Šta je novo?

Grejanje na struju

524kw 6900 dinara, od toga 202kw samo na grejanje na klimu, stan 30kvm prizemlje, dosta hladan. Na ovo dodati da nedelju dana nisam bio u stanu i nisam grejao.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Od ljudi koji se greju na struju koliko ste kw sve ukupno potrošili struje u novembru mesecu? Za stan od oko 50 kvadrata?

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
1147 KW
3 Norveška radijatora
54 kvadrata stan

Sent from my OnePlus 8 using Tapatalk

I meni isto TA plus klima.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Što je najsmesnije zna čoveka koji čita [emoji23]

Inače to je čest izgovor, nisu mogli da pridju brojilu, a brojilo na banderi[emoji849]

Sent from my Mi A3 using Tapatalk
Ma nije mu se išlo po zimi, bar da je zvao kao više puta pre toga pa da mu javim telefonom. Problem je što je sve bar mesec dana unazad pa sam skapirao tek po trećem računu. U martu i aprilu je račun trebao da bude pola od onoga u februaru. Grejem 2 sobe od po 12 kvadrata i kupatilo možda 2 puta dnevno. Sobe akomulacionim pećima a kupatilo kaloriferom. Kuvamo na plin a bojler u kupatilu za vreme niže tarife. Račun za novembar je 10 000. Leti jedva 4000. Sve sijalice su LED. Osim toga je samo moj PC koji je 24/7.

59 kvadrata stan. 2 TA peći šestice. 979 KWh (277 KWh više tarife, 702 KWh niže tarife) Račun 5807 dinara. Od toga otprilike 2800 za grejanje, a ostalo za ostalo. :)
Prošle godine bilo 820, pretprošle 850, a 2017 1012 kWh.

Poslednja izmena:
Kupio sam stan od 68m2 i krecem u komplet renoviranje. Sa dve strane spoljni zid uradiciu dodatnu izolaciju na tom jednom od 5cm i ugradicu novu stolariju. Da li ugraditi elektricni kotao i sprovesti cevi sad kad se vec sve menja ili ugraditi norveske radijatore u svaku sobu?

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Kažeš dodatnu izolaciju, da li zgrada već ima neku izolaciju? Da li je u pitanju prizemlje ili poslednji sprat? Pretpostavljam pošto pišeš o grejanju da zgrada nije priključena na sistem daljinskog grejanja? Gde se nalazi zgrada (u kom gradu)? Da li u stanu već imaš radijatore, koje vrste, koliko rebara, da li bi ih menjao? Ako možeš postavi skicu stana.

Veliki broj ljudi na forumu se greje klimama, trenutno je to jedan od najjeftinijih načina grejanja. Kotao na struju je verovatno najkomforniji i najskuplji način za grejanje (u eksploataciji, investiciono ne). Da li si razmišljao o podnom grejanju?

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

Postavicu skicu i raspisacu se cim stignem kuci.

Evo sa opsirnijim opisom.Zgrada je iz '84 godine i liveni beton je u pitanju pa preko ide fasadna cigla. Zgrada ima CG i greju se stan iznad i ispod i pored mene koliko znam. Ima starih radijatora ali bi ih ja menjao. Plan mi je da ubacim kotao na struju od 9kw i povezem sve radijatore kad vec radim komplet renoviranje. Evo slike ispod. Plavom bojom oznacena je spoljna strana, zutom gde bih stavio izolaciju jer ovamo gde su prozori nema potrebe i crvenom bojom su oznaceni radijatori. Dakle da li je bolje kotao ili staviti norveske? Centralno grejanje je 7.700 mesecno ili 92400 godisnje. Mislim da mi se grejanje na struju vise isplati.
Ne znam kako da aploudujem sliku nece nesto? Kad izaberem sa kompa nemam dugme ok ili bilo sta slicno.
Grejanje.jpg

Poslednja izmena:
Norveški su lepi i tanki, i jednostavni za regulisanje, svaki podešavaš potpuno nezavisno, a novi modeli podržavaju i wifi upravljanje. Ne znam koliko bi inicijalno bili skuplji za uvođenje u odnosu na kotao. Previše struje troše i jedni i drugi.
Dnevna soba i trpezarija su idealni za grejanje klimom pa razmotri i to kao opciju.

Odavno je klimatizacija (Grejanje/hlađenje) sa kontrolom po prostoriji naj ekonomičnije. Čak i kada je grejanje centralno ili etažno, regulacija temperature po prostoriji upotrebi najmanje moguće energije. Što je veći lokal (više soba i kubikaže) to su veće uštede.

Norveški su lepi i tanki, i jednostavni za regulisanje, svaki podešavaš potpuno nezavisno, a novi modeli podržavaju i wifi upravljanje. Ne znam koliko bi inicijalno bili skuplji za uvođenje u odnosu na kotao. Previše struje troše i jedni i drugi.
Dnevna soba i trpezarija su idealni za grejanje klimom pa razmotri i to kao opciju.
Odavno je klimatizacija (Grejanje/hlađenje) sa kontrolom po prostoriji naj ekonomičnije. Čak i kada je grejanje centralno ili etažno, regulacija temperature po prostoriji upotrebi najmanje moguće energije. Što je veći lokal (više soba i kubikaže) to su veće uštede.
Pa da li je moguce i kod el.kotla ukljucivati svaki radijator posebno ili moraju da rade svi? Sad sam u rebusu ali moracu brzo da se odlucim sta cu da radim. Kum u novoj zgradi ima stan od 55m2 i proslog januara mu je stiglo 5.500 din. Neka meni bude i 10.000 u ta da kazemo cetri najhladnija meseca to se opet vise isplati od centralnog.

Postoje termo glave za radijatore kojima možeš da kontrolišeš temperaturu na svakom pojedinačno. Danfoss ima ZigBee kompatibilne, pa možeš da ih uvežeš u neku Smart Home aplikaciju.
Pozdrav

U kom je to gradu? Da li ćeš moći da se jednostavno okačiš od toplane koja inače greje zgradu?

Jagodina. Moci cu nije problem otkaciti se. Najbolje bi bilo da postoji mogucnost ugradnje kalorimetra ali nema *mjau**mjau**mjau*.

Da li si proverio da li možeš da se isključiš sa daljinskog grejanja i koliko će ti biti paušal?

Treba i to da staviš u kalkulaciju.

Na radijatore se stavljaju termo glave koje se nezavisno podešavaju. Ima ih i sa daljinskim podešavanjem.

U dnevnu sobu postavi izvod za glavnu komandu etažnog grejanja. Sad ima baš dobrih smart rešenja.

Edit: Vidim da je na neka pitanja odgvoreno pre mog posta.

Najvažnije je da ništa od ovoga ne radiš na svoju ruku. Projektovanje i dimenzionisanje grejanja nije trivijalno. Nadi firmu koja se time bavi da ti daju ponudu. Još bolje više njih.

Poslednja izmena:
Pa da li je moguce i kod el.kotla ukljucivati svaki radijator posebno ili moraju da rade svi? Sad sam u rebusu ali moracu brzo da se odlucim sta cu da radim. Kum u novoj zgradi ima stan od 55m2 i proslog januara mu je stiglo 5.500 din. Neka meni bude i 10.000 u ta da kazemo cetri najhladnija meseca to se opet vise isplati od centralnog.

Termoglave koje je pomenuo rafiki, mada i to košta dodatno zavisno od broja radijatora, kao i kakve funkcije želiš/očekuješ.

Sada cu da pogledam ove glave radijatora.
@bbK1ng 10% je paušal, neki predlog za tu glavnu komandu? Naravno da neću raditi na svoju ruku kalkulaciju grejanja, nego želim da pred majstora izadjem pripremljen :D

Procitaj malo temu o klimama ovde, ako hoces da te grejanje malo kosta ubaci klime.

Da dodam da cu imati i dve inverter klime za sada, jedna u trpezariji odmah pored kuhinjskih vrata da duva kroz trpezariju u dnevnu sobu i druga u većoj spavaćoj sobi pored prozora.

Bolje uzmi jos jedan inverter ili za tu razliku kupi dva bolja nego za centralno. Jedino ako nisi od onih kojima smeta grejanje na klimu jer im duva.

Umesto u kotao i radijatore, uloži pare u kvalitetne invertere.

Ako imaš dobru izolaciju stavi kotao i radijatore i miran si i ne razmišljaš. Ako ne veruješ meni, kum nije dugme.

Možda i 6 kw za 55 kvadrata. Znam da na 44, 6 kw završava odlično posao. 22,5-23 konstantno svuda i ne gasi se. Sve ukupno 5000 januar 2020, mašina, bojler komada 2, pegla, šporet itd itd.

Još jednom pitaj kuma za savet.

To je vec drugo. Ako si u mogucnosti, odradi podno, bice ti manji troskovi eksploatacije jer je potrebna niza temperatura vode. Drugar ima grejanje na struju sa obicnim radijatorima, ali i dobru izolaciju, ususkan i dobre komsije. Kada kazem dobre komsije mislim da dobro greju [emoji3]
Ja kod sebe imam mermerne ploce i to ti je ok prica. Za norveske ne znam, nemam licna iskustva sa njima.

Grejanje u zgradi je odlično. Za norveške mi je pričala drugarica da se vremenom isprlja zid oko njih zbog duvanja. Mislim da će mi ovaj kombo kotao+klime biti sasvim dobar. Klime za prelazni period a kotao kad krene niža temperatura. Takođe imam i cevi centralnog grejanja koje prolaze kroz stan i to u trpezariji, kuhinji, kupatilu i obe spavaće sobe čini mi se.

Norveški radijatori ne duvaju...

Vrh Dno