Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav ljudi, da li neko mozda ima informaciju o klimi Mitsubishi FH35VE, koji joj je neki stabilni minimum potrosnje na grejanju, kao i na hladjenju.

Pozdrav ljudi potrebna mi je vasa pomoc.
Dole imate skicu moje kuce, kuca je na 2 sprata osnove 8x10m.
Prvi sprat zidan punom ciglom i stiropor 5cm,
Drugi sprat blok + unutrasnja izolacija 3cm stirodur i stiropor 5cm.
Plafon na spratu izolovan sa unutrasnje strane stirodurom 3cm.
Kuca se greje centralnim grejanjem na cvrsto gorivo drva i ugalj.
Stolarija PVC Rehau dupla stakla.
Ove godine sam kupio Fujitsa LUCA 12 i njome grejem dnevnu sobu od 25m2.
Malo je reći da sam prezadovoljan radom klime, potrošnja odlična u Oktobru mi je potrošila 80kw,
novembru 144kw i decembru 172kw.
E sad buni me to što se stalno pali gasi,
maltene do sada nije spojila skoro nijedan ceo dan da radi u kontinuitetu bez gašenja,
Tipa radi 20 min, pa miruje 5 min. pa opet tako, stoji mi podesena na 23c fan auto.
Stim u vezi imam pitanje za iskusne korisnike inverter uređaja,
da li je ova klima overkil za ovu prostoriju i da li
se ucestalim paljenjem i gasenjem skracuje zivotni vek uredjaja.
U planu mi je da kupim još jedan uređaj čija bi pozicija bila kao na slici
(mozete mi i vi dati vas predlog gde je najbolje postaviti drugi uredjaj).
pozicija je izmedju prvog i drugog sprata i klima bi grejala deciju i spavacu sobu
hodnik u prizemlju i verovatno hodnik na spratu posto su hodnici spojeni ukupno oko 60m2.
Pošto imam centralno grejanje kada su najveci minusi mogu da zalozim kotao kako bih rasteretio klime.
Razmišljao sam da uzmem Fujitsu KGTA ali svaki Vas predlog je dobrodosao, mogao bih da izdvojim do 100000 din
U obzir doalaze Japanski proizvodjaci ako je moguce sto niza modulacija.
Hvala unapred na savetima

plan kuce prizemlje.jpg

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Ja bi ti umesto KGTA12 predložio Fujitsu KMTA14.Cena je negde oko 108k.Što se tiče modulacije oba modela imaju nisku modulaciju u režimu grejanja idu i ispod 150w u prelaznom periodu.KMTA12 ima nisku modulaciju trebalo bi da i 14-ka tako radi.

Kolega gfx,još je veći problem kod nekih klima to što krenu sa velikom snagom reda 1000w ili čak i više na spoljnim temperaturama kada ne bi trebalo da toliko zalete kompresor.Pisali su o tome pošto ti pažljivo pratiš temu možda ti je slučajno promaklo.Moje klime juče i danas i kad se ugase krenu sa negde 450w.

Ja bih pre rekao da tebi nesto stalno promice. Koliko vidim, coveka nesto drugo buni, pa mu bolje objasni u cemu je problem, ne interesuje njega klima koja se zalece sa 1000W, ili sa koliko su juce tvoje klime radile, vec zasto mu se klima stalno pali/gasi. Razumes?

maltene do sada nije spojila skoro nijedan ceo dan da radi u kontinuitetu bez gašenja,
Tipa radi 20 min, pa miruje 5 min. pa opet tako, stoji mi podesena na 23c fan auto.

Pali-gasi se stalno jer je verovatno toplo napolju i greje mali prostor. Ako posle paljenja lagano podiže snagu na neki stabilan minimum, i radi tako neko vreme znači da su gubici manji od najniže snage koju klima može da isporuči, i zbog toga mora da se ugasi posle nekog vremena.

Bilo je ovde dana, pogotovo noci kada je temperatura zalazila i u minus... islo i do -5, cisto kao info... ;)

Koliko pamtim Fujitsu Luca12 na grejanju gasi negde na 250w.Ali krene da greje u konkretnom primeru posle 5 minuta.Kod nekih klima drugih proizvođača je problem taj što klima ostaje previše dugo u stanju mirovanja i dolazi do značajnijeg pada temperature zatim se kompresor zaleti da bi to nadoknadio pa opet ugasi kompresor na 600w i tako u krug.

Pozdrav ljudi potrebna mi je vasa pomoc.
Dole imate skicu moje kuce, kuca je na 2 sprata osnove 8x10m.
Prvi sprat zidan punom ciglom i stiropor 5cm,
Drugi sprat blok + unutrasnja izolacija 3cm stirodur i stiropor 5cm.
Plafon na spratu izolovan sa unutrasnje strane stirodurom 3cm.
Kuca se greje centralnim grejanjem na cvrsto gorivo drva i ugalj.
Stolarija PVC Rehau dupla stakla.
Ove godine sam kupio Fujitsa LUCA 12 i njome grejem dnevnu sobu od 25m2.
Malo je reći da sam prezadovoljan radom klime, potrošnja odlična u Oktobru mi je potrošila 80kw,
novembru 144kw i decembru 172kw.
Stim u vezi imam pitanje za iskusne korisnike inverter uređaja,
da li je ova klima overkil za ovu prostoriju i da li
se ucestalim paljenjem i gasenjem skracuje zivotni vek uredjaja.
U planu mi je da kupim još jedan uređaj čija bi pozicija bila kao na slici
(mozete mi i vi dati vas predlog gde je najbolje postaviti drugi uredjaj).
pozicija je izmedju prvog i drugog sprata i klima bi grejala deciju i spavacu sobu
hodnik u prizemlju i verovatno hodnik na spratu posto su hodnici spojeni ukupno oko 60m2.
Pošto imam centralno grejanje kada su najveci minusi mogu da zalozim kotao kako bih rasteretio klime.
Razmišljao sam da uzmem Fujitsu KGTA ali svaki Vas predlog je dobrodosao, mogao bih da izdvojim do 100000 din
U obzir doalaze Japanski proizvodjaci ako je moguce sto niza modulacija.
Hvala unapred na savetima

Pogledajte prilog 295218

Sent from my SM-N985F using Tapatalk
Da li se ostatak kuce greje trenutno?

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

@gfx
Tema je po malo zamrla, ali nema smisla oživljavati je na ovakav način.

Ja sam verovatno kupio poslednji model LLCE 12 koji se kod nas prodavao na preporuku djalf I proleter-a. Hvala na tome jer moje potraživanje na netu se svodilo na gree muse (jak marketing) dok nisam ovde pročitao iskustva korisnika. Grejem 35m2 sa tri spoljašnja zida, dnevna sa kuhinjom i trpezarijom, kuća je u pitanju. Prezadovoljan sam kako precizno drži temperaturu, minimalna su odstupanja pa čak i kada je bio period sa maglom i temp od 1-2 i čest defrost. Po ovako toplom vremenu modulira stabilno na oko 230w dok se ispod toga gasi. Pri minusima maksimalno što sam video je bilo 500-800w što je po meni vrlo povoljno. Iako je tiha i spoljašnja i unutrašnja jedinica na žalost ne bih mogao šum strujanja vazduha podneti u spavaćoj sobi inače bih pokrio celu kuću sa klimama.

@maxy
Realno, napolju ugodnih -5 °C, a klime troše u proseku 1,8 kW (ukupno). Pametnije bi mi bilo da idem u šetnju na svež vazduh nego što kontrolišem brojilo. :)

Poslednja izmena:
Ja spavam sa Vox-om i uopste mi ne smeta :) Klinac spava sa LLCA 09, stavim na Quiet brzinu i ne smeta mu. Jos jedna osoba spava u dnevnoj gde je LGC 12 na Low brzini, isto ne smeta.

@pulasin1987
Ne brini sto se gasi i pali, ona kad odrzava krene sa 500-600W i odrzava sa 250-300W. Meni tako radi LU u lokalu 24m2 od 2016 i dve LGC kuci (isti kompresor kao LU) od 2011 i nista im ne fali. Bolje da se pali i gasi i da bude rasterecena nego da radi u max kao sto na primer Muse radi. Zato se ovaj njihov agent gfx i javlja jer mora da brani brend, placen je za to ;)

@maxy
Realno, napolju ugodnih -5 °C, a klime troše u proseku 1,8 kW (ukupno). Pametnije bi mi bilo da idem u šetnju na svež vazduh nego što kontrolišem brojilo. :)

Verujem da nemaš problema sa zagađenjem vazduha. Sinoć sam bio u šetnji i preselo mi.

Ja sam verovatno kupio poslednji model LLCE 12 koji se kod nas prodavao na preporuku djalf I proleter-a. Hvala na tome jer moje potraživanje na netu se svodilo na gree muse (jak marketing) dok nisam ovde pročitao iskustva korisnika. Grejem 35m2 sa tri spoljašnja zida, dnevna sa kuhinjom i trpezarijom, kuća je u pitanju. Prezadovoljan sam kako precizno drži temperaturu, minimalna su odstupanja pa čak i kada je bio period sa maglom i temp od 1-2 i čest defrost. Po ovako toplom vremenu modulira stabilno na oko 230w dok se ispod toga gasi. Pri minusima maksimalno što sam video je bilo 500-800w što je po meni vrlo povoljno. Iako je tiha i spoljašnja i unutrašnja jedinica na žalost ne bih mogao šum strujanja vazduha podneti u spavaćoj sobi inače bih pokrio celu kuću sa klimama.

Koliko je kvadrata spavaća soba i druge prostorije koje bi grejao/hladio klimom.Imaš u ponudi Fujitsu LMCE 7/9/12.Klime su tihe.

Sobe 15 i 10 m2 i hodnik i kupatilo od prilike po 6-7m2. Probao sam malo quiet brzinu, jedva je čujna ali pitanje koliko može da zagreje tako.

Koliko pamtim Fujitsu Luca12 na grejanju gasi negde na 250w.Ali krene da greje u konkretnom primeru posle 5 minuta.Kod nekih klima drugih proizvođača je problem taj što klima ostaje previše dugo u stanju mirovanja i dolazi do značajnijeg pada temperature zatim se kompresor zaleti da bi to nadoknadio pa opet ugasi kompresor na 600w i tako u krug.
Upravo se ovako kako si opisao ponasa moja Gree Viola 12 inv. Nekad zna i po vise od sat vremena da bude iskljucena dok opet ne krene da grije. Subjektivno se osjeti da padne temperatura. Istina da je temperatura visoka za zimske mjesece (primorje je u pitanju) ali isto sam ocekivao vise od inverter klime. Zbog toga sam se odlucio i da promijenim klimu. Ima li lijeka ovome, moze li se tu nesto napraviti?

Sent from my Mi MIX 3 using Tapatalk

Viola ima Ifeel opciju uključi možda će tad klima da bolje održava zadatu temperaturu to jest da pravi kraće pauze.Daljinski treba da ima optičku vidljivost u odnosu na unutrašnju jedinicu.Za koliko stepeni padne temperatura za tih sat vremena pauze?Ja nemam Violu neka i oni koji je imaju kažu da li je to regularan rad ja mislim da nije.

Poslednja izmena:
Pokusavao sam vise puta sa Ifeel funkcijom, i ukljucivao je i iskljucivao, isto se ponasa. A temperaturu u prostoriji trenutno nemam sa cim da mjerim. Znam da prosle godine sam imao neki kineski termometar i na njemu bi bila ista temperatura, ili bi pala za 1 stepen dok se ne ukljuci opet klima i pocne da grije. Ali kazem ovako subjektivno se osjeti da se spusti malo temperatura

"Slušaš" li sebe šta pišeš i kako opisuješ ponašanje rada klime?

Sto bi klima duvala ako je dostigla zadatu temperaturu prostora i NIJE U STANJU vise da smanji modulaciju i temperaturu izdzva a da ne pocne hladiti isti?

Po sat vremena ne duva, samo malo se oseti pad temperature (subjektivno) a merenjem pokazuje da kad padne za 1C pocne da radi...

Viola je poznata da lepo modulira i dobro odrzava temeraturu, a ti bi da je menjas jer ne duva stalno kao da je neprestano duvanje obavezujuce...

Mislim da ti nesto previse ocekujes od grejanja klimom, nesto sto nije moguce, nisu klime isto kao radijatori cenrtalnog grejanja.

Jos samo fali da nam kakzes kako hoces da kupis Muse umesto Viole i imamo vic meseca 2021. godine.

Ne, neću da kupim Muse i da mijenjam ovu klimu, jer mi ova situacija nije toliko zabrinjavajuća da bi poslije godinu ipo mijenjao klimu,ali mi je čudno da po dva sata ne uključi grijanje jer se osjeti pad temperature. Samo sam htio da podijelim iskustvo i eventualno od nekog čujem ohrabrenje ili potvrdu da se obratim servisu, jer je još pod garancijom,a ne znam da li je to zaista neki kvar. I žao mi je što si ostao bez vica godine, ali ako nekad dodješ do Kotora,javi se pa da ti platim pivo. Možda znam neki dobar a da nije vezan za klime

Ako ti je taj pad temperature subjektivno neprijatan probaj sa držiš klimu za jedan stepen višom temperaturom.

Drzim na 24, a kad podignem na 25 vrlo brzo bude pretoplo. Kazem, ovo vise govorim iz straha da sa klimom nesto nije u redu nego sto mi objektivno smeta

jos malo pa ti ode na 3 sata dok se opet ne upali, jel imas dugme Temp na daljincu ako imas stisnes i pokaze ti koliko ima u toj prostoriji bar tako je kod mene.

Nabavi digitalni merac, imas za 500din kod kineza pa prati koliki je to pad. Cim osetis to je sigurno jedan stepen ili vise. U svakom slucaju ako je napolju hladno kao sad (4C) i ako se ona ne ukljuci sat vremena to nije normalan rad. Ne znam kako je setovano kod Gree ali Fujitsu ove sto imam i Vox odrzavaju sve u pola stepena, bas kad je toplo napolju tipa 13-15C onda se ne ukljucuju po pola sata ali sat vremena nikad, to samo ako je 18-20C pa nema gubitaka. Opet to zavisi i od izolacije, prostorije, lokacija gde je postavljena klima itd.

Lokacija je KOTOR, more, toplo, vanjska temperatura garant 12-15 minimum...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno