Šta je novo?

Šporet, frižider i veš mašina kombo

Kod mene LG frižider ima 19 godina a AEG rerna 17 godina. Elektrolux ravna ploča je trajala oko 14 godina, radila je čak i posle loma stakla u delu gde su senzorske komande. Zamenjena je indukcionom Elektrolux kada je jedna ringla počela da zeza.
Prednost indukcione je brzina zagrevanja hrane i to što se sama ploča malo greje, pa i kad nešto iskipi, lako se obriše. Mana je što ne radi svo posudje na njoj, pa i to treba uzeti u obzir prilikom kupovine.
Od veš mašina bila je Ariston, crkla posle 5 godina. Na njoj je menjan ležaj, i elektronika (cela štampana ploča). Kad je i ta nova ploča crkla nakon godinu dana, Ariston sam bacio i kupio Siemens koja traje i danas (12-13 godina), sa jednom zamenom grejača.
Mašina za sudje trenutno je Bosch (serija 5) al' čim počne da zeza, leteće napolje. Umesto nje planiram neku AEG, a Bosch ne bih preporučio.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Pa dzaba ti, meni pak ne odgovaraju te indukcione ploce, video sam da ih menjaju i nove jer pucaju i pored svih elektronskih zastita. Takodje su delikatne za odrzavanje. Mene bas briga i kad mi nesto iskipi, klasika je proverena i najprakticnija i to mi je bitnije od mode i estetike.

Za početak, nadam se da ne brkaš indukcionu, i klasičnu staklokeramičku ploču koja postoji već decenijama (i koja jeste teža za održavanje)?!?
Iako izgledaju potpuno indentično (ne vidi se vizuelno nikakva razlika), u radu imaju veze koliko i smederevac i šporet na gas. Rade na potpuno drugačijem principu.

Ne znam kako to pucaju?!? Imam već drugu u poslednjih 10-ak godina (ona prva je prodata sa stanom). Brat je koristi već 5-6. Mama ima indukcioni rešo već 7-8. Kolega sa posla koji mi je skrenuo pažnju na to je ima već 15-ak god. Nije pukla ni jedna. Dakle, indukcione, ne staklokeramičke.

Da, pući će ako pod nezgodnim uglom na nju tresne težak i masivan sud, kao uostalom i bilo koja druga staklokeramička ploča. Elektronska zaštita tu ne pomaže. :) :p
Ali ne znam da se nekome desilo. To je temperovano staklo, i potreban je vrlo specifičan sled dogačaja da zaista dođe do pucanja.

Što se održavanja tiče, indukciona je višestruko lakša sa održavanje od bilo čega drugog jer se sama ploča uopšte ne zagreva. Zagreva se samo indirektno od posude u kojoj kuvaš, dakle daleko manje od klasične staklokeramičke ploče ispod koje se nalazi klasični grejač. Bilo šta da iskipi i prospe se, neće se zapeći ili zagoreti toliko da se ne može obrisati (u najgorem slučaju) grubljom stranom kuhinjskog sunđera. Klasična staklokeramčka, kada se nešto prospe dok radi, to nešto zna da se jako zapeče i da se ugljeniše, i tada se teško skida. Kod indukcione se to ne može desiti. Nikad se ne zagreje toliko da se nešto ugljeniše. Indukciona ploča se svodi na ravnu staklenu površinu koju pereš kuhinjskim sunđerom.

Kada se baš za'izdim da je doteram u fabričko stanje, da bude kao nova bez tragova korišćenja i da sjaji k'o prozor u zlatari, treba mi 3-4 minuta. Sredstvom za pranje prozora... ...čak i ako je baba u gostima pre toga dinstala meso, kuvala supu i pekla kobasice. Teže se čisti radna ploče kuhinjskog elementa nego indukciona ploča.

Zbog principa rada, troši daleko manje struje od bilo koje druge električne varijante kuvanja. Ne postoji rasipanje toplote.

Brzina rada je kada treba, u rangu gasa, čak i brže ako ploča ima power boost funciju. Jedna kafa proključa za 45 sec. Dve za 1.5-2 min. Više vode za proporcionalno više vremena.
Pun lonac vode za testo proključa za 7-8 min.
Regulacija je jako fina i što mi se najviše sviđa, trenutno reaguje na sadržaj u posudi

Jedina mana je što se ne mogu korisiti svi sudovi. Nemagnetne sudove ne zagreva. Ali sada su svi novi sudovi prilagođeni za rad na indukciji. Nisam video neki novi da ne radi. Od starih, nije nam radila jedna alu šerpa koja je svakako bila za kantu.

Druga mana je što 90% ljudi nije čulo za indukciju, u radnji ne vide razliku između indukcione i obične staklokeramičke ploče, te loša iskustva i "čuo sam" priče za staklokeramiku, preslikavaju na indukciju. Izgledaju isto.

Poslednja izmena:
mislim da su sva nasa iskustva zajedno i dalje jako mali uzorak za izvlacenje zakljucaka, i mogu biti kontraproduktivna. tu ne mislim na komentare o servisima i uslovima odrzavanja, vec na poredjenja cenovno uporedivih proizvodjaca. po meni, izbegavati najjeftinije sem ko bas ne mora zbog budzeta, a sve ostalo je uglavnom kako se zalomi i od nacina upotrebe. ja sam skoro za Bosch seriju 6 ves masina zvao servis pre isteka dve godine, a druga whirlpool masina radi kod majke 15 godina greske bez, ali dosta manje se koristi itd. Skoro mi zabaguje Gorenje mikrotalasna (cela kujna je Gorenje), otvorim je, a unutra dosta delova brendirano sa Galanz, sto je ok. Neko im sklapa i brendira. Spala klema sa jednog od mikroprekidaca, i resen problem. Ali sad reci Gorenje je krs zbog toga, ne bi bilo fer.

Moje iskustvo sa Gorenjem je preko mašine za veš i ugradne rerne.
Mašina je stara 7 godina. Majstori su bili više puta jer je uvlačila čarape i slične manje stvari a veće cepala. Navodno sa mašinom je sve bilo ok. na kraju je, našom greškom stradao dihtung oko vrata koji su oni zamenili u garanciji, ali je serviser tokom zamene prvo utvrdio da guma nije od tog modela i da paše ali da nije to to plus da je potpuno pogrešno staklo na vratima i da nam mašina zbog toga uvlači i cepa stvari. Greška sa pogrešnim staklom je za ceriju nije samo na mojoj, što je bez veze što su to provalili tek posle 4 godine a bili su bar 1 godišwe da obiđu pacijenta... Novo staklo je mnogo više ulazilo u bubanj i posle zamene mašina više ne jede stvari. Pošto moja žena ne gasi mašinu posle 6 godina su se potrošile četkice na motoru i sve je sređeno za 1500 dinara. Uglavnom po meni loša kontrola finalnog proizvoda, ali mašini treba odati priznanje u kakvim robovlasničkim uslovima radi.
Rerna je sa mogućnošću pečenja na više nivoa u isto vreme, stara 11 godina. Kada se uključi pečenje na više nivoa, čak iako je samo jedan pleh u rerni ne peče ravnomerno, pa mora da se okreće pleh da bi se sve lepo ispeklo.

Whirpool mašina za sudove nam je radila super 10 godina. Radila bi i dalje da nismo zeznuli vrata i tu nije bilo popravke. Zamenili smo je Bekom, jer smo se razočarali u nove Whirpool, Bosch (serija 6)... Sve je bilo nekako klimavo i mekano. Kada otvaraš vrata na većini kao da su od plastike...

@NShappy, da, sve ima svoje prednosti i mane. Ja imam 4 kombinovana sporeta (gorenje international, 2 candy oba ugradna i Alfaplam), jedan su mi urnisali podstanari i taj candy sam zamenio, nisam hteo da krpim jer je i rerna progorela. Inace meni su vrlo zgodni i pisao sam o prednostima i mojim pozitivnim iskustvima (a o mogucnosti eksplozije boce ne smem ni da mislim... he he, mada ni struja nije bezopasna i moze da napravi ogromne stete, ako se ne pazi).

mislim da su sva nasa iskustva zajedno i dalje jako mali uzorak za izvlacenje zakljucaka, i mogu biti kontraproduktivna. tu ne mislim na komentare o servisima i uslovima odrzavanja, vec na poredjenja cenovno uporedivih proizvodjaca...

+1

Kao što je neko ranije rekao, da se neki uređaj pokaže dobrim, potrebno je da prođe par godina. A posle tih par godina, tih modela više nema, a može biti i da je konkretan proizvođač do tada potpuno promenio filozofiju poslovanja i proizvodnje određenih uređaja.

Plus, kome se nešto pokvari, kuka na sva zvona. Kome nešto radi kako treba godinama, taj se ne javlja.
Zaista realne podatke o broju reklamacija/broj prodatih primeraka nije moguće naći.

Da me sada neko pita, od veš mašina bih uzeo LG, srednje direct drive modele (njom smo najzadovoljniji od sve bele tehnike koju smo ikada kupili).
Frižidere Gorenje, Boch (ili Liebherr kao maximum).
Ploče za kuvanje bilo čije (osim najjeftinijih i najskupljih).
Klasične šporete Gorenje ili Alfa Plam.
Mašinu za sudove, nemam pojma.
Beko može da prođe za sve.
Gorenje i dalje ima ubedljivo najbolji servis i podršku uopšte.

Bla.bla.bla...

@NShappy, da, sve ima svoje prednosti i mane. Ja imam 4 kombinovana sporeta (gorenje international, 2 candy oba ugradna i Alfaplam), jedan su mi urnisali podstanari i taj candy sam zamenio, nisam hteo da krpim jer je i rerna progorela. Inace meni su vrlo zgodni i pisao sam o prednostima i mojim pozitivnim iskustvima (a o mogucnosti eksplozije boce ne smem ni da mislim... he he, mada ni struja nije bezopasna i moze da napravi ogromne stete, ako se ne pazi).

Ogradio sam se samo na indukciju kao način rada ploča za kuvanje, ne na šporete niti na proizvođače.
Indukcione ploče postoje uglavnom u obliku ugradnih ploča.
Samostojoeći šporeti sa indukcionom pločom su veoma retki i tupavo skupi.

Još jedna mana indukcije je što je sve to komplikovana elektronika, te ako nešto crkne, ako nema zamenskog dela, ide sve u đubre.
Tu je prednost ugradne samo ploče, menjate samo nju. Ne ceo šporet.

Dojmi se i da je indukcija za sada viša klasa, pa se i proizvođači trude da bude kvalitetnije i dugotrajnije.
Postoje i no-name indukcioni rešoi, to hoće da crkava. Ali je i jeftino.

Naravno da ovo nije za izdavanje podstanarima.

Poslednja izmena:
Samostojoeći šporeti sa indukcionom pločom su veoma retki i tupavo skupi.
da, to sam primetio. Ali da sada i sam treba nesto da kupim, ne bih znao sta da odaberem jer nekada je marka znacila i kvalitet, a sada je skoro sve kineski proizvod. I ima gomila nove bele tehnike, pa mislim da danas samo pukom srecom mozes naci nesto sa cime ces biti u potpunosti zadovoljan. A i vremena su takva da je vecina tehnickih roba na trzistu po sistemu uzmi - vidi - i baci kad istekne garancija. Tako da se mozemo samo secati proslih vremena. Takodje mislim da ne treba zaboravljati domace proizvodjace, jer to ne rade ni ti slovenci (i svi ostali na zapadu) koji nam godinama guraju svoju robu (a sada i kinesku) a nece nasu.

Poslednja izmena:
SVE se pravi u Kini, ali nije sva roba iz Kine ista.

Kinezi su kupili dosta brendova, ali su dovoljno inteligentni da drže nivo određenih imena. Dakle, VOX i Bosh, velike su razlike. Čak i ako su oba sklopljena u Kini.
Volvo je u vlasništvu Kineza, Jaguar i Rover su kod Indusa. Ali nema to veze sa Geely ili TATA motors automobilima.

I ja gledam da kupim domaće, bar ono što je tu negde sa konkurencijom.
Ali kod bele tehnike, to su samo Alfa Plam šporeti, nešto rashladnih uređaja od Gorenja, i klasični bojleri.

Poslednja izmena:
Evo inostrano iskustvo, mozda malo pomogne oko price proizvodjaca:
Kada sam zenu castio novom ugradnom kuhinjom i kada smo razgovarali sa dizajnerom koju vrstu i marke tehnike da ubacimo i kojima se ne zna broj jer ih toliko ima u ponudi, na sastanku covek cuo da pricamo madjarski i rece da su njegovi preci madjari i tu krenemo sa otvorenim kartama.
Ja hteo Miele/Bosch/neka dobra marka ne gledajuci cenu dok se zena bunila oko cene da je preskupo i covek nas presece i kaze uzmi najjeftinije.
Jeste, Miele je marka sa milion funkcija koje su tebi sada interesantne i koje zena nikada nece koristiti a platices kao polovan dobar bmw da kupujes a svi imaju iste 5 god garancije.
Bio sam nadglasan i uzmemo Ignis koji je bio jeftiniji i od Gorenje.
Keramicka ploca sa klasicnim prekidacima, multifunkcionalna rerna, aspirator, frizider i masina za pranje posudja perfektno rade posao godinama, kvalitet izrade je bio iznenadjenje za mene, ocekivao sam neki krs za low budget uredjaje.
Pre njih smo imali Miele, indukcionu koja ima problem sa posudjem kao sto je vec receno, sa previse bezbednostnih funkcija pa palila kao dizel i puno dodatnih funkcija koje stvarno zena nikada nije koristila.
Stajaci dodatni frizider sa zamrzivacem Luxor, takodje za saku evra na preporuku prodavca, radi godinama bez problema.
Ves masina Elin, kupljena nova jos u Srbiji pre 8 god, radi svaki dan. Otisle joj cetkice na motoru i sigurnosni prekidac na vratima sto je normalno za toliko izrabljivanu masinu.
Iako sam hteo novu, zena me naterala da popravim jer ne bi da uci novu masinu i pri trazenju delova na ebay u opisu vidim da cetkice idu u skoro sve masine.
Isto vazi i za prekidac.
Posto sam imao otvorenu masinu i svi delovi imaju oznake, proverim i creva, plocu, gumu na vratima itd i vidim da je sve to jedno te isto, znaci bukvalno ta kategorija je samo razlika u imenu i dizajnu spoljasnosti.
Tako da sa ovim info i znanjem, gledao bih kao sto je receno ko ima najbolji servis, ime je totalno nebitno...

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

kad rece prekidac, skoro na Philips inhalatoru crkne isti, tj raspadne se bukvalno. pogledam kod nas, nema nigde, i na Ali vidim to je najgori standardni moguci kineski prekidac prodaje se na minimum 5 komada .. isti takav koriste i drugi proizvodjaci inhalatora, a steta je ceo ispravan aparat makar i mali otpisivati zbog takvih stvari.

Pitao covek koji sporet / fizider i ves masinu da kupi a dobio savete gde da ne kupi, i komentare sta ko ima od stare bele tehnike :d

pa bih se osvrnuo na neke komentare.

Ono sto je vec rekao @NSshappy belu tehniku ne reklamirate u radnji, vec ovlascenom serviseru a njega obezbedjuje uvoznik tako da je potpuno nebitno ko je prodavac osim u slucaju ako robu trebate da zamenite i vratite, onda ove jeftine online radnje tu ce uvek probati da vas eskiviraju i komplikovana je zamena.
Zamane je mnogo jednostavnija u radnjama koje imaju zalihu u magacinu, a to su svega par dobro poznatih.
Ostali samo preprodaju robu, i istu i ne vide jer ide direktno iz magacina dobavljaca, i ako placate na rate obicno bude druga cena.

@inox kazan i elektrinika na ves masinama.
To je nesto sto se stalno prenosi u domacim krugovima da treba kupiti masinu sa inox kazanom i bez elektronike... takve masine ne postoje zadnjih 20 i vise godina.
Sve danasnje kucne masine imaju PVC kazane i elektronske programatore.

Sledeca stvar, kvalitet bele tehnike danas ne zavisi od brenda vec od cenovnog ranga koji kupujete.
Jednostavno na jeftinoj masini je sve jeftino i ne moze dugo da traje od bilo kog proizvodjaca a danas se svi trude da pokriju sve segmente od najjeftinijeg do najskupljeg.

Tako da nemojte ocekivati da ce jeftina bosch masina biti bolja od neke skupe beko i slicno.

@garancija
Garancija danas najvise sluzi da se novi proizvod probije na trziste, ili promo da se pokaze dominacija...
ili su to proizvodi upitnog kvaliteta pa u glavi potrosaca prave kalkulaciju "bar da traje koliko garancija" i obicno sa teskom mukom istu isteraju.

@frizider je stvar u domacinstvu koja se najmanje haba i trosi u radu jer obicno radi u stabilnim uslovima.
Treba izbegavati samootapajuce frizidere narocito niskog cenovnog ranga, njima su cevi od aluminijuma koje trule i oksidiraju, popravke nema.
Najbolje kupiti no frost frizidere, ali tu se proizvodjaci sluze raznim trikovima pa obicne frizidere prodaju kao no frost

@masina za ves
je aparat koji se intenzivno trosi u domacinstvu, dovoljno ce biti da ne kupujete najjeftiniju kategoriju i masina ce da vam traje deset godina bez nekih kvarova.
U dansnje vreme treba gledati masine sa bubnjem od bar 8kg i centrifugom od bar 1200rpm, proizvodjaci cesto lazu za kolicinu vesa u bubnju pa ce te u praksi videti da manji bubanj moze da bude veci i slicno.

@sporet
To je vec vrlo prosta sprava, i ako se i on dosta koristi nema pokretne elektromehanicke delove pa je najbitnije da je kvalitetan lim, dugmici i ostale kontaktne povrsine, narocito ako je klasican sporet u pitanju kako je OP trazio.

Pitao covek koji sporet / fizider i ves masinu da kupi a dobio savete gde da ne kupi, i komentare sta ko ima od stare bele tehnike :d

Nema problema, drago mi da se ljudi dobro razumeju u belu tehniku, i da se razmene iskustva.
Najverovatnije ću Hansa šporet, ostalo još frižider i veš mašinu.

Od svih preporuka ovde za Gorenje ili Alfa Plam šporete (za koje delove imaš u svakoj prodavnici elektroopreme), zašto Hansa?!? :trust:

Nema problema, drago mi da se ljudi dobro razumeju u belu tehniku, i da se razmene iskustva.
Najverovatnije ću Hansa šporet, ostalo još frižider i veš mašinu.

Ako je klasican samostalni sporet u pitanju, sporet ko i svaki drugi,
ali ako je hansa digitalna ploca ona je jako komplikovana za koriscenje treba 5 dugmica da pritisnes da upalis ringlu :)

Kod sporeta je jako bitan kvalitet lima, narocito u rerni, to propada.
dzaba ispravan sporet kada imas rdjavu rupu u rerni, ako me razumes.

I na kraju nisi ni rekao koji cenovni rang gledas, a potrosnih delova ima bukvalno za sve marke.

Da dopunim @ bakara radnje samo sa online prodajom jesu jeftinije ali transport za belu tehniku uglavnom naplaćuju pa bude kao u radnji. Uopšte za belu tehniku pristalica sam što jednostavnije konstrukcije i sa osnovnom elektronikom pogotovo veš mašine i šporeti, bitan je lim i njegova zaštita a ostalo je potrošni materijal. Stoji mi EKA AEG šporet star min 40 god i žao mi da ga bacim jer takvu rernu neću nigde naći, ono što svi peku 40 minuta ovaj odradi za 20. Alfa Plam su dosta kvalitetni šporeti i imaju kvalitetan emajl.

Od svih preporuka ovde za Gorenje ili Alfa Plam šporete (za koje delove imaš u svakoj prodavnici elektroopreme), zašto Hansa?!? :trust:

Al bukvalno, nidje veze :D

Mi imamo Alfa Plam kombinovani sporet 17 godina, nista do sada nije crklo, sve radi, ali kod mene se sve kuva na plin, ringla bas retko kad.

Ves masina Electroluxm 14 godina radi takodje bez problema, nije bilo nikakvih servisa koliko se secam.

Predlog za ves masinu :) Beko sa inverter motorom

Mene interesuje ves masina inverter, kako su vam se pokazale u radu (potrosnja struje, buka, vreme pranja itd) ?
Gledao sam Gorenje i Beko 35k+ dinala

Odlicno skroz, manja je potrosnja definitivno!, buka, zavisi koliko kg stavis vesa i na koliko obrtaja stavis (preko 800 nema potrebe,licno), sam motor nije bucan, vreme pranja je onakav kako mu odredis, nema oscilacija u predvidjenom vremenu ...

Odlicno skroz, manja je potrosnja definitivno!, buka, zavisi koliko kg stavis vesa i na koliko obrtaja stavis (preko 800 nema potrebe,licno), sam motor nije bucan, vreme pranja je onakav kako mu odredis, nema oscilacija u predvidjenom vremenu ...

Hvala

Sto znaci da je negde razlika kao u klimama? Posto imam inverter klimu a imao sam pre nje obicnu, ako je negde za poredjenje s ves masinom?
Beko i Gorenje su mi zapali za oko 8kg.

Mene interesuje ves masina inverter, kako su vam se pokazale u radu (potrosnja struje, buka, vreme pranja itd) ?

Ja sam počeo noću da spavam, otkad sam zamenio mašinu bez inverter motora sa mašinom sa inverter motorom :D (isključivo noću uključujemo mašinu)

Nebitna marka (uzeo sam Gorenje), bitno da je što duža garancija, i onako mašinu za veš menjam čim izađe iz garancije, popravka se ne isplati, obično košta kao polovina cene takve polovne ispravne

Imao sam masinu starije generacije, gde su programi duzi vremenski, samim tim i vise je trosila struje, ovde za ~40 tak min. sve gotovo, naravno imas dosta razlicitih programa pa izaberes. Ne znam koliko je za poredjenje sa klimom, ali svakako vredi inverter, zbog konstantnog menjanja brzine obrtaja i daju 10 god garancije na isti :) sama masina bi trebala 5 god ?! ne svidja mi se jedino taj deo sa dugmicima,na frontu deluje jeftino, ima nekog lufta posle ~3 god. koriscenja, ali radi

Poslednja izmena:
Sto znaci da je negde razlika kao u klimama? Posto imam inverter klimu a imao sam pre nje obicnu, ako je negde za poredjenje s ves masinom?

Razlika nije ni blizu. Kod klime, motor je glavni potrošač struje, dok je kod mašine za veš glavni potrošač grejač.

Inverter motor ne troši nešto primetno manje struje "za obrtanje" od nekog drugog motora. Kod klime, termodinamički principi, toplotna pumpa korišćenjem kompresovanog gasa, jeste ono što nam vrši razmenu toplote za zagrevanje, što onda dalje poredeći sa električnom grejalicom, čini da klima troši drastično manje struje za grejanje nego el. grejalica. Inverterski kontrolisan motor kod klime dalje čini prednost, (nad običnim start stop) time što može finom regulacijom pritiska gasa da optimizuje termodinamiku u zavisnosti od zadate, spoljne i unutrašnje temperature. Inverter klima one termodinamimčke dijagrame gasa uvek drži u najoptimalnijoj tački te zbog toga primetno manje troši.

Kod mašina za veš, bilo inverter bilo Ei Niš, vodu greje el. grejač i ukupne razlike u potrošnji nisu ni blizu toliko velike.
Motor samo vrti bubanj, a tu se čisto po potrošnji gledano, invertorski kontrolisan motor ne razlikuje previše od bilo kojeg dugog.

Kod klime, motor je potrošač gotovo sve potrošene struje.
Kod mašine za veš, motor ukupno čini jako mali deo potrošene struje.

Inverterski motor u mašini za veš ima prednost što mnogo tiše i mirnije radi. Može da se vrti veoma sporo uz veliki obrtni moment, kao i veoma brzo, bez trzaja.
Kod LG direct drive mašine dok radi, čuje se bućkanje vode i tumbanje veša više od motora. Kod centrifuge, pumpa za vodu se čuje jače od samog bubnja (čak štaviše, ta pumpa bi mogla biti tiša ).

Mašine za veš prvenstveno štede struju smanjivanjem količine vode koju treba da zagreju, i skraćivanjem programa pranja. Moja LG prvo meri količinu veša, a zatim uzima vode samo koliko je potrebno za ubačenu količinu veša. Zagrevanje par litara vode manje jeste ono što je čini štedišom. Leti za 1x obučene majce i lakšu garderobu, postoje programi od 30-40 min koji dovoljno dobro peru takvu garderobu. One programe od 60C i i iskuvavanja koji troše najviše struje (za zagrevanje vode) koristimo veoma retko, jer nema potrebe. Ali morate kupovati kvalitetnije deterdžente.

...ja i dalje za veš mašinu, preporučujem LG. Jedini kućni uređaj oko kojeg nemam dileme.
Inverter kod drugih nije isto što i inverter direct drive kod LG-a. Kod LG, motor je direkt na bubnju, širok skoro koliko i bubanj, a debeo samo par cm. Nema remenica i kaiša.
Ovi drugi imaju samo inevrtorski kontrolisan motor, ali je on i dalje dole ispod bubnja, ima remenice i kaiš.

LG ima mogućnost nekih "čudnih" načina rada, kada se bubanj samo ljulja za 60-ak stepeni levo desno a ne vrti ceo krug (za osetljivi veš, vunu npr.), može da okreće bubanj iz trzaja (okrene 1/3 kruga, zastane na trenutak, pa opet 1/3 (piše da je to dobro kada veša ima jako malo (nema pojma da li, ali zanimljivo izgleda, i stvarno dobro opere))...

LG daje 10 godina garancije na motor (uglavnom kao i drugi kod skupljih modela). Ali ukapirao sam da LG pokriva i kontrolnu elektroniku motora, tj. sam inverterski modul (uzmite to sa rezervom).

Poslednja izmena:
Skroz sam saglasan za LG.
Kome treba nesto jeftinija alternativa whirpool/indesit (sad su valjda jedna firma). 10 godina garancije na motor ako nekome znaci, 5 godina garancije sa registrovanjem.

Imam ja Beko. Uzeo sam slim od 7kg, jer mi je malo kupatilo. Dobro pere, centrifuga dobro isuši, sve u svemu, nikakvih problema i sve radi u redu.

Nemojte da očekujete ne znam ja šta od uređaja od 35000, osim da nema problema u radu,

@NShappy hvala na detaljnom objasnjenju, sad mi je daleko jasnije.
Princip rada klime mi je jasan (objasnio mi moj majstor) ali nisam imao predstavu kako rade u ves masinama, niti da su u ostalim samo motori inverter na starom principu s kajsevima.
Mislio sam da svi sa inverterom (ves m.) imaju taj direct drive na bubnju, sto je velika prednost u tisini i skakanju po kupatilu.

Koliko vidim LG se krece od 40k pa na vise, sto opet vredi dodati od 35+ za tako kvalitetnu masinu.

Hvala i ostalima na informacijama, daleko jasnije sta je inverter i kako se ponasa u ves masini :wave:

Poslednja izmena:
Danas većina kuhinjskih uređaja, viša cena znači više funkcija, "finiji" rad, naprediniji dizajn, bolja ona spoljašnja vidljiva i opipljiva izrada, možda malo manja potrošnja, ali ne mora da znači kvalitet samog uređaja.

Danas viša cena ne mora da znači da su gumica/dihtung/ležaj/semering/termostat/hidrostat/prekidač/grejač/motor/mainboard/pumpa/ringla/ventilator nešto kvalitetniji nego kod nekog drugog uređaja niže cene. :trust:
Ova LG strašno dobro radi evo sada "čak!" 3 godine, (sa bebom u kući). Ali nemam ja pojma da li kada i koliko će se kvariti, i da li će delovi biti dosupni posle 5-6-9-12 godina.
Nijedno iskustvo danas ne vredi ništa već sutra.

Najduže korišćena savremena mašina za veš (dakle, PVC kazan, elektronska komanda, kolektorski motor, 1000rpm, (zanemarimo one neke neuništive serije iz 60-ih, 70-ih, 80-ih)) je kod ženine sestre, pre 12-13 godina kupljena Gorenje, onaj tada najosnovniji model, onaj sa dna, "dole desno" u katalogu, najjeftiniji. Ni jedan kvar za ovih 12-ak godina rada. Radi još uvek. Pere lepo. Nije čak toliko ni bučna.
Druga priča je o drugoj Gorenje mašini višeg ranga kupljenoj par godina kasnije. Pokvalila se posle 15-ak meseci, nepopravljivo (mainboard). Dobijen je noviji model sličnog ranga bez doplate. Sve rešeno preko Gorenja na kućnu adresu za 4-5 dana (još jedan plus za Gorenje podršku), i evo ta nova radi bez greške već 7-8 godina.

Poslednja izmena:
Danas većina kuhinjskih uređaja, viša cena znači više funkcija, "finiji" rad, naprediniji dizajn, možda malo manja potrošnja, ali ne mora da znači kvalitet samog uređaja.

Danas viša cena ne mora da znači da su gumica/dihtung/ležaj/semering/termostat/hidrostat/prekidač/grejač/motor/mainboard/pumpa/ringla/ventilator nešto kvalitetniji nego kod nekog drugog uređaja niže cene. :trust:
Ova LG strašno dobro radi evo sada "čak!" 3 godine, (sa bebom u kući). Ali nemam ja pojma da li kada i koliko će se kvariti, i da li će delovi biti dosupni posle 5-6-9-12 godina.

Najduže korišćena savremena mašina za veš (dakle, PVC kazan, elektronska komanda, kolektorski motor, 1000rpm, (zanemarimo one neke neuništive serije iz 60-ih, 70-ih, 80-ih)) je kod ženine sestre, pre 12-13 godina kupljena Gorenje, onaj tada najosnovniji model, onaj sa dna, "dole desno" u katalogu, najjeftiniji. Ni jedan kvar za ovih 12-ak godina rada. Radi još uvek. Pere lepo. Nije čak nije toliko ni bučna.
Druga priča je o drugoj Gorenje mašini višeg ranga kupljenoj par godina kasnije. Pokvalila se posle 15-ak meseci, nepopravljivo (mainboard). Dobijen je noviji model sličnog ranga bez doplate. Sve rešeno preko Gorenja na kućnu adresu za 4-5 dana (još jedan plus za Gorenje podršku), i evo ta nova radi bez greške već 7-8 godina.

Kod mene je Gorenje 8kg A+ neka vec 10-ta godina, imala je neke nebulozne da nazovem "bagove", nece da odradi centrifuga do kraja pa onda odjednom radi sve kako valja ili preskoci program neki put pa onda radi 2 god bez preskakanja... Cudna naprava..

Ali ako je LG tako dobra kao sto kazes, onda vredi doplate jer bolje otici na taj direct drive ako vec moze nego obican pogon sa inverterom (koji je opet bolji od standardnog motora)

Poslednja izmena:
M'da... ...gledaš funkcionalnost, garantni rok i podršku, žena neka gleda dizajn ako joj je bitno.
Ostalo ne možeš proceniti. :trust:

Ako praviš fancy kuhinju sa skupim frontovima, soft close okovima, lepiš italijanske pločice i slične kerefeke, sigurno nećeš uzeti kineski OEM frižider sa nalepljenim Orion brendom.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno