Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šta se dešava sa LGjem ove godine? Pročitao sam temu i prošle godine uzeo je brat 7450 Va po preporuci ljudi sa ove teme i obojica smo oduševljeni TVom. Ortak kupuje a bogami se i ja razmišljam.
Kakvi su modeli un7300/un7400(ima neka razlika sem stopice) i un8000? Napominjem da VA se juri namenski - zbog kontrasta i TV se gleda u sobi sa vrlo malo svetla/u mraku uveče. Vidim da je opšta preporuka c715 ali bi zbog lg daljinca i webosa dali i malo više para. Upotreba je filmovi preko plexa/formula/ponekad neka tekma, hbgo, netflix i možda ubuduće eon van mreže.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
7300 i 7400 razlika je samo u postolju.
E sada,... Danas sam bio u radnji i gledao 7400. VA panel i to je prilično očigledno jer su uglovi gledanja očajni.
Ja trenutno u dnevnoj imam VA Sony i uglovi su mnogo bolji nego na LG 50UN7400.
Dodatno je razočarenje bilo jer sam u istoj radnji pogledao i Samsung 50Q60T (znatno skuplji) koji u svakom segmentu ima mnogo bolju sliku od ovog LG-a.
Čak i demo video koji je LG pripremio imao je dominantno plav prikaz. Ovo se u podešavanjima vjerovatno može popraviti, ali ne djeluje baš reprezentativno. [emoji3525]

LG vec drugu godinu zaredom ide korak unazad....Ja sam se slogirao bukvalno sa uglovima gledanja kada sam video ovogodisnje UN modele u radnji...To je strasno.
Od njih bih uzeo i preporucio samo OLED CX i to je to.

Razlika 18000. To znači da u trećoj, četvrtoj i petoj godini vlasništva ćeš plaćati dodatnu garanciju po 6000 din. Obzirom koliko skupa može biti opravka na televizoru, mislim da se isplati platiti tih dodatnih 18000 za dodatne tri godine garancije.

Ne bih se bas slozio sa ovim. 18000 uopste nije malo. Elektronika televizora se ne kvari tako cesto, a i ako se pokvari bice verovatno u te prve dve godine (u vecem broju slucajeva). Ekran takodje, jako retko se kvari. Ono sto se cesto kvari to je pozadinsko osvetljenje, ako se i desi u 3.4.5. godini tih 18.000 ce pokriti popravku. A, ako bude kvar u 6. god. i na dalje. Ko je ustedeo pri kupovnoj ceni, imace prakticno "gratis" popravku.

...
E sada,... Danas sam bio u radnji i gledao 7400. VA panel i to je prilično očigledno jer su uglovi gledanja očajni.
Ja trenutno u dnevnoj imam VA Sony i uglovi su mnogo bolji nego na LG 50UN7400.
...

VA sa dobrim uglovima gledanja placa cenu nizeg kontrasta (oko 3.000:1 ) - cest slucaj kod 55"

VA sa losim uglovima gledanja ima bolji kontrast (5000-6000:1 ) - cest slucaj kod 50"

IPS sa kontrastom od oko 1500:1 treba uzeti veoma ozbiljno jer ima primetno bolji kontrast od IPS-a od 500-600:1 (veca je razlika u kontrastu izmedju 1500:1 i 500:1 u odnosu na razliku izmedju 3000:1 i 5000:1) iako u apsolutnim brojevima ispada drugacije.
Uz malo zrtvovanje kontrasta dobijaju se prednosti IPS panela (ne mislim samo na uglove gledanja, vec i na reprodukciju boja i detalje u slici isl.).

A mozes i da izracunas sirinu na osnovu dijagonale, majku mu :)

http://www.displaywars.com/40-inch-16x9-vs-43-inch-16x9

Dodaj 1-2 cm i to je to. Em se razlikuje ram od TV-a do TV-a, em ni dijagonala nije 100% tacna u mm.
Baš iz nabrojanih razloga mi treba mereno, a znam da ima ljudi koji rade u radnjama...

Vidi sliku. Sad je 32", cenim da će 43" možda stati. Sekira nije opcija :))
150116e0785499f372f0a504dab8e1f4.jpg

Edit: gruba računica kaže da je 40" za 16cm širi od 32, a 43" za 22 :) bedak je što 55" i 40 skoro isto koštaju

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk

Poslednja izmena:
Zar ocekujes da ti neko premerava televizore u radnji, pored odlicnog sajta za to koji ti je @novicki naveo (displayspecification.com)

Tu mozes videti da je prosecna duzina 43" tva izmedju 94-96cm.

Visina i sirina vidim nije problem, ali mogao bi da izmeris koja je duzina gde planiras tv, pa da na osnovu toga biras model.

Racunaj na razliku izmedju 32" i 43" u duzini od oko 25cm.

Poslednja izmena:
Iznajmljujem stan :) pa sekira nije opcija...
A pp da je ideja nastala za CRT TV kad je građena zgrada (svi stanovi imaju isti nameštaj i skroz je fiksiran).
Možda prosto stavim 100" platno za projektor ispred :)
Pogled sa terase...
54d763c9a54a5cacb2eeb09496abc8d8.jpg

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk

Sve zavisi koliki je budžet, ali ako budžet dozvoli ja bih pre kupio pokretni nosač/policu sa točkićima i onda na to stavio veći TV.
Ako baš mora TV da se stavi na to mesto.

^ Ovo je najbolji predlog... Gde ćeš tako mali tv budžiti, još u tu rupčagu da ga uglavljuješ, kao u tunel... Ili ga okači na zid pored šifonjera, ako je i to sastavni deo dnevnog boravka...

Pozdrav svima,
pratim ovu temu već par meseci i nikako da se odlučim,

preporuka za tv u dnevnoj sobi do 500 evra, dijagonala 49-55", tv bi služio za gledanje kablovske televizije i filmova/serija sa eksternog hard diska,

dakle bitan je upscaling, motion i da je interni media player upotrebljiv (da čita većinu formata i da titlove mogu da podešavam),
nije mi bitan smart deo (stiže mi nvidia shield čim se malo normalizuje situacija oko putovanja), QLED, HDR performanse i ostale te "napredne" stvari
trenutno imam Hisense 50U7B u svojoj sobi i to je vrlo dobar tv (naročito kad sam gledam u mraku) ali nije za dnevnu sobu definitivno,
lično sam se uverio da više puta pominjani TCL C715 i Hisense U7QF takođe nisu za dnevnu sobu, imao sam priliku da se igram sa njima i definitivno ovo što meni treba su njihove najslabije strane
sa druge strane pozitivno me je iznenadio Sony 55XG70xx, uglovi gledanja (iako je VA panel), širok spektar boja i "peglanje" manje kvalitetnog sadržaja zaista vrlo dobro, ali taj linux ili šta već najblaže rečeno baš loš, mada je taj tv plaćen pre par godina 80.000
još bolje iskustvo je sa XG90xx ali taj tv je koštao preko 1000 evra

Trenutno imam LG 42la620 koji zeza u poslednje vreme tako da mora da dobije naslednika

Hvala unapred na odgovorima

Misljenja sam da je cela 2013 bila u znaku LG 42LA6.., ja sam i dalje vlasnik istog tv :).
Ako si i dalje ljubitelj LG tv, za 60 crvenih novcanica u prodavnici sa likom pantomimičara imas LG 50UN74003LB, za 9 crvenih vise isti tv samo 55".

@dazzle, pošto ti je bitan upscale (zbog SD kanala na kablovskoj, pretpostavljam), moraće više para da se uloži. razmotri ova dva modela koje ti je predložio giga545.

@giga545, pri čemu je 50-ica VA a 55-ica IPS.

Pri čemu je LG va panel na 50" blagi očaj. Preskočiti.
Posebno jer mu je reper slike pomenuti Sony 55XG70** (vrhunska slikani smeće softver)

@dazzle, pošto ti je bitan upscale (zbog SD kanala na kablovskoj, pretpostavljam), moraće više para da se uloži. razmotri ova dva modela koje ti je predložio giga545.

@giga545, pri čemu je 50-ica VA a 55-ica IPS.

Hvala na odgovorima

Definitivno treba više para za ovo što meni treba, utisak je da kupovinom novog tv-a (do 500 evra) prelazim sa konja na magarca,
u kom pravcu da gledam da nađem "dostojnog naslednika"? To jest koliko para uopšte treba trenutno za tako nešto? LG 55" UN7300/UN7400?

nego video sam u jednoj radnji TX-50GX700 i bio je neki tv kanal, vrlo korektno "pegla" SD signal, jel ima neko iskustva sa novijim modelima Panasonic televizora,
nemam priliku da se lično "poigram" sa nekim, ima ih samo u par radnji (ako ih i tamo ima), ovaj je bio izložbeni primerak i prodavac mi reče da nema neotpakovanih i neće ih ni biti!?

Da li moze neko da mi potvrdi licnim iskustvom kakav je pixel layout na q70/75 i q80/82? Rtings tvrdi da je BRG na oba (US verizije) dok HDTV Test tvrdi RGB na Q80T (evropska verzija). Ako neko moze da potvrdi bilo bi super.

lično sam se uverio da više puta pominjani TCL C715 i Hisense U7QF takođe nisu za dnevnu sobu, imao sam priliku da se igram sa njima i definitivno ovo što meni treba su njihove najslabije strane

Zbog cega tacno ova dva modela nisu za dnevnu sobu? Ja jedino sto sam mogao da primetim u prodavnici jesu losiji uglovi gledanja. Kablovski SD i HD sadrzaj nisam mogao da testiram.

Da li ima ijedan Sony uređaj bez smeće softvera? PlayStation ne računam.

Sent from my MHA-L29 using Tapatalk

2020 Androidi, brutalno brzo rade, YT spreman za rad skoro instant, sa ucitavanjem videa tj pustanje ide kroz 4, 5 sekundi, to mogu potvrditi clanovi koji su uzeli XH80, XH90 modele, a i cene su pale u odnosu na proslu godinu, Sony televizori nikad jeftiniji.
Sto se Linuxa tice 2019 znaci XG i 2020 modeli su malkice bolji, bar sto se otvaranja preinstaliranih aplikacija tice i malo su ga nasminkali, ali i dalje najbazicniji OS na trzistu, malo je meni praistorijski kao i opcije gde pustas flesku ili eksterni HDD, ali sto se kvaliteta slike tice iznad je LG UN73,74 i UN80,81 serije i Samsung Crystal serije, jedini nudi wide color gamut u klasi plus upscale i motion koji su uglavnom bolji, ali smart OS je vise dumb OS ali kome ne treba vise od YT i Netflix aplikacija i po neki film sa USB-a onda je to top tv za pare koje se prodaje..

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno