Šta je novo?

Nvidia 3000 gde u Srbiji kupiti - cene, dostupnost

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma mene je bas biga za sve, samo spletom okolnosti tako znam po nesto sto je validno za razliku od mediskih prica i informacija koje sire Nvidia i AMD pa pokusavam na to da ukazem kolegama sa foruma... Pre 3~4 meseca sam govorio kada je 3080 mogla sporadicno da se kupi za 950~1000e da se ne ceka nego da ko ima love kupuje jer cene sigurno nece padati, e sad posto su bencmarkovci cuveni po ciganisanju i kavkulaciji do poslednjeg evra, sad ne mogu ni da ih kupe a poslednji "normalni" voz za kupovinu bile su one evge sto smo dobili i posto sam znao da je tako malo sam se iscimao da vecina tih karti zavrsi u ruke kolega sa foruma.
Zasto ih pre 3 meseca nisu kupovali po ceni od 950~1000e upravo zato sto su slusali i pratili razne suplje price koje plasira Nvidia sa ciljem da se ne proda mnogo robe u tom provom naletu u kome je negde sirom sveta neko mogo da kupi 3080 po zvanicno najavljenim cenema tek da se pokaze da je bilo po tim cenama kako je Nvidia rekla pa onda idemo jovo nanovo sa istim razlozima do 1200e za 3080, a sem zvanicne prezentacije 3060ti necemo skoro videti u slobodnoj prodaji, zasto, pa ovo je druga faza... Na osnovu prodaje 2080/3080/3090 imaju uvid za koliko mogu da prodaju high end kartu, sada kuvaju zabu srednjeg segmenata, da vide kolko mogu da dobiju za 3060ti, zato i ne zele da popune trziste, kao nema robe, zastoj u prozivodnji, ali uvoznoci mogu da dodju do karti po ceni od 84.500,00 EUR za 100kom, nema limita koliko preko 100kom, a navodno nema robe, zastoj :p

Necu vise da se cimam bilo sta da pisem, samo gubim vreme, mene licno ovo sve ne zanima i ovde po forumu u raznim temama da se natezem sa pojednicima koji zbog puste zelje da dodju do hardvere po povoljnoj ceni negiraju i relanost i zdrav razum :ROFLMAO: odo da igram Far Cry New Dawn, oni koji su umeli da cuju sta sam do sada govorio dosli su do zeljenog hardvera, ostali mogu da placu po temam ovog tipa, a plakace jos dugo :LOL:

Pa i mene, samo malo komentarisem. :)

I ja sam u tom prvom waveu uzeo 3070, za 3080 bila ona prica oko naponskih jedinica za sam chip (oni clusteri pozadi), pucanja, sta sve ne a cena nije bila ispod 1000e, 1050e najmanje sto sam ja tada nasao i to od madjara EVGA, slabija varijata... plus nisam mogao naci MSI Trio 3080 pa uzeh 3070, znao sam i ja da cene samo mogu da stagniraju ili da rastu.

Onda kad si se ti javio sa 3080 za ~1150 udario mining wave i bilo mi glupo da uzimam EVGA po jos vecoj ceni nego sto je bila. Ili da je uzmem pa prodam, s obzirom na akciju i sve. Eno posle videh da je korisnik Apple bas TRIO izbacio za EVGA samo ga nisam na vremem uhvatio da mu "otmem". ;) Sta da se radi, na kraju ne bi bio problem da sam je uzeo pa izmenjao ali eto nisam hteo da se ciganjam. Fura i 3070 sasvim zadovoljavajuce, sad ispade da ocu Radeona zbog FreeSynca tako da jurim 6800XT. Zamiljivo je ako nista. :D

MSI RTX 3070 Gaming X Trio u Atomu za 117500 rsd pa ko hoce da capi nek izvoli

FB_IMG_1613132830087.jpg

koliko je onda ona evga?

Za nekog koga je "bas briga za sve", prilicno si se raspisao na ovim stranama :D

Igraj, brate, taj Far Cry, pusti vise pisanije, 2080 za 1200e i 3600Ti za 84.5K... pusti nas da placemo i kukamo. Svi mi koji ne verujemo da je sada realna cena 3080 karte na 100-1200-1500 ili koliko vec evra i koji jednostavno ne zelimo da damo te pare... za kartu kojoj je MRSP $700 za FE varijantu, VAT not included. Mozda stvarno verujemo da duplo visa cena od preporucene nije realna ili pak normalna... a mozda smo i samo naivni. U svakom slucaju, vreme ce pokazati. Neka prodje jos koji mesec ili koliko vec, da pre svega prokleta pandemija oslabi do te mere da postane sporadicna, pa da se otvore granice i ljudi krenu pre svega da putuju, izlaze i na taj nacin trose pare umesto na graficke karte i uopste HW. Narocito oni koji nikada nisu trosili novac na komp, pa sada, u nedostatku alternative, trose taj visak koji se akumulirao i ne pitajuci za cenu, na zadovoljstvo svih skalpera i preprodavaca ovoga sveta. Mozda i dodje do najobicnijeg zasicenja, dosta ljudi koji inace kupuju te flagship karte (a nisu kopaci) su vec pokupovali karte po ovim sumanutim cenama. Mozda i da se potraznja TSMCu smanji, kao sto je neko lepo naveo, ne idu samo pomenute graficke preko njih, vec i najnovije kozole. Na posletku, mozda se desi i neki pad vrednosti kripto valuta, mozda pukne (ili samo napukne) taj mehur, pa o'lade i oni sa navalom na nove NV/AMD graficke ili pak krenu da prodaju polovne iz rigova. Dosta scenarija koji mogu da se odigraju, vreme je pred nama.

Dotad - neka placa ko hoce nesto poput ove 5700XT za nenormalnih/sumanutih/bezobraznih (epitet po zelji) 1450 evra.

^
Imate moj blagoslov, mozete da nastavite sa kukanjem :ROFLMAO:
Ko je umeo da cuje sta sam imao da kazem na ovu temu pre 3 meseca sada ne kuka, nego se lepo igra sa 3080 koju je preplatio 1000e, ali se barem nije uzaludno nadao da ce da je plati 800e zbog netacnih informacija koje prosipa Nvidia a sire lakoverni, a vidim da kroz kometar provlacis sve te informacije koje serviraju AMD i nvidia koje su vam vidim bas pomogle, zato i kukate...

Poslednja izmena:
Ja ne kukam. Da se razumemo. Dok ti ovde pises referate, sit sam se naigrao sa ovim "ubogim" kompom, narocito tokom prosle godine, nisam ni u ludilu mislio da 95% igara (starih i novih) moze da se igra na max sa ovim matorim hardverom.
Sa druge strane, posto pouzdano znam da je moguce kupiti karte po MSRP cenama (ili je makar bilo moguce), nemam nameru da dajem neke sumanute cifre za graficku jer neko propagira da je tako vreme doslo i da je to jednostavno normalno, te ce tako i biti u buducnosti. Ne slazem se sa tim, mislim da nema veze sa zivotom. To mi nisu ni nV ni AMD rekli, kako ti kazes, vec sopstveni zdrav razum, uz neko prethodno iskustvo.

Naveo sam i razloge zasto mogu, tj. treba da cekam, umesto da nekome filujem dzepove sa 80-100% "marze".

Pa htedoh da pitam jel to protivzakonito?

@CAR "Ne slazem se sa tim, mislim da nema veze sa zivotom. To mi nisu ni nV ni AMD rekli, kako ti kazes, vec sopstveni zdrav razum, uz neko prethodno iskustvo."
Koje predhodno iskustvo ? Predhodno iskustvo je iskustvo sa 20xx serijom... Da li nam to iskustvo kaze da ce mozda da bude drugacije ??? Bajek su se pricale i pre 3 meseca ovde po forumu na sta su se mnogi primili jer niko nije blesav da placa nesto 1000e kad moze da plati 800~850e, i eto zahvaljujuci toj vasoj logici, mislim na sve koji su ne znam kako zakljucili da ce cene i ponuda da se normalizuju mnogi su ostali bez kartica.
Sve sto moze da se desi je da malo popusti ova manija jer ovo je bas bolesno, i da karte postanu vise dostupne, da polovne mogu da se nadju po nekoj koliko toliko normalnoj ceni, ali nove, nove ce kostati isto kao sto su kostale i 2080, kad je jednom cena dosla do 1000~1200e nije se desilo da su je spustili u radnjama, sta god da se desavalo globalno sa miningom cena je ostal ista.

Ali evo oglasa na KP pa mozete ponovo da krenete u lovo na vestice, nadam se da je kolega sto je prodavao evgu 3080 preziveo linc, spavljivanje i raspece :ROFLMAO: da je vaskrso 😇

Prethodno iskustvo u smislu da su ljudi kupovali karte po MSRP cenama. Uz tesku muku, dodajem ponovo... ali kupovali. I to kako "normalni", koji ce ih koristiti u sopstvenim masinama... tako i skalperi/preprodavci.
Logikom kojom se sluzis, moze se reci da su mnogi i kupili kartice po naduvanim cenama. Moze i tako da se gleda na situaciju.

Kazes: "mnogi su ostali bez kartica"... pa jel' ti stvarno mislis da svi samo 3080 jure? Da svi kao zapete puske cekaju na - prakticno - flagship nV ponude sa cenom od 700$/€?

Sto se tice 20x0 serije, da demistifikujemo i to: RTX 2080 nije kostala 1200 evra. MRSP cena prilikom lansiranja je bila $700, dok je FE varijanta bila zacenjena na $800.
RTX 2080Ti model, sa druge strane, je imao cenu od $1000, odnosno $1200 za FE verziju. A to je sasvim druga karta.
A cenu su toliko dugo drzale iz vise razloga.

Kazes: "mnogi su ostali bez kartica"... pa jel' ti stvarno mislis da svi samo 3080 jure?
Nema sta da mislim, znam makar sto se tice bencha... Pre zadnjeg voza za kupovinu kada sam posredovao prilikom kupovine evga karti od 40 zainteresovanih svega 4~8 poslalo je upit za 3060ti i 3070, a ukupno 16~20 clanova je kupilo karte na taj nacin, oko 20 je odustalo zbog cene... Pre toga u predhodna 2~3 meseca zavrsio sam ljudima koji su me cimali ovde sa foruma, i privatno, oko 20 3080 karti, niko me nije pitao za 3070. To nista ne znaci globalno, ali je ova informacija tacna 100%.

Tako da to optimisticno pisanje vecine kako ce sve da bude bolje i negriranje realnosti dovelo je do toga da mnogi koji su pratili temu na bench forumu ostanu bez karte... Samo sam pokusao sam da skrenem paznju na to da od toga nema nista, od tih bajkovitih razmisljanja i da ljudi ne gube vreme nego da ako vec imaju mogucnosti i zelje da kupuju dok jos ima i moze da se kupi jer eve vidis sta se sada desava 3 meseca kasnije, sem u oglasima po ceni od 1600e nigde vise ne moze da se nadje 3080 karta.
Pokusavam da pisem o 3080 i da ne sirim temu jer smo u temi "Nvidia 3080 gde u srbiji kupiti" i zato sto mene licno ne zanima nista sto necu da koristim, zanima me samo high end hardver, makar sto se tice grafike i cpu-a.

Kako se igraju sa cenama ima da zaživi cloud gaming.

Sve je u redu kada neko zarađuje u Srbiji na pošten način par hiljada € mesečno i može da izdvoji platu za grafičku od hiljadu i više € i još toliko za ostale komponente (svaka čast na tome ako imate znanje tipa programer i sl.), ali porodice sa prosečnim platama neće moći da kupe komp (osim da kupuju grafičke i komponente stare nekoliko godina na KP-u) nastavi li se ovim tempom.

U jednom momentu moraće proizvođači grafičkih da preseku i da naprave karticu samo za gaming a ne za rudarenje (ukoliko je to uopšte moguće izvesti). Cloud gaming isto tako nije loša ideja (GeForce Now, PlayStation Now, Google Stadia, Xbox Cloud Gaming).
Da li mislis da Nvidia i Amd uopšte imaju zemlje poput Srbije u kalkulaciji? 😂 😂 😂 Prave proizvode za USA, EU i Kinu, i to im je dovoljno. Ogromna trzista sa velikom plateznom moci. Zabole ih za zemlje treceg sveta. Ko iz tih zemalja ima kupice, tih 1% ostali nece. I sve ide po planu. USA i EU su dva trzista od pola milijarde ljudi sa ooooogromnom plateznom moci, pa zar to nije dovoljno? 😂

Hocu i ja da dodam nesto, burzer mi zivi u San Diegu, covek programer, pc entuzijasta, uvek kupuje najnoviji high end hardver. Ove godine stiglo malo dete, zakasnio covek da uzme 3090 u prvom talasu, pa je do skoro jurio da kupi i na kraju kupio u radnji za 1900$ plus porez. Dakle pricamo o Americi, pa vidis cenu i dostupnost. Drugo kad sam pricao s njim zasto je nestašica kartica i da li je zbog majninga, čovek umro od smeha. Danas memorijski moduli koji idu u 3xxx seriju, idu u mobilne, konzole, automobile itd. Samo auto i mobilna industrija premasuju mnogostruko industriju gpu i imaju prioritet na isporuku cipova. To je jedna strana price. Druga je da je inflacija i da 1200$ nema istu kupovnu moc kao 2017-te, zato sve poskupljuje. Treće je da su se cene nametnule kao takve i da imaju itekako prodaju i da nema apsolutno nikakve sanse da idu dole, jer se sve vrti oko profita, i zabole Nvidiu sto nesrećni pera iz Srbije nema za 3080. Cak ne znaju ni gde je Srbija, a i bolje. Četvrto industrija igara je pretekla filmsku industriju po profitu, a danas najskuplja igra za razvoj kosta kao 4 holivudska blokbastera, tako da ako cveta gaming letece i hradver u nebesa koji to moze da podrzi. I peto i poslednje, vec navedoh u prerhodnom postu, samo USA, EU i Kina su dovoljna i prebogata trzista, da proizvodjaci hardvera mogu samo od njih da zive, da ne izvezu ni jedan jedini komad u ostatak sveta. Ne kapiram kako to ljudima nije jasno.

