Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Ma znam, nego sam hteo ćerki da sastavim novu konfiguraciju koja će joj trajati duže vremena, pošto studira programiranje. Svakako, odlučio sam da to bude top mašina u ovom momentu (nisam hteo da štedim ni na čemu, doduše, malkice sam iskoristio Black Friday), da narednih 5 godina ne razmišljam o nadogradnji, pa logično kako sam šta kupovao ispade vrhunska i za gejmere (osim ove grafičke koja je mogla biti jača kada bih tražio dlaku u jajetu, ali zaista nisam mogao više da čekam). Inače sad sam sve kompletirao da bude zver, a i da lepo izgleda pošto je to bio prioritet.

Dakle, evo je konačno:

• Matična ploča:
GIGABYTE Z470 Vision D
• CPU:
INTEL i9-10900k 3.7Ghz LGA1200 125W
• Hladnjak za CPU:
NZXT kraken Z63 watercooler
• RAM:
Kingston HyperX 32GB DDR-4 3600 Kit x 2kom (ukupno 4 modula po 16GB)
(Black, HX436C17PB3AK2/32, Predator RGB, XMP 2.0)
• Grafika:
Gigabyte GeForce RTX3070 Vision OC 8GB
• SSD1:
A-Data XPG Gammix S11 Pro, Red, PCie 3.0 x4, M.2 2280, 1TB 3500/3000MB/s
• SSD2:
A-Data XPG Gammix S11 Pro, Red, PCie 3.0 x4, M.2 2280, 2TB 3500/3000MB/s
• HDD:
Seagate BarraCuda 8TB, 256MB cache, 5.400rpm
• Kućište:
NZXT H510 Elite White/Black
• Napajanje:
Corsair RM850X (2018) White 850W
• Ventilatori za kućište:
NZXT Aer RGB 2 single 120x120x26 case fan 500-1500rpm 22-33dB
NZXT Aer RGB 2 single 140x140x26 case fan 500-1500rpm 22-33dB

NZXT intern USB hub

MONITOR:
MSI Prestige 34” PS341WU 5120x2160 (WUHD) 21:9

TASTATURA:
SteelSeries Apex Pro

MIŠ:
SteelSeries Rival 650 Wireless

WEB KAMERA:
Logitech Streamcam 1080p HD 60Hz white

ZVUČNICI:
Bose Companion 2 series III

PODLOGA:
Sharkoon 1337 RGB V2 Gaming Mat 900

I razmišljam da sa Alija naručim Lian Li streamer plus kablove za matičnu i grafičku, pa da to bude što bi se reklo “final touch”, nego što moram da čekam mesec dana isporuku, a ovi moji uz napajanje su svakako beli i uklapaju se u priču.

Poslednja izmena:
Isto je i meni na umu za Lian Li,imas ih kod gosn fante na kp-u

Ma znam, nego sam hteo ćerki da sastavim novu konfiguraciju koja će joj trajati duže vremena, pošto studira programiranje. Svakako, odlučio sam da to bude top mašina u ovom momentu (nisam hteo da štedim ni na čemu, doduše, malkice sam iskoristio Black Friday), da narednih 5 godina ne razmišljam o nadogradnji, pa logično kako sam šta kupovao ispade vrhunska i za gejmere (osim ove grafičke koja je mogla biti jača kada bih tražio dlaku u jajetu, ali zaista nisam mogao više da čekam). Inače sad sam sve kompletirao da bude zver, a i da lepo izgleda pošto je to bio prioritet.

Dakle, evo je konačno:

• Matična ploča:
GIGABYTE Z470 Vision D
• CPU:
INTEL i9-10900k 3.7Ghz LGA1200 125W
• Hladnjak za CPU:
NZXT kraken Z63 watercooler
• RAM:
Kingston HyperX 32GB DDR-4 3600 Kit x 2kom (ukupno 4 modula po 16GB)
(Black, HX436C17PB3AK2/32, Predator RGB, XMP 2.0)
• Grafika:
Gigabyte GeForce RTX3070 Vision OC 8GB
• SSD1:
A-Data XPG Gammix S11 Pro, Red, PCie 3.0 x4, M.2 2280, 1TB 3500/3000MB/s
• SSD2:
A-Data XPG Gammix S11 Pro, Red, PCie 3.0 x4, M.2 2280, 2TB 3500/3000MB/s
• HDD:
Seagate BarraCuda 8TB, 256MB cache, 5.400rpm
• Kućište:
NZXT H510 Elite White/Black
• Napajanje:
Corsair RM850X (2018) White 850W
• Ventilatori za kućište:
NZXT Aer RGB 2 single 120x120x26 case fan 500-1500rpm 22-33dB
NZXT Aer RGB 2 single 140x140x26 case fan 500-1500rpm 22-33dB

NZXT intern USB hub

MONITOR:
MSI Prestige 34” PS341WU 5120x2160 (WUHD) 21:9

TASTATURA:
SteelSeries Apex Pro

MIŠ:
SteelSeries Rival 650 Wireless

WEB KAMERA:
Logitech Streamcam 1080p HD 60Hz white

ZVUČNICI:
Bose Companion 2 series III

PODLOGA:
Sharkoon 1337 RGB V2 Gaming Mat 900

I razmišljam da sa Alija naručim Lian Li streamer plus kablove za matičnu i grafičku, pa da to bude što bi se reklo “final touch”, nego što moram da čekam mesec dana isporuku, a ovi moji uz napajanje su svakako beli i uklapaju se u priču.

Konfiguracija za programiranje :d Da ne programira Jarvisa iz Iron Man-a :D

Eoth8k-UUAIHms7.png

@PCBeast
Pozdrav kolega Jovane :)
Uskoro razresenje misterije zvane bottleneck u odnosu na 3080, koliko jezgara i koji klok prave ozbijan bottleneck a od koliko pocinje proseravnje u prazno na tu temu... Usla je u obradu i tema gaming performanse HT off/on, a od sutra cu se pozabaviti i uticajem kloka memorije na gaming, i na sveto videcemo koliko je intel uspeo da optimizuje sustinski istu arhitekturu procesora koja je dominantna ne znam tacno koliko al moze da se kaze vec godinama, posto za desetak dana stize i9 10980xe... Sve u svemu 6700k na 4.4ghz 4c 8t pristojno prati 3080, to je moja pretpostavka na osnovu simulacije takvog procesora pomocu i9 7920x, a iskreno verujem da bi rezultati bili jos bolji sa sistemom koji koristi taj cpu...
Mozes mislit sta sve imao u ovim folderima :-devil-:
Pogledajte prilog 293619

Ipak konacan zakljucak moci ce da se izvede tek kada u testove ukljucim i i9 10980xe, jer mozda ni ovaj i9 7920x pristojno overklokovan zapravo nije dovoljno dobar da izvuce maksimum iz 3080... Propratio sam testove i cini mi se da ima prostora da se iz 3080 izvuce jos koji procenat... Videcemo da li intel ima procesor za taj izazov, ako izazov uopste postoji, AMD svakako ima.

Ako radis test, moras uzeti u obzir da ti treba vise platformi. To je opsirna tema. Ukoliko ti je pocetna tacka jak procesor poslednje generacije cenim da rezultati nece biti bas najprecizniji i ne mogu se generalizovati.
Ja bih recimo krenuo od 6600k pa na dalje ako imas uslova da promenis platforme. Sto se mene tice, znam koliki sam skok dobio sa 3930k u odnosu na 8700k. Boost je bio osetan, kacio sam u temu GTX 1080 Ti neke rezultate.
RTX 3080 je po svemu sudeci, (a do sada moja procena bar sto se tice nVidia-e nije nikad bila pogresna) procesorski zahtevna. Mislim da ce tek sa Alder Lake moci da se oseti pun potencijal. Comet Lake nije neki skok u odnosu na Coffee Lake, prakticno isto..

Inace zapoceo sam ja davno temu slicnog karaktera:

https://forum.benchmark.rs/showthre...sora-u-igrama-i-iskoriscenje-broja-jezgara-HT

Nazalost nemam vise vremena kao pre, voleo bih tome vise da se posvetim ali veoma malo sam kuci zbog posla..

Poslednja izmena:
zamolio bih da se ne priča o bottleneck-u, o poređenju procesora, generacijama procesora, itd itd. ugušili ste temu sa time.
aj lepo da pričamo o nVidia RTX 30xx modelima, utiscima iz prve ruke itd :)

sam633, 5. stavka odozdo je garancija? do kraja 2025.? čisto sumnjam da je krajnji datum dostupnosti na tržištu :D

Shomi22, za takvu mašinu minimum je RTX 3090 :D neću da komentarišem da je mašina preterana za programiranje.

Nista nije pogresno jer i jeste sve vezano za RTX 3080. Ja je jos uvek nisam uzeo tako da ne mogu da pricam iz licnog iskustva bar jos ne.. Svakako vec znam sta mogu da ocekujem i kako ce karta da se ponasa..
3080 Ti, hmm. To treba ipak sacekati.

Mislim da ce tek sa Alder Lake moci da se oseti pun potencijal. Comet Lake nije neki skok u odnosu na Coffee Lake, prakticno isto..
To i ja mislim, pod uslovom da Alder Lake bude cpu sa zaista novom arhitekutrom a ne jos jedna optimizacija ove jos malo pa visedeceniske :d

Sto se ostalog tice postavio sam te rezultate u temi koju sam nekada otvorio da bi dokazo tvoje tvrdnje zbog kojih su te stalno razapinjali jer to nije bilo lako dokazati a vidi se tokom igranja :p
Kojih vise platformi, i da ima vremena ne bi se sa tim *****avao, neki zakljucak moze da se izvede, a moj zakljucak je 6c/12t ili samo 8c na sto vecem kloku sasvim je dovoljno za 3080 da ne dodje do bottleneck-a, i nece nista znacajno bolje raditi sa zvanicno najskupljim i najbolji procesorima, sem mozda po neka igra, a ako ima bottleneck-a javi ce se i sa procesorom od 500e kao i sa nekim 8c koji kosta 300e tipa i7-9700K. Svakako 3080 kartu ne kupuje neko sa i3 porocesorom :p

https://forum.benchmark.rs/showthre...-na-gaming-)&p=6259896&viewfull=1#post6259896

Ja se ovom temom bavim iz ciste radoznalosti i mozda nekome bude od koristi da zna da li je dovoljan cpu od 300e ili da kupuje neki do 500~1000e... Meni licno te informacije nista ne znace... Resio sam da odigram po neku igricu, kupi 3080 koja je bila dostupna jer 3090 je bas besmislena kupovina +10% performansi a +1000e, stize i9-10980XE koji je isto besmislena kupovina ali nesto me mrzi da menjam plocu pa mi je ovo najlakse resnje :p znas kolko me tangira da li je 6700k dovoljan za 3080, al nekome znaci pa sto da ne pomognem ako mogu nekim testovima... Ovde svi nesto pricaju a niko nista konkretno da uradi da to bude od neke koristi, i da ima kolko tolko smisla.

@momsab
Ne znam sta je vise u skladu sa temom, prica na temu sistem koji je dovoljan da potera 3080, ili ovo baljezganje o cenam i kuknjava ko na sahrani :D misim nema ja nista ni protiv toga, al cemu ? Kosta koliko kosta, ima, ili nema, svako za sebe gleda gde sta ima i kupuje, ovde svakako nece olaksati bol u dusi zbog cene :d

Poslednja izmena:
Shomi22, za takvu mašinu minimum je RTX 3090 :D neću da komentarišem da je mašina preterana za programiranje.

I to je bila opcija u prvom cugu, ali zdrav razum mi je govorio da stvarno, ali stvarno, nema potrebe. Sve ostalo je razumno, ako se uzme da je samo instalacija Visual Studia preko 20GB, MathLaba 30GB, a da ne govorim o kompajliranju i ostalom. Ne bih baš rekao da za programiranje nije potrebna zverka. Možda ne baš ovakva za sada, ali gledajući dugoročno...

Nisam siguran da nekom ko uci programiranje treba full instalacija matlaba od 30GB, al ajde...

U svakom slucaju, bice to sasvim fin komp... Grafika ne treba ni priblizne jacine, bitno je imati dobar cpu i dosta memorije, pogotovo ako bude dizala virtuelne masine itd... Naravno, brz ssd se podrazumeva...

Pa covek je i rekao da je ulozio max casha da ne bi razmisljao u skorije vreme o menjanju icega

Kapiram ali je preterano. Opet zavisi šta se programira, Python zezancije ili mašinsko učenje/AI, ali može da se sastavi pristojna mašina i bez 3000 evra...
3700x ili 3900x Ryzen na jeftinoj ploči, 32-64GB memorije, 1TB SSD + 1 HDD (ili 2TB SSD) i par pristojnih (4K) monitora...kakve extravagance kao iz onog posta...

Poslednja izmena:
Uči ovo drugo, C i C++, kao i programiranje robota uz pomoć MATHLABA, AI...
Sve što si napisao stoji (trenutno), poenta je samo šta me čeka u budućnosti. Počela je sa Visual studio codom, to je bilo OK za laptop koji nosi sa sobom (HP Elitebook i7 8GB), ali vrlo brzo prelazi na Visual Studio 2019 i MATLAB i... mali SSD od 256Gb. Naravno, menjaj SSD i stavljaj 1TB. Da budemo jasni i to ne kida od neke brzine... radi, ali se oseća da je sporo, pa kad je kući koristi moj Alienware. Ideja je bila da predvidim šta sve može da zatreba u budućnosti. Ploču sam uzeo zbog svih mogućih priključaka (ima čak i 2 Thunderbolta, USB-C) zlu ne trebalo, kao i WiFi što je bitno da ne vučem žicu, pa otuda i skuplja ploča. Za AMD sam nekada bio sentimentalno vezan (pljuvao sam po Intelu), ali ga izbegavam poslednjih nekoliko godina. Tako da, ne bih više razmišljao (bar neko vreme), napuca ja mašinu, pa kad je bal nek je maskenbal. Ako sam rešio kompjuter za nekoliko godina, onda mi nije žao ni dinara.

Poslednja izmena:
Da se vratimo na temu, koja je gpu serija a ne konfa za programiranje...

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

@*******i
Jeste da nije tema,ali samo da se nadovezem na uticaj brzine memorije na fps u igrama u pitanju je Far Cry 5,sve ovo ukombinovano sa 6700k....

Pogledajte prilog 293563Pogledajte prilog 293565

Sent from my OnePlus 8 using Tapatalk

Okvirno ovako stoje stvari sto se tice ove teme, obrazlizo sam se u temi sta zasto kako da se ne ponavljam... Kao sto sam ti reko FC5 vise ceni brzu sistemsku memoriju tako da kada bi se oslonili samo na to sta kaze FC5 svako ko moze bez problema bi iskesirao za 5000mhz :p Neoptimizovana igra na naopak nacin kakav do sada nisam ima prilike da vidim :d

https://forum.benchmark.rs/showthre...-na-gaming-)&p=6261208&viewfull=1#post6261208

Kakva je situacija sa 3000 kartama i freesync monitorima koji nisu zvanicno podrzani? Jel to radi ili ne? Po netu nalazim prilicno razlicite komentare i misljenja....
Posto mjerkam 3070, al ako cu imat urnebes od slike sa nvidia taborom, onda radije ne bih prelazio.....

Kakva je situacija sa 3000 kartama i freesync monitorima koji nisu zvanicno podrzani? Jel to radi ili ne? Po netu nalazim prilicno razlicite komentare i misljenja....
Posto mjerkam 3070, al ako cu imat urnebes od slike sa nvidia taborom, onda radije ne bih prelazio.....
Ja imam monitor u potpisu koji nije zvanicno podrzan i radi odlicno samo moras preko display porta inace ne radi.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

E super. Preko DP mi je i sad, jer mi hdmi nece da radi na 75hz, a ni freesync.

@edit - mada po netu nalazim i za moj monitor, a i za druge, da radi ali tipa da mora nekad mon on/off, alt+enter itd... Znaci radi ali ne radi 100% bez greske, i ne radi u svim igrama. A neki se zale da im ne radi nikako.... Kako god, ne mogu znati dok ne probam :)

Sent from my IN2013 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Konacno neka igra koja iskoristava 3090 potecijal od +20% u odnosu na 3080...

untitled-4.png

E super. Preko DP mi je i sad, jer mi hdmi nece da radi na 75hz, a ni freesync.

@edit - mada po netu nalazim i za moj monitor, a i za druge, da radi ali tipa da mora nekad mon on/off, alt+enter itd... Znaci radi ali ne radi 100% bez greske, i ne radi u svim igrama. A neki se zale da im ne radi nikako.... Kako god, ne mogu znati dok ne probam :)

Sent from my IN2013 using Tapatalk

Radi ok, jedino sto ako ode u standby monitor (windows power plan), moras da ukljucis i iskljucis monitor da bi ponovo proradio...

Ukljucis RTX i dobijes slajd sou sa kartom koju prodaju za 2500 evra. Testirao je Linus, veci je dobitak u kvalitetu prikaza sa DLSS Quality (1440p u 4K), high podesavanja i RTX na medium nego sve na ultra bez RTX u 8K rezoluciji. AMD uopste nije konkurentan u toj igri jer ne podrzava RTX.

Planiram kupovinu 4k monitora, pa na proleće, leto neku 3080/6800XT ili eventualno 3070, pa me zanima da li će te karte moći da se upare sa mojim procesorom Ryzen 5 1600X za igranje u 4k 60fps? Igram isključivo single player igre, RDR2, Tomb Raider i slične.

^
Sve zavisi od podesvanja u igri... Ako ne patis za tim da sve radi na ultra onda ce moci, narocito sa 3080 kartom, 6800XT nije dobar izbor za 4k, po raznim testovima odlicna je samo u HD rezoluciji a nesrazmerno postaje losija u vecim rezlucijama u odnosu na 3080... Bilo bi dobro da malo podignes kloko tog procesora, nadam se da moze.

Ne vezano za tebe ne znam zasto mnogi nesto pate za 4k rezlucijom, valjda da bi se posle patili sa performansama, nije mi jasno :d

Ljudi koriste monitore i za druge stvari, ne samo za igre...i ja igram ponešto i seriozno razmatram 4K monitor...

Razlika kod tih kartica stvarno nije tolika da bi se neko cimao oko nekoliko %...a i dosta zavisi od igre i podešavanja. Da me neko pita da izaberem 3080 ili 6800XT, bilo bi mi svejedno. Šta god ima stabilne drajvere, I guess...

^
Moze i tako da se kaze, ali ipak je 3080 za 4k bolji izbor, tu moze samo cena da presudi ako je nekome bitna i to sto nvidia ima DLSS, RTX, bolje greje radni prostor tokom zime :d i malo je veci racun za struju :p

Vrh Dno