Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

U pravu si za deo da ne sirimo, ali evo i objasnjenja zasto je +6dB u primeru zvucnika (i manje vise samo u tom primeru je i moguce). Pdf od nekoliko stranica.

edit: necu dalje postovati na ovu temu, samo je primer zvucnika kao izvora los, da su ventilatori (ili slicno) pomenuti slozio bih se 100%, ovako se slazem 90%

"Kolega", ne moze bas tako da se procita, prosto prevede i tvrdi nesto. :D Za neke stvari mora da se ide i u skolu. Ako te interesuje zasto i koliko si pogresio, baci PM.

Hvala ljudi, odustao sam zbog toga od 3060 Ti, ne bi to ono pravo bilo.. vidim ja vec sad u nekim igrama koje imam pa Gpu zvrji na 70-80 iskoriscenosti

Vodeno hladjenje..

@ zechs

Urbane legende..

Vec 15 godina koristim vodene sisteme.. Ne znam sta bih ti rekao osim.. Nikad vise na vazdusni sistem hladjenja..

Cak i kad ti crkne pumpa, block je dovoljan da zadrzi disipaciju za kratko vreme a OHT ce da odradi svoje i ugasice sistem.

Custom resenja su druga dimenzija, combo je na oko lep, ali je za pocetnike.. Tu vec moze da crkne sto sta..

Poslednja izmena:
"Kolega", ne moze bas tako da se procita, prosto prevede i tvrdi nesto. :D Za neke stvari mora da se ide i u skolu. Ako te interesuje zasto i koliko si pogresio, baci PM.

Evo da quotujem sebe jer je istekao edit, kolega Ostoja je potpuno u pravu, izmenjali smo se na PM. Ja sam pogresno razumeo sta hoce da kaze, my bad.

Zapravo PPC je u skroz u pravu osim u slucaju dva zvucnika koji emituju identican mono signal, u savrsenoj fazi a nalaze se blisko jedan drugom i daleko od mesta merenja/slusanja u odnosu na talasnu duzinu zvuka koji se emituje. Zato sam i iskomentarisao navedeni primer.

Da skratimo: dupliranje broja izvora zvuka,u proseku, donosi prirast od 3-6dB, mnogo cesce 3dB, 6dB u specijalnim slucajevima (konstruktivni koherentni signali), a u ekstra specijalnim slucajevima (desktruktivna koherencija) dolazi do ponistavanja zvuka (kao u npr active noise cancelling slusalicama).

edit:
apsolutni je offtopic, pa vidite da li cete brisati. Korisna je informacija, ali ne za ovu temu.

Poslednja izmena:
offtopic:

@PPC, al' si se raspisao :D jasno je da se baviš akustikom ali i da teraš mak na konac. naravno da znam za zvučne talase, akustiku i psihoakustiku (audio kodeci se zasnivaju na ovome). neka austrijska firma (koja je prva, a verovatno i jedina, u Austriji po prozvodnji slušnih aparata) je smislila slušnu aktustiku (šta god to bilo, nema jasnog objašnjenja na sajtu). postoji i fiziološka akustika https://sr.wikipedia.org/sr-el/Физиолошка_акустика
nego, ja napisah da je povećanje od 10dB 100% (2x) jače a ne 200% (3x). što se silnih dB tiče, na 135+ pucaju bupne opne, 185+ najverovatnije a 200 sigurno ubija čoveka.
@Ostoja, dobar rad na ovu temu.

Cyberpunk 2077 vs NVIDIA RTX 30 Series in a Nutshell:

Mene plasi ta voda..previse stvari moze da crkne. Kod klasicnog hladjenja ako ti ode ventilator imas bar ciglu od hladnjaka da hladi koliko toliko. Tu kod vodenog, pumpa, creva, ventilatori..mnogo otkaznih tacaka

Zapravo kod vodenog sistema imas mnogo vise bakra i vodu koja pasivno odnosi toplotu. Creva ne mogu da "crknu". Ja sam benchovao CPU dobrih sat i vise vremena pre nego sto sam skontao da se PWM signal zabagovao i ugasio ventilatore kompletno.
Vidim nesto na idle visoka temperatura... i kao hmm ne rade ventilatori :D

Poslednja izmena:
To je dobra kartica, to bi planulo za 900e. Pa eno kod nas na KP za 3070 isto trio traze 850e. I to kad im ponudis najrealnijih 750 smeju se ko da si ponudio macku kontejnerku. :D

Poslednja izmena:
@nikornla to je oko 1019€ kod Mađara, ja sam tuf uzeo za 1021€ kod nas. Srbija je ove generacije kod AMD i Nvidia jeftinija nego Mađarska.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Hvala ljudi, odustao sam zbog toga od 3060 Ti, ne bi to ono pravo bilo.. vidim ja vec sad u nekim igrama koje imam pa Gpu zvrji na 70-80 iskoriscenosti

Znači da meni ryzen 5 2600x guši gtx 1060 3gb ako mi je na 75% iskorišćnosti?? Ne bih rekao...
Ako mi Forza H4 radi na 83 fps *half refresh rate* (medium-high) bez greške, o kakvom gušenju pričamo?

Najbolje da ti za 3060ti treba i proc od hiljadu evra...

Sad je bila na akciji, dosta spustena.... bila je okvirno toliko koliko kazes, sad su spustili...
evo pojavila se ista MSI 3070 isto snizena dosta... po mojoj nekoj okvirnoj racunici preko ovog kod kojeg uzimam bi bila ~630e... ona 3080 bi bila ~880e

https://ipon.hu/shop/termek/msi-geforce-rtx-3070-8gb-gddr6-gaming-x-trio-pcie/1861931

dok ti postujes ono ode :D

Znači da meni ryzen 5 2600x guši gtx 1060 3gb ako mi je na 75% iskorišćnosti?? Ne bih rekao...
Ako mi Forza H4 radi na 83 fps *half refresh rate* (medium-high) bez greške, o kakvom gušenju pričamo?

Najbolje da ti za 3060ti treba i proc od hiljadu evra...

Nije gpu utilizacija "alfa i omega" cpu bottlenecka, moras to isto da potvrdis u vise igara pa onda da izvuces zakljucak... jedna igra ne znaci nista. A imas ukljucen i vsync na half refresh ratea, iskljuci pa ces videti.

Poslednja izmena:
Nije gpu utilizacija "alfa i omega" cpu bottlenecka, moras to isto da potvrdis u vise igara pa onda da izvuces zakljucak... jedna igra ne znaci nista. A imas ukljucen i vsync na half refresh ratea, iskljuci pa ces videti.

Pa grafička i nije da može poterati Forzu4 na 165fps-a, što bih isključivao vsync. Kao da si rekao napanji sve na ultra 4k, pa ćeš videti.

Jedno je botlnek, a drugo je jednostavno bolji/skuplji procesor.

A igrao sam/isprobao skoro svaku igru koja do danas postoji, i nemam problema apsolutno nigde. Koliko para toliko muzike - u mom slučaju 99% igara na high, 1080p, 60 fps (tj sa novim monitorom koliko već može preko, za 165hz).

E sad najnormalnija stvar da bi trebalo upariti komponente što bolje i da je smešno staviti rtx 3090 i procesor od 35 evra.

Ne mogu ja da tvrdim da 2700x nije ogroman botlnek za 3060ti kad nisam probao, ali valjda ima na YT...šta znam. Jedino da se generacijski ne slažu, pa mora noviji, ali po klasi mislim da je bilo koji proc u rangu tog 2700x sasvim ok za 3060ti.

U 99% situacija imas neki bottleneck, retko kad su i CPU i GPU u savrsenoj ravnopravnosti.

U 99% situacija imas neki bottleneck, retko kad su i CPU i GPU u savrsenoj ravnopravnosti.

Normalno.. Najlakše je cepnuti najbolji proc i onda drviti kako svaki ispod botlnekuje do besvesti.

Mada, što se tiče serije 3000, ako se ganja povoljnija, budžetska varijanta, naravno da treba dobro ispitati pre kupovine grafičke, da li je procesor dovoljan ili ne.

Ne, pa reci slobodno. Uvek sam rad naučiti nešto novo.

Jedno je botlnek, a drugo je jednostavno bolji/skuplji procesor.

A igrao sam/isprobao skoro svaku igru koja do danas postoji, i nemam problema apsolutno nigde. Koliko para toliko muzike - u mom slučaju 99% igara na high, 1080p, 60 fps (tj sa novim monitorom koliko već može preko, za 165hz).

Jednostavno bolji procesor se kupuje da bi se resio bottleneck graficke (ako pricamo o gamingu). Poenta je u disproporciji koja uzrokuje bottleneck u suprotnoj komponenti. Sta si ti hteo da kazes sa "Jedno je botlnek, a drugo je jednostavno bolji/skuplji procesor." ja zaista ne razumem a pokazuje da ni ti ne razumes bas o cemu pricas tj da si "all over the place", kako bi rekli ameri.

Ako si ukljucio half refresh rate vsync onda ce ti sa 165Hz vsync opcija zakljucati fps na 82.5. Tvoja grafika ne moze da izbaci 165 fps, tacno, ali verovatno moze da izbaci do stotinak fps, ti si je vsync ogranicio na 82.5 fps, odatle dolazi tvoj problem sto ti je grafika iskoriscena 70-80%, ti si je tako "nastelovao". Kada budes iskljucio vsync zauzece ce ici do 100% i fps ce ici gore. Tada ces tek videti da li i koliko ti procesor gusi grafiku ili grafika gusi procesor, tj. koja komponenta je bottleneck ovoj drugoj. Isto moras da potvrdis u vise igara da bi ti zakljucak bio validan jer se svaka igra ponasa malo drugacije pa onda moras naci neku srednju vrednost koju ces proglasiti za rezultat.

Poslednja izmena:
^
A ponaka igra je i lose optimizovan, da ne kazem cudno kao recimo Far Cry New Dawn, gde recimo cesto moze da se vidi malo zauzece gpu-a uz minimalno zauzece cpu-a i to je tako sa bilo kojim hardverom... Ko je provrteo i propratio bencmark u igri zna o cemu pricam... Ako je gpu zauzece ispode 70~80% konstatno u svakoj igri sa vsync off, to je vec alarm da nesto nije uredu, ili cpu nije dovoljan da isprati grafiku, ili nesto drugo jede performanse sistema... Sto se intela tice tako nesto ne bi trebalo da se desava sa 6c/12t, 8c, 10c, narocito ne ako procesori rade preko 4ghz... AMD je vocka cudnovata, ne koristim, nisam ih testira i ne znam kako rade, znam po testovima da su u poslednjih par godina napravili znacajan pomak iz generacije u generaciju, sto ne mogu da kazem za intel.

Poslednja izmena:
U čemu je štos da je 3070 Gaming OC jeftiniji od Eagle OC nekih 50-ak eura u nabavci?
Gaming OC radi na većim taktovima fabrički (core), ostalo identično sem ako hlađenje ide u koristi Eagle drastično? (obje su sa 3 fana)

U čemu je štos da je 3070 Gaming OC jeftiniji od Eagle OC nekih 50-ak eura u nabavci?
Gaming OC radi na većim taktovima fabrički (core), ostalo identično sem ako hlađenje ide u koristi Eagle drastično? (obje su sa 3 fana)
Isto hladjenje imaju , mislim da eagle nema dual bios dok gaming oc ima. Backplate je metal na gaming oc dok bi na eagle trebalo biti plasticni.
Uzmi koja ispadne jeftinija jer jedva da ima neke razlike.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Pa i meni se čini da je Gaming OC bolja a jeftinija mi je u nabavci 55 EUR a koliko vidim ima i +1 godinu garancije uz registraciju na sajtu u odnosu na Eagle (ako to uopšte vrijedi ovamo)
Uzeću je, tj. rezervisao sam je jer je bila samo jedna mada sad moram i o napajanju da mislim... :)

Ok, lep i poučan video, ali PO MOM MIŠLJENJU ovo je jedan od najglupljih gimmicka koji je industrija (Nvidia) napravila. Ono presijavanje na vodi na početku je bolje bez RT, jer ovako izgleda kao da si na tečnom ogledalu, a ne na vodi. Bar je tako u CP 2077 odrađeno. Nešto treba da bude bar tri puta zahtevnije zato što senka lampe ne pada ispod klupe????!!!!!! Ili to što se iza kutije koja je pored svetlećih reklama ne pravi "soft shadow"????!!!! Bez RT-a nema jedva primetnog ljubičastog odsjaja na podu i ne vidi se odsjaj lampe????!!!!!
Da ne dužim dalje zar zaista postoji neko ko igra igre i kome su važne ove potpuno nebitne sitnice?? Kad tu krene neko napucavanje zabole me da li se vide senke ili rendering osvetljavanje nije 100% realno!!
Ovo je SAMO MOJE LIČNO mišljenje i nema potrebe za ubeđivanjem.

Djelim misljenje.

@NastyB

To sad kažeš, za par godina kada unaprede RT pitaćeš nas "Kako sam mogao da igram bez presijavanja na vodi"? :p

Niko ne spori da je RT kao RT sjajna tehnologija.
Koristi se u raznim granama industrije, pri proracunima, dizajniranju, eksperimentima i u naucne svrhe.

Ima itekako primene u modernim tehnologijama, i fantasticna je alatka.

Ali jednostavno u ovom trenutku, sto se tice igara, ne opravdava se ulozeno/dobijeno.
Pre cu igrati na PS5 u 4k/60fps nego 4k/30fps sa RT.
Samo ce sacica pojedinaca da plati 1000e i vise za GPU..

U potpunosti se slazem sa NastyB, ali svi treba da budemo svesni da je jednostavno dobro da se krenulo sa ovom pricom.
I uvek je na pocetku ovako.
Za par generacija karti, i verovatno za 5+ godina (a to brzo prodje), leci ce sve ovo na mesto.

Nije gimick tehnologija kao Hairworks ili PsyX.
I AMD i Microsoft rade na RT kroz DX12, na drugi nacin nego Nvidija.
Ali poenta je da se ozbiljno racuna na RT.

Ne treba se toliko opterecivati, igre sasvim lepo izgledaju i bez RT, a vremenom ce ovo biti top prica.

Mene raduje mogucnost da imamo 4k/60fps, kao i DLSS prica

Vrh Dno