Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

@NastyB
To sad kažeš, za par godina kada unaprede RT pitaćeš nas "Kako sam mogao da igram bez presijavanja na vodi"? :p

Stvar je u tome što ga ima i bez RT, samo "ne peče oči" kao sa RT. Poenta je u tome što grafička karta nešto tera u, ne znam, 120 frejmova u sekundi, a kada se uključi maksimum RT, to pada na 30-40. Samo da bi video neke potpuno nepotrebne i besmislene stvari za samu igru. Kupuješ preskup hardver zbog gluposti! Bar sada, ne znam kako će biti za 3-4 godine, nisam prorok.
Bukvalno ti skreću pažnju na grafiku i stupidne detalje, umesto na ono što je bitno, a to je sama igra. I ovaj CP2077 sa svim mogućim RT efektima mi izgleda ružnije od Red Dead Redemption 2 koji nema nijednu RT kerefeku. Niti joj treba. Gledam snimke GODFALL zaista izgleda predivno, ali 90% ljudi kaže da igra teška gnjavaža. I šta, daješ pare da bi ti na novoj grafici nešto šljašteće izgledalo predivno i dosadilo ti posle par sati????

Dobro, možda ja zakeram jer sam omatoreo, ali, bre, igrao sam 10 puta zanimljivije igre pravljene na Mayi, vokselima, cell-shaded igrama od ovih blještavih buda.laština kojih ima danas tušta i tma. Jedan Star Wars Knights of the Old Republic je deset puta zanimljiviji RPG od bilo kog koji se pojavio u zadnjih 5 godina, izuzimajući Divinity Original Sin. Ali zbog "ružne grafike" danas to niko ne bi igrao, iako je igra remek delo interaktivne umetnosti. I u tome je problem. Pridaje se pažnja apsolutno nevažnim glupostima, jer nema ideja i znanja.

Poslednja izmena:
Jednostavno bolji procesor se kupuje da bi se resio bottleneck graficke (ako pricamo o gamingu).

Pa to i pričam. Rešava se kupovinom boljeg procesora i to je cela mudrost.

Bottleneck je realnost, ali postoji neka granica gde govorimo o 5-10% neiskorišćenosti. A vidim da se čoveku preporučuje da nije dovoljan ryzen 2700 za 3060 ti?
Ispada kao da ima amd Athlon od pre 20 godina. Ne znam da li verovati običnom proračunu po specifikacijama, ali bottleneck bi bio do 5% u 4K. Za 1080p - ispod 2%.

Sama optimizovanost igre i drajvera je priča za sebe.

Nema baš milion modela ili custom varijanti kod procesora pa da se prave egzibicije i ne znam kakve kombinacije... Otprilike imaš 150, 300, 500 ili 2000 evra pa vidi gde će ti bottleneck biti manji. Zato sam i rekao bottleneck je jedno - kad imaš procesor koji jedva podržava grafičku, gde je to u procentima od 50%, i razlike u klasi (ceni) novijih generacija - drugo.

@NastyB

Biće to sve jako bitno kada krene zapravo da se koristi. Neke nove igre, za dve do tri godine, možda i ranije, bi trebalo da postave i nove standarde grafike.
Trenutno izgleda da CybPunk i WD Legion i nisu baš prekretnica.

Znam da ja uvek kažem, šta će mi bolje od ovog, još od PS1 :) ..a posle *mjau**mjau**mjau*.

Stvar je u tome što ga ima i bez RT, samo "ne peče oči" kao sa RT. Poenta je u tome što grafička karta nešto tera u, ne znam, 120 frejmova u sekundi, a kada se uključi maksimum RT, to pada na 30-40. Samo da bi video neke potpuno nepotrebne i besmislene stvari za samu igru. Kupuješ preskup hardver zbog gluposti! Bar sada, ne znam kako će biti za 3-4 godine, nisam prorok.
Bukvalno ti skreću pažnju na grafiku i stupidne detalje, umesto na ono što je bitno, a to je sama igra. I ovaj CP2077 sa svim mogućim RT efektima mi izgleda ružnije od Red Dead Redemption 2 koji nema nijednu RT kerefeku. Niti joj treba. Gledam snimke GODFALL zaista izgleda predivno, ali 90% ljudi kaže da igra teška gnjavaža. I šta, daješ pare da bi ti na novoj grafici nešto šljašteće izgledalo predivno i dosadilo ti posle par sati????

Dobro, možda ja zakeram jer sam omatoreo, ali, bre, igrao sam 10 puta zanimljivije igre pravljene na Mayi, vokselima, cell-shaded igrama od ovih blještavih buda.laština kojih ima danas tušta i tma. Jedan Star Wars Knights of the Old Republic je deset puta zanimljiviji RPG od bilo kog koji se pojavio u zadnjih 5 godina, izuzimajući Divinity Original Sin. Ali zbog "ružne grafike" danas to niko ne bi igrao, iako je igra remek delo interaktivne umetnosti. I u tome je problem. Pridaje se pažnja apsolutno nevažnim glupostima, jer nema ideja i znanja.
Kad pričaš kako je RT nepotreban šta da kažem za RDR2. Kad sve stavim na max detalji imam u 1440p 40-50fps sa mašinom iz potpisa a igra nema RT. I tu ima refleksija vode i sto dodatni gluposti. Porediš RT samo na CP, ja sam igrao metro sa full podešavanjima RT i radi perfektno SA 90-130fps. Takođe i control, tomb rider. Sve je do optimizacije igre. Ako ti ne trebaju detalji i igri uzmeš RX580 a ne 5700XT.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

^
Druze barem si ti upamet :) Ne uplici sebe u besmislene diskusije... Nije me bilo par godina u ovim hardverskim temama, al za ovih nedelju dve koliko sam aktivan ovde sam sve video samo ne ono sto je bench nekad bio.

Problem prepoznavanjem vaznosti RT prvenstveno dolazi jer je sve to sto RT danas donosi u real time (RTRT) vec bilo godinama simulirano raznim drugim tehnikama koje su isto tako davale cak i vrhunske rezultate vrlo uporedive sa RTRT. Iz ovog razloga prosecan korisnik ne vidi sta je to big deal sa RTRT jer mu je 90% efekata sve ove godine bilo simulirano sa dovoljno dobrim rezultatima. Simulirani RT je tu dakle odavno a RTRT ce tek da sazre zaista za koju godinu i da, tada ce biti "kako smo uopste ono smatrali dobrim" efekat.

Vratite se sad na neku igru iz 200X za koju se secate da je tada imala super grafiku i da je to bilo "dovoljno dobro" pa cete videti kolkio gledate stvari sa nostalgijom.

Poslednja izmena:
^
Druze barem si ti upamet :) Ne uplici sebe u besmislene diskusije... Nije me bilo par godina u ovim hardverskim temama, al za ovih nedelju dve koliko sam aktivan ovde sam sve video samo ne ono sto je bench nekad bio.
Poslušaću savet. Pošto vidim da RT je promašena tehnologija.

^

To tako može da izgleda kad se dopisuješ privatno :) ali ovako javno na forumu, nije ni bench bio isti ni kad si ti došao i pre toga i tako u krug, svi su stariji od najstarijih.

RT ne može biti promašena tehnologija jer je to osnov za realističnu rasterizaciju. Može biti neka od implementacija pogrešna, neoptimizovana, ali i tek je druga generacija hardvera kod 30xx kao RTX

300px-Ray_trace_diagram.svg.png

Pa ovo sto sam do sada vidio, ne vrijedi 150% performansi, iskreno. Jeste super, ali nekome ko shadows gura na low/med da potjera igre u nekih 60tak fps-a, RT je misaona imenica, jer ce mu fps iznositi 15. Dok RT i igre sa RT ne optimizuju do te mjere, da sam RT nece toliko jesti fps, mozemo se samo strpiti i cekati. Ako cu RT paliti samo uz dlss, neka hvala. Koji to hardver u teoriji moze da gura Legion i CP u 2k native sa RT na 60fps? Jel postoji takav hw? Imam RTX kartu koja kao podrzava RT, a o kome mogu samo da sanjam, osim ako necu da igram na 720p. Sa jedne strane imamo +144hz monitore, a sa druge RT koji 3090 mozda moze da gura u 30-50fps-a na 2k.

Poslednja izmena:
^
Tebi je CP stvorio ozbiljne frustracije vezano za DLSS :p Al polako, videces vremnom da je DLSS odlicno resenje koje uz dobru implementaciju mnogo daje a malo uzima...

Mozda ce ovo da procita @milimili86 iz nekog razloga ne mogu da ti odgovorim na poruku, nece, aktiviraj nalog dobio si na mail sta treba... Verovatno je to problem...

To tako može da izgleda kad se dopisuješ privatno :)
Privatne prepiske su zakon za slobodu prostackog govora i ogovaranje :d
----------

Nego jel oce neko da kupi 3080, ili da je kacim u oglase, mnoge ste neozbiljni :p

Poslednja izmena:
Ok, lep i poučan video, ali PO MOM MIŠLJENJU ovo je jedan od najglupljih gimmicka koji je industrija (Nvidia) napravila. Ono presijavanje na vodi na početku je bolje bez RT, jer ovako izgleda kao da si na tečnom ogledalu, a ne na vodi. Bar je tako u CP 2077 odrađeno. Nešto treba da bude bar tri puta zahtevnije zato što senka lampe ne pada ispod klupe????!!!!!! Ili to što se iza kutije koja je pored svetlećih reklama ne pravi "soft shadow"????!!!! Bez RT-a nema jedva primetnog ljubičastog odsjaja na podu i ne vidi se odsjaj lampe????!!!!!
Da ne dužim dalje zar zaista postoji neko ko igra igre i kome su važne ove potpuno nebitne sitnice?? Kad tu krene neko napucavanje zabole me da li se vide senke ili rendering osvetljavanje nije 100% realno!!
Ovo je SAMO MOJE LIČNO mišljenje i nema potrebe za ubeđivanjem.

Niti je ray tracing gimmick, niti je nVidijin. Ali ok, TVOJE MISLJENJE. :rtfm:

Stvar je u tome što ga ima i bez RT, samo "ne peče oči" kao sa RT. Poenta je u tome što grafička karta nešto tera u, ne znam, 120 frejmova u sekundi, a kada se uključi maksimum RT, to pada na 30-40.

Ko ima hardver odgovarajuce sposoban da igra na ultra max podesavanjima, igrace. Ko nema, iskljucice odredjene stavke kao sto su izmedju ostalog i RT efekti i to je to.
Svima lepo, bas kao i prethodnih par decenija. Kao i u narednim decenijama.

Od kmečanja nema vajde.

^
Tebi je CP stvorio ozbiljne frustracije vezano za DLSS :p Al polako, videces vremnom da je DLSS odlicno resenje koje uz dobru implementaciju mnogo daje a malo uzima...

Porucio sam stakla sa cilindricnom dioptrijom, specijalno za dlss :D :D

RT je po meni super stvar...trenutno pretpostavljam ne baš praktična i košta performansi, ali za par godina ili čak brže, moguće da bude kao danas Anti Aliasing...praktično upaljeno po defaultu. Meni je jako bitno na koji način se predstavlja osvetljenje u igri, mnogo bitnije od klasične geometrije.

Meni su tu rt refleksije vrh i ajde senke, koje su mi potpuno nebitne.
Osvetljenje mi je cesto i losije sa RT, jer ga cesto ublazi.
Biram nepreciznije i sa vise hdr efekta preko jako zahtevnog realnog i umirenog osvetljenja.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

@херој87, @Whiplasher što koristite Nvidia kad vam ne odgovara RT i dlss? AMD je ove godine napravio odlične kartice.

Zato sto sam imao vega 56 i 235eura i 2080 je najbolje sto sam dobio. A sigurno nisam kupio zbog RT i dlss. Vec zbog snage same kartice.

Sent from my IN2013 using Tapatalk

Nema smisla da kukate na RT samo zato sto ne moze da se koristi opusteno uz 60~144fps... Gde moze i kako moze kome odgovara neka koristi, ostali neka zaobidju... Svakako je nesto sto ulepsava igre i to se vidi bez zagledanja kao sto je bilo do sad, kad god se implementira nesto novo treba lupa da bi se videlo sta je to nov, ovo je prvi put da se jednom implementacijom neke novotarije tolko toga menja vizuelno na bolje, kada je odradjeno kako treba. Svakako nije razlog da se nesto igra ili ne igra zbogo toga sto ima ili nema RT, recimo kontrol ima RT a odlicna je igra, zanimljiva, ako igra nema sustinsku vrednost sve je dzabe... Recimo ja obozavam Defense Grid 2 i Fieldrunners 2, to su igre kojim se cesto vracam, a tek King's Bounty :)

Poslednja izmena:
Ja sam bas igrao Control sve na max sa RT on. Ryzen 5 5600x i RTX 3060 Ti i stvarno realisticno izgledaju refleksije i generalno cela igra deluje vizuelno "realnije" da se tako izrazim.
Super je RT (moje misljenje) ako moze da se koristi uz igriv FPS.

Naravno da je ok, s obzirom da se prodaju za preko 700. A cene ce padati ako dovoljno cekas.

I ja sam narucio istu za iste pare, mislim da je ok s obzirom na situaciju sa snabdevanjem

Ne vredi preterano čekati. Cene neće ići mnogo dole kao ni kod 20xx serije.

@херој87, @Whiplasher što koristite Nvidia kad vam ne odgovara RT i dlss? AMD je ove godine napravio odlične kartice.

Ne znam kako si dosao do tog totalno pogresnog zakljucka, tako sto sam rekao da mi se rt osvetljenje cesto ne svidja?

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Imam i za 10e manje još i Asus DUAL-RTX3070-08G ali pretpostavljam da je to lošija varijanta...

@херој87 Stalno nešto ne valja oko RT, koliko ja vidim najveći problem je što je hardverski težak. Što se tiče mene kad se upali vide se razlike u poređenju kad nije. Po meni je lepše sa RT nego bez njega. Ali valjda svako oko vidi drugačije.

Naravno da je lepse. Ja sam se odusevio kada sam video Metro exodus sa rtom. Bukvalno je ozivela scena. Samo sto ce to da se optimizuje kao i antialiasing, dugo i mukotrpno. A i treuntno je situacija sa trzistem takva da se ne isplati. Skupo je, a nema nesto igara koje ga koriste. Izvinjavam se sto okrecem na lovu, medjutim kod nas je to bitan faktor.

Da ponovim pitanje.

Btw, je li ok 641 EUR za RTX3070, ovaj model ili će cijene još padati ?

Cene ce vremenom padati, evo stabilizuje se polako, ali ne racunaj da ce to nesto brzo da se desi i bukvalno jedino ko zna da gleda u pasulj ce eventualno pogoditi kad ce da spadne na MSRP. Nesto tipa mart, april.
Samo je pitanje da li mozes da cekas ili ti gori...

Nazad
Vrh Dno