Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Dobro drugari, nisam dosao da se ubedjujem, ako su vam svi testovi placeni i sve namesteno a samo verujete svojim culima i to onako kako ih subjektivno dozivite... tu rasprave nema, u pravu ste potpuno. I ja subjektivno dozivljavam bar 20 cm. ;)

Da niste vi iz one okrugla zemlja grupe? :D

FYI, Vision i Gaming koriste arhaicni "windforce x3" cooler dizajn koji nije menjan ne secam se, ima jedno 10 godina. Slabiji modeli dobiju 2 heatpipea, jaci 4 i to je to. Cinjenica, ni Gigabyte ne tvrdi drugacije, proverite.

Ja verujem samo sebi,mozda tipa Eagle i Gaming imaju lose hladjenje
Vision cak hladnjiji za skoro 10 tak. C sprem Zotack-a Amp Holo

Gpu je sigurno dobro ohladjen na svakoj karti, jer tome se posvecuje najvise paznje, sad koliko dobro i po koju cenu, nivo buke itd o tome moze da se diskutuje i razmenjuju iskustva vezano za bazicne modele... Problem moze da nastane ako omanu sto se tice ostatka karte a to se nekad desi i sa top modelima... Svasta ima na tom PCB-u i treba sve to da se ladne :p na adekvatan nacin :p To je prakticno jedino sto gledam da iskopam u testovima, da vidim da li je neki model kiksnuo po tom pitanju kako bi ga zaobiso :p

Gaming i Vision su ISTA KARTICA, razlika samo u plasticnom shroudu. Sve ostalo je identicno, 1:1.

To sto ti mislis da je Vision neka "jaca serija" ili da si "prosao bolje" je samo tvoja licna racionalizacija ili whatever.

Ova moja Aorus Extreme 1080 Ti je izuzetno tiha, na oko 2000rpm tek pocinje da se cuje, hladjenje je dobro iako Asus 1080Ti ima malo bolje temperature, na primer Extreme 70c, Asus 65c, ali je ova Extreme nesto tisa od Asusa.

Pretpostavljam da su i sa 3080 i 3070 i Asus i Gigabyte odradili dobar posao sa svojim top modelima stime izgleda da opet Asus ima najbolje hladjenje, ali je zato i skuplji.

Jel bi Ryzen 2700 bio bottleneck za 3060 Ti, ako jeste da ni ne razmisljam 5% o ovoj opciji? Po meni mislim da bi jer ne prati ni 5700xt kako treba

Ja sam bio misljenja da rtx 3070 gigabyte oc verzija ima jedno od boljih hladjenja bar po ocenama sa youtuba, model koji pumpa 270w dok drugi guraju 200w ne prelazi 70c .
Ja sam ga nasvirao na 2100mhz i dalje ne prelazi 70c.
Ventilatori su ugaseni sve dok ne pokrenem neku igru a i tada ih ne cujem da rade jer su bucniji venitlatori od kucista.
Ja nisam rob brendova i iskreno bilo mi je svejedno koju cu 3070 uzeti samo da nije neko krs i prilicno sam zadovoljam ovim gigabytom.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Malo je neverovatno koliko vas odbija da vidi realnost. Ako su ventilatori u kucistu bucniji od gigabyte windforece x3 coolera sa nasfiranom karticom na kojoj jos drzi pristojnu temp ti onda ne razumes sta znaci tisina i nisi uopste za tu diskusiju. Taj windforce da bi drzao tu karticu na 70C mora da radi preko 50% na ventilatorima sto nije ispod 36 dB, verovatno blize 40. To sto ti cujes je za mene ekvivalent aviona i letelo bi kroz prozor posle 3h koriscenja. Tebi je pak ok.

Nema objektivne reprezentacije bez kvantifikacije. Dakle, svaki utisak koji pocinje sa "meni je ovo..." nije validan. Sta je vama ok je potpuno subjektivna stvar, kao sto vidimo. Ako necete da prihvatite rezultate nijednog testa jer je sve to "placeno" onda ne razumem ni zasto gledate review hardwarea uopste. Sto ste uzeli 30XX seriju kad su sve to placeni testovi? Sto ne uzmete Radeona? Aha, i oni placaju testove... Asus placa testove, MSI placa testove ali nekako je Gigabyte iznad svega toga. Umro Pantelija? :D

Izvini ali ja koristim zatvoreno kuciste , spavam pored kompa sa zenom i ne cujemo komp da radi a krevet je udaljen nekih 4 m.
Kada pokrenem neku igru ne cujem da se ventilator na cpu cooleru ubrza a ni na gpu.
Nisam rekao da neko placa za review, cak i kada ugasim ventilatore na kucistu graficku mogu da cujem samo ako naslonim uho na kuciste.
Svaka tebi cast na ostrom uhu ali vecina nas nema Supermen sluh.

@Rapture
1440p

@PPC
Ovo sto radis je potpuno pogresno... Bas lepo oslikava nas mentalitet... Previse toga je u ovoj prici subjektivni dozivljaj, zato sam ti napisao da dalja diskusija nema smisla i kako se ponasaju high-end modeli, tek je o tome bespredmetno diskutovati kada su prakticno bez ozbiljnih mana, vredno je pomena bas ako neki brend ozibljno omane u tom segmentu... Al ne vredi ti ces sad da vozis ovo tvoje sto je iz tvoje perspektive tacno, kao sto i vecina radi i polako postajete neprijatni za razgovor, kao da ste dosli na utakmicu i navijati sami za sebe... Koja je poenta i sta ces da postignes, sta bi ja postigo kada bi nastavio konstatno iznova na drugaciji nacin da obrazlazem svolje tvrdnje ???
Sve sto se zavrsava tvdnjama, na tvrdnjama treba da ostane ali ne u nedogled, aman... Eno neki dan natezanje na temu 6700k, pa cak i kada se pojavio video jednog od ucesnika diskusije koji jasno moze da dokaze nesto od tvdnji, nebitno cijih, mesto da se oko necega slozimo, jok, krece osporavanje video i relativizacija svega... O ebem vas belsave :d

Poslednja izmena:
Jel bi Ryzen 2700 bio bottleneck za 3060 Ti, ako jeste da ni ne razmisljam 5% o ovoj opciji? Po meni mislim da bi jer ne prati ni 5700xt kako treba

Sa obzirom da je 1440p, ne verujem da postoji puno igrica na kojim bi osetio ikakav bottleneck. Da je 1080p mozda bi imalo smisla razmisljati o tome. Zavisi koji framerate ciljas? Naravno, uvek zelis maksimum da izvuces, ali ako umesto 150 ili 160 fps ,koje bi mozda dobio sa ryzen 5000, ovde dobijes 140, ja ne vidim problem. A uglavnom igrice koje su zahtevne za cpu su takodje zahtevne i za gpu, tako da ti povlacni jedno drugo. Ja bih bez problema stavio i jaci gpu i ne bih previse brinuo o tome. A uvek mozes da potrazis na netu, ima previse informacija o tome: https://youtu.be/miP-MhlafiM

@PPC
Ovo sto radis je potpuno pogresno... Bas lepo oslikava nas mentalitet... Previse toga je u ovoj prici subjektivni dozivljaj, zato sam ti napisao da dalja diskusija nema smisla i kako se ponasaju high-end modeli, tek je o tome bespredmetno diskutovati kada su prakticno bez ozbiljnih mana, vredno je pomena bas ako neki brend ozibljno omane u tom segmentu... Al ne vredi ti ces sad da vozis ovo tvoje sto je iz tvoje perspektive tacno, kao sto i vecina radi i polako postajete neprijatni za razgovor, kao da ste dosli na utakmicu i navijati sami za sebe... Koja je poenta i sta ces da postignes, sta bi ja postigo kada bi nastavio konstatno iznova na drugaciji nacin da obrazlazem svolje tvrdnje ???
Sve sto se zavrsava tvdnjama, na tvrdnjama treba da ostane ali ne u nedogled, aman... Eno neki dan natezanje na temu 6700k, pa cak i kada se pojavio video jednog od ucesnika diskusije koji jasno moze da dokaze nesto od tvdnji, nebitno cijih, mesto da se oko necega slozimo, jok, krece osporavanje video i relativizacija svega... O ebem vas belsave :d

To se zove diskusija. Ti bi izgleda sve da svedes na to kako se ti osecas povodom komponente i da to bude to. :D Mis'im, ok.

Ja ne znam kako da definisem tvoje "ne cuje se", da li si gluv, da li drzis 16 kerova koji laju, da li ti je komp u drugoj sobi ili si jednostavno od ljudi kojima buka uopste ne smeta. Drugar zivi cosak iznad slavije, njemu ne smeta apsolutno nista vise sto se tice buke, oguglao je kolko se ogluglati moze.

Nema objektivne ocene bez kvantifikacije, zato svi i gledamo u 3d mark i fps, jer kvantifikuju stvari i cine ih uporedivim. Ako cemo da biramo hardware na osnovu toga kako se osecamo povodom istog... meni to malo zenski. :D

Nvidia GeForce RTX 3060 stiže u 6GB i 12GB varijantama, objava sredinom januara
ja se i dalje nadam da će svi preostali modeli (iz skorašnjih glasina) biti predstavljeni tada

Pcie slot treba da radi na 16x, da li će grafička da iskoristi sav dostupan bandwidth je druga priča.
sada su prve generacije PCIe 4 i čipsetova i grafičkih, iliti još uvek nije ispeglano. sećam se da su u testu prve AMD-ove PCIe 4 grafičke rekli da radi 8x PCIe 4 i 16x PCIe 3. PCIe slot može da radi 8x (ako tako traži grafička) :) kako god, sada nema razlike između 8x i 16x kod PCIe 4. na primeru RTX 3080 Founder Edition u igri Wolfenstein: Youngblood razlika između 16x i 8x je u jednom frejmu pri čemu je minimum >110 https://www.legitreviews.com/nvidia-geforce-rtx-3080-fe-video-card-review-ampere_221996/3
interesantno, razlika između PCIe 3 i 4, na primeru 3080 i 3090, je oko 3% https://www.techspot.com/review/2104-pcie4-vs-pcie3-gpu-performance/

nova off-topic rasprava u ovoj temu, ovog puta sam jedan od začetnika iste :D

Buka ide logaritamskom progresijom, ne linearnom
zvučni potisak, tj. (il' se beše drugačije kaže)

Svakih +3 dB je uduplanje amplitude (ako je istovetan izvor zvuka), +6 dB = +200% vise zvucnog pritiska. Ako imas jedan zvucnik koji svira na 50 60 70 dB i pored njega stavis jos jedan isti takav da reprodukuje isti zvuk istom jacinom zbir ce biti 53 63 73 dB (+100%).

E sad to se ne prenosi bas u +200% cujnosti ali ja se fokusiram na tehnicke velicine. Ljudsko uho generalno cuje zvuk kao "duplo jaci" kada je vrednost +6-10 dB, individualno je a zavisi i od frekvencije. Nekome je cak i 40 dB "silent". ;)
https://www.hearinglikeme.com/thats-intense-understanding-the-decibel-scale/
nezgodno je iskazivati u procentima, zato i pitah kako si došao do 200%.
ima i gruba računica (netačna ali je dobra za potrebe slikovitog objašnjavanja) da je 10dB veći potisak otprilike 100% jače (primer: 30dB je 2x tj 100% glasnije/bučnije/jače od 20db, odnosno 4x tj 300% od 10dB).
sve dok je ispod 80dB dobro je, tj. ne oštećuje sluh

... sto nije ispod 36 dB, verovatno blize 40. To sto ti cujes je za mene ekvivalent aviona i letelo bi kroz prozor posle 3h koriscenja. Tebi je pak ok.
meni deluje da imaš veoma osetljiv sluh, tj da čuješ i iznad 20k Hz (mnogi ljudi koji to mogu da čuju pate od glavobolje). avion je 110+ dB :D
HowtoReadanAudiogram(1).jpg
https://www.academyhearing.ca/resources/how-to-read-an-audiogram/

p.s. silom prilika sam upućen u ove stvari kao nagluva osoba koja je počela da nosi slušne aparate pre 30 godina

Za igre od juce tako-tako, koliko vidim u cyberpunk zesci bottleneck. Tu je i 3600 bottleneck a 3700X na granici. Pricam o stabilnih 60 u zahtevnim scenama, nikakvi 144 fps i slicno. Sve je to normalno, 3700x je sada ono sto je 2700 bio prosle godine, samo mu jos cena nije pala na ispod 200 evra ali to je zbog korone. Nas 2700 mu sada dodje nesto kao bulldozer.

3700x na granici bottleneck-a sa 3060 ti?

Poslednja izmena:

Sad sam pogledao 3060Ti je oko 2080S i mislim da bi bio odredjeni bottleneck i na 1440p, pogotovo na 1080p, 4K bilo bi okey u principu, ali imao sam 4790K na 4,9 i 1080Ti i bolje rade neke igre sa 9900K i 1080Ti cak i na 4K (4790K na 4,9 je oko 2700)

To se zove diskusija. Ti bi izgleda sve da svedes na to kako se ti osecas povodom komponente i da to bude to. :D Mis'im, ok.

Ja ne znam kako da definisem tvoje "ne cuje se", da li si gluv, da li drzis 16 kerova koji laju, da li ti je komp u drugoj sobi ili si jednostavno od ljudi kojima buka uopste ne smeta. Drugar zivi cosak iznad slavije, njemu ne smeta apsolutno nista vise sto se tice buke, oguglao je kolko se ogluglati moze.

Nema objektivne ocene bez kvantifikacije, zato svi i gledamo u 3d mark i fps, jer kvantifikuju stvari i cine ih uporedivim. Ako cemo da biramo hardware na osnovu toga kako se osecamo povodom istog... meni to malo zenski. :D

Evo da ti ponovim ako je za vajdu :d "Ovo sto radis je potpuno pogresno... Bas lepo oslikava nas mentalitet... Previse toga je u ovoj prici subjektivni dozivljaj, zato sam ti napisao da dalja diskusija nema smisla..."

Danas mi stigle dve 3080 u nadi da ću moći da koristim 4K na 120hz na LG OLED 65CX. Međutim, kad sam spojio sa HDMI 2.1 kabelom, ne da ne može 4K na 120 Hz, nego je još gore nego na prethodnoj kartici. I to na obe 3080. Ne radi ni HDR u 4K, ni GSync, ni gomila drugih stvari.

Jel ikom radilo sa ovim TV-om u 4K na 120 Hz?

https://www.tomshardware.com/news/c...com&utm_campaign=socialflow&utm_medium=social

Gledaj chart sa modified jer su uradili smt fix .
Imaces mozda max 10 fps bootelneck sa 1080p a sa 1440p jos manje.
Ova igra je dosta zahtevna zato sam uzeo nju za primer.
Nisu testirali 2700x sa ovim ryzen fixom ali uzmi primer 3600x koji je malo jaci.

Poslednja izmena:
zvučni potisak, tj. (il' se beše drugačije kaže)

Zvucni pritisak (ili potisak, kako god) je ono sto mi merimo kada "merimo zvuk". Pritisak je realna fizicka velicina, zvuk je interpretirana (dozivljena) psiho-fizicka velicina i kao takva nije univerzalna jer svi cujemo malo drugacije a to sto cujemo dozivljavamo sa dobrim rasponom od individue do individue.

nezgodno je iskazivati u procentima, zato i pitah kako si došao do 200%.
ima i gruba računica (netačna ali je dobra za potrebe slikovitog objašnjavanja) da je 10dB veći potisak otprilike 100% jače (primer: 30dB je 2x tj 100% glasnije/bučnije/jače od 20db, odnosno 4x tj 300% od 10dB).

Nije nezgodno iskazati u procentima kada pricamo o realnim fizickim velicinama i drzimo se jedne skale. U paskalima +3dB je tacno +100% tj. uduplanje amplitude. Ako imas istovetan zvucnik na 50dB i dodas jos jedan takav pored njega da svira isto na 50dB zbir ti je 53dB. 1 zvucnik + jos 1 zvucnik = +100%. Matematika ne laze. ;)

To sto ti pominjes da je +10dB = +200% si donekle u pravu ali fali deo objasnjenja. Realnom fizickom velicinom zvucnog pritiska se bavi grana nauke zvana akustika dok se interpretacijom dozivljaja tog zvucnog pritiska bavi psihoakustika. Zvuk sam po sebi u sustini ne postoji, postoji samo nas dozivljaj vibracija i pritiska u vazduhu koji je podlozan individualnim sposobnostima (neko gluv, neko cuje i misa) i samom interpretacijom istih. Neko ko od rodjenja zivi na slaviji ce imati mnogo visi prag tolerancije nego neko ko je od rodjenja na kosutnjaku za isti nivo zvucnog pritiska. U psihoakustici se uzima da je nivo od +10 dB dozivljen kao "duplo jaci" ali to je individualna stvar. +6 dB = +200% realnog, nepobitnog, merljivog, pritiska uvek i stalno. Upravo iz ovih razloga i insistiram na poredjenu fizickih velicina a ne dozivljenih velicina jer onda standardna devijacija goes brrrrr ;)

https://en.wikipedia.org/wiki/Acoustics
https://en.wikipedia.org/wiki/Psychoacoustics

Zavisi za koje vreme izlozenosti. Standard za 8h radno vreme je da osoba ne sme biti izlozena buci vecoj od 85 dB inace dolazi do trajnog fizickog ostecenja. Kako nivo ide gore tako se vreme izlozenosti pre ostecenja smanjuje. I 75 dB buka moze ostetiti sluh ako je dovoljno dugo vreme izlozenosti ali tu sad vec pricamo o jako mnogo sati konstantne izlozenosti sto je vrlo malo verovatno kao realna situacija te je standardi ne sagledavaju. Ima tu jos svasta nesto, i ovako sam preterao sa elaboracijom. ;)

meni deluje da imaš veoma osetljiv sluh, tj da čuješ i iznad 20k Hz (mnogi ljudi koji to mogu da čuju pate od glavobolje). avion je 110+ dB :D

Mlazni avion 120-140 dB, na standardnoj mernoj udaljenosti, moz on i jace. ;) Na 115 dB vreme potrebno za trajno ostecenje sluha je 30 sekundi izlozenosti. A previse sam mator sad vec za 20 kHz, mogoao sam cuti nekada. ;)

p.s. silom prilika sam upućen u ove stvari kao nagluva osoba koja je počela da nosi slušne aparate pre 30 godina

Silom prilika sam i ja upucen u ove stvari jer se profesionalno bavim akustikom i merenjem zvucnog pritiska poslednjih 4 godine. ;)

Poslednja izmena:
Ovo objasnjava tvoj osetljiv sluh.

@PPC zvucis mi kao neko ko je slusao prof. Miomira Mijica na ETF-u (smer A&V) :)

Poslednja izmena:
Nije nezgodno iskazati u procentima kada pricamo o realnim fizickim velicinama i drzimo se jedne skale. U paskalima +3dB je tacno +100% tj. uduplanje amplitude. Ako imas istovetan zvucnik na 50dB i dodas jos jedan takav pored njega da svira isto na 50dB zbir ti je 53dB. 1 zvucnik + jos 1 zvucnik = +100%. Matematika ne laze.
Zapravo moze +3dB ili +6dB, zavisi da li je nekoherentan ili koherentan zvuk u pitanju, respektivno.
Za svrhe merenja buke je 3dB, posto je buka haos signala.
Ukoliko bi pustao isti mono signal (pesmu, sinusoidu, sta god) na oba zvucna izvora zbir bi bio +6dB.

Postade ovo topic o buci. Necu da sirim dalje ali ne postoji "nekoherentan i koherentan zvuk" na frekvencijskoj raspodeli samim tim ni postulat ti nije dobar. Razuverice te bilo koja zvucna kartica, mikrofon i REW. Probaj pa javi. ;)

Poslednja izmena:
U pravu si za deo da ne sirimo, ali evo i objasnjenja zasto je +6dB u primeru zvucnika (i manje vise samo u tom primeru je i moguce). Pdf od nekoliko stranica.

edit: necu dalje postovati na ovu temu, samo je primer zvucnika kao izvora los, da su ventilatori (ili slicno) pomenuti slozio bih se 100%, ovako se slazem 90%

Poslednja izmena:
Buka kao subjektivni osecaj..

Secam se pre jedno desetak godina sigurno ima, rekoh to na forumu i pametnjakovici odmah docekali da ismevaju. Za mnoge stvari sam bio ispred svog vremena ;)

Prag tolerancije na buku nije kod svakog isti. Evo meni ne smeta mnogo, dok recimo za kolegu gore njemu i ono sto je da kazem relativno tiho - urla :)

Svakako da si tisi ili tihi sistemi dobri ali ne moze svaki put da se to postigne pogotovu npr. ako je ceo setup na vodi. Mora da se cuju ventilatori..
Sa te strane bar se graficka eliminise kao faktor buke jer ide block na nju.

Mene plasi ta voda..previse stvari moze da crkne. Kod klasicnog hladjenja ako ti ode ventilator imas bar ciglu od hladnjaka da hladi koliko toliko. Tu kod vodenog, pumpa, creva, ventilatori..mnogo otkaznih tacaka

Vrh Dno