Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

jedva sam je smestio :d
20201207_165022.jpg
Superposition_Benchmark_v1.1_11145_1607357222.pnge

Prilozi

• 20201207_161903.jpg
    20201207_161903.jpg
    795.9 KB · Pregleda: 143
Poslednja izmena:
je l' i dalje važi 3060, 3050 Ti i 3050 početkom iduće godine, eventualno malo posle?

Arki, nista ti to ne valja, ja bih to prodao na tvom mestu [emoji2]

Arki, nista ti to ne valja, ja bih to prodao na tvom mestu [emoji2]
Nema sanse sreca sam je dobio za deset dana kod ovog prodavca Strix samo 35 karte isporucene do danas od relase day kupljeno ih120
Sad da vidimo koliko moze da je natehnem:D

Nema sanse sreca sam je dobio za deset dana kod ovog prodavca Strix samo 35 karte isporucene do danas od relase day kupljeno ih120
Sad da vidimo koliko moze da je natehnem:D
Sala mala... Jedan od brzih modela ako se dobro secam... Kod koga si uzeo? Moze u PM

Pozdrav za mog prijatelja Nesu. Sve je isto samo njega nema :d
Dobrodosao ponovo.

No kad si vec pomenuo bottleneck popalio masu :D sa tim sam se bavio jos dok mnogi na forumu nisu ni znali sta je taj fenomen nit kako se zove.
Tek za vreme Prescota sam poceo da govorim o tome.. Zasto sam sada ovo napomenuo? Zato jer ovom fenomenu ne treba ne davati znacaj.
Uvek ce biti prisutan i kroz vreme ce se taj uticaj pokazati. Inace bottleneck je najvise primetan zbog IPC-a a dodatni uticaj ili ti ono sto moze da smanji tu razliku na gubitku performansi su jezgra.
Npr. Skylake je jos uvek jako dobar ali ce vise jezgara od 4 – za quad core procesor povecati performanse i smanjiti zaostatak ukoliko je on prisutan. Itd.
Coffee Lake je i dalje dovoljan i mislim da jos uvek nije prevazidjen, tek ce sa pojavom Alder Lake-a biti i taj boost ce se sigurno osetiti znacajnije.

Generalno..

Da ne duzim mnogo, cekam razresavanje moje problematike sa kupovinom 3080 pa cu sigurno odraditi opet neki test. Mozemo da ukljucimo i ovu varijantu oko platformi, procesora itd.

A sto se tice samog gubljenja performansi i kako se to posmatra, to zavisi od standarda koji neko potrazuje.
Meni iskreno je i 10% “mnogo” jer ako znam da sam u mogucnosti da taj hardver priustim a da pritom bude sve lepo uklopljeno i na konto toga iskoristim maksimalni potencijal ici cu na tu varijantu.

Iz tog razloga svaki moj procesor overklokujem na maksimalne vrednosti jednostavno zato jer su to takve mogucnosti i zelim da ih iskoristim kad vec mogu.
Zelim najvecu mogucu brzinu, najbolje moguce performanse.

Sa mog stanovista bottleneck mali, veliki ne pije vodu, on je uvek bottleneck.

P.S. Pisao sam u sklopu sa generalnom diskusijom, za sve prisutne koji su pristupili ovoj problematici.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
@PCBeast
Pozdrav kolega Jovane :)
Uskoro razresenje misterije zvane bottleneck u odnosu na 3080, koliko jezgara i koji klok prave ozbijan bottleneck a od koliko pocinje proseravnje u prazno na tu temu... Usla je u obradu i tema gaming performanse HT off/on, a od sutra cu se pozabaviti i uticajem kloka memorije na gaming, i na sveto videcemo koliko je intel uspeo da optimizuje sustinski istu arhitekturu procesora koja je dominantna ne znam tacno koliko al moze da se kaze vec godinama, posto za desetak dana stize i9 10980xe... Sve u svemu 6700k na 4.4ghz 4c 8t pristojno prati 3080, to je moja pretpostavka na osnovu simulacije takvog procesora pomocu i9 7920x, a iskreno verujem da bi rezultati bili jos bolji sa sistemom koji koristi taj cpu...
Mozes mislit sta sve imao u ovim folderima :-devil-:
CPU GAMING TEST.jpg

Ipak konacan zakljucak moci ce da se izvede tek kada u testove ukljucim i i9 10980xe, jer mozda ni ovaj i9 7920x pristojno overklokovan zapravo nije dovoljno dobar da izvuce maksimum iz 3080... Propratio sam testove i cini mi se da ima prostora da se iz 3080 izvuce jos koji procenat... Videcemo da li intel ima procesor za taj izazov, ako izazov uopste postoji, AMD svakako ima.

.
5ba91506b4100a27262cfc25b6a5434a.jpg

Ode bubreg. :)

Sent from my Mi 10T PRO using Tapatalk

@PCBeast
Pozdrav kolega Jovane :)
Uskoro razresenje misterije zvane bottleneck u odnosu na 3080, koliko jezgara i koji klok prave ozbijan bottleneck a od koliko pocinje proseravnje u prazno na tu temu... Usla je u obradu i tema gaming performanse HT off/on, a od sutra cu se pozabaviti i uticajem kloka memorije na gaming, i na sveto videcemo koliko je intel uspeo da optimizuje sustinski istu arhitekturu procesora koja je dominantna ne znam tacno koliko al moze da se kaze vec godinama, posto za desetak dana stize i9 10980xe... Sve u svemu 6700k na 4.4ghz 4c 8t pristojno prati 3080, to je moja pretpostavka na osnovu simulacije takvog procesora pomocu i9 7920x, a iskreno verujem da bi rezultati bili jos bolji sa sistemom koji koristi taj cpu...
Mozes mislit sta sve imao u ovim folderima :-devil-:
Pogledajte prilog 293619

Ipak konacan zakljucak moci ce da se izvede tek kada u testove ukljucim i i9 10980xe, jer mozda ni ovaj i9 7920x pristojno overklokovan zapravo nije dovoljno dobar da izvuce maksimum iz 3080... Propratio sam testove i cini mi se da ima prostora da se iz 3080 izvuce jos koji procenat... Videcemo da li intel ima procesor za taj izazov, ako izazov uopste postoji, AMD svakako ima.
Meni je 6700k na 4.6Ghz ozbiljno trokirao u AC Odyssey sa mojom 2080 super i to na 4k rezoluciji.
Dakle, bukvalno sam imao stuttering svake 2-3s i fps isao od 25-50, neigrivo, a sa 3700x ide 55-80.
Zato tek sada igram ac odyssey.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
^
Verujem, desava se da hardver pobudali, radi ali zapravo ne radi kako treba, dovoljno je u 10% situacija da ne radi kako treba i eto problema koji je prakticno neresiv, samo treba razganiciti da li je tako sa svakom konfi*mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*ijom koja korisi taj cpu ili je to samo tvoje iskustvo. Nije da nisam imao takve situacije sa nekim hardverom. Videces kada postavim rezultate, a od stuttering ni traga, samo je CPU zauzece poveliko skoro konstantno 100%, ali gura i to dobro. Sve u svemu AMD trenutno blista.

Poslednja izmena:
Nije 6700K 4.6Ghz slab za 2080 Super, nego je 8 threadova nedovoljno za odredjene CPU situacije medju kojima je i AC Odyssey, neopravdano (neoptimizovano smece).

Ja recimo sa 6700k (4.4ghz) i Vega64 u Shadow of Tomb Rider na nekim mestima gde ima jako puno ljudi imam zauzece procesora i do 90%,na svim tredovima,ali opet,cak i u takvim situacijama,fps je 80-90+,bez ikakvog stuterovanja,kao sto se nekima desavalo...rezolucija 1080p.
@Xeroj87
Meni nekako lici da si ti imao trotlovanje procesora na tom taktu prilikom tako jezivog pada fps-a....videcu ovih dana da provrtim malo taj isti AC,cisto da vidim kako radi moja kombinacija,ok,Vega64 nije 2080S ali opet je karta koja je glada procesorske snage....

P.s-mogla bi se otvoriti nova tema,da ne zatrpavamo ovu....IMG_20201203_175003.jpeg

Sent from my OnePlus 8 using Tapatalk

Poslednja izmena:
@ DeRadicci
Vecina igara nije ni blizu idelane optimizacije, ali ipak postoji nek zlatna sredina kakav cpu je dovoljan da izvuce maksimum, koliko MHZ radne memorije je malo a koliko dovoljno, cak i brzina M2 donekle ima efekta ne brzinu ucitavanja igara odnekle koliko god da je brz nema efekta ili je efekat zanemraljiv, i sve preko toga makar na gaming nema uticaj sem mozda u par naslova i to se radi o moza 2~3%, a sto se grafike tice tu nema granice :p
Poneta svega je sklopiti idealan gaming sistem i jasno razumevanje sta vredi da se plati a sta je bacanje para, grafika uvek vredi da se plati jer donosi najvise a sve ostalo treba da isprati grafiku taman toliko da iz nje izvuce maksimum, a to ostalo nikako nije i9-10900K od 500e sa plocom od 500e sa memorijom od 500e za sad nije... Za sad igre nemaju benefita od 10c/20t koji opravdava ulozeno, ploca treba da bude dobra taman za neki pristoja OC i nista vise od toga, memorije 2133 naravno da nije opcija, ali mislim da je 3600 sasvim dovoljno to cu danas ispitati.

Ja sve ovo radim iz radoznalosto, kod mene je uvek top hardver, a ostalim clanovima foruma moze da bude od koristi da znaju do koje granice ulaganje ima smisla a sta je bacanje para ili kupovina iz cistog zadovoljstva :p

@sinda
To je to, ovo sto si snimio oslikava ono o cemu govorim... Dobro optimizovana igra tako radi, cpu zauzece 50~90% gpu 95~100%, to je to, to je idelan spoj hrdvera, taman koliko treba, sve preko toga nije potrebno ali ne skodi :p
Postiji tem samo cu da je ozivim novim testovima, nego cek da sve lepo prekucam i osmislim kako cu da postavim. Gura taj i7 6700k samo ga treba kloknuti i nema zime :)

Poslednja izmena:
Optimizacija igara nije u interesu proizvođača hardvera. Što je i apsolutno logično. Zašto da igramo nešto na PCu od 1000 evra ako mogu da nam prodaju PC od 2000e.

Oni optmizuju samo da ne bi dobili negativne ocene za review igre i to tako što igru upropaste, poznato kao downgrade. Dok u toku marketinške kampanje koriste PC od 5000e za pravljenje promotivnog materijala, to se radi i za igre za konzole, potvrđeno više puta.

Tako da tu reč optimizacija možemo slobodno da sahranimo pored reči ekspanzija.

^
Videces u testu koji upravo postavljam da im je dzabe na prezentacijama taj hardver od 5000e kada ne daje nista po pitanju performansi u odnosu na hardvero od 1500e... Nisu bas svi proizvodjaci igara u tom fazonu, recimo DOOM Eterna leti a odlicna grafika, Shadow of the Tomb Raider za ono sto nudi relano je zahtevan + koristi sve resurse sistema do odredjne granice. Bez obzira genralno gledano optimizacija je daleko od dobre i to jasno moze da se vidi posmatranjem parametara tokom test, zauzece gpu-a, cpu-a.

Nije 6700K 4.6Ghz slab za 2080 Super, nego je 8 threadova nedovoljno za odredjene CPU situacije medju kojima je i AC Odyssey, neopravdano (neoptimizovano smece).

Mogu da potvrdim sa AC Origins. FPS mi je značajno skočio sa novom kartom ali stutter i dalje postoji (1440p i 4k).

Baš ću da uporedim kad pokupim 5950x, ako nestane stutter onda je do manjka threadova.

Samo pitanje kada će to biti s obzirom da ploče nema ni za lek.

Sent from my OP 7t Pro using Tapatalk

Poslednja izmena:
^
To nije smesno :D
Jel ovo samo za test ili je 24/7 oc ?
Ja ne mogu vise od ovoga da izvucem :p
Superposition_Benchmark_v1.1_11356_1604714209 +200 +900 bost ~1920.png

jos nije do kraja testirano i nategnuto,mala pauza 2h MP BV 5:D

^
Ajde baci u temo 3080 otvorena tema... rezultat cisto da ostane, ali sa OC 24/7 ;)

Deru ovce?

Ogromne marže.

To je jos i dobro ako se porede sa severnim komsijama... Ali dzaba i te cene za 3080, kad nema nigde na stanju... 3070 mogu i za 80k da se nadju (mozda 85k), ako se dobro secam, mada mozda nema ni toga vise na stanju...

Danas su se pojavile grafičke iz RTX 3000 serije u Holandiji kod njihovog najvećeg distributera alternate.nl, mada ih i
megekko.nl najavljuje, što možete pratiti na: https://www.megekko.nl/info/rtx-3080

RTX3060TI

1.jpg

nešto RTX3070

2.jpg

Jedna RTX3080 (inače bilo ih je 3 vrste)

3.jpg

I naravno najskuplje RTX3090

4.jpg

Kod njih kada piše ovo štp je zeleno "uskoro" to znači da je isporuka u par dana, dok se sa PreOrder-om ne zna kada će ih isporučiti, već idete na spisak, pa po redu.

Ja sam sebi uzeo GIGABYTE GeForce RTX 3070 Vision OC 8G, jurio sam GIGABYTE GeForce RTX 3080 Vision OC 10G danima, ali pošto me igrice ne zanimaju, ipak sam se odlučio za ovu slabiju, ne zbog novca, već da ne kvarim konfiguraciju koju sklapam. Realno i ovo mi je prejako.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno