Šta je novo?

Nvidia 3000 gde u Srbiji kupiti - cene, dostupnost

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ima li nekih vesti oko normalizacije cena? Vidim mineri (pravi kineski, ne naši wannabe) su počeli i latopove sa rtx grafikama da rabe. Pojavljuju se infoi da su i ps5 i xsx namestili da kopaju. Ludilo koliko se struje troši na ovo...

Ja evo šizim već mesec dana, za novu godinu poklonio moju 1060 bratu sa namerom da pazarim 3060/6600/6700 i evo sad sam na 7850 do daljnjeg

Ima li nekih vesti oko normalizacije cena? Vidim mineri (pravi kineski, ne naši wannabe) su počeli i latopove sa rtx grafikama da rabe. Pojavljuju se infoi da su i ps5 i xsx namestili da kopaju. Ludilo koliko se struje troši na ovo...
Deluje da ce cela 2021 proteci ovako...
Cene rastu, nije nemoguce da za par nedelja 3070 budu kostale kao sada 3080

Kratko pitanje: zar je toliki problem ne uzeti grafičku narednih 5-6 meseci (ili koliko god već) dok se situacija ne smiri? Da, marže, *******, malverzacije, majneri, standardna priča. I ništa, sačekati da se to sve stabilizuje i rešen problem. Osim ako nekome baš treba za posao, to mogu razumeti, ali neće Cyberpunk 2077 nigde otići (ili šta je sad već još primamljivije).

Ja sam vec povukao (naizgled prevremeno) okidac za Ryzen 5600x i B550, samo fali grafa da upotpuni paket. Ako cu cekati 6+ meseci da dodje sve u normalu, bolje bi bilo da sam cekao i sa CPU upgrade jer ce se do tad pojaviti nesto bolje/jeftinije.
No, sve u svemu, GTX 980 ce sluziti svrsi dok se to ne desi, jedino sto nece moci da isprati ostatak (novog) sistema.

Meni nije zapelo, daleko od toga. Danas uzeo xsx pored xss. Planiram da ga menjam za ps5icu preko oglasa. Grafika u madjarskoj ima. 3070 ~800e. Više me zanima hoće li ovo biti new normal cene za PC gaming ili temp kriza... zato pitam. Vidim da su se i ytberi ućutali, nema više ni google news objava, sve se uspavalo. Britanci jedini planiraju da gone scalpere... A inače 3070 je već 3080 nivo prešišala kod nas, tako da ne vidim gde će više da idu cene

@Villy_Da_Man imajuci u obzir prethodne vremenske okvire za crypto(+luft za pandemiju), pitaj za 6 meseci, to je najranije kad ce neko moci da ti da konkretan odgovor.

A bilo koje predvidjanje je beskorisno brze od ~3 meseca od danas, takodje najavljuju uskoro nestasice smart telefona.

Meni nije zapelo, daleko od toga. Danas uzeo xsx pored xss. Planiram da ga menjam za ps5icu preko oglasa. Grafika u madjarskoj ima. 3070 ~800e. Više me zanima hoće li ovo biti new normal cene za PC gaming ili temp kriza... zato pitam. Vidim da su se i ytberi ućutali, nema više ni google news objava, sve se uspavalo. Britanci jedini planiraju da gone scalpere... A inače 3070 je već 3080 nivo prešišala kod nas, tako da ne vidim gde će više da idu cene
Kontam 6 meseci minimum do smirenja. Problem je što ne mogu AMD i Nvidia da isporuče dovoljne količine, pa i da nema rudara opet bi bilo problema naći po iole normalnoj ceni. Tako da je sad duplo golo. A kako AMD napaja i konzole, kontam da će ova situacija potrajati valjano.

Monopol je cudo :p
3080 i buduce 4080 5080 kosta ce 1000~1200e to je sigurno ne vezano za mining ili bilo sta, jednostavno toliko ce kostati.

To može toliko da košta ako planiraju da prodaju par stotina hiljada komada. Ako im je to plan prodaje, super.

Isto se sve sto i sada pricalo vezano za 2080, i evo stize 3080, opet iste price, vazada neki razlozi zasto kosta 1200e, al kosta toliko i sve vise se prodaje... Evo kod nas u zemlji siromasnih seljaka sa brdovitog balkana, a kako je tek na zapadu... To je cena koja ce da ostane za sva vremene jer nema konkurencije, jos ce da cackaju ako mogu jos malo da podignu gore.

To je cena koja ce da ostane za sva vremene jer nema konkurencije, jos ce da cackaju ako mogu jos malo da podignu gore.
Iskreno uleteo sam u najgore vreme za kupovinu grafe,al posle neke dublje analize i ja sam dosao do zakljucka,da su to te cene i da varijacija moze biti od nekih 100 do 150 eura gore dole,i da verovatno nikad nece biti kao one preporucene.Daj Boze (zbog drugih kupaca) da gresim,ali... ja sam zazmurio i porucio... mozda sam dao nekih 300 eura vise nego sto sam planirao,ali za par meseci sigurno tih 300 eura ne bih nasao u dzepu cak i da sam odustao od kupovine zacrtanog modela :D

Karte tog profila nekada su kostale 300~500e... Koje preporucene cene, sta se promenilo zbog cega bi sada i po preporucenim cenama kostale 800e ??? Sve su to lagano gurali na gore i jos uvek guraju kako bi dosli do maksimuma, ove okolnosti zadnjih godina samo im idu na ruku, a korona im je ucinal uslugu kakvu nisu ocekivali :p kao da ih je boga nagrado za nesto :ROFLMAO:
Evo ova tema ostaje otvoren i pisa ce se ovde dok se ne pojavi 4080, samo ce se otovoriti nova a sadrzaj isti, i sve isto :p

Vi ste, pretpostavljam, upoznati sa cinjenicom da je u USA bilo moguce kupiti RTX 3080 po MSRP ceni od $700 (bez poreza) ili pak 3090 za $1500 mesecima nakon premijere? Veoma tesko, da... ali moguce.
Narocito kupovinom direktno u radnji, kao sto je Micro Center npr. Verujem da je u ovo vreme sad i tamo sve otislo dodjavola.
EU, sa druge strane, mislim da je od samog starta sa naduvanim cenama. Ako gresim, slobodno neka me neko ispravi.

@ *******i:
Kako monopol kada su dve kompanije u igri?

^
Pa tog monpola... Sto mnogo im tesko da se dogovore...
Da da u USA sve moze, pa i tamo ne moze uvek, evo trenutno ne moze ni tamo... Sve se vrti oko toga kako ce USA da postavi stvari, za sad su resili da deru i tudje i svoje.

^
Ma ne nije, nego se medjusobno kolju sa cenam, kao sto se kolju Intel i AMD... Ja ne znam ko jos veruje u to.

Duopol ili tzv. kartelsko udruzivanje... monopol nije nikako.

Trenutno ne moze, verovatno... poenta je da je itekako moglo.
Mada je tu vise pitanje i koje su MSRP cene samih AIB partnera. Ne zaboravimo, $700 je cifra koju je sama nVIDIA propisala za sopstveni model, AIB su imali svoju racunicu, mada je i tamo bilo moguce naci modele sa preporucenom cifrom od 700 dolara.
Sa druge strane, relativno skoro je doslo do povecanja cena grafickih (i ploca), koje je zvanicno inicirao ASUS, da bi ih potom pratile i neke druge kompanije: bilo zvanicno, saopstenjem (EVGA, verovatno jos neke kompanije)... ili pak nezvanicno, na kvarnjaka (Zotac, verovatno jos neke, ako ne i sve ostale). Tako da se sad jako tesko moze ispratiti koje su oficijalne MSRP cene samih AIB partnera, a koje su cifre naduvane od strane retail/online lanaca, preprodavaca, skalpera itd.

Tako da se sad jako tesko moze ispratiti koje su oficijalne MSRP cene samih AIB partnera, a koje su cifre naduvane od strane retail/online lanaca, preprodavaca, skalpera itd.
Pa valjda bi svi trebalo da se mogu uklopiti u najnizu cenu na trzistu.Ako je negde jedna kartica recimo 1200,a negde ista takva 1600 eura valjda je jasno koja je naduvana cena

Pa i kod nas kada su se pojavile najeftinije 3070 bile su 650e a sada su po 950-1000e

Isto se sve sto i sada pricalo vezano za 2080, i evo stize 3080, opet iste price, vazada neki razlozi zasto kosta 1200e, al kosta toliko i sve vise se prodaje... Evo kod nas u zemlji siromasnih seljaka sa brdovitog balkana, a kako je tek na zapadu... To je cena koja ce da ostane za sva vremene jer nema konkurencije, jos ce da cackaju ako mogu jos malo da podignu gore.
Ove tvoje analize su komicne u krajnju ruku :D Ali podseticu te na njih sledece godine kada izadje nova generacija grafickih :D

^
Komicno ili ne to je tako, karta kosta 1200e, a trenutno ne moze ni da se kupi. Ono sto vidim je da vecina vas kuka u 101 temi na temu cene i dostupnosti, evo vec godinama, i analizira, mudruje, guta sve informacije zdravo za gotovo, a karta tipa 3080 i dalje kosta 1200e, nista to mudrovanje po forumima sirom sveta nije pomoglo da kosta manje ili da bude dostupnija :ROFLMAO:

Biće tako dok ne popiju kaznu za kartelsko udruživanje od evropske komisije, ako su mogli Simens, Samsung, Filips i ini. Kad bude zagustilo neko od njih samih će da istrči i bude cinkaroš, kao onomad švajcarski ABB. Do tad, ko pristaje na ove nenormalne uslove neka kupuje.

Nije problem u "mudrovanju po forumima sirom sveta", to nece uticati na snizenje cena... ali dokle god se budu kupovale te karte za 1200€ (i vise), cene ce biti takve i jos gore. Da ne kupujete po tim besmislenim, sad vec i bezobraznim cenama, ne bi mogli da ih drze na tom nivou. Ne bi imali interesa da ih drze na tom nivou.

Jednostavno.

Nikada nisam zalazio u ove delove foruma,ali moram priznati da sam frapiran potraznjom tako skupih kartica i kod nas... pa ovde ih je u zadnji dva meseca kupljeno 20-ak,meni to nestvarno,mogu zamisliti kako se tek preko kupuju,jer su im plate mnogo jace

Pre nekih ~7-10 dana sam sa kolegom gledao šta je bilo dostupno kod Ewe-a (prodaja ka biznis klijentima isključivo). Lista je bila okvirno sledeća:

• nVidia Quadro P620, P1000, P2000, P2200, RTX Quadro 4000
• GT 710
• RX 5500 XT
• RX 5600 XT (nisam siguran da li je bila)
• GTX 1650
• Jedna (1) RTX 3070 koja je bila rezervisana

U CH je ista situacija (link je ka besteseller karticama):

Nikada nisam zalazio u ove delove foruma,ali moram priznati da sam frapiran potraznjom tako skupih kartica i kod nas... pa ovde ih je u zadnji dva meseca kupljeno 20-ak,meni to nestvarno,mogu zamisliti kako se tek preko kupuju,jer su im plate mnogo jace
20ak lol, dodaj još 2 nule. I to su samo obični ljudi, nisu kopači

Sve je bilo OK dok nije bilo kripta i rudarenja...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno