno ne razumem zasto vama nije. Moj problem sa monitorom na primer jeste to sto oni jako sporo brisu ono sto nemaju na stanju, a nekad posumljam cak i da postavljaju fejk listinge sa cenama po kojima niko nije uspeo da kupi tu komponentu kako bi naveli vise saobracaja na svoj sajt.

Ne bih se slozio da je sistem odlican.
Al opet, to je moje misljenje - konverzno tome, ne mora svako da se slaze s njim.

I cene polovnih 1080Ti su otisle dodjavola, pogledah oglase malopre, dosta krstenih 3 vent modela odose preko 500,550.

in stock
out of stock
To lepo zvuci i bilo bi super da nema psiholoskog momenta u kome kada kupac vidi out of stock onda i ne zove, a poneta je da pozve ;) Tu na scenu stupa vest i edukovan prodavac koji ce nekome ko trazi neki bangavi procesor zato sto ne zna da proda daleko bolji cpu za slicne pare a koji je njemu dobavljiv a kada sam ja to radio obicno kupe i celu konfiguraciju, na kraju razgovora zaboravi sta je trazio a kada obavimo kupoprodaju ide kuci srecan kao kuce :ROFLMAO:
Trgovina je umetnost :)

naravno, ako nemas idem dalje, kupicu kod onog ko ima :)

Tako je i podeljeno sa jos jednim medju korakom.

1) ima u radnji - postoji label ima u radnji
2) nema u radnji, ima u lageru, samim tim moze da se poruci/proverite dostupnost - postoji label ima na lageru/skladistu
3) nema na stanju, ne moze da se poruci - uz brzo brisanje artikla sa web prodavnice

Znaci imate odlican sistem koji jasno objasnjava stanje robe, ne znam sta vas tu buni? Jel ocete da sve sto nema u radnji bude crvenom lampicom pa da za svaki zovete i bacate kocku da vidite da li ima da se poruci? Ili mozda da ono sto nema u radnji uopste ne bude na sajtu i time da maltene ubijemo svrhu postojanja online prodavnice?

Nemojte da me razumete pogresno, ali mnogo vam je razmazen taj, "ako ima na stanju ocu da kupim i ocu odmah" stav. Nigde u provinciji nije tako. Ljudi od pamtiveka narucuju komponente ovde. Ako je nama to normalno ne razumem zasto vama nije. Moj problem sa monitorom na primer jeste to sto oni jako sporo brisu ono sto nemaju na stanju, a nekad posumljam cak i da postavljaju fejk listinge sa cenama po kojima niko nije uspeo da kupi tu komponentu kako bi naveli vise saobracaja na svoj sajt.
to nije odlican sistem.
ja kad kliknem na buy tamo gde pise in stock, nek me kasnije na checkout pita da li da mi posalju ili cu doci po to in store. ne interesuje mene gde im stoji prozivod koji sam kupio
ako je out of stock nema dugmeta buy, dok se ne pojavi in stock

zamisli da zoves amazon, bestbuy, newegg i sl.
dobar dan video sam na vasem sajtu da imate ovaj monitor. da li mogu da ga kupim? imate ga na stanju?
imamo, samo morate da rezervisete pa cemo vam javiti kada mozete da platite da vam posaljemo......

@Svi
Ne znam da li pišem dovoljno razumljivo ili ovde niko ne kapira.
Ako na sajtu piše da nečeg ima na stanju, a kada se pozove ovi traže da se poruči, to predstavlja obmanu kupca i kršenje zakona.
Ali koliko vidim ovde se niko ne potresa ama baš nimalo, što znači da ste se većinski navikli na ovo i percipirate kao nešto što prodavac sme da radi.

edit: izvinjenje delu forumaša koji ipak shvata poentu

Ne bih se slozio da je sistem odlican.
Al opet, to je moje misljenje - konverzno tome, ne mora svako da se slaze s njim.

I cene polovnih 1080Ti su otisle dodjavola, pogledah oglase malopre, dosta krstenih 3 vent modela odose preko 500,550.
Znaci oces da ima samo in stock i out of stock. Da li vi znate da je stock engleska rec za lager/skladiste? Da li to znaci da zelite samo da pise da nesto ima na lageru i da nema na lageru. Ako je tako onda nemate zasto da se bunite sto komponente ne mozete da pokupite istog dana.

Apsolutno je ilegalno oglasavanje necega sto ne posedujete u prodaji prema zakonu ali nazalost svi "mali" bi propali kao sto objasnjava *******i.

Ilegalno bi trebalo biti i da uvoznik ima maloprodaju pa je opet svi imaju. Da uvoznik nema maloprodaju "mali" bi mogli bolje poslovati i imati lager. Ovako su "mali" samo vazali uvoznika esencijalno.

naravno, ako nemas idem dalje, kupicu kod onog ko ima :)

to nije odlican sistem.
ja kad kliknem na buy tamo gde pise in stock, nek me kasnije na checkout pita da li da mi posalju ili cu doci po to in store. ne interesuje mene gde im stoji prozivod koji sam kupio
ako je out of stock nema dugmeta buy, dok se ne pojavi in stock

zamisli da zoves amazon, bestbuy, newegg i sl.
dobar dan video sam na vasem sajtu da imate ovaj monitor. da li mogu da ga kupim? imate ga na stanju?
imamo, samo morate da rezervisete pa cemo vam javiti kada mozete da platite da vam posaljemo......
Ne razumem? To se desava i sad. Nesto je na lageru, ti izaberes opciju da se posalje i oni te pozovu i kazu bice za par dana. Ako se desi pak da ipak to sto je bilo na lageru bilo njihovom bilo dobavljacevom zapravo ne mogu da ti isporuce, to je greska u konkretnom listingu koja se napravila prilikom traljavog vodjenja popisa ili nedovoljno brzog azuriranja listinga, ne u sistemu.

"imamo, samo morate da rezervisete pa cemo vam javiti kada mozete da platite da vam posaljemo......" - ovo bukvalno znaci kupio si, i javice ti za koji dan kad i kako ces da platis i kad ce da stigne.

Apsolutno se slažem oko obmane. Poenta online shopa je da pogledam šta imaju, naručim ako želim i odem svojim poslom.
Par puta sam narucivao i dobijao odgovore, ne, nemamo - pa zašto ga imaš na sajtu u ponudi onda? Da bi se video na itsvetsverut/eponudi?

Apsolutno se slažem. Poenta online shopa je da pogledam šta imaju, naučim ako želim i odem svojim poslom.
Par puta sam narucivao i dobijao odgovore, ne, nemamo - pa zašto ga imaš na sajtu u ponudi onda? Da bi se video na itsvetsverut/eponudi?
To je ono sto monitor radi. Desava se naravano u svim firmama koje posluju kod nas, ali to nije pravilo, to je izuzetak(koji se javlja malo cesce nego sto bi trebalo).

@Svi
Ako na sajtu piše da nečeg ima na stanju, a kada se pozove ovi traže da se poruči, to predstavlja obmanu kupca i kršenje zakona.
Ali koliko vidim ovde se niko ne potresa ama baš nimalo, što znači da ste se većinski navikli na ovo i percipirate kao nešto što prodavac sme da radi.

Kakve veze ima da li ce on da poruci to ili ce to direktno da ti donese bez da ti javi da je porucio kad na kraju u oba slucaja dobijes proizvod koji si porucio za cenu koju si porucio?

Znaci oces da ima samo in stock i out of stock. Da li vi znate da je stock engleska rec za lager/skladiste? Da li to znaci da zelite samo da pise da nesto ima na lageru i da nema na lageru. Ako je tako onda nemate zasto da se bunite sto komponente ne mozete da pokupite istog dana.
totalno je nebitno sta to znaci na engleskom. ako je nesto in stock, ja to kupim, to mi za dan dva stize na kucnu adresu, ukoliko ne zelim da odem po to u radnju koju imaju u mom gradu
Ne razumem? To se desava i sad. Nesto je na lageru, ti izaberes opciju da se posalje i oni te pozovu i kazu bice za par dana. Ako se desi pak da ipak to sto je bilo na lageru bilo njihovom bilo dobavljacevom zapravo ne mogu da ti isporuce, to je greska u konkretnom listingu koja se napravila prilikom traljavog vodjenja popisa ili nedovoljno brzog azuriranja listinga, ne u sistemu.

"imamo, samo morate da rezervisete pa cemo vam javiti kada mozete da platite da vam posaljemo......" - ovo bukvalno znaci kupio si, i javice ti za koji dan kad i kako ces da platis i kad ce da stigne.
OMFG.....

Apsolutno je ilegalno oglasavanje necega sto ne posedujete u prodaji prema zakonu ali nazalost svi "mali" bi propali kao sto objasnjava *******i.

Ilegalno bi trebalo biti i da uvoznik ima maloprodaju pa je opet svi imaju. Da uvoznik nema maloprodaju "mali" bi mogli bolje poslovati i imati lager. Ovako su "mali" samo vazali uvoznika esencijalno.
Ne bi mali propali ako bi ono što imaju na lageru označili na sajtu da imaju na lageru, a ono što nemaju mogu da stave npr. "na upit". Pa kad se klikne na to stigne mail prodavcu sa podacima potencijalnog kupca, a on onda kontaktira uvoznika i posle toga kupca. Ali to zahteva malo ozbiljniji odnos prema web portalu od onoga koji ima dobar deo maloprodaja kod nas, koji to tretira malo ozbiljnije od oglasa koji se lepi na banderi.
Post automatically merged:

Kakve veze ima da li ce on da poruci to ili ce to direktno da ti donese bez da ti javi da je porucio kad na kraju u oba slucaja dobijes proizvod koji si porucio za cenu koju si porucio?
Ako ti ne razumeš poentu da neko ko oglasi nešto i napiše da je na lageru, to isto i ima na lageru, ne mogu ti pomoći. Za mene to nije isto, za tebe jeste, idemo dalje.

totalno je nebitno sta to znaci na engleskom. ako je nesto in stock, ja to kupim, to mi za dan dva stize na kucnu adresu, ukoliko ne zelim da odem po to u radnju koju imaju u mom gradu
Druze, zamisli da odes u radnju i kazes "I want to buy a car". Prodavac te dovede do automobila i kaze ti rec "buy" na srpskom znaci kupiti, "car" na srpskom znaci automobil, ove modele imamo u ponudi za prodaju. Ti mu onda ljutito odgovoris "ne, mene ne zanima sta to znaci na engleskom, I want to buy a car". To se sad desilo sa in stock/na lageru, samo sto ja igram ulogu "prodavca" u primeru.

Reci imaju znacenje, ako ces da koristis reci na bilo kom jeziku kako bi iskazao nesto valjda bi trebalo da poznajes i da te zanima znacenje istih, jer niko ne moze da cita tvoje misli da vidi sta si zapravo hteo, vec tumace znacenje tvojih reci.

Takodje, ovo sto si ti opisao se desi. Ti na sajtu narucis nesto sto pise "na lageru" oni te pozovu da ti kazu da su krenuli da obradjuju tvoju porudzbenicu. Da li ce on da kaze to ovim recima ili ce da kaze trebam da porucimo/narucimo od dobavljaca sasvim je nevazno jer je funkcionalno ista stvar. Kao sto sam napisao malopre, oni ti time potvrdjuju da su krenuli da obradjuju tvoju porudzbenicu. Oni onda potvrde inventar, dostupnost kurira itd i kada to sve urade i provere oni te pozovu da ti jave da je sve potvrdjeno, odnosno da je porudzbenica uspesno obradjena i da ti kazu kad mozes da ocekujes to kod tebe.

To lepo zvuci i bilo bi super da nema psiholoskog momenta u kome kada kupac vidi out of stock onda i ne zove, a poneta je da pozve ;) Tu na scenu stupa vest i edukovan prodavac koji ce nekome ko trazi neki bangavi procesor zato sto ne zna da proda daleko bolji cpu za slicne pare a koji je njemu dobavljiv a kada sam ja to radio obicno kupe i celu konfiguraciju, na kraju razgovora zaboravi sta je trazio a kada obavimo kupoprodaju ide kuci srecan kao kuce :ROFLMAO:
Trgovina je umetnost :)
Upravo. To je ono sto monitor radi sa svojim sajtom. Ti im odes na sajt, vidis nema ta komponenta za te novce, odmah sa strane imas banner na kome pise pogledajte ove komponente i eto ti si dosao da kupis RAM za 3000, kupio si neki za 4000. Kad ti pozoves(ili oni tebe pozovu) i kazu ti moramo da porucimo, oni ti ne nude nesto drugo, ti im kazes u redu je, porucite, uzmu ti podatke i kad "obrade porudzbinu" pozovu te nazad da ti kazu kad da ocekujes paket.

Ne bi mali propali ako bi ono što imaju na lageru označili na sajtu da imaju na lageru, a ono što nemaju mogu da stave npr. "na upit". Pa kad se klikne na to stigne mail prodavcu sa podacima potencijalnog kupca, a on onda kontaktira uvoznika i posle toga kupca. Ali to zahteva malo ozbiljniji odnos prema web portalu od onoga koji ima dobar deo maloprodaja kod nas, koji to tretira malo ozbiljnije od oglasa koji se lepi na banderi.

Ako ti ne razumeš poentu da neko ko oglasi nešto i napiše da je na lageru, to isto i ima na lageru, ne mogu ti pomoći. Za mene to nije isto, za tebe jeste, idemo dalje.
To na upit druze ti jeste na lageru. Znaci meni su stigle 99% koje su morali da "poruce". Zasto je tebi toliko vazno da je to njihov licni lager, a ne lager dobavljaca kome oni u svakom slucaju imaju pristup kao da je njihov licni? Dali je tebi problem sto se krsi zakon za koji i sam priznajes da nije napisan korektno i da nije prikladan i primenjiv na domacem trzistu?

@Svi

Druze eno gigawin jedva ceka da te ne obmane, pa zasto tam ne kupujes nego zoves sve te male firme ??? Budi iskren, neces valjda da mi kazes kako si gadljiv na to da nesto platis jeftinije i sacekas jedan dan da to dobijs :)
Sta sve necu da procitam ovde...

To na upit druze ti jeste na lageru. Znaci meni su stigle 99% koje su morali da "poruce". Zasto je tebi toliko vazno da je to njihov licni lager, a ne lager dobavljaca kome oni u svakom slucaju imaju pristup kao da je njihov licni? Dali je tebi problem sto se krsi zakon za koji i sam priznajes da nije napisan korektno i da nije prikladan i primenjiv na domacem trzistu?
Evo meni se desilo bar 2-3 puta da "ima na lageru" tj. ima u skladistu tj. ima kod uvoznika i na kraju da je ipak kod uvoznika prediv pa jelte nema (il je neko pokupio tik ispred njih). Jednom mi se desilo i da sam "kupio" tj. narucio, cekao 3 dana i onda dobio odgovor da kod uvoznika nema na stanju a u radnji je stajalo "na lageru". Sve ovo se moze zakonski okarakterisati kao obmana i zbunjivanje potrosaca. U tome je poenta.

Recimo kupujete na crni petak, kazu "na lageru", vi porucite, posle 3 dana dodje obavestenje da ipak nije bilo kod uvoznika, crni petak prosao, ne mozete da kupite sad kod drugog. Na direktnoj ste steti jer obmanjuju oko lagera. Nije ovo tako cesto, ali sigurno se desilo.

Zar ne vidite da vas ovaj Soloslav sve troluje..to je njegov modus operandi kada shvati da nema pojma o cemu pise, samo da ispadne najpametniji u drustvu..pogledajte mu malo postove i po drugim temama..svuda pokusava da izigrava mirodjiju

Druze eno gigawin jedva ceka da te ne obmane, pa zasto tam ne kupujes nego zoves sve te male firme ??? Budi iskren, neces valjda da mi kazes kako si gadljiv na to da nesto platis jeftinije i sacekas jedan dan da to dobijs :)
O čemu ti pričaš???
Poenta je da ako ima na lageru, onda ima.
Ako nema, napiše da nema.
U čemu je tu problem i zašto moraš nešto ovako da pišeš što nema veze sa mojom konstatacijom. Nigde nisam napisao da se odnosi na velike ili male.

Druze, zamisli da odes u radnju i kazes "I want to buy a car". Prodavac te dovede do automobila i kaze ti rec "buy" na srpskom znaci kupiti, "car" na srpskom znaci automobil, ove modele imamo u ponudi za prodaju. Ti mu onda ljutito odgovoris "ne, mene ne zanima sta to znaci na engleskom, I want to buy a car". To se sad desilo sa in stock/na lageru, samo sto ja igram ulogu "prodavca" u primeru.

Reci imaju znacenje, ako ces da koristis reci na bilo kom jeziku kako bi iskazao nesto valjda bi trebalo da poznajes i da te zanima znacenje istih, jer niko ne moze da cita tvoje misli da vidi sta si zapravo hteo, vec tumace znacenje tvojih reci.

Takodje, ovo sto si ti opisao se desi. Ti na sajtu narucis nesto sto pise "na lageru" oni te pozovu da ti kazu da su krenuli da obradjuju tvoju porudzbenicu. Da li ce on da kaze to ovim recima ili ce da kaze trebam da porucimo/narucimo od dobavljaca sasvim je nevazno jer je funkcionalno ista stvar. Kao sto sam napisao malopre, oni ti time potvrdjuju da su krenuli da obradjuju tvoju porudzbenicu. Oni onda potvrde inventar, dostupnost kurira itd i kada to sve urade i provere oni te pozovu da ti jave da je sve potvrdjeno, odnosno da je porudzbenica uspesno obradjena i da ti kazu kad mozes da ocekujes to kod tebe.
ja ne idem u radnju, ja kupujem online, sa sajta radnje koja prodaje prozivode.

kad na sajtu pise In stock, to se zna sta znaci, nema tumacenja, citanja misli i sl.
znaci da kliknes na buy, platis i prozivod ti stigne posle dan dva. nista vise, nista drugacije od toga.

ovo sto pises nema blage veze sa onim sta ja govorim. kakvo zvanje da mi kazu da obradjuju moju porudzbenicu, da mi potvrduju. kakvi kuriri, provere... o cemu ti pricas?

stigne mi mail predracuna koji sam platio, tj info potvrde da sam kupio.

*******i & Solesoslav vs ostali...

Ovo mene podseca na pricu koju sam cuo davno.
Na situaciju gde jedan nas gasterbajter otisao u Japan da radi.
Vozi se metroom sa kolegom Japancem, nesto kratko, tipa nekoliko stanica, i posto je to nas dobri Era domacin, on odluci da ne kupi kartu.
I tokom celog puta on je bezuspesno pokusavao Japancu da objasni da on ne zeli da kupi kartu jer nema kontrole, a Japanac to nikako nije mogao da skapira, drugi sistem vrednosti, u njegovoj glavi je, vozis se = plati kartu.

E tako Solesoslav i *******i objasnjavaju neki pomeren sistem vrednosti svima nama ostalim Japancima.

Vozi se metroom sa kolegom Japancem, nesto kratko, tipa nekoliko stanica, i posto je to nas dobri Era domacin, on odluci da ne kupi kartu.
I tokom celog puta on je bezuspesno pokusavao Japancu da objasni da on ne zeli da kupi kartu jer nema kontrole, a Japanac to nikako nije mogao da skapira, drugi sistem vrednosti, u njegovoj glavi je, vozis se = plati kartu.

E tako Solesoslav i *******i objasnjavaju neki pomeren sistem vrednosti svima nama ostalim Japancima.
Hvala sto nase vrednosti nazivas poremecenim i time nas vredjas. Svaka cast. Uvek je najbolji izbor u diskusiji napasti sagovornika umesto njegov argument.

ja ne idem u radnju, ja kupujem online, sa sajta radnje koja prodaje prozivode.

kad na sajtu pise In stock, to se zna sta znaci, nema tumacenja, citanja misli i sl.
znaci da kliknes na buy, platis i prozivod ti stigne posle dan dva. nista vise, nista drugacije od toga.

ovo sto pises nema blage veze sa onim sta ja govorim. kakvo zvanje da mi kazu da obradjuju moju porudzbenicu, da mi potvrduju. kakvi kuriri, provere... o cemu ti pricas?

stigne mi mail predracuna koji sam platio, tj info potvrde da sam kupio.
Sta se kod nas razlikuje tacno, objasni mi taj deo? Ides na buy, pozovu te da ti kazu "videli smo da si kliknuo na buy, pokrenuli smo postupak kupovine", kad potvrde da to sto si hteo da porucis zaista ima na stanju, da nije doslo do greske u inventaru i kad potvrde kurire i da mogu da ti isporuce to oni te pozovu da ti kazu da je sve reseno, i pitaju te kako i kada zelis da dobijes deo i da platis.

Sto se tice porudzbenice i sve ostalog, samo sam ti razlozio proces online kupovine na informacionom sistemu online prodavnice. Mozda te buni sto neke stvari sam drugacije nazvao u tom primeru, ali je skroz nevazno kako ih nazoves dok god ih prepoznas kao odvojene elemente tog informacionog sistema.

O čemu ti pričaš???
Poenta je da ako ima na lageru, onda ima.
Ako nema, napiše da nema.
U čemu je tu problem i zašto moraš nešto ovako da pišeš što nema veze sa mojom konstatacijom. Nigde nisam napisao da se odnosi na velike ili male.
To sto ti nisi napisao ili mozda nisi prepoznao, ne znaci da problem nije direktno vezan za "velicinu" maloprodaje.

@RingeRaja i @illidan, da li vi mislite da se amazonu ne desava da kliknete na buy a da ono ipak nema? Da oni nemaju problema sa neslaganjem inventara sa realnim stanjem?

Znaci prepoznajemo da male radnje nemaju svoj lager i samim tim svoj inventar, vec da se oslanjaju na inventar koji dobijaju od dobavljaca i da ne mogu da uticu na njegovu azurnost. Otud mogu da imaju konkurentne cene. Isto tako prepoznali smo da tehnodruzina i megatron zbog svoje velicine ili povezanosti sa mafijama raznim imaju svoj lager i samim tim inventar pa mogu da uticu na azurnost informacija svog inventara i redje im se desava da nesto sto pise da ima na lageru zapravo nema. Cim su direktno odgovorni za azurnost infromacija svog inventara imaju mogucnost da uticu na ucestalnost azuriranja. Medjutim, odrzavanje svog inventara kosta novca zato megatron nije konkurentan toliko cenovno, a tehnodruzina ima svoje tokove koje im omogucavaju da zaobilaze pravila.

Sad, koliko sam ja razumeo vi smatrate da je to sto male radnje posluju na taj nacin nelegalno i to vam smeta. Zelite da ne posluju tako. Takodje svi znamo da tehnodruzina takodje krsi zakon ili ako ne krsi zakon da je to zato sto su zakoni napisani kako bi im omogucili da budu megakonkurentni. Ako vec ocemo da ispravljamo krive drine krsenja zakona i cega sve ne, zasto se prvo ne fokusiramo na to da sprecimo tehnodruzinu da radi to sto radi, pa onda kad se ona skloni sa trzista kao ogromna pretnja manjim maloprodajama, tek tad da se fokusiramo na to da ih nateramo da i oni posluju po zakonu. Jer, slozicete se, ako oni budu krenuli da posluju po zakonu, a tehnodruzina i dalje bude nastavila da se bahati, oni nece moci da budu konkurentni i bice izbaceni sa trzista.

Poslednja izmena:
@RingeRaja
Oces ozbiljan odgovor ili saljiv ? Posto je meni ovo jedna ozbiljna sprdnja da odrasli ljudi nemaju za toliko u glavi da razmisle zasto nesto ne radi u maloj trgovini a oni misle da bi trebalo, jos se ljute sto nije tako kako oni misle :p

Aj ozbiljno mozda bude za vajdu mada sumnjam... Prvo zato sto je tesko izvodljivo, zapravno nikako nije izvodljivo jer mala radnja bi trebalo da ima infrstrukturu kao gaigawin da bi ispostovala sve sto je u ovoj temi napisano da bi trebalo sto znaci da nema nista od rentbilnog poslovanja, zato nemoj mnog da "*****te" jer svi vi zovete te radnje a ne idete u gigawin.
Sto se tice baze za tako nesto potrebno je mnogo vremena i najmanje 2~3 ljudi jer ima mnogooooo proizvoda o kojima treba voditi racuna, ne da li ih ima u radnji nego da li ih ima kod dobavljaca i drnadati porotal 24/7 svaki dan jer se naravno lager kod 10 razlicith uvoznika menja na denvom nivou, pa cak i da to neko radi i vodi racuna o tome nikad ne moze da isprati svaki proizvod i moze da se desi da na nesto sto se reklamira na poziv da toga ne bude na stanju kod uvoznika... Kapiras ?

Ova tema o kojoj toliko razglabate je toliko bespotrebna... Sad ste vi mnogo pametni, a kao neki mali prodavc glup pa ne bi voleo da je sve pod konac i da moze ne bi uradio tako da sve bude pod konac... Pa vlajda vidis da je svuda tako sto se tice malih prodavaca, i ne pada ti na pamet da postoje objektivni razlozi zasto je tako, da postoji neki objektivan razlog zasto nije tako kako bi trebalo da bude ??? Sta je ovo, kakva je ovo parada gluposti u ovoj temi.

Zovi druze kad ti nesto treba, naruci ako ima, ako ima to sto ti treba prodavac u maloj radnji proveri za taj proizvod kakva je cena ne kod jednog uvoznik nego kod svakog od uvoznika i porucije tamo gde je najpovoljnije, i budi siguran da ces dobiti najbolju cenu, Atom, Vip, Monitor itd za ove znam sigurno da su uvek korektni. To tako funkcionise i batali te vise sa pustim zeljam, pricama o zakunu, jednostavno batali te da svirate K... bespotrebno :p

Desava se i u gigawinu da pise na stanju pa cvrc. Prosle godine sam rezervisao TV, imali su cak 2 komada "na stanju". Rezervisem, odem tamo da pokupim "jao znate, nema, greska". Posle kao dosla menadzerka kad sam malo digao frku sa pricom da su ta dva u magacinu, slomljena, pa kao to mi je nekako uteha ili bolji ishod. :D Kao da me time nisu zaebali da se cimam na NBG po tv koji nemaju. Giga licno.

Sve bi bilo bar malo drugacije da nisu odresene ruke uvoznicima da otvaraju i svoje maloprodaje i da se monopolisticki ponasaju ali tako je kako je. Mali realno jedva prezivljavaju i nemaju izbora sem da rade tako, veliki, ono, bas ih briga, moze im se na kub.

Ovo mi je omiljeno, dodjes na forum da se zalis sto neko pise po njemu.

Da, ja sam troll. Sigurno. Slobodno ako smatras da je to moj modus operandi mozes onda lako da istaknes primere gde nemam pojma o cemu pricam i da me poklopis, kako ovde, tako i u drugim temama.
Pokopao si ti sam sebe svojim pisanjem. Niko te vise ne shvata za ozbiljno. Kad se samo setim kako si Eriku011 objasnjavao kako funkcionise PhysX i IT industrija, on u njoj, a ti u nekoj svojoj dimenziji.

Hvala sto nase vrednosti nazivas poremecenim i time nas vredjas. Svaka cast. Uvek je najbolji izbor u diskusiji napasti sagovornika umesto njegov argument.

Napisao sam pomeren sistem vrednosti, ne poremecen.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno