Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Je l' koristi možda neko one utičnice za prenaponsku zaštitu i kako one uopšte funkcionišu? Je l' štite samo od visokog napona ili i od iznenadnog pada napona?

Našao sam par komada na internetu ali nema nigde malo opširnije specifikacije kako to radi. A inače nisu skupe pa sam mislio da se isplati ako stvarno štite (pogotovo od kratkotrajnog pada napona).

Pitam jer desilo se večeras da se struja toliko bila smanjila, tj. pao je napon kratko u dva navrata, da sam pomislio da će svi aparati po kući da mi pocrkaju. Posle sam saznao da je nešto gorelo na nekoj banderi 100m od moje kuće. Luda sreća je bila što sam u tom momentu luftirao sobu pa mi klima nije radila.

Ja imam APC prenaponske produzne, stite samo od visokog napona preko 250V, izbaci osigurac na njima mada se to nikad nije desilo do sada kod mene. Ne stite od pada napona, to rade stabilizatori koji su skupi za ozbiljne potrosace kao sto je klima.

E šteta... A ja se ponadao da samo ukljucim klimu u tu utičnicu i ne brinem.

Baš me je sad ova situacija zabrinula i podsetila na situaciju od pre 10 godina kada mi je pregoreo zamrzivač zbog iste stvari.

Zdravo ljudi, imam dve inverter klime koje koristim za grejanje u pitanju su Fujitsu Luca 12 i Lmce 09, da li se kod nekoga na Lmce modelu čuje protok gasa pri paljenju i nakon gašenja uredjaja? Ja mislim da je u pitanju instalacija tj dužina cevi izmedju unutrašnje i spoljne jedinice koja nije ni 2 m ali bih voleo da čujem nekoga ko poseduje isti model, hvala.
Inače klime sam kupio na osnovu procena sa ovog foruma i iskustva prijatelja od prethodne sezone.

Klima, posebno inverter ti neće crći zbog pada napona. Prati se stanje IPM tranzistora, i struja i temperatura, ako nešto bude preko granice, klima prikazuje grešku.

Nešto me interesuje, to višegodišnji korisnici klima za grejanje sigurno znaju, kako ovaj sistem grejanja- klimama, utiče na vlaznost vazduha(pojava vlage u zivovima, buđi i sl.) u stanu/kući u odnosu na druge vidove greja?
Tek kad sam poceo grejanje sa klimama video sam koliko one na filterima sakupe prasine?!
Ta prasina je verovatno i pre bila u tim kolicinima,ali sad se valjda vazduh filtrira?! Pa valjda i poboljsavaju "kvalitet" vazduha u stanu/kuci ili ne?!

Nesto prasine ce ona da skupi ali nije to dovoljno da kazemo da preciscava bilo sta. Ona uvlaci vazduh odozgore a ne sa poda. Moras da cistis isto kao do sad podove da bi bilo manje prasine.

Obzirom da klima radi i da struji vazduh prasina je samo malo drugacije rasporedjena a to sto skupi, zanemarljivo je.

Tapatalk from Poco loco

Vise dize prasinu, pa te tera cesce da usisavas, tako da u neku ruku i pasivno "prociscava" [emoji16]

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Ko je kupovao Hisense Energy Pro ?
Kako vam radi?

Ko je kupovao Hisense Energy Pro ?
Kako vam radi?
Ja Sam sa Silentium pro prezadovoljan, a one u sustini Imaju identicnu spoljnu jedinicu. Vec neko vreme razmatram sta da uzmem za dnevnu sobu, Ali ipak mislim da ce I ona biti Hisense

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk

Koliko je (ne)bitno da klima bude A energetski razred? Koliko struje "manje" trosi od B?

Da li ima razlike u "kvalitetu" ovih najjeftinijih 12ica tipa Vivax, Tesla, Favorit?

Ja Sam sa Silentium pro prezadovoljan, a one u sustini Imaju identicnu spoljnu jedinicu. Vec neko vreme razmatram sta da uzmem za dnevnu sobu, Ali ipak mislim da ce I ona biti Hisense

Kako radi, jel tiha, jel modulira, da se pali/gasi il' smanjuje jacinu duvanja pa pojaca kad zatreba, cuje li se nocu, zalece li se cesto pa jako i vruce duva, da ne smanji mnogo pa piri 'ladnjikavo...?
Opisi malo rad...

Kako radi, jel tiha, jel modulira, da se pali/gasi il' smanjuje jacinu duvanja pa pojaca kad zatreba, cuje li se nocu, zalece li se cesto pa jako i vruce duva...?
Opisi malo rad...
Pa koliko se meni cini da lepo modulira, ne bas nesto nisko, Ali kada Sam joj povecao povrsinu Koju greje, jer je u sobi od 25 kvadrata ipak cesce gasila, sada konstantno radi pri temperaturi izduva od oko 40 stepeni. Sa ukljucenom ifeel opcijom Odlicno prostuje zadatu temperaturu, a I wifi joj Odlicno radi, Ali nema bas naprednih opcija. U pocetku mi je se ucinilo da I nije bas tiha, Ali kada Sam Cuo par drugih na istim brzinama sada bih rekao da je I po Tom pitanju dobra. Posto povremeno sidjem u podrum da proverim da li se temperatura spustila, primetio Sam da je I spoljni jedinicu veoma tiha, nema nikakvog zaletanja, fino konstantno " prede" , a za mesec I po koliko je koristim ni kap kondenzata se nije skupila, sto valjda znaci da ni jednom nije isla u defrost.

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk

To je to, na prolece selim mojih 5 komada spoljne u podrum :D

Ja počeo da kopam...

Ja ili da kopam ili da izbacim zamrzivac, nema mesta za sve...

Srećnu novu godinu i malu potrošnju želim svima!

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Srećna Nova družino.

Malo taze statistika, skupio sam konačno 3 kompletne godine, i potrošnja mi deluje prilično stabilno na godišnjem nivou. Ove godine nešto manje za grejanje iako je u kući toplije, jer je zima bila blaga (i preduga), ostala potrošnja nešto povećana zbog rada u kući. Odsustva i odmori poremete mesečnu potrošnju, ali kad se poredi godišnja potrošnja ispadne dosta slično. Udeo potrošnje za grejanje je fascinantno nizak uzimajući u obzir veličinu kuće, i vremenske uslove. Komfor i više nego dobar, cela kuća je ugrejana, temperatura stabilna, i sa malim razlikama u različitim delovima kuće.

Potrosnja 2018-2020.png
Potrosnja 2020 klime+ostalo.png

Konačno sam nacrtao i detaljan plan kuće, 9-ka greje dnevnu sobu i kuhinju na prvom spratu, ostatak kuće greje 12-ca iz hodnika koja stoji na stepeništu između dva sprata. Kupatilo ima podno grejanje.

1 SPRAT.PNG
PRIZEMLJE.PNG

Vreme 2020
YR 2020.png

Ti u kucu ulazis "na spratu" a dole su sobe, na kosini je kuca i "odozgo" ulazis?

Ono sto me bas zanima, ti odozgo sa polovine stepenista grijes sav onaj prostor dole?
Vrata su sva otvorena i uspeva u sobe da udje toplota i da ne bude hladnjikavo?

Koliko jako duva klima, na kojoj brzini?

Da, kuća je na brdu, ulaz je na prvom spratu (gore). Klima 12 bez problema greje sve tri sobe na donjem spratu, spavaću uglavnom zatvorim noću da bude prijatnije za spavanje. Brzina je na auto, računam da uglavnom duva 2-3 kad je hladno. Temperature u kući merim sa Xiaomi senzorima, ona Yr statistika je statistika sa Yr.no sajta za prethodnu godinu.

Potrošnju struje klima merim malim ABB internim brojilom koje prati potrošnju izvoda za obe klime. Očitam stanje prvog u mesecu. Stanje kućnog brojila se čita svakih sat vremena, i to mogu da pratim detaljno na sajtu lokalne distribucije i firme od koje kupujem el. energiju.
04ab4821c0a74c72c15c44379545c3cb.jpg

Posto sam kupio novi merac da li neko zna cenu za 1 kWh za jednotarifno brojilo ? Inace kada nadjem vremena napisacu moje utiske o gree lomo best buy vec je koristim pola godine primarno za grejanje .

Poslednja izmena:
Posto sam kupio novi merac da li neko zna cenu za 1 kWh za jednotarifno brojilo ? Inace kada nadjem vremena napisacu moje utiske o gree lomo best buy vec je koristim pola godine primarno za grejanje .

Ne kapiram razlog pitanja? Cenu kilovata na google imas bukvalno na 50 sajtova,
Zar je tesko da nadjes ?

Potrosnja za decembar Amber 12, kuca od 50 m2. Temperatura 23c.
Potroseno 415 kwh.

Da se javim,prvi mesec korišćenja Fujitsu 12luca 2x09lmce 80m2 zid bloksturopor 3 dupla cigla,pvc stolarija,3lojno staklo. Za mesec dana utrošeno 937 KW. Prošle godine u ovo doba sa mitsu klimama 1x 18 2x12 potropnja 1081kw . Klime setovane na 23c autofan 00-24h. Pored klima svaki dan se po jednom uključi mašina za pranje veša,mašina za pranje sudja i sušilica za veš . Zadovoljan sam komforom,ove godine je u planu demit 15cm stiropora i vuna 12cm na tavansku ploču.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno