Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako se ne varam rekosmo mu vec ovde da je to sigurno do nedostatka gasa...skoro sam pa siguran da sam barem ja to spomenuo.

Bas kako zoxor kaze, nista od toga sto si spomenuo nema veze sa takvim ponasanjem klime, nego bas klasican simptom manjka gasa.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
...dok ne uzmem jos jednu klimu neku 9 Mideu mision kao ovu 9-ku sto imam ili Gree invetrera mozda ako budem imao para gree muse 9 preko je bas dosta ima video sam a i video sam da u kutiji spoljne dobijes i 3m instalacije sa holenderima i komunikacioni kabal sve onako sa izolacijom gotovo bukvalno mozes sam da je montiras samo da je neko vakumira.

Nemoj Muse, ovde se ljudima 12-ka pokazala problematicna, lose modulira, cesto radi kao on/off, nesto su joj ukakili s softverom, ne ponasa se kao inverter.
Za razliku od nje Gre G-Tech radi odlicno kolegi na forumu.

Oni prvi sto su premestali klimu i produzili cevi osim toga nista nisu radili sem sto su sa vakum pumpom vakumirali mozda do 5 min ne duze i to je sve a ja sam svo vreme bio napolju sa njima i nikakav gas niti bocu nisam video a i sami su rekli da se do 5m cevi klima ne dopunjava jel fabricki ima gasa za toliko_Ovi drugi sto su bili za servis i ciscenje unutrasnje jedinice zbog produzenja garancije imali su samo jednu torbu alata i kompresocic i nista osim tog ciscenja i izduvavanja nisu radili a dal je nesto oko elektronike radio neznam znam da je dnevna bila puna prasine i da je samo neka dva konektora raskacio kad je skida prednja vrata od klime. Sto se tice naplje provere freona samo je iz kola doneo manometar (dva spojena onako i mislim da tri creva ima ) i jedno crevo spojio na deblju cev onaj deo za vakumiranje i rekao evo vidi 32bara to je ok i klima je unutra radila podesaena na grejanje na 30 stepeni znaci vrtila na max. Nista nisu dosipali niti su iz auta iznosili neku bocu ili tako nesto bio je max 2min na spoljnoj jedinici i to je to.Svakako klima mnogo bolje radi od kad su je prebacili vislje i kad su produzili cevi i vakumirali a ovi drugi su samo oprali malo unutrasnju ,e sad sta je tacno tu bilo neznam.Sad cu postaviti sliku da vidis da je i dalje zebrast izmenjivac ali radi super u odnosu na proslu zimu a ako je zebrast izmenjivac i dalje znaci i dalje nema gasa dosta il sta .Zasto neizbacuje gresku da nema dosta freona ima samodijagnostiku zar ne.

Nemoj Muse, ovde se ljudima 12-ka pokazala problematicna, lose modulira, cesto radi kao on/off, nesto su joj ukakili s softverom, ne ponasa se kao inverter.

Nisam to znao, video sam preko u Svajcarskoj da ima dosta tih muse,viola,a najvise samsung digital inverter .. (i nekih comfi posle video na netu da je to midea ali za norvesko trziste za ekstremne uslove) i duva ko luda vruce ta muse 18btu to sam osetio, nisam nesto primetio da se gasi kad naduva al sam mislio kao i inverter kad naduva dovoljno i kad nemoze da modulira ispod granice gasi se i ona posto se nekad gasila dok smo radili (suva gradnja kao montazna 60m2 oko8x8 jedna prostorija 2,4m visine 15cm sivi stiropor spolja i rigips sa vunom iznutra i na plafonu dole pod kao brodski sa nekom penom ispod dasaka jedno 7-8cm, samo jedna klima spoljna temp bila oko 7-8c unutra 25c da riknes koliko je toplo za rad ) .Gledao sam pre par dana na netu tu muse kao to je zamena za violu kao G10 tehnologija pa reko da nju uzmem, viola profi je dobra ima je moj pasanac 12btu radi ok trosi oko 350kw mesecno nekih 35m2 greje, dobro izolovana kuca . Onda cu uzeti jos jednu Mideu 9 kao ovu sto imam i bar znam da radi ok a i radice sigurno u 14m2 na 21c to je ok za spavacu sobu.

Poslednja izmena:
Kako se meri freon ,tj kako se dopunjava na meru ukoliko je bilo curenje ,znam da se boca meri na vagu ili sa menzurom.Da li moguce dopuniti samo preko manometara tj pritiska

Kako se meri freon ,tj kako se dopunjava na meru ukoliko je bilo curenje ,znam da se boca meri na vagu ili sa menzurom.Da li moguce dopuniti samo preko manometara tj pritiska
Nedovoljno freona u uredjaju je naravno izazvano curenjem istog.
Da bi se curenje otklonilo po pravilu treba pretociti zaostali gas, otkloniti curenje izvakumirati pa napuniti ga na meru.
Kolicina freona se meri odgovarajucom vagom. Za menzure ne znam da li postoje za R410 i R32 ali cak i da postoje oni su male zapremine nema nekog smisla da se koriste za split sisteme.

Sad cu ja na kratko da stanem na stranu ovog sto je SJ stavio u podrum, cisto da se produzi debata :D
Kao sto vase sobe-kuce imaju toplotne gubitke tako ce i njegov podrum da ima ledene gubitke

Zadnjih par meseci sam bas istrazivao mnogo oko klima i ono sto sam video je da ljudi rade razlicite stvari po pitanju dopune klime.Jednu stvar rade majstori koji imaju sav neophodan alat a drugu ovi sto nemaju. Imas na yutube (elektricar024 kanal,a i par drugih) tip radi tako sto prvo pusti klimu da radi(dal na hladjenje) pa onda sa nekim senzorom za otkrivanje curejna gasa prvo pregleda gde gas curi i ako nadje onda sa nekim rekupatorom izvadi preostali gas u praznu bocu koju je predhodno stavio na vagu i vagu nulirao pa zna tacno koliko je gasa izvadio.Kad okrpi klimu tj zakrpi tamo gde je curilo onda izvakumira pa ili prvo vrati sari gas koliko ga je bilo pa dospe novog na meru ili odma sipa nov gas na meru mereci bocu na vagi dok ne dopuni na tacnu meru za tu klimu.Ostali majstori koji nemaju sav potreban alat ili sa penom pokusavaju da nadju rupu pa okrpe i onda jednostavno samo dospu feron do odredjenog pritiska na manometru po principu puste gas 10 sec pa zavrnu ventil da vide pritisak pa opet tako par puta dok pritisak nedodje gde treba , ili ni netraze rupu nego samo dospu freon prema manometru pa dok izdrzi ako je jako mala rupica drzi to sezonu dve,tri zavisi koliko radi klima,imas vise ovih videa na yt.Ono sto mi nije jasno je kako zna koliko dospe gasa ako nemeri ,isto kao sto su kod mene sad proveravali dal ima dosta freona sa manometrom???.

Dopunjava odokativno posto je dundjer.
Bez alata nema zanata.

SAVETI POTREBNi. Treba mi klima za sledece leto. Nikad se nisam interesovao za tu oblast pa mi treba vase strucno misljenje oko marke/modela koji bi zadovoljio moje potrebe. Imam visok krvni pritisak tako da mi sparna leta bas ugrozavaju zdravlje. Proslo leto sam jedva preziveo. Zgrada se zagrejala tako da je u mojoj sobi bila veca temperatura nego napolju i pored dva jaka ventilatora. Treba mi klima koja dobro hladi, osvezava(preciscava) vazduh, da radi non-stop celo leto a da ne omane, da mesecni racun ne bude astronomski. Soba mi je 20 metara kvadratnih. Meni su za oko zapala ova dva modela:

1. HISENSE Klima uređaj inverter Easy Smart WiFi 12K

2. HISENSE Klima uređaj inverter New Comfort WiFi 12k

Korigujte moje nepoznavanje/savetujte najbolje resenje.

Hvala unapred.

SAVETI POTREBNi. Treba mi klima za sledece leto. Nikad se nisam interesovao za tu oblast pa mi treba vase strucno misljenje oko marke/modela koji bi zadovoljio moje potrebe. Imam visok krvni pritisak tako da mi sparna leta bas ugrozavaju zdravlje. Proslo leto sam jedva preziveo. Zgrada se zagrejala tako da je u mojoj sobi bila veca temperatura nego napolju i pored dva jaka ventilatora. Treba mi klima koja dobro hladi, osvezava(preciscava) vazduh, da radi non-stop celo leto a da ne omane, da mesecni racun ne bude astronomski. Soba mi je 20 metara kvadratnih. Meni su za oko zapala ova dva modela:

Hvala unapred.

Za hladjenje 20 metara kvadratnih je dobra bilo koja inverter klima pa cak i ona najjeftinija za 30.000.

Sad cu ja na kratko da stanem na stranu ovog sto je SJ stavio u podrum, cisto da se produzi debata :D
Kao sto vase sobe-kuce imaju toplotne gubitke tako ce i njegov podrum da ima ledene gubitke

Trebao joj je i kakvu dekicu stavit, da se ne smrzne u podrumu. :)
Salu na stranu, ovo je balkan, sve je moguce. Prijatelj mi je pricao slucaj kod njih u zgradi. Lokalni kabadahija stavio klimu tako u podrum na mjesto voda za grijanje i ogulio izolaciju i otvorio prozor. Stanari se zalili, niko nista je reaguje. Na kraju mu neko macolom to sve polupao :

Hvala unapred.
Za hladjenje 20m2 ce svaka klima zavrsiti posao, a za preciscavanje uzmi preciscavac vazduha.

Apropo dopunjavanja klima uredjaja.
I inverter klima moze da se dopuni ako iz nekog razloga ne mozemo ili necemo da otklonimo curenje.
Uredjaj se forsira za rad na maksimalnom kapacitetu iskljucivo u rezimu hladjenja (vise je nego pozeljno da je vreme letnje) i uredjaj se dopunjuje po pritisku/temperaturi usisa.
Ovakvo dopunjavanje je ipak odokativno i njen uspeh mnogo zavisi od strucnosti/iskustva servisera.

Ne znam koliki je komfor sa najevtinijim inverter klima uređajima na hlađenju.Mislim na preciznost održavanja temperature i modulaciju.

Ne znam koliki je komfor sa najevtinijim inverter klima uređajima na hlađenju.Mislim na preciznost održavanja temperature i modulaciju.

Tesla 12 inverter je sr...e, ima je moj brat na selu platio je nekih 29000d preko neta besplatna dostava i 6000 ugradnja neki lik u selu je ugradio (ima alat i zna radi dugo frigo tehniku) .Predvidjena za nekih 32m2 (dnevna i trpezarija jedna prostorija) , crveni blok 25cm,izolacija 5cm stiropora spolja,jelovica drveni prozori al dihtuju ,ispod laminata stirodur 2cm i na ploci gore (nezavrseno potkrovlje) ima jedno 3 tone kukuruza rasprostranjeno po ploci (tako ga susi preko zime povremeno okrece lopatom) jedno 7cm debljine ,jest da nije izolacija al jeste nesto i Tesla se veoma muci da ugreje tih 32m2 .Duva onako osrednje toplo i cesto ide u defroste kad je bilo sad pre neki dan hladno i minus uvece sa maglom ledila je na ploa sata podesena na 24c heat i auto fan. Inace mi spoljna izgleda bas mrsavo u odnosu na moju Mideu,videcemo na leto kako ce da hladi .Video sam kod bratovog komsije da je postavljena Favorit inverter wifi nova (tako pise na spoljnoj jedinici) klima al nisam pitao kako je zadovoljan sledeci put cu kad odem u selo ,vidim na netu da je oko 33000d.Favorit on off 12 je ok ima je moja komsinica i ona je koristi cele zime dok moze ,radi na -6,7 bez problema vidim je iz dvorista vrti po minusu zaledi skroz al otopi brzo ,kaze da je zadovoljna sa njom vec 4 godine bez servisa ,trosi oko 500kw struje (ispod 4000d) ,greje 20-ak m2 ima kalorifer vos 3kw ako zaskripi kad je veci minus.

Poslednja izmena:
Znaci nemoguce je tacno dopuniti klimu preko merenja pritiska preko manometra,ispravno je samo staviti na vagu i izmeriti gas

Znaci nemoguce je tacno dopuniti klimu preko merenja pritiska preko manometra,ispravno je samo staviti na vagu i izmeriti gas
Ako zelimo kolicinu sa nazivne tablice onda mora vaga.
Na manometre moze priblizno i to iskusan serviser (ne mislim na montere od kojih mnogi nisu ni nacisto kako to sokocalo radi)

Jel velika razilika izmedju 12ica gree amber premium i gree g tech-a? Meni treba za grejanje neka klima za prostor od 35kvm...

Moj G-tech ima isti problem kao Muse.

Ima G tech problem sa ocitavanjem temperature i i feel opcijom svaka klima ima manu kao i fujitsu ili neka druga. Što se tice ambera to ce da greje 35 m2 kao od šale i bolja je kupovina od g tech.

Koristim inverter klimu Haier Flexis Plus za gejanje, nepunih dva meseca. Klima greje odlicno, međutim od juče je krenuo da se javlja jedan čudan problem. Naime, kada klima dostigne zadatu temperaturu, istog momenta temperatura koju klima izmeri u sobi kreće da opada rapidno. Tako opadne na recimo 16 stepeni što prouzrokuje da se klima ponovo upali i nastavi sa grejanjem, iako nema potrebe (jer je u kući temperatura koju je prethodno dostigla i toplo je).
Primera radi: ako postavim klimu na 22 stepena, čim je dostigne, u roku od 5 minuta spušta temperaturu na 16 i počinje da greje opet. Pošto je u kući toplo. vraća na 22 stepena kroz dva minuta i ponovo kreće da opada na 16 i tako u krug. Zna li neko do čega može da bude ovaj problem? Očistio sam filtere, a klima ima i svoju aplikaciju u kojoj je moguće detektovanje problema koja naravno ništa ne prijavljuje

U pravu si Fujitsu klime su dosadne nema šta da podešavaš.U stvari ima podesiš temperaturu i brzinu.

Kako svaka klima ima manu, imam 5 Fujitsu klima i jedan Vox i sve rade kako treba?

Da li klima "uci" vremenom kakav je prostor?

U pocetku kad sam prebacio na auto se cesto palila/gasila da bi odrzavala temperaturu, u poslednje vreme sve vise vremena provodi u radu, ali duva necujno i mnogo manje curi iz spoljne jedinice.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno