Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Jel ima neko ovde 3070 sa 2 ventilatora?

hahaha :)

koji tacno model imas?

hahaha :)

koji tacno model imas?

Što se GF tiče, Zotac koji se pojavio i nestao u "mestu gde se kupuje tehnika".
Što se napajanja tiče, neki radnom LC power ~500W od 40tak evra koji sam uzeo iz protesta kada su mi na Seasonicu 650W od 120 evra nakon 5 godina (tačno nakon isteka garancije koja kod nas nije 10 godina) propištali kalemovi.

Poslednja izmena:
Gigabyte je operisan od hladjenja iskreno, ne razumem zasto. I to se jos najvise i vidi na top modelima, eno onaj Aorus Master Extreme ima vise bakra, u teoriji bolji cooler, i od MSI i ASUS-a ali ga oba siju i to vec sa TrioX/TUF, Strix i Supreme su jos jaci. Hladi i Aorus dobro ali mu je akustika katastrofa, ovi su po 3-4 stepena topliji a po 6 dB tisi, to je bas mnogo. Ne znam zasto im dizajn tako failuje.

Gigabyte je operisan od hladjenja iskreno, ne razumem zasto. I to se jos najvise i vidi na top modelima, eno onaj Aorus Master Extreme ima vise bakra, u teoriji bolji cooler, i od MSI i ASUS-a ali ga oba siju i to vec sa TrioX/TUF, Strix i Supreme su jos jaci. Hladi i Aorus dobro ali mu je akustika katastrofa, ovi su po 3-4 stepena topliji a po 6 dB tisi, to je bas mnogo. Ne znam zasto im dizajn tako failuje.
Aorus Extrem nisam hteo da uzmem izgled ko cigla,Vision OC sam prvu kupio hladjenje je odlicno uradjeno skoro ko Suprim X,dok Zotac AMP holo je isla Temp. do 75C u BF v

Ovo sto si napisao nije tacno... Ne mogu da dokazem, ali mogu da prenesem svoje iskustvo koje je uvek sa top modelima i gotovo da nema modela koji mi ne prodje kroz ruke iz top klase u svakoj generaciji... Secanje me sluzi od 1080, Aorus ne da nije losa nego je bruka koliko je karta necujna a koliko dobro drzi temperaturu, isto vazi i za ASUS top modele... Treba obratiti paznju u stranim testovima sta kazu za temperaturu cele karte ne vezano za GPU, koje su najtoplije tacke itd, jer cesto pregrevanje u nekom drugmo delu karte obara performanse ili se na neki drugi nacin manifestuje tokom gaminga, to je nesto sto cemo malo teze utvrditi licnim iskustvom. Kada budem isprobao ovu najnoviju 3080 Aorus napisacu utiske. Svakako retko se desava da bilo koji proizvodjac omane sa top modelima koji su svakako precenjeni od kad je uveden bost clock jer nema neke velike vajde od overkloka cemu bi trebalo da sluze ti tip modeli sa efikasnijim hladjenjem.

Radi u x8 modu, istrazi malo na netu da li postoji mogucnost da taj PCI-e slot setujes u x16... Ne znam koliko x8 zakida kod ovih najnovijih karti, mogu da ispitam, mozda cu to i da uradim ako ne zaboravim :p

Poslednja izmena:
Ne znam koliko x8 zakida kod ovih najnovijih karti, mogu da ispitam, mozda cu to i da uradim ako ne zaboravim :p
Ma nema veze @*******i, ovaj sistem radi perfektno, ništa ja tu ne bih dirao. I onako se neće koristiti za neke jake grafičke zadatke. U svakom slučaju hvala ti za nesebično delenje iskustva stečenog velikim trudom i trošenjem dragocenog vremena.
Koliko sam guglao, ništa nema o tome za ovu moju ploču GIGABYTE Z490 Vision D, a takođe ni u upustvu ništa ne piše, tako da verovatno bih morao da prebacim grafičku u prvi slot, a to mi se baš i ne radi zarad par posto boljih performansi.

Razlika u efikasnosti, tj koliko znam do kog procenta ide iskoriscenost ulazne snage u napajanje. Platinum je vece efikasnosti.

Ako se ne varam, to u prevedenom znaci da ce platinum manje povuci iz zida da bi isporucilo odredjenu kolicinu vati u odnosu na gold.

Pritom u teoriji platinum napajanje bi trebalo da bude nesto malo bolje dizajnirano sa nesto boljim komponentama bas zbog te "efikasnosti" - pa bi trebalo i da se manje greje i bude tise, doduse ta efikasnost je nekih 3% u proseku (eventualno je na idle veca) i u praksi tj. obracunu struje se ne vidi. Doduse to sve zavisi od modela (platforme) do modela i koje su modifikacije primenjene i koliko uspesno.
Dok u praksi realno ako imas dobru platformu kao u slucaju bas kod Corsaira - gde se RMX (2018), RMXi, HX i HXi zasnivaju na istoj istoj (dobroj) platformi CWT-a (OEM) uz manje modifikacije kao npr fdb fan, digitalno pracenje/podesavanje napajanja (fan curve i multi/single-rail switch) uz iCue za "RMi" "HXi" modele. (rmx gold, hx platinum verzije, hx1200 se bazira na drugoj platformi)

Usteda ti se na kraju u toj nekoj doplati za gold vs platinum i ne isplati. Sto opet ne znaci da ne mozes da imas tj kupis odlicna,pouzdana gold napajanja i recimo krs platinum (i obrnuto). Tako da valja obratiti paznju na recenzije za pojedinacne modele/platforme i kako su se pokazali, jer se desavalo da i "pouzdani" brendovi, poput Seasonica koji vazi za najboljeg OEM (uz Deltu, CWT, pa i FSP), imaju serijske "ljimune" u svojoj ponudi...

Poslednja izmena:
Pritom u teoriji platinum napajanje bi trebalo da bude nesto malo bolje dizajnirano sa nesto boljim komponentama bas zbog te "efikasnosti" - pa bi trebalo i da se manje greje i bude tise, doduse ta efikasnost je nekih 3% u proseku (eventualno je na idle veca) i u praksi tj. obracunu struje se ne vidi. Doduse to sve zavisi od modela (platforme) do modela i koje su modifikacije primenjene i koliko uspesno.
Dok u praksi realno ako imas dobru platformu kao u slucaju bas kod Corsaira - gde se RMX (2018), RMXi, HX i HXi zasnivaju na istoj istoj (dobroj) platformi CWT-a (OEM) uz manje modifikacije kao npr fdb fan, digitalno pracenje/podesavanje napajanja (fan curve i multi/single-rail switch) uz iCue za "RMi" "HXi" modele. (rmx gold, hx platinum verzije, hx1200 se bazira na drugoj platformi)

Usteda ti se na kraju u toj nekoj doplati za gold vs platinum i ne isplati. Sto opet ne znaci da ne mozes da imas tj kupis odlicna,pouzdana gold napajanja i recimo krs platinum (i obrnuto). Tako da valja obratiti paznju na recenzije za pojedinacne modele/platforme i kako su se pokazali, jer se desavalo da i "pouzdani" brendovi, poput Seasonica koji vazi za najboljeg OEM (uz Deltu, CWT, pa i FSP), imaju serijske "ljimune" u svojoj ponudi...

Flextronics nema mane Najaci;)

^
Rekao bih Delta (Antec HCP) i Corsair, ali stvar licne preference... FSP je odlican u high-end ponudi, jer komponente rade "in-house" (ne outsourcuju poput Seasonica), tako da im je QC dobar - nova BQ Dark Power su vrhunska napajanja ali zato kostaju. (opravdano)
Neretko vidjam da i Corsair (CWT, RMx 2018 i Hx) ima dosta reklamacija iako vazi za odlicne opcije, pritom im se cesto javlja coil whine koji ne uvazavaju za reklamaciju.
Mada Corsair za sada jos uvek uglavnom radi dobar posao sa modifikacijom platformi tako da bih njih stavio ispred drugih. (jedina "zamerka" su krs kablovi cak i kod skupljih modela, tako da moraju da se dokupe sleeved opcije)
Seasonic je u poslednje vreme hit & miss, cak i njihova PRIME serija ima problema iako su na papiru i u testovima sa odlicnim ocenama. Pritom skrtare na fanovima uz obrazlozenje da preferiraju performanse iznad buke...

Poslednja izmena:
^
Rekao bih Delta (Antec HCP) i Corsair, ali stvar licne preference... FSP je odlican u high-end ponudi, jer komponente rade "in-house" (ne outsourcuju poput Seasonica), tako da im je QC dobar - nova BQ Dark Power su vrhunska napajanja ali zato kostaju. (opravdano)
Neretko vidjam da i Corsair (CWT, RMx 2018 i Hx) ima dosta reklamacija iako vazi za odlicne opcije, pritom im se cesto javlja coil whine koji ne uvazavaju za reklamaciju.
Mada Corsair za sada jos uvek uglavnom radi dobar posao sa modifikacijom platformi tako da bih njih stavio ispred drugih. (jedina "zamerka" su krs kablovi cak i kod skupljih modela, tako da moraju da se dokupe sleeved opcije)
Seasonic je u poslednje vreme hit & miss, cak i njihova PRIME serija ima problema iako su na papiru i u testovima sa odlicnim ocenama. Pritom skrtare na fanovima uz obrazlozenje da preferiraju performanse iznad buke...
Tezak posao ima Corsair samo spakuju i puste u prodaju gotiva Napajanja od CWT Seasonic Flexstronix GW itd:d

Ne radi prosti rebrand, vec ih doradjuju.
Tako da u tom pogledu imam vise poverenja u Corsair-ovo napajanje nego u Seasonic. Seasonic je inace mala firma i specijalizuju se za dizajn platforme koji kasnije distrbiuiraju...

Delta, FSP, Lite-On, Acbel (cak veci i od FSP-a), Chiconi (HiPro) su daleko veci igraci od Seasonica, ali se ne koncetrisu samo na desktop trziste.
Pa cak CWT je veci od Seasonica, mozda i najveci po pitanju konzumerskog PC trzista...

Da ga ne merimo dalje u temi, mislim da je dovoljno off-a? :)

Ovo sto si napisao nije tacno... Ne mogu da dokazem, ali mogu da prenesem svoje iskustvo koje je uvek sa top modelima i gotovo da nema modela koji mi ne prodje kroz ruke iz top klase u svakoj generaciji... Secanje me sluzi od 1080, Aorus ne da nije losa nego je bruka koliko je karta necujna a koliko dobro drzi temperaturu, isto vazi i za ASUS top modele... Treba obratiti paznju u stranim testovima sta kazu za temperaturu cele karte ne vezano za GPU, koje su najtoplije tacke itd, jer cesto pregrevanje u nekom drugmo delu karte obara performanse ili se na neki drugi nacin manifestuje tokom gaminga, to je nesto sto cemo malo teze utvrditi licnim iskustvom. Kada budem isprobao ovu najnoviju 3080 Aorus napisacu utiske. Svakako retko se desava da bilo koji proizvodjac omane sa top modelima koji su svakako precenjeni od kad je uveden bost clock jer nema neke velike vajde od overkloka cemu bi trebalo da sluze ti tip modeli sa efikasnijim hladjenjem.

Radi u x8 modu, istrazi malo na netu da li postoji mogucnost da taj PCI-e slot setujes u x16... Ne znam koliko x8 zakida kod ovih najnovijih karti, mogu da ispitam, mozda cu to i da uradim ako ne zaboravim :p

Aj sad da ne budem napadan, kako mozes da napises recenicu "Ovo sto si napisao nije tacno... Ne mogu da dokazem, ali mogu da prenesem svoje iskustvo" i da ostanes ozbiljan, aj realno?

Evo ti sa Guru3D sajta izvucene vrednosti za sve 3 kartice. Pogledaj kolike su razlike. Da bi se priblizio Asusu na perf bucniji je 3dB (dupla amplituda) a topliji opet 3C. Msi ide vise na silent pristup ali i tu Aorus gubi, sada je 2 stepena hladniji ali 5 dB glasniji, skoro 200%. Kako god ga okrenes, inferioran je a Master Extreme bi trebala da bude iznad Trio X/TUF i na oko tako i deluje ali ocigledno negde skripi. Sve kartice su 3080 btw. Takodje, anno 2020., 38dB nije ni blizu "silent". To mozda bilo 2008.

Aorus perf 65C 42dB
Aorus silent 69C 38dB
Trio X 71C 33dB
TUF 62C 39dB

Poslednja izmena:
u vezi 8x na PCIe, na PCIe 4 grafička ide 8x. još uvek nema na tržištu grafičke koje mogu da idu 16x. cenim da će to biti GeForce 5000 (znači za jedno 4 godine ovim tempom)

Pogledaj kolike su razlike. Da bi se priblizio Asusu na perf bucniji je 3dB (dupla amplituda) a topliji opet 3C. Msi ide vise na silent pristup ali i tu Aorus gubi, sada je 2 stepena hladniji ali 5 dB glasniji, skoro 200%.
kako dođe do 200%?

u vezi 8x na PCIe, na PCIe 4 grafička ide 8x. još uvek nema na tržištu grafičke koje mogu da idu 16x. cenim da će to biti GeForce 5000 (znači za jedno 4 godine ovim tempom)

kako dođe do 200%?
Pcie slot treba da radi na 16x, da li će grafička da iskoristi sav dostupan bandwidth je druga priča.

Buka ide logaritamskom progresijom, ne linearnom

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

kako dođe do 200%?

Svakih +3 dB je uduplanje amplitude (ako je istovetan izvor zvuka), +6 dB = +200% vise zvucnog pritiska. Ako imas jedan zvucnik koji svira na 50 60 70 dB i pored njega stavis jos jedan isti takav da reprodukuje isti zvuk istom jacinom zbir ce biti 53 63 73 dB (+100%).

E sad to se ne prenosi bas u +200% cujnosti ali ja se fokusiram na tehnicke velicine. Ljudsko uho generalno cuje zvuk kao "duplo jaci" kada je vrednost +6-10 dB, individualno je a zavisi i od frekvencije. Nekome je cak i 40 dB "silent". ;)

Poslednja izmena:
Tezak posao ima Corsair samo spakuju i puste u prodaju gotiva Napajanja od CWT Seasonic Flexstronix GW itd:d

Moj Corsair HX650 star deset godina EPS maltretiranja radi i dan danas kao sat, tako da šta god da rade, dobro rade.

Što se tiče Gigabyta, takođe mogu da potvrdim njegovu nečujnost u radu. Šta god da ta merenja kažu, ništa mi ne znači kad se ne čuje, jednostavno se manje greje, a samim tim se i ne čuje, a možda sam i gluv.:p Odlično su rešili hlađenje. Klincu sam pre nekoliko godina sklapao konfiguraciju sa Gigabyte Z390 Aorus Pro pločom i RTX2080 Gaming OC karticom, još uvek je koristi i bukvalno se ne čuje. Od 1990-ih godina koristim Gigabyte i do sada je sve bilo besprekorno, ama baš nikakva zamerka i teško da ću preći na nešto drugo. Tih 90-ih je bio top firma, ma kakvi top, najbolja. Doduše, koliko ja znam ona je i najstarija od ovde nama dostupnih (Asus, MSI...).
Naravno, da me ne shavtite pogrešno, nemam ništa protiv Asusa (imao sam i sklapao konfiguracije sa njihovim komponentama) i takođe sam bio veoma zadovoljan, ali sentimentalno sam vezan za Gigabyte, bez obzira što je imao jedan loš period gde je malko pokleknuo, ali zaista bih uvek dao i više novca samo da bude Gigabyte.
O kvalitetu neću ni da govorim. Reklamacije su bile veoma retke, skoro nikakve. Evo i ova RTX3070, samo kad je uzmete u ruke i zagledate neko vreme, svaki detalj je urađen perfektno i kvalitetno. To se ljudi vidi. Na sve su mislili.
Naravno, sve ovo je moje subjektivno mišljenje, jednostavno uvek biram Gigabyte, kao i Kingstone. MSI komponente izbegavam u širokom luku, nikada ga nisam voleo, a ne volim ga ni sada.
Ja sam ipak starog kova i retko menjam tim koji pobeđuje.

Poslednja izmena:
Moj Corsair HX650 star deset godina EPS maltretiranja radi i dan danas kao sat, tako da šta god da rade, dobro rade.

To zavisi meni je SS 660km x seiija sjebala Cpu
imao sam i AX 850 i prodao ga nako 3-4meseca zbog coil whine
Ni sluske nisu pomagale :D
pre par godina dao Rodjaku u Srb BEQUIET Straight Power BQT E7-550W i vec 9 godina gura.

Poslednja izmena:
Aj sad da ne budem napadan, kako mozes da napises recenicu "Ovo sto si napisao nije tacno... Ne mogu da dokazem, ali mogu da prenesem svoje iskustvo" i da ostanes ozbiljan, aj realno?

Evo ti sa Guru3D sajta izvucene vrednosti za sve 3 kartice. Pogledaj kolike su razlike. Da bi se priblizio Asusu na perf bucniji je 3dB (dupla amplituda) a topliji opet 3C. Msi ide vise na silent pristup ali i tu Aorus gubi, sada je 2 stepena hladniji ali 5 dB glasniji, skoro 200%. Kako god ga okrenes, inferioran je a Master Extreme bi trebala da bude iznad Trio X/TUF i na oko tako i deluje ali ocigledno negde skripi. Sve kartice su 3080 btw. Takodje, anno 2020., 38dB nije ni blizu "silent". To mozda bilo 2008.

Aorus perf 65C 42dB
Aorus silent 69C 38dB
Trio X 71C 33dB
TUF 62C 39dB
Napisao si sta mislis na osnovu placenih testova, napisao sam ono sto znam na osnovu licnog iskustva. Ako nekog zanima neka sam prosudi na osnovu ovoga sto smo napisali, nema potreba dalje o tome da diskutujemo. Mislim diskutuj slobodon ja sam napisao sta sam imao da kazem, a mislim da je poenta jasna.
Ovo sto si napisao jednostavno nije tacno "Gigabyte je operisan od hladjenja iskreno" kao i ovo "I to se jos najvise i vidi na top modelima".
Nisi ti jedini koji prenaglasi svoje misiljenje, pa posle ne moze da prihvati kada mu se kaze da to nije tacno... U zadnjih nedelju dana za moj ukus precesta pojava ove na forumu.

Napisao si sta mislis na osnovu placenih testova, napisao sam ono sto znam na osnovu licnog iskustva. Ako nekog zanima neka sam prosudi na osnovu ovoga sto smo napisali, nema potreba dalje o tome da diskutujemo. Mislim diskutuj slobodon ja sam napisao sta sam imao da kazem, a mislim da je poenta jasna.
Ovo sto si napisao jednostavno nije tacno "Gigabyte je operisan od hladjenja iskreno" kao i ovo "I to se jos najvise i vidi na top modelima".
Nisi ti jedini koji prenaglasi svoje misiljenje, pa posle ne moze da prihvati kada mu se kaze da to nije tacno... U zadnjih nedelju dana za moj ukus precesta pojava ove na forumu.

Gresis
Sto se tice Vision OC modela vec sam napisao da je hladjenje odlicno odradjeno

Sto se tice Vision OC modela vec sam napisao da je hladjenje odlicno odradjeno
Bolje ne može, 100% je bešumno, jer se i ne pali. Sva 3 ventilatora su stavljena samo zbog vizuelnog efekta:D

@ Arki
O Boze :d Procitaj sta sam napisao aman heh :p
Svakako retko se desava da bilo koji proizvodjac omane sa top modelima koji su svakako precenjeni od kad je uveden bost clock jer nema neke velike vajde od overkloka cemu bi trebalo da sluze ti tip modeli sa efikasnijim hladjenjem.
Nem tu prostora za ozbiljnu diskusiju na tu temu jer manje vise sve sto pripada tom top segmentu dobro radi i dobro kosta, pre svega nema potrebe jer to sto radi pravi zanemarljivu razliku u FPS-u najskuplji vs najjeftiniji modeli, recimo 3080... Ne znam gde si na osnovu komentara koji si citirao zakljucio da nesto gresim a na konto Vision OC modela :p

@ Arki
O Boze :d Procitaj sta sam napisao aman heh :p

Nem tu prostora za ozbiljnu diskusiju na tu temu jer manje vise sve sto pripada tom top segmentu dobro radi i dobro kosta, pre svega nema potrebe jer to sto radi pravi zanemarljivu razliku u FPS-u najskuplji vs najjeftiniji modeli, recimo 3080... Ne znam gde si na osnovu komentara koji si citirao zakljucio da nesto gresim a na konto Vision OC modela :p

:-devil-:"Gigabyte je operisan od hladjenja iskreno":d

Nisu to moj reci, citirao sam @PPC i napisao da to nije tacno u odgovoru njemu na njegov komentat...
Popusta ti koncetracija :p

Dobro drugari, nisam dosao da se ubedjujem, ako su vam svi testovi placeni i sve namesteno a samo verujete svojim culima i to onako kako ih subjektivno dozivite... tu rasprave nema, u pravu ste potpuno. I ja subjektivno dozivljavam bar 20 cm. ;)

Da niste vi iz one okrugla zemlja grupe? :D

FYI, Vision i Gaming koriste arhaicni "windforce x3" cooler dizajn koji nije menjan ne secam se, ima jedno 10 godina. Slabiji modeli dobiju 2 heatpipea, jaci 4 i to je to. Cinjenica, ni Gigabyte ne tvrdi drugacije, proverite.

Poslednja izmena:
Nisu to moj reci, citirao sam @PPC i napisao da to nije tacno u odgovoru njemu na njegov komentat...
Popusta ti koncetracija :p

:wall:drmnuo jedno 7 Gentleman Jack-a nisam pratio diskusiju u potpunosti:smoke:

Vrh Dno