Nema sta da mislim, znam makar sto se tice bencha... Pre zadnjeg voza za kupovinu kada sam posredovao prilikom kupovine evga karti od 40 zainteresovanih svega 4~8 poslalo je upit za 3060ti i 3070, a ukupno 16~20 clanova je kupilo karte na taj nacin, oko 20 je odustalo zbog cene... Pre toga u predhodna 2~3 meseca zavrsio sam ljudima koji su me cimali ovde sa foruma, i privatno, oko 20 3080 karti, niko me nije pitao za 3070. To nista ne znaci globalno, ali je ova informacija tacna 100%.
Pricam u globalu, ne o potraznji sa bench foruma.
Tako da to optimisticno pisanje vecine kako ce sve da bude bolje i negriranje realnosti dovelo je do toga da mnogi koji su pratili temu na bench forumu ostanu bez karte... Samo sam pokusao sam da skrenem paznju na to da od toga nema nista, od tih bajkovitih razmisljanja i da ljudi ne gube vreme nego da ako vec imaju mogucnosti i zelje da kupuju dok jos ima i moze da se kupi jer eve vidis sta se sada desava 3 meseca kasnije, sem u oglasima po ceni od 1600e nigde vise ne moze da se nadje 3080 karta.
Pokusavam da pisem o 3080 i da ne sirim temu jer smo u temi "Nvidia 3080 gde u srbiji kupiti" i zato sto mene licno ne zanima nista sto necu da koristim, zanima me samo high end hardver, makar sto se tice grafike i cpu-a.
Negiranje realnosti? Pa realnost je da vlada globalna pandemija, covece! Ljudi zatvoreni po kucama, nema putovanja, nema nocnih izlazaka, uglavnom se radi od kuce... iz realne potrebe ili pak ciste obesti, kupuje se HW, apgrejduju masine, kupuju nove. Ima se para, nema se gde potrositi.
Realnost je i da je majning opet u piku, mozda i vise nego ikada pre... te bi svaka susa danas da uskoci u taj voz koji tutnji. Prekaljeni igraci nisu nikad ni silazili.
Imas i ovo sa TSMCom, i to je realnost... veliki su zahtevi za konzolama nove generacije, nisu samo graficke karte sa velikom potraznjom.

Uostalom, sve sam vec naveo, da se ne ponavljam. E, to je realnost.
Da, majning si imao kao faktor i prethodnih godina, znamo kako smo prolazili sa grafickim kartama zbog te pojave... koronu pak nisi, to je novi faktor. Gomila ljudi koja, u nedostatku bolje alternative, sedi kod kuce i igra se.

Zasto je Srbija u naslovu teme malim slovima ?

Realnost je i da je majning opet u piku, mozda i vise nego ikada pre... te bi svaka susa danas da uskoci u taj voz koji tutnji. Prekaljeni igraci nisu nikad ni silazili.
Imas i ovo sa TSMCom, i to je realnost... veliki su zahtevi za konzolama nove generacije, nisu samo graficke karte sa velikom potraznjom.

Uostalom, sve sam vec naveo, da se ne ponavljam. E, to je realnost.
Da, majning si imao kao faktor i prethodnih godina, znamo kako smo prolazili sa grafickim kartama zbog te pojave... koronu pak nisi, to je novi faktor. Gomila ljudi koja, u nedostatku bolje alternative, sedi kod kuce i igra se.
Realnost je 100kom 3600Ti za 84500e, to je minimum koji moze da se uzme, znaci nema nestasice onako kako je predstavlja Nvidia i AMD, ali iz nekog razloga nema ih nigde u Evropi... Realnost je da se pre 3 meseca pricalo o nekom cekanju i da ce za koji mesec sve da bude bolje, a postalo je gore cak i od onoga sto sam ja govorio da ce da bude iz razloga koje si i sam naveo, mada nisu presudni, vise prenapunpavaju celu tu pricu kao izgovoro da skupo prodaju robu. Realnost je da se cene 20xx serije nikad nisu normalizvale bez obzira na globalna desvanja... Realnost je da nije mnogo tesko da se zakljuci kakva ce da bude realnost u narednim godinama i da na MSRP cene moze da se zaboravi, mozda ce 1% da kupi karte po tim cenam tek da negde neko napisa kako je kupio po MSRP cei kao sto je bilo i do sad, broj tih kupaca je na nivou statisticke greske.

Poslednja izmena:
Kad vec citiras i odgovaras, citiraj celokupan post koji sam ostavio. Verovatno najbitniji razlog si izostavio.

Procitao sam pazljivo tvoju poruku, do reci do reci.... mogu samo da kazem da je to tvoja realnost. Ja se ne slazem sa takvim vidjenjem situacije.
Da li je pandemija zauzdana?
Da li je rudarenje puklo, BTC/ETH se srozao?
Da li je TSMC namirio sve komintente?

Ne moze da bude bolje nego pre 3 meseca kada se na ovim poljima nista nije promenilo.

Hocu i ja da dodam nesto, burzer mi zivi u San Diegu, covek programer, pc entuzijasta, uvek kupuje najnoviji high end hardver. Ove godine stiglo malo dete, zakasnio covek da uzme 3090 u prvom talasu, pa je do skoro jurio da kupi i na kraju kupio u radnji za 1900$ plus porez. Dakle pricamo o Americi, pa vidis cenu i dostupnost. Drugo kad sam pricao s njim zasto je nestašica kartica i da li je zbog majninga, čovek umro od smeha. Danas memorijski moduli koji idu u 3xxx seriju, idu u mobilne, konzole, automobile itd. Samo auto i mobilna industrija premasuju mnogostruko industriju gpu i imaju prioritet na isporuku cipova. To je jedna strana price. Druga je da je inflacija i da 1200$ nema istu kupovnu moc kao 2017-te, zato sve poskupljuje. Treće je da su se cene nametnule kao takve i da imaju itekako prodaju i da nema apsolutno nikakve sanse da idu dole, jer se sve vrti oko profita, i zabole Nvidiu sto nesrećni pera iz Srbije nema za 3080. Cak ne znaju ni gde je Srbija, a i bolje. Četvrto industrija igara je pretekla filmsku industriju po profitu, a danas najskuplja igra za razvoj kosta kao 4 holivudska blokbastera, tako da ako cveta gaming letece i hradver u nebesa koji to moze da podrzi. I peto i poslednje, vec navedoh u prerhodnom postu, samo USA, EU i Kina su dovoljna i prebogata trzista, da proizvodjaci hardvera mogu samo od njih da zive, da ne izvezu ni jedan jedini komad u ostatak sveta. Ne kapiram kako to ljudima nije jasno.
Evo da ti ja dodam ovo:

Average je dakle oko 3800 USD , pa sad oduzmi od toga rate, kredite, troskove zivota da vidim gde ce taj da izdvoji te pare u najbogatijem trzistu na svetu kako sam kazes.

I ovo: https://www.census.gov/newsroom/press-releases/2020/income-poverty.html

In 2019, there were 34.0 million people in poverty

Bas je realna cena za "najbogatije trziste" sa veeelikom plateznom moci. Covece njihova platezna moc se zasniva na moci kredita :D

Da li je pandemija zauzdana?
Eno u Kini gde se sve proizvodi najveci problem pandemija, kinezi leze u krevetima i nista ne rade :ROFLMAO: trenutno dvoje zarazenih i sve je stalo :ROFLMAO: dal si realan...
Nemoj da mi navodis kako se ne znam sta desava u svetu, trgovina funkcionise bez problem jedino sto kinezi trenutno teraju silu i uslovljavaju, al to je neka druga prica u koju imaju uvid ljudi koji se bave uvozom i vezno je za globalne odnose Kine i USA. To sto neko ne moze da splavari do 6 ujutru ne znaci da je svet stao :p
Da li je rudarenje puklo, BTC/ETH se srozao?
Sta sa tim ? Eno nemci, svajcarci, i te jace ekonomije na zapadu samo se time bave... Sigurno distribucije hardvera funkcionise tako sto ce primarno da snadbevaju Kinu i Rusiju gde je najzastupljeniji mining, a zapad ce ostaviti bez hardvera zbog rusa i kineza :LOL: Nikako vam ne ulazi u glavu da sve razloge koje koriste da opravdaju cene, da su ti razlozi prenapumpani i pre svega namenjeni kao obrazlozenje razmazenom a bogatom zapadnom trzistu gde zapravo prave najveci profit.
Da li je TSMC namirio sve komintente?
To znaju samo oni... Da ne znamo mozda ja i ti, na osnovu cega ??? Na osnovo toga sta oni kazu. Sta godo oni pricali niko, apsolutno niko sem njih ne moze da ima uvid u to da li ima ili nema problema u prozivodnji... Zbog velikog interesa sve moze da se fingira i lazno predstavlja, a interes imaju svi sem kupaca, pre svega interes ima Americka ekonomoja gde je zapravo najveci problem sa pandemijom pa me i ne cudi ovako veliki bezobrazlik i sve ovo sto se desava, treba im svaki dinar :ROFLMAO:

Da li je nesto odo svega toga sto si pitao postojalo pre pandemije kada je aktuelan modela bio 2080 u bilo kojoj varijanti te karte ?
Bilo je svega i svacega pre pandemije, al cena uvek ista/slicna od kada je ekspresno od pojavljivnja 2080 modela prebacila cenu od 1000e... Isto se desilo i sa 3080, samo je scenari u pozadini koji sluzi kao opravdanje za takav rasplet dogadjaja nesto drugaciji nego u slucaju 2080/ti/super koje god sve su bile i ostale preskupe u odnosu na MSRP cenu.

Sve to sto si naveo vec sam napisau u predhodnim porukama odgovor i misljenje... Koriste i zloupotrebljavaju globalne okolnosti u svrhu pravdanja jer nisu jos dosli do svog cilja, treba zaba da se dokuva i dobro izdinsta, za sad je samo skuvana u smislu 3080/4080 1200e... Sad se vrsi fino podesavnje za srednji segment da vide koliko mogi da izvuku, da budu spremni za 4060ti.
----------------------------
Moje misljenje na osnovu toga sto znam da robe ima, naveo sam i primer na osnovu kog znam da ima, a eno i oglasa na KP jer uvoznici nece da ulazu u 100x 3060ti po nenormalnoj ceni al se neko dosetio zasto da ne okrene turu dve ako mozda u Srbiji ima nekog tako mocnog minera... Znaci problem je i pitanje sto se ne vrsi distribucija sem gde mora (USA) meni je jasno zasto tako rade i sta je cilj, a vama sto vam navodno ja ne dam da kukate i smetaju vam moji kometari ostavljam da razmisljate do 40xx samo nemoj da se davite u suzama :ROFLMAO:

U rafovima je jos uvek bilo 2080 karti situacija sa miningom u trenutku kada treba da se pojavi 3080 model ne bas sjajna, a 2080 ni jedan euro da pojeftini ??? Kako se nikome nije upalila lampica u glavi da 3080 nema sanse da se prodaje po ceni od 800e ni u najlepsim snovima, i sta se desilo ??? Evo upravo gledate sta se desilo :p pornic se nastavlja, kupci ga posle kratkog predaha i dalje primaju samo ovaj put mnogo zesce :ROFLMAO:

Evo da ti ja dodam ovo:

Average je dakle oko 3800 USD , pa sad oduzmi od toga rate, kredite, troskove zivota da vidim gde ce taj da izdvoji te pare u najbogatijem trzistu na svetu kako sam kazes.

I ovo: https://www.census.gov/newsroom/press-releases/2020/income-poverty.html

Bas je realna cena za "najbogatije trziste" sa veeelikom plateznom moci. Covece njihova platezna moc se zasniva na moci kredita :D
Dobro te mi burazer ne zivi 20 godina tamo, kao ni kum, a nisam ni ja bio jedno 10 puta, pa srećom nisam video kako ocajno zive 🤦‍♂️Isto tako nisam prepisao Evropu uzduz i popreko. To sto je tebi 1000e mnogo, njima nije. Nije ni meni u Srbiji sa platom malo preko 1000e. Prijatelju, zive 15 puta bolje od nas, sa sve kreditima, ratama i "bednim" platama. Ima ih 300 miliona, nek je 5% spremno da da 1000$ za karticu, racunaj sam. O cemu pricas? Ameru je naspram primanja kao da ovde prosecan srbin da za kartu 150 evra. Ne bih dalje u raspravu, jer vidim da si najpametniji na forumu. Svako dobro želim ;)

Ja pitam jedno, ti odgovaras drugo... vala, kakve si mi odgovore dao, bolje da te nista nisam ni pitao. Ionako su retoricka bila pitanja, odgovori su dobro poznati.
Ali dobro, ionako se sve svodi na kuvane zabe, 3060 Ti za 84.5K, 2080 za 1000 ili 1200 evra, ne secam se vise ni sam i pored toliko ponavljanja...

Nego, jos jedan referat od posta, gomila teksta... ti rece (citiram): "ma mene je bas briga za sve" - da li to jos uvek stoji ? :ROFLMAO:

^
Naravno da me bas briga, ne kacim ja ovde oglase sa KP i ne proganjam preprodavce ka inkvizicija ovde formirana od nekolicine vas... Ja se igram sa 3090 dok ti places i kukas :p vidim da si napisao u mnozini znaci da imas i neke drugare sa kojima to radis a posto nece skoro 40xx bolje je u drustvu :ROFLMAO:
Igraj, brate, taj Far Cry, pusti vise pisanije, 2080 za 1200e i 3600Ti za 84.5K... pusti nas da placemo i kukamo
Ova prica moze da se nastavi kada se pojavi 40xx serija :) Lepo spavaj ;)

Dobro te mi burazer ne zivi 20 godina tamo, kao ni kum, a nisam ni ja bio jedno 10 puta, pa srećom nisam video kako ocajno zive 🤦‍♂️Isto tako nisam prepisao Evropu uzduz i popreko. To sto je tebi 1000e mnogo, njima nije. Nije ni meni u Srbiji sa platom malo preko 1000e. Prijatelju, zive 15 puta bolje od nas, sa sve kreditima, ratama i "bednim" platama. Ima ih 300 miliona, nek je 5% spremno da da 1000$ za karticu, racunaj sam. O cemu pricas? Ameru je naspram primanja kao da ovde prosecan srbin da za kartu 150 evra. Ne bih dalje u raspravu, jer vidim da si najpametniji na forumu. Svako dobro želim ;)
Prosecnom amerikancu 1000e pre par godina ne bi bilo mnogo da da za hardware, pa i vise.
Bogami u poslednjih par godina, nakon one krize, mislim da ce ipak malo vise razmisliti.
Jel ti shvatas da je ono kockanje sa kreditima i ostale gluposti sto su prebogati radili, da je to skoro potpuno unistilo njihovu srednju klasu.

Nemacka, Svajcarska, Austrija i ostale zemlje zapadne Evrope su ipak malo drugacija prica.

TSMC je u Tajvanu, veze nema sa Kinom, Apple nema vecih problema sa TSMC 5nm i 7nm supply-om hardvera za ceo svoj lineup. TSMC 7nm proces je "spread thin" prvenstveno jer ga koriste trenutne konzole, a povrsina tog CPU+GPU cipa je velika, a margina vrlo mala. AMD verovatno fokusira svoj wafer supply ka enterprise CPU segmentu (Epyc + Threadripper) zbog vecih margina, dok je zbog relativno male povrsine cipa, Ryzen 5xxx i dalje solidno dostupan na trzistu. Sto se tice GPU-ova, pa tu verovatno idu wafer-i "sto ostanu", jer im 6xxx serija nije kompetetivna a margina je najmanja u odnosu na povrsinu cipa. Dokaz da se supply ovako rasporedjuje jeste i cinjenica da je AMD izgubio ~0.5%-1% marketa na mainstream CPU segmentu krajem godine, dok je na serverskom polju druga prica, a 6xxx GPU launch je izvrsen sa do 10 GPU-ova po USA retailer-u (iako je AMD marketing menadzer tvrdio suprotno na twitteru). AMD cak rece krajem 2020. godine Hardware Unboxed da ce supply 6xxx serije da se stabilizuje za 4-8 nedelja :). Konkretno visoke cene makar AMD GPU-ova me donekle toliko i ne cude jer je AMD u startu prodavao 6xxx GPU-ove AIB-ovima po visoj ceni, tako da su cene zavrsnih proizvoda bile 50-150$ u startu iznad MSRP-a.

Dokaz o ogromnoj potraznji TSMC 7nm wafer-a jeste i cinjenica da je Sony isporucio 3.4 miliona PS5 u 2020, dok je za PS4 ta cifra bila mnogo manja, nesto preko ~2 miliona jedinica.

Nvidia koristi Samsungov 8nm proces gde je fab verovatno pozicioniran u Juznoj Koreji, tako da opet nema Kina uticaja.
Intel, nema problema sa 14nm++++++++++ :), cak im je i 10nm krenuo solidno za mobile CPU-ove i GPU-ove.
Automotive firme su cesto na jos starijoj tehnologiji zbog pouzdanosti, tu su najcesce aktivni supplieri kao sto su Infineon, Renesas itd.

Jedino sto ima smisla jeste shortage nekih komponenti koje se pakuju na PCB, a negde procitah da je substrate pored wafer-a jedan od dodatnih problema. Takodje Kina kontrolise ~90% supply-a za celo semiconductor trziste.

AIB-ovi se u celoj ovoj prici najmanje pitaju, sve odluke donose ili AMD ili Nvidia, ali opet nema logike da neko svesno ne prodaje ono sto je vec proizvedeno, mada ovo sto prica *******i i oglasi na kupujem prodajem tvrde suprotno. Ono sto je meni neverovatno u celoj ovoj prici jeste da CH trziste nema na stanju nijedan high end GPU, a tu je kupovna moc mozda najveca na svetu (iako volume nije najveci). Primera radi top 5 najprodavanijih grafika na njihovom najvecem retailer-u je bio 2080Ti, da bi to posle preuzeo 3080/3090.

Poprilicno sam siguran da ce u narednih 12 meseci bitcoin se opet spustiti na zemlju a oglasi biti puni kartica i napajanja po vrlo povoljnim cenama. Pogotovo ako bitcoin bude drzao cenu i rastao jos pola godine pa tamo na jesen pao znacajno. Jer ce rudari otplatiti kartice i nece im biti problem da spuste cene ispod onih sto sada placaju.

Bitcoin je pump and dump sema, samo se ceka da dovoljno ovcica ostave koju stotinu evra pa da ga povuku na dole i izvuku svoj novacm oni banditi na vrhu piramide. Tako su i mene neki Rusi skratili pre par godina a mog brata pre 2 godine neki talijanski prevarant. Nema tu nista zdravo i realno je ockivati da ga opet dumpuju uskoro. Tada ce ovaj sto placa 85000 evra da rasproda bar pola rigova.

Prosecnom amerikancu 1000e pre par godina ne bi bilo mnogo da da za hardware, pa i vise.
Bogami u poslednjih par godina, nakon one krize, mislim da ce ipak malo vise razmisliti.
Jel ti shvatas da je ono kockanje sa kreditima i ostale gluposti sto su prebogati radili, da je to skoro potpuno unistilo njihovu srednju klasu.

Nemacka, Svajcarska, Austrija i ostale zemlje zapadne Evrope su ipak malo drugacija prica.
Slazem se da se ne zivi kao pre 10-15 godina, ali i dalje su oooogromno trziste sa dovoljnom količinom dobrostojecih ljudi kojima nije 1000$ previše. Plus da ne zaboravimo da uglavnom svi prodaju stari hardver preko ebay ili craiglist pa imaju amortizaciju. U tom slucaju da dobace 600 700 bucksa uopste nije previse. Troskovi zivota su potpuno dugaciji. Tamo je 100$ nista. Jedan hot dog na ulici u downtown kosta 7$, metro ticket 4$, malo bolji bioskop 15-20$, obrok u polu restoranu 50$ itd... A da ne kazem što najbedniji amer sa prosečnom platom za radni vek zaradi preko milion dolara. To su potpuno druge relacije. Ne razbacuju ameri pare, naprotiv, ali lagano kupuju gpu od 699 do 1000$ posebno sto ga menja jednom u dve tri godine. Ne mislim da ce neki iz Montane iz neke vukojebine da ode i da pljusne 1000 baksa, ali gradska populacija im je multi milionska, i zaradjuju debelo preko us proseka. U Sacramentu ili SD ne mozes da preživis ispod 4500$ mesečno, pa su takva i primanja. Kad dodje vreme za upgrade, lako se nadje somica iz fioke ili na kredu par meseci.

AIB-ovi se u celoj ovoj prici najmanje pitaju, sve odluke donose ili AMD ili Nvidia, ali opet nema logike da neko svesno ne prodaje ono sto je vec proizvedeno, mada ovo sto prica *******i i oglasi na kupujem prodajem tvrde suprotno. Ono sto je meni neverovatno u celoj ovoj prici jeste da CH trziste nema na stanju nijedan high end GPU, a tu je kupovna moc mozda najveca na svetu (iako volume nije najveci). Primera radi top 5 najprodavanijih grafika na njihovom najvecem retailer-u je bio 2080Ti, da bi to posle preuzeo 3080/3090.
Apsolutno, o tome se i radi, zasto proizvodjaci nesmeju da napune trziste ili da ga popune vise nego sta kaze Nvidia... Ima minimum 100kom 3600Ti za 84500e po porudzbini, a navodno nema robe ??? Sreca pa sam ovu informaciju napisao ovde pre nego sto se pojavio taj oglas, a nisam se pozivao na taj oglas, ili na neki info sa neta, inace bi me sad ovi ozalosceni :ROFLMAO: prozivali da lazem i izveli pred sud svete forumske inkvizicije :ROFLMAO:, a zasto je to tako i o kakvoj se poslovnoj taktici radi to mogu samo da pretpostavljam.
Sustina je da prica da robe nema ili je totalno suplja ili prenaduvana, jedino je cinjenica da je nema u radnjama a kakva se igra igra u pozadini mi to ne mozemo da znam... Jedno je sigruno zvanicne informacije sluze samo za obmanu i postizanje cilja koji su zacrtali, to je u svakom biznisu tako, ko to ne kapira taj sve to guta procesuira bas tako kako Nvidiji odgovara i ostavlja kometare na netu, prica je konstantno u hajpu i samim tim fokus potencijalnih kupaca.
Kada se prozvod pojavio kao bice 800e, nema nikakve zvanicne price ili sumnje da moze da bude drugacije, sada kada treba da se prodaje 1200e pritom nigde ga nema ili se pojavljuje na kasicicu, i 1001 razlog zasto je tako, zanimljivo :p

Poslednja izmena:
Ja sam ti dao statisticke podatke o svetski putnice. Tvoj 'burazer' kao programer zaradjuje verovatno mnogo vise u odnosu na prosek. Takvi spadaju % u gornji deo populacije. Tvoje price da se tamo trosi bas i ne idu na ruku statistici.
Taj Sakramento koji si pomenuo https://datausa.io/profile/geo/sacramento-ca/ , tamo je prosek po domacinstvu 5400 (sto ce reci da svi koji rade pa kada se saberu njihova primanja skrpe 5400$). Ne znam koliko je njima bas isplativo da sa svim tim "pljuju" po 2k $ na graficku, ali ako hoce da "pljuju" ko sam ja da im zamerim.
Inace, niko tebe ne tera na raspravu, ali kad napises nesto valjda si spreman na kritiku i diskusiju, ili vise volis eho sobu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno