Šta je novo?

Nvidia 3000 gde u Srbiji kupiti - cene, dostupnost

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za neki hobi se uvek nadje novca jer kako bi ziveli bez malo zabave u zivotu, nekima je ok dati za motor 5k , neki vole putovanja , konzole , pecanje , planinarnje, neki kombinuju vise stvari ako mogu da priuste, realno pusaci godisnje zapale po jednu 3090 lagano a verujem da medju ovim sto kukaju ima i pusaca , svako trosi svoj novac kako hoce.
Ja bih mogao da kupim RTX 3080. Ali u kombinaciji sa današnjim brojem igara za koje je potrebna ta karta, ta kupovina po ovoj ceni je jednostavno glupa. Nećeš imati manje zabave sa 1080-Ti.

Dobra je samo za mining trenutno.

Ja bih mogao da kupim RTX 3080. Ali u kombinaciji sa današnjim brojem igara za koje je potrebna ta karta, ta kupovina po ovoj ceni je jednostavno glupa. Nećeš imati manje zabave sa 1080-Ti.

Dobra je samo za mining trenutno.
Neke stvari ne moraju da imaju smisla, ali ima igara koje i te kako mogu da namuce 3080.

Sto znaci da je tada bilo ljudi koji su davali dosta vise para za neku 8800GTX i neki Core 2 Quad.

Kao sto sada daju za RTX 3xxx i i9 procesore recimo.
Tih ljudi je tada bilo mnogo malo, a danas ih ima ko kusih pasa :p
Uvoznic pre 15god nisu razmisljalio da uvezu kartu koja ce se prodavati po ceni od 350~400e, nije da ih nisu nabavljali ali nije im bio prioritet, a danas samo sam ja posredovao poslednja 3 meseca u kupovini ~40kom 3080 u rasponu od 950~1150e i to za ljude koji se ne bave miningom, a neka je njih 5 preprodalo... Ovo su podaci iz mog licnog iskustava, ne iz mog ugla, to je tako bilo nekada i sada, znaci nesto se desilo da se platezna moc povecala... Tada trziste nije imalo para da bi se pravila neka ozbiljnija nabavka karti koje kostaju 350~400e koje su tada za te pare bile high end karte, mora sam sa uvoznikom da razgovaram kako bi dosli do toga da ipak uvezu 20 karti i da dam lovu za veci deo te robe, a danas pogibija oko 3080 za 950~1200e...

Ja sam dao 2000e za racunar pre tacno 13 godina, i to je bio osrednji gejmerski kompjuter. E4500, 4GB DDR2, 8800 GTS 320MB, 250GB HDD, Thermtaltake 450W.
Sto znaci da je tada bilo ljudi koji su davali dosta vise para za neku 8800GTX i neki Core 2 Quad.
Ta mašina nije koštala 2000 eur. Taj GeForce jeste bio 500-600 eur, ali ostatak ni 1000, E4500 je Core2Duo sa 1 MB cachea, tek malo skuplji od Pentiuma.

Za 2000 se uzimao i GeForce 8800 Ultra i Q6600 i bas to sam i naveo - sada imaš bolji PC za te pare nego tada, za 3000 ima to da radi godinama.

Ali nemaš za 1000 i to je problem, a za 500 nema ni grafička, mora integrisana.

Pomenuti 8800GT je isao vrlo brzo i za 250 eur.

A koje sve igre su tada izlazile i da ne pričam.

Sa godinama stvarno mi se 3000 eur daje za nešto drugo a ne PC gaming, nešto što radim ceo život i gde sam bio u vreme zlatnog doba.

Ko je kupio, super, ko nije, ništa nije propustio, kao ni za 2xxx seriju.

Ovo prvo, kad je sve tako lepo i krasno na selu, sto sela izumiru ?
Eno Vojvodina ce pusta da postane, ruralni deo.

Drugo, preterujes za tih 380e i tu 9800GT, tj da je to bilo skupo.
Prosecan gaming racunar je pre 15 godina bio skuplji, a pre 20 godina jos skuplji, cak i ako racunamo sad ove naduvane cene.
Ja sam dao 2000e za racunar pre tacno 13 godina, i to je bio osrednji gejmerski kompjuter. E4500, 4GB DDR2, 8800 GTS 320MB, 250GB HDD, Thermtaltake 450W.
Neko te je DEBELO opalio za tu konfu pre 13 godina cisto da znas. Znaci ono bas bas. To nisi smeo da platis preko 1250-1350e jer je to tada toliko kostalo (i to max maxa, domace trziste). MSRP za sve to ti je <1000$.
Ja bih rekao da si ti tada imao para pa te "boleo" za cenu (2000e za krsh komp) a sad nemas pa te stvarno boli. Tako ti i deluje prica.

Ta mašina nije koštala 2000 eur. Taj GeForce jeste bio 500-600 eur, ali ostatak ni 1000, E4500 je Core2Duo sa 1 MB cachea, tek malo skuplji od Pentiuma.

Za 2000 se uzimao i GeForce 8800 Ultra i Q6600 i bas to sam i naveo - sada imaš bolji PC za te pare nego tada, za 3000 ima to da radi godinama.

Sa godinama stvarno mi se 3000 eur daje za nešto drugo a ne PC gaming, nešto što radim ceo život i gde sam bio u vreme zlatnog doba.

De je kostao 500-600e, GTS je kostao 400e kod nas, MSRP 300$.

Neko te je DEBELO opalio za tu konfu pre 13 godina cisto da znas. Znaci ono bas bas. To nisi smeo da platis preko 1250-1350e jer je to tada toliko kostalo (i to max maxa, domace trziste). MSRP za sve to ti je <1000$.
Ja bih rekao da si ti tada imao para pa te "boleo" za cenu (2000e za krsh komp) a sad nemas pa te stvarno boli. Tako ti i deluje prica.

Bas suprotno, tad nisam imao para nikakvih, bio student, moji mi dali.
Sad sam finansijski nezavisan vec 10 godina.

Ok, mozda sam permutovao cifru i mozda je bilo godinu ranije, al bilo je oko 1500e ili malo manje.
I vecina je bila direktno od uvoznika EWE, nisu me osisali.
Kad je PDV bio smanjen sa 18 na 8% za racunare, tad sam uzeo.
Kuciste neko Chieftec, bilo 150e, to sam zaboravio.

Poenta je da je i tada kao i sada (pre ovih naduvanih cena) bilo potrebno dati slican iznos para za high end racunar, znaci oko 2000e, pre ovih naduvanih cena.
Kupovalo se i tada kao i sada.

De je kostao 500-600e, GTS je kostao 400e kod nas, MSRP 300$.
U pravu si, nije me mrzelo da tražim, 8800GTX je koštao 625 eur

Prilozi

• Screenshot_20210213_151158_org.mozilla.firefox.jpg
    Screenshot_20210213_151158_org.mozilla.firefox.jpg
    99.7 KB · Pregleda: 44
Poenta je da je i tada kao i sada (pre ovih naduvanih cena) bilo potrebno dati slican iznos para za high end racunar, znaci oko 2000e, pre ovih naduvanih cena.
Ne nisu, pre 10~15god sigurno nisu... Bavio sam se tim poslom bas u to vreme, od obicnog prodavca servisera do formiranja sopstvenog/ortackog preduzeca i dobro znam da nisu... Zapravo nikada nisam ni izlazio iz price o hardveru zato su mi dan danas dostupne validne informacije za razliku od gluposti kakve se sire po ovakvim temama, i zato i dan danas mogu da dodjem do hardvera kako god pozelim, sto sam nedavno pokaza tako sto sam zvanicno ucini kolegama sa foruma koji su hteli da kupe 30xx karte, a nezvanicno to konstantno radim kad god sam u mogucnosti ili mogu tome da se posvetim... Ovo je tema o kojoj sigurno znam daleko vise od bilo koga ko je bio samo u ulozi kupca.

Za mene poneta sveke diskusije nije ko je u pravi, nego sta je zapravo istina ako do toga moze da se dodje argumentovano...

Bas suprotno, tad nisam imao para nikakvih, bio student, moji mi dali.
Sad sam finansijski nezavisan vec 10 godina.

Ok, mozda sam permutovao cifru i mozda je bilo godinu ranije, al bilo je oko 1500e ili malo manje.
I vecina je bila direktno od uvoznika EWE, nisu me osisali.
Kad je PDV bio smanjen sa 18 na 8% za racunare, tad sam uzeo.
Kuciste neko Chieftec, bilo 150e, to sam zaboravio.

Evo pogledaj E4500 koliko je koštao kao nov a to ti je bio i drugi najskuplji deo te mašine

Prilozi

• Screenshot_20210213_152046.jpg
    Screenshot_20210213_152046.jpg
    99.8 KB · Pregleda: 42
@NevisStarShine

A inflacija u evro zoni za 13 god. 20% sto danas daje 750 evra na tu cenu.

psY3XI.jpg

@nevil
Pa to je cena u inostranastvu.
Kod nas je kosta sigurno preko 200e.
Ploca bila dobra Gigabyte P35 DS3, ona je mislim kostala isto preko 200e, graficka preko 300e, kucistea sam bio uzeo neko dobro 150e, napajanje oko 100e, 4GB DDR2 verovatno oko 100e, hard disk sad vec ne znam.
Izaslo je sigurno vise od 1000e, ne znam tacno, 1300-1400e, tako nesto.

@nevil
Ploca bila dobra Gigabyte P35 DS3, ona je mislim kostala isto preko 200e, graficka preko 300e, kucistea sam bio uzeo neko dobro 150e, napajanje oko 100e, 4GB DDR2 verovatno oko 100e, hard disk sad vec ne znam.
Mogao bih sada da koristim još malo WayBackMachine-a, ali sam i tada i sada pratio cene, sam kažeš za kućište i napajanje si dao 250 EUR i to Chieftec? 2007. godine? Odrali su te, šta drugo da ti kažemo.

Apsolutno, o tome se i radi, zasto proizvodjaci nesmeju da napune trziste ili da ga popune vise nego sta kaze Nvidia... Ima minimum 100kom 3600Ti za 84500e po porudzbini, a navodno nema robe ??? Sreca pa sam ovu informaciju napisao ovde pre nego sto se pojavio taj oglas, a nisam se pozivao na taj oglas, ili na neki info sa neta, inace bi me sad ovi ozalosceni :ROFLMAO: prozivali da lazem i izveli pred sud svete forumske inkvizicije :ROFLMAO:, a zasto je to tako i o kakvoj se poslovnoj taktici radi to mogu samo da pretpostavljam.
Sustina je da prica da robe nema ili je totalno suplja ili prenaduvana, jedino je cinjenica da je nema u radnjama a kakva se igra igra u pozadini mi to ne mozemo da znam... Jedno je sigruno zvanicne informacije sluze samo za obmanu i postizanje cilja koji su zacrtali, to je u svakom biznisu tako, ko to ne kapira taj sve to guta procesuira bas tako kako Nvidiji odgovara i ostavlja kometare na netu, prica je konstantno u hajpu i samim tim fokus potencijalnih kupaca.
Kada se prozvod pojavio kao bice 800e, nema nikakve zvanicne price ili sumnje da moze da bude drugacije, sada kada treba da se prodaje 1200e pritom nigde ga nema ili se pojavljuje na kasicicu, i 1001 razlog zasto je tako, zanimljivo :p

Nvidia i AMD vecinu svog supply-a takodje fokusiraju i ka system builder-ima i OEM-ima (Dell, HP itd.), dok za slobodnu prodaju sta ostane ostane. Na osnovu ovih tvojih informacija ovo bas dosta lici na 2080Ti situaciju, gde je zvanicno MSRP 1000$, a u slobodnoj prodaji nema kartice ispod 1200$, a tih 200$ ide verovatno direktno Nvidia-ji.

A mozda je sve ovo pokusaj da nas navedu da se subscribe-ujemo na GeForce Now za 5 evra mesecno :), sto je trenutno stvarno jeste najisplativije.

Spletom okolnosti burazer me uvuko gradjevniske poslove...

Koliko meni ovo neverovatno zvuci kad se setim hardcore GPU/Nvidia diskusija na pcberzi pre nekih ~10 godina izmedju tebe i "SkyFire-a" :).

@nevil
Dodjosmo sa 2000e na "sigurno preko 1000e" i ti hoces da pricas o objektivnosti, rastu cena, ekonomiji, ne znas ni sta si juce doruckovao takoreci. Lepo sam ti rekao ta masina, tada, max 1300e. Apsolutni max maxa. I to su te malko sisnuli.

nuff said as far as im concerned

Ne pricaj budalasatine.
Ti nisi bot, ali si gori od toga, jer botovi svesno lazu, znaju da ono sto pricaju jeste laz.
A ti izgleda nisi mrdnuo dalje od svoje mesne zajednice i pricas kojestarije.

Jel ti znas koja je prosecna plata recimo na jugu Srbije, od Nisa na padole ?
Ima ljudi koji da jedu lebac i mast cele godine, ne bi mogli da skupe za recimo entry gaming kompjuter (polovni sto kostaju 300e npr).

I ja zaradjujem dobro, evo mogu sad da odem do banke i uzmem pare i platim 2x 3090 da ih metnem u SLI mod i sta sa tim ?
Pa naravno da necu to da uradim, imaju neki drugi prioriteti u zivotu, a i sacekacu pad cene pa cu uzeti polovnu 1070TI ili 1080TI (imam 1440P, 144 Hz monitor).

Standard ljudi je OPAO u poslednjih nekoliko godina.
Plate (nekima) jesu porasle, ali su troskovi zivota porasli vise.

Znaci ti nadjes neku najsiromasniju mesnu zajednicu ili gradic u Srbiji (ili nekoliko njih),gde ljudi tesko zive,i onda kazes "eto vididte zasto sto se u nekom Lebanu tesko zivi,zato je tesko u celoj Srbiji"....(?!)

Pa ***,jesi svestan kako je to besmisleno?.....da li si svestan da u svakoj zemlji na svetu,makar to bila i bogata USA imas dosta siromasnih ljudi?......to bi bilo kao da na karti USA pokazes neku "vukojebinu" u Luzijani gde tesko zive neki americki "redneckovi" ,i kazes eto vidite kako se tesko zivi u USA....

Btw,mnogi od tih ljudi koje pominjes od Nisa pa dole,samo gledaju kako da pobegnu u Beograd (ili eventualno u Sumadiju)......a prethodno ce svoja imanja,kuce i dedovinu da prodaju Siptarima sa Kosova....

Koliko meni ovo neverovatno zvuci kad se setim hardcore GPU/Nvidia diskusija na pcberzi pre nekih ~10 godina izmedju tebe i "SkyFire-a" :).
Cudna sam ja zverka kolega... Sta god da radim da bi zaradio lovu mene to zapravo ne zanima, al oko onoga sto me zanim time se bavim hardcore, igrice, boks, hardver, fotgrafija :p
Malo nas je znalo tokom detinjstva sta zeli od zivota, ali jedno sam znao sigurno, da zelim nista da ne radim a da zivim lepo i da se bavim samo onim sto zelim, sto mene zanima... Od toga nisam odustajao dok to nisam postigo. Da me rodjeni brat nije cimao, i da me nije uverio da mu zaista trebam makar da ga sacuvam od raznih koji misle da mogu da ne plate posao koj je uradjen, kao i finasiski da se firma postavi na zdrave noge, ne bi se ni tim poslom bavio, kao sto se i ne bavim dok ne zatreba, ali profit uredno dopunjava penzioni fond :p

LJudi ovo nema smisla, ali stvarno.
Ne zelim ni ja i verujem ni vecina ljudi da cita ovakve stvari na IT forumu.
Post automatically merged:

Očišćeno od politike i prica dal je bilo bolje nekada ili sada. Koga to uopste zanima.

Drzite se teme ili barem poluteme kukanja na rudare i zasto nema da se kupi, nemojte o politici i platama u epsu.

Poslednja izmena:
Pojavila se bila 3070 za 100ak K u ct shopu. Nestala za par minuta. Monitor klepa sa cenama, čak su i onu ubogu 2080 S sa vodenim blokom, koja ima se vuče 100 godina, poskupeli sa 73K na 100 i nešto K. Na kraju još i winwim ispade najpošteniji. Otvorili preoder za 3070 ispod 100k, imali 3090 za 220K :D

Monitor jeste skup ali bar ima kartice ponekad.
Ove ostale radnje mozda na sajtu imaju nizu cenu, ali ne znam nikoga da je kupio tako.

Mozda po 1 komad prodaju preko sajta, a sve ostalo na drugi nacin preko nekih sema..

Ovo prvo, kad je sve tako lepo i krasno na selu, sto sela izumiru ?
Eno Vojvodina ce pusta da postane, ruralni deo.

Drugo, preterujes za tih 380e i tu 9800GT, tj da je to bilo skupo.
Prosecan gaming racunar je pre 15 godina bio skuplji, a pre 20 godina jos skuplji, cak i ako racunamo sad ove naduvane cene.

Kao sto sada daju za RTX 3xxx i i9 procesore recimo.

POENTA je da vi sve to previse posmatrate iz licne perspektive.
To sto neki od vas nisu imali para pre 15 godina, ne znaci da svako nije imao para tada.
A vazi i obrnuto, neko sada mnogo vise ima para nego tada, a neki manje.
Ali treba biti objektivan, a ne hvaliti kako nam ide mnogo dobro u zemlji, da treba da nas bude sramota.
Od kad sam presao na PC kao igracku platformu, dakle posle Spectruma, Commodore i Amige, uvek me dobar gaming PC koštao izmedju 1500 i 2000 maraka/evra. To je nekako uvek tako. S tim sto je 1500 maraka bila ozbiiiiljna lova, dok je 1500e njah, potrosim ih i ne znam gde odoše 🤷‍♂️

Monitor jeste skup ali bar ima kartice ponekad.
Ove ostale radnje mozda na sajtu imaju nizu cenu, ali ne znam nikoga da je kupio tako.

Mozda po 1 komad prodaju preko sajta, a sve ostalo na drugi nacin preko nekih sema..
Ne znam sto na forumu postoji tolko jak lobi za monitor. Firma je najpoznatija po tome sto reklamira komponente koje nemaju na stanju kako bi imali najjeftinije cene na itsvetu i navelite da kliknes na sajt. Skoro isto bilo da su ostetili nekog coveka za neki 4TB HDD i ljudi odmah upali u temu optuzujuci coveka da je sam napravio stetu ili da je trebao da pravi dokumentarni snimak odpakivanja i prvog paljenja diska, kao i pakovanja istog za reklamaciju. Evo ja sam svoju RTX 3080 uzeo iz WinWIn-a u novembru. U to vreme su jedini bili koji su zapravo imali kartice sa sajta na stanju. Monitor me je otkacio bio za bilo kakav pokusaj dogovora, exceed ako se ne varam i jos jedna fimra mi je ponudila ih kontaktiram preko mail-a pa da "budemo u kontaktu", a Win Win je odmah imao na stanju.

Znaci ti nadjes neku najsiromasniju mesnu zajednicu ili gradic u Srbiji (ili nekoliko njih),gde ljudi tesko zive,i onda kazes "eto vididte zasto sto se u nekom Lebanu tesko zivi,zato je tesko u celoj Srbiji"....(?!)

Pa ***,jesi svestan kako je to besmisleno?.....da li si svestan da u svakoj zemlji na svetu,makar to bila i bogata USA imas dosta siromasnih ljudi?......to bi bilo kao da na karti USA pokazes neku "vukojebinu" u Luzijani gde tesko zive neki americki "redneckovi" ,i kazes eto vidite kako se tesko zivi u USA....

Btw,mnogi od tih ljudi koje pominjes od Nisa pa dole,samo gledaju kako da pobegnu u Beograd (ili eventualno u Sumadiju)......a prethodno ce svoja imanja,kuce i dedovinu da prodaju Siptarima sa Kosova....
Heh, da lepo bi bilo kad bi tih nekoliko "najsiromasnijih" odstupalo od proseka, zalosna istina je da veci deo opstina u Srbiji koje nisu deo Beograda spadaju u to sto ti opisujes kao "najsiromasnije". Druze, "najsiromasnije" je prosek od koga odstupa samo nekoliko gradova koje mozes nabrojati na prste ruku(ili mozda cak samo jedne ruke). Posebno je lepo sto tako mislis o svojim sunarodnicima, da su bolesni neradnici koji samo oce da "pobegnu" u lepu Sumadiju.

@nevil
Ma da bre, dual core midrange procesor preko 400e je bio, sigurno si ti u pravu, i prosecna P35 ploca je bila bar tri puta visa od toga koliko si naveo. Chieftec nije napravio dobro kuciste od kako postoji firma, a ti si uspeo nekako da platis 150e za jedno i jos mislis da si dobro prosao. Kao sto ti je rekao PPC i NevisStarShine, neko te je debelo opljackao za tu masinu.

U kontekstu 8800 Ultra i Q6600 naspram onoga sto moze da se uzme danas, ne bih se slozio da je ovo danas bolje. Q6600 je bio quad core koji se overklokovao na 4GHz, isto koliko i top procesor, tako da je fakticki nudio performanse top procesora. 8800 Ultra je u kontekstu svoje kao i prethodne serije kartica daleko bolja nego RTX 3080 ili RTX 3090 kad se gleda u istom kontekstu, pa zaboga 8800 Ultra je imao vise nego duplo bolje performanse od X1950 XTX, dok RTX 3090 ne uspeva to ni sa GTX 1080 Ti, a kamoli RTX 2080 Ti. Isto tako verujem da je vise igara radilo u 60 FPS na 1600x1200 sa 8800 Ultra u DX10 nego sto radi na RTX 3090 sa RTX u 4k.

Od kad sam presao na PC kao igracku platformu, dakle posle Spectruma, Commodore i Amige, uvek me dobar gaming PC koštao izmedju 1500 i 2000 maraka/evra. To je nekako uvek tako. S tim sto je 1500 maraka bila ozbiiiiljna lova, dok je 1500e njah, potrosim ih i ne znam gde odoše 🤷‍♂️
Lepo sto je za tebe 1500e mala para, zelim ti i 15.000 da ti bude nista, ali takav sentiment mi "ljudi iz naroda" ne mozemo da podelimo. Kao ni to da je dobar gaming PC uvek kostao 1500e. Podseticu te samo da je odnos izmedju evra i marke od 2 do 4, pa ne verujem da su bas racunarske komponente poskupele 4x..

Poslednja izmena:
Ma da bre, dual core midrange procesor preko 400e je bio, sigurno si ti u pravu, i prosecna P35 ploca je bila bar tri puta visa od toga koliko si naveo. Chieftec nije napravio dobro kuciste od kako postoji firma, a ti si uspeo nekako da platis 150e za jedno i jos mislis da si dobro prosao. Kao sto ti je rekao PPC i NevisStarShine, neko te je debelo opljackao za tu masinu.
Nije ni midrange procesor iskreno, lower midrange. A DS3 je bila najosnovnija ploca od Gigabyta u to vreme, solidna ali apsolutni entry lvl.

Nije nikada taj PC kostao "2000e", ta cena je samo device za njegovu poentu kako je "nekad bilo nesto bolje" (ili sta vec). Vidis da ni sam ne zna kakve su bile cene hw, ofrljio se za 1000e tj. 100%.
U kontekstu 8800 Ultra i Q6600 naspram onoga sto moze da se uzme danas, ne bih se slozio da je ovo danas bolje. Q6600 je bio quad core koji se overklokovao na 4GHz, isto koliko i top procesor, tako da je fakticki nudio performanse top procesora. 8800 Ultra je u kontekstu svoje kao i prethodne serije kartica daleko bolja nego RTX 3080 ili RTX 3090 kad se gleda u istom kontekstu, pa zaboga 8800 Ultra je imao vise nego duplo bolje performanse od X1950 XTX, dok RTX 3090 ne uspeva to ni sa GTX 1080 Ti, a kamoli RTX 2080 Ti. Isto tako verujem da je vise igara radilo u 60 FPS na 1600x1200 sa 8800 Ultra u DX10 nego sto radi na RTX 3090 sa RTX u 4k.
Nikada pre 4k nisi imao skok rezolucije koja je 4x najjaca prethodna rezolucija, skocili smo sa 1080p na 4k u jednom koraku takoreci. Naturalna progresija je 1440p i to radi otp u istom odnosu kao nekada 1600x1200 ali 1440p nije zaziveo toliko kao benchmark a ni kao rezolucija (konzole su je preskocile potpuno), etc.

U isto vreme, moores law je prestao da vazi tj. dosli smo do limita. Prethodno smo sa generacijama "skidali" po 10-20 mikrona i utrpavali duplo tranzistora, sad skidamo po 3-5 i to svake druge generacije otp., etc.

Weasel je rekao dosta offtopica, a ti PPC bote izgleda ne mozes da se suzdrzis. Drzavni posao, igras karte po ceo dan, a plata leze li leze...
Platezna moc je nazadovala, to sto vise ljudi kupuje racunare nije dokaz vece platezne moci nego sto je neko ko je pre 15-20 godina bio gamer, bio ozbiljan geek, a danas je to mainstream. Moja greska je sto sam preko te teme pokusao da dokazem da je danas stanje losije nego ikada u ovom veku.
Toliko od mene na tu temu.

On topic: Exceed vazda pise NA LAGERU a pri pokusaju dobijanja informacije o tome da li je karta zaista na lageru dobijes odgovor: "Mora/bilo bi pozeljno da se rezervise."
Nije problem, cu rezervisem (po potrebi) ali zasto pisete da imate na lageru kada faktuelno nije tacno?
Taj trend mi je kancerogen mozda vise nego deficit samih kartica.

Off topic (sort of): ako se neko seca, mozemo otici korak dalje od 8800Ultra - naime, tamo negde 2006te sam uzeo 7900GTO (identican dye 7900GTX modelu) i uz overklok, dobijete flagship karticu (ako se ne varam, stock je bio 650/1300MHz; vecina GTO modela dostizala 691/1600MHz bez artifakata - i to je bilo dovoljno za GTX performanse.
Bas sam tu 7900GTO (cini mi se MSI bese) vozio s Q6600 par dina, lep period bese. Nisam morao bubreg da dedicatujem zarad gaminga. :d

Pa cekaju neke kombinacije da im uleti mozda neka graficka (cekaju da im *******i podeli :D ), zato ostave na lageru

GTX 7900 su bila lepa vremena jer je Radeon X1900 bio brži pa je nVidia max smanjila cenu - taj GTO je bio ispod 300 EUR. Posebno je ispalo dobro jer DX10 nije ni zaživeo, par godina je to moglo da tera (izuzev Crysisa naravno).

On topic: Exceed vazda pise NA LAGERU a pri pokusaju dobijanja informacije o tome da li je karta zaista na lageru dobijes odgovor: "Mora/bilo bi pozeljno da se rezervise."
Nije problem, cu rezervisem (po potrebi) ali zasto pisete da imate na lageru kada faktuelno nije tacno?
Zato što se ovde odvajkada kršenje zakona kažnjava/toleriše selektivno.
A ovo jeste defakto kršenje zakona.

Taj trend mi je kancerogen mozda vise nego deficit samih kartica.

Off topic (sort of): ako se neko seca, mozemo otici korak dalje od 8800Ultra - naime, tamo negde 2006te sam uzeo 7900GTO (identican dye 7900GTX modelu) i uz overklok, dobijete flagship karticu (ako se ne varam, stock je bio 650/1300MHz; vecina GTO modela dostizala 691/1600MHz bez artifakata - i to je bilo dovoljno za GTX performanse.
Bas sam tu 7900GTO (cini mi se MSI bese) vozio s Q6600 par dina, lep period bese. Nisam morao bubreg da dedicatujem zarad gaminga. :d
Ne razumem sta ti mislis da znaci na lageru? Da im stoji odmah tu u izlogu pored pulta? Ne, lager ti je odvojeno skladiste. Pa sta sad ako to skladiste nije striktno njihovo, vazno je da to sto pise da ima na lageru moze da se nabavi, za razliku od monitora gde neretko i ono sto pise da ima bilo u magacinu ili u radnji, nema zapravo na stanju i nije moguce da se nabavi.

Mislim, na kraju krajeva, nemaju radnje u Srbiji dovoljno prometa(pored ovih mafijaskih firmi) da mogu da drze robu spremnu za momentalnu transakciju, tako da mi je sasvim OK da nesto moze da se naruci.

Inace sto se tice GeForce 7000 serije, da to su bila bas zlatna vremena sto se tice cena. Onda je AMD debelo kasnio sa svojim prvim DirectX 10 karticama, a i kada je HD2900XT izasla, bila je na nivou 8800GTS 320MB i otud ogromne cene top end nVidia kartica.

Zato što se ovde odvajkada kršenje zakona kažnjava/toleriše selektivno.
A ovo jeste defakto kršenje zakona.
Sta je krsenje zakona? Ti narucis karticu i oni ti ne posalju istog dana? Ne razumem?

Weasel je rekao dosta offtopica, a ti PPC bote izgleda ne mozes da se suzdrzis. Drzavni posao, igras karte po ceo dan, a plata leze li leze...
Platezna moc je nazadovala, to sto vise ljudi kupuje racunare nije dokaz vece platezne moci nego sto je neko ko je pre 15-20 godina bio gamer, bio ozbiljan geek, a danas je to mainstream. Moja greska je sto sam preko te teme pokusao da dokazem da je danas stanje losije nego ikada u ovom veku.
Toliko od mene na tu temu.
Ne, tvoja greska je u tome sto si svoj argumenat zasnovao na neistini i ljudi su te prozvali po tome i time ti oborili argument. Ne znaci da taj argument nije istinit, samo moras da ga dokazes drugim putem, a ne mastanjem o Intel E4500 masini koja je kostala 2000e.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno