Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Prijatelj je stavio 3090 na Silverstone Strider 750w i šljaka... Doduše, procesor mu je i5 4570 tako da mu ostatak ne troši ništa :)

Silverstone Strider je opako napajanje. Kao i ostali top proizvođači, i oni lažu za snagu. Iako piše 750W, sigurno ima više od toga.

Prijatelj je stavio 3090 na Silverstone Strider 750w i šljaka... Doduše, procesor mu je i5 4570 tako da mu ostatak ne troši ništa :)

Prema kalkulatoru to bi trebalo da je negdje oko 690 W maksimalno sa brdom periferije. E sad vjerovatno bi neki ekstremno overklokovani Strix i slično, te neki i9-9900K mogli imati problema, ali ko uzima za takve potrebe konfiguraciju, vjerovatno razmišlja o 1000+ W napajanjima. Tako da bi svako 750W gold napajanje koje ima dovoljan broj izlaza trebalo tjerati 3080 RTX bez problema.

Po ovom klipu EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA GAMING jedna od naj kartica na tržištu? A da je air cooled.

^ Meni je savrsena drzim je na 2010 MHz 10000MHz mem. moze i preko ali nisam trazio maximum ne vidim svrhu. Dostize 72 C u Cyberpunk 2077 koji bas greje kartu a u AC Valhala dosta nize temp. 66-70 C. OC bios def. fan. Zatvoreno kuciste.

Poslednja izmena:
Ne znam kako svi imate tolike temperature, ali ja nisam primetio da mi Gigabyte RTX3070 Vision prelazi 60 C u bilo kom (pa i najzahtevnije) režimu. U Cyberpunk 2077, čim temperatura dođe do 60, ventilatori obaraju na 55 i oko te temperature se drži (par stepeni gore/dole). U idle na 41-45. Standardno korišćenje računara ne prelazi 49-50 C. Možda na to utiču ventilatori od kućišta i prostor oko grafičke karte.

Ili iz Holandije, svake nedelje dobijaju određenu količinu i bude ih par dana na lageru. Gigabyte prvi plane, bukvalno za 10 minuta, Asus se zadrži jedan dan, EVGA bude par dana, a ukoliko hoćeš inno3D, Zotak, Paliti ostale kineze, toga u principu uglavnom ima na stanju.
Neki link?

Sent from my Oneplus 8

Najbolji:
https://www.alternate.nl/
Njih imaš i u Belgiji, Nemačkoj.... samo menjaš .be .de .uk .lu
ili
https://www.megekko.nl/
ovi me nerviraju jer su nabili cene, a bili su normalni u početku. Pogotovo za manje firmirane kartice, sa krštenim verovatno ne smeju da preteruju.

Ne znam kako svi imate tolike temperature, ali ja nisam primetio da mi Gigabyte RTX3070 Vision prelazi 60 C u bilo kom (pa i najzahtevnije) režimu. U Cyberpunk 2077, čim temperatura dođe do 60, ventilatori obaraju na 55 i oko te temperature se drži (par stepeni gore/dole). U idle na 41-45. Standardno korišćenje računara ne prelazi 49-50 C. Možda na to utiču ventilatori od kućišta i prostor oko grafičke karte.

Ne moze da se poredi 3070 i 3080 i karta koja predpostavljam trosi oko 250W i karta od 400W.

Troši samo 100W manje.
Inače u Cyberpunk-u je sve setovano u fulu.

Poslednja izmena:
Ma sve to stoji, razumeo bih da je razlika 10C, ali 20C i više...
što je mnogo, mnogo je. Iskreno, ne bih voleo da mi kartica radi na 70-80C pogotovo kad je platiš ko Svetog Petra kajaganu. Morali bi to mnogo bolje da reše pogotovo za novac koliko sad koštaju.

Poslednja izmena:
Pa ne moze bolje... Toliko mali cip sa toliko watti... Nemoguce

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

Mislim da je tu hlađenje moglo biti mnogo bolje. Nešto su ofrlje odradili ili štedeli. Naravno, to je neprihvatljivo za grafičku koja košta koliko polovan automobil. To je ono što me u celoj priči nervira. Neka košta i 3000e, ali da dobiješ ono što si platio - flagship karticu. Ako meni CPU i9 10900K sa NZXT Z63 vodenim hlađenjem ne prelazi 40-45C, normalno korišćenje oko 30C ventilatori podešeni u silence modu, a većina prijavljuje 60 i više, to samo znači da je razlika u hlađenju.
Kad stavim ventilatore na Max spustim mu temperaturu na skoro 20C.

Poslednja izmena:
Mislim da je tu hlađenje moglo biti mnogo bolje. Nešto su ofrlje odradili ili štedeli. Ako meni CPU i9 10900K sa NZXT Z63 vodenim hlađenjem ne prelazi 40-45C, normalno korišćenje oko 30C ventilatori podešeni u silence modu, a većina prijavljuje 60 i više, to samo znači da je razlika u hlađenju.

Voleo bih da cujem zasto tako mislis. Zanima me kako si dosao do tog zakljucka.

Ma da bre, tebi Z63 hladi procesor na ispod ambientalne temperature. Kakva magija.

Ne razumem? Ambijntalna temperatura mi je 21C i na toliko je podešena temperatura u celoj kući. Sve je digitalizovano i kada spadne, termostat odradi svoje i upali podno grejanje.
Čemu zajedljiv komentar “hladi procesor na ispod ambientalne temperature”, kad sam napisao “na skoro 20C”, pod uslovom da setujem ventilatore na MAX (inače sve mi je na SILENCE i tako planiram da ostane zauvek). Uostalom imaš slike moje konfiguracije sa temperaturama u prethodnim postovima. Inače, nemam ja šta da mislim i da zaključujem, meni nije normalno da radna temperatura kartice bude 70-80C, tačka. Poenta je, da je mnogo toga nedovršeno... hlađenje, Black Screen Issue, driveri (još uvek ne ispeglani)...
i za to treba dati 1000-3000e. “Ma da bre”, kako bi ti rekao.
Meni novac, hvala Bogu, ne predstavlja problem, ali se ježim osećaja da mi rastu rogovi.
A ako me pitaš kako sam došao do zaključka da postoji razlika u hlađenju (u hladnjacima, u kulerima, u ventilatorima, kućištima...), stvarno nemam komentar.

Poslednja izmena:
Inače, nemam ja šta da mislim i da zaključujem, meni nije normalno da radna temperatura kartice bude 70-80C, tačka.

Ali cu ipak da donesem zakljucak :).

Nije da su kartice bili hladnije ranije i da je ovo nesto novo. Ako se rtx 2080ti przila na 80c i prezivela do sada onda ce raditi i nova generacija sasvim fino na nizim temperaturama.
Ne znam samo odakle izvlacis taj zakljucak da nije normalno za gpu da radi na 70-80c l.
Cak i moja rtx 3070 radi na 68-70c i nemam nameru da pojacam ventilatore i dobijem na buci kako bi smanjio temp na 60c.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Voleo bih da cujem zasto tako mislis. Zanima me kako si dosao do tog zakljucka.

Ma da bre, tebi Z63 hladi procesor na ispod ambientalne temperature. Kakva magija.

Procesor mu hladi sobu. lol.
A izgleda očekuje da i GPU od 320+ W radi na 30 stepeni...

Svašta čovek pročita po forumima...

Poslednja izmena:
Ne razumem? Ambijntalna temperatura mi je 21C i na toliko je podešena temperatura u celoj kući. Sve je digitalizovano i kada spadne, termostat odradi svoje i upali podno grejanje.
Čemu zajedljiv komentar “hladi procesor na ispod ambientalne temperature”, kad sam napisao “na skoro 20C”, pod uslovom da setujem ventilatore na MAX (inače sve mi je na SILENCE i tako planiram da ostane zauvek). Uostalom imaš slike moje konfiguracije sa temperaturama u prethodnim postovima. Inače, nemam ja šta da mislim i da zaključujem, meni nije normalno da radna temperatura kartice bude 70-80C, tačka. Poenta je, da je mnogo toga nedovršeno... hlađenje, Black Screen Issue, driveri (još uvek ne ispeglani)...
i za to treba dati 1000-3000e. “Ma da bre”, kako bi ti rekao.
Meni novac, hvala Bogu, ne predstavlja problem, ali se ježim osećaja da mi rastu rogovi.

I procesor ti je skoro ispod ambijentalne temperature? :D
Jer ako kazes da je proc na skoro 20, a tebi je ambientalna 21, znaci tu je negde proc, 21,22,23C?

Kartice pre 10 i vise godina, koje su imale drasticno manju termalnu gustinu i nizu potrosnju su radile na 90-95C. Kuleri za 3000 seriju su odlicni. Nisam video ni jedan bas ono da kazemo promasaj.
Velika potrosnja, 8nm te i veca termalna gustina diktiraju koliko je moguce toplote odneti sa cipa.

Mislim da je tu hlađenje moglo biti mnogo bolje. Nešto su ofrlje odradili ili štedeli. Naravno, to je neprihvatljivo za grafičku koja košta koliko polovan automobil. To je ono što me u celoj priči nervira. Neka košta i 3000e, ali da dobiješ ono što si platio - flagship karticu. Ako meni CPU i9 10900K sa NZXT Z63 vodenim hlađenjem ne prelazi 40-45C, normalno korišćenje oko 30C ventilatori podešeni u silence modu, a većina prijavljuje 60 i više, to samo znači da je razlika u hlađenju.

A ja mislio da sam ja termalni snob :D Meni je "normala" za hw 60-70C tj. to je ono sto gadjam... ispod toga zaista nema potrebe, debelo je to ispod ratinga, hw mi je radio na takvoj ili vecoj temp (leti) 24/7 10 godina. Grafiku bas istu nisam imao 10 godina ali sam na 2500k sedeo bukvalno toliko, OC na 4.8, 24/7 upaljen, retko je dosao do 80C i trajao je 10 godina (i verujem da bi jos toliko). Te temperature koje navodis nisu nikakva prednost niti su faktor zaista.

nVidia koristi boost, tako da kartica ubrzava do nekih 80 °C, to je bukvalno tako predviđeno. Kome se ne svidja, neka fixira karticu na stock freq. i biće i temperature odgovarajuće.

U boostu je TDP veći od tih 300+W, nema tog air cooled sistema koji može mnogo bolje.

Ovdje treba naglasiti da nema sanse da Z63 drzi 10900K na 40-45 stepeni u Full Load testu pri ambijentalnoj temperaturi 21 stepen, cisto da neupuceni korisnici ne pomisle da nesto nije u redu sa njihovim procesorom/hladnjakom.
Okaci ovdje screenshot sa vise krugova bilo kog ozbiljnijeg stress testa za cpu, moze i CB mt.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Ovdje treba naglasiti da nema sanse da Z63 drzi 10900K na 40-45 stepeni u Full Load testu pri ambijentalnoj temperaturi 21 stepen, cisto da neupuceni korisnici ne pomisle da nesto nije u redu sa njihovim procesorom/hladnjakom.
Okaci ovdje screenshot sa vise krugova bilo kog ozbiljnijeg stress testa za cpu, moze i CB mt.
Dobro je da si ovo napisao, nama nikave sanse ni na tersi u decembru da postigne takve tempature sa i9 10900K...
Ako meni CPU i9 10900K sa NZXT Z63 vodenim hlađenjem ne prelazi 40-45C, normalno korišćenje oko 30C ventilatori podešeni u silence modu, a većina prijavljuje 60 i više, to samo znači da je razlika u hlađenju.Kad stavim ventilatore na Max spustim mu temperaturu na skoro 20C.
Pogledao sam tvoje poruke od ranije posto ih nema mnogo, nesto tu ne stima u ovome sto si napisao... Ne znam gde gledas te temperature, da li pratis nekim softverom koji provereno dobro radi sa hardverom koji koristis, ali ovo sto si naveo totalno je neralno... Ovo ti ovako pisem jer sam skontao da nemas mnogo iskustva u radu sa hardverom na osnovu tvojih predhodnih poruka, inace vec sam se namunjo ozbiljno da te resetam :-devil-:

Pokreni prime95 - 29.8 b6, mislim da ce Core Temp poslednja verzija prikazati realne temperature, a verovatno i HWMonitor preko kojeg mozes da ispratis i na kom kloku radi svako jezgro tokom testa... Odradi sve ovo cisto da vidis da li je tu sve u redu, i da li sistem radi kako treba u skladu sa mogucnostima.

Neverovatno. Ovde izgleda svako vadi iz konteksta ono kako njemu odgovara.

Ne znam samo odakle izvlacis taj zakljucak da nije normalno za gpu da radi na 70-80c l.
Ono što sam rekao odnosilo se na neku normalnu prosečnu radnu temperaturu, koja po meni ne treba da prelazi 60C, što ne znači da u nekom trenutku ne treba da dosegne i 80C, ali ne i da ostane na njoj konstantno više sati.
Dakle, na toj temperaturi dobro hlađenje treba da preuzme svoj deo posla i da je obori ispod 80C, a ne da tako i ostane.

Cak i moja rtx 3070 radi na 68-70c
To je skoro 10C niža temperatura od ove koju sam naveo, a verovatno si mislio na ful load kod tebe. Ja sve vreme pišem o prosečnoj normalnoj radnoj temperaturi moje grafičke kartice.

Procesor mu hladi sobu. lol.
A izgleda očekuje da i GPU od 320+ W radi na 30 stepeni...

Svašta čovek pročita po forumima...
Ovo nije vredno komentarisanja. Klasično podjebavanje.;)

I procesor ti je skoro ispod ambijentalne temperature? :D
Jer ako kazes da je proc na skoro 20, a tebi je ambientalna 21, znaci tu je negde proc, 21,22,23C?
Nije, normalna radna temperatura mu je u idle oko 30-32C sa podešavanjima na SILENT, a rekao sam da ako podesim ventilatore na MAX mogu da mu spustim temperaturu na 21-22C.

A ja mislio da sam ja termalni snob :D Meni je "normala" za hw 60-70C tj. to je ono sto gadjam... ispod toga zaista nema potrebe, debelo je to ispod ratinga, hw mi je radio na takvoj ili vecoj temp (leti) 24/7 10 godina. Grafiku bas istu nisam imao 10 godina ali sam na 2500k sedeo bukvalno toliko, OC na 4.8, 24/7 upaljen, retko je dosao do 80C i trajao je 10 godina (i verujem da bi jos toliko). Te temperature koje navodis nisu nikakva prednost niti su faktor zaista.
Nisi termalni snob, ali i ja isto razmišljam. Mogu da podnesem kao što rekoh oko 60C, a da mi kartica konstantno radi na 80 i više stepeni, jednostavno to mi je previše.

Nisam radio stres test, jer ne vidim potrebu za tim. Temperature koje sam naveo dosegle su taj maximum pri korišćenju Photoshop-a, Premiera, rednderovanja filmova od 30GB iz x265 u x264,i kao što rekoh igranja Cyberpunk-a.
Ne kažem da u nekom momentu ne dosegne i 55C, ali vrlo brzo spadne, pošto hlađenje odradi svoj deo posla, tako da to ne mogu da podvedem pod konstantnu prosečnu radnu temperaturu, već kao peak.

Poslednja izmena:
Dobro je da si ovo napisao, nama nikave sanse ni na tersi u decembru da postigne takve tempature sa i9 10900K...

Pogledao sam tvoje poruke od ranije posto ih nema mnogo, nesto tu ne stima u ovome sto si napisao... Ne znam gde gledas te temperature, da li pratis nekim softverom koji provereno dobro radi sa hardverom koji koristis, ali ovo sto si naveo totalno je neralno... Ovo ti ovako pisem jer sam skontao da nemas mnogo iskustva u radu sa hardverom na osnovu tvojih predhodnih poruka, inace vec sam se namunjo ozbiljno da te resetam :-devil-:

Pokreni prime95 - 29.8 b6, mislim da ce Core Temp poslednja verzija prikazati realne temperature, a verovatno i HWMonitor preko kojeg mozes da ispratis i na kom kloku radi svako jezgro tokom testa... Odradi sve ovo cisto da vidis da li je tu sve u redu, i da li sistem radi kako treba u skladu sa mogucnostima.

Pokrenuo prime95 - 30.4 b8 i max je bila 80C i tu se zakucala. Posle završenog testa odmah se spustila na 34C.

Vrh Dno