Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Kad vec pricate o cenama...
3080 u EU nisam video ispod 1050e na geizhals.eu, a kod nas sam je kupio za 980 bilo je i za 950e, TUF je bio ispod 1000e u istoj firmi gde sam kup VENTUS, ne u cenovniku nago na stanju... Sustina je da su kod nas cene bile relativno normalne u odnosu na ostale samo je malo karti do sada stiglo na nase trziste, a pola od toga sto je stiglo preko drugarskih veza zavrsilo je u ruke preprodavaca... Madjari su trenutno veoma nepovoljni.

Ja sam 3080 TUF platio 830 eur u Monitoru.

Za ove predlozene karte znam da imaju na stanju. Neki se reklamiraju a nemaju na stanju uopste ili imaju jedan komad pa to ostave komsiji :)
Kome treba a hoce da plati moze odmah da ih uzme. Ovde su ljudi kupovali 3080 po 120k din pa ih niko nije osudjivao. Licno ja ne zelim da dam te pare zato
i gledam da se organizujem drugacije. Nestasica karti je ogromna i tesko je doci do njih. Treba biti uporan.

Situacija je takva da su pojedine karte malo jeftinije kod nas u prodavnicama nego na KP od madjara,
ali kada ih ima na stanju.

U Monitoru se TUF nikada nije prodavao po toj ceni, pre ce biti 930e, tacnije 107.000, pa su je posle par dana podigli na 111.000. Znam jer sam i ja hteo da je tada porucim, odustao jer sam jurio Strix.

Što, jel ne sme da se priča o cenama? Naslov teme je: GeForce RTX 3000 Thread
Pa ako je tebi zanimljivo da se u temi rtx 3000 nedeljama a evo vec i mesecima prica o cenama i cenama i cenama i cenama,umesto o grafikama i samom radu i kako smo zadovoljni ili nismo performansama,ti si jedan vrlo dosadan covek nazalost

Sve si lepo napisao, ljudi cene svoj novac i nece da plate middleman cenu. Da je sreca da svi tako rade, za 2 nedelje bi cene dosle u normalu. Ali to nikada nece biti.

Kad vec pricate o cenama...
3080 u EU nisam video ispod 1050e na geizhals.eu, a kod nas sam je kupio za 980 bilo je i za 950e, TUF je bio ispod 1000e u istoj firmi gde sam kup VENTUS, ne u cenovniku nago na stanju... Sustina je da su kod nas cene bile relativno normalne u odnosu na ostale samo je malo karti do sada stiglo na nase trziste, a pola od toga sto je stiglo preko drugarskih veza zavrsilo je u ruke preprodavaca... Madjari su trenutno veoma nepovoljni.

Naravno da nisi video kada MSRP cene nisu izlistane jer kartice po tim cenama nestanu za par minuta. One sto su izlistane su cene po kojima niko ne kupuje, mogu da drze takve cene sto godina. Dok se ne sredi situacija sa snabdevanjem nece biti MSRP cena na geizhals i amazonu.

Pa ako je tebi zanimljivo da se u temi rtx 3000 nedeljama a evo vec i mesecima prica o cenama i cenama i cenama i cenama,umesto o grafikama i samom radu i kako smo zadovoljni ili nismo performansama,ti si jedan vrlo dosadan covek nazalost
Pa da su normalne cene i da ih ima, svi bismo ih kupili, pa bismo mogli da pricamo koliko smo zadovoljni, pricali o licnim iskustvima i performansama, a da nije neki copy-paste rivjua sa neta [emoji6]

Evo primera da nije svuda 700e 3060ti: https://www.mindfactory.de/product_info.php/8GB-MSI-GeForce-RTX-3060-Ti-VENTUS-2X-OC_1387538.html Cena iz linka je 540e = 64k rsd, sto je opet malo vise nego sto bih voleo da vidim, ali samo pokazuje koliko se ili jedan ili vise njih u lancu ugradjuju za tih 80k kod nas. A evo jos jedne iz Britanije: https://www.falconcomputers.co.uk/m...-oc-8gb-gddr6x-pci-express-graphics-card.html Cena iz link-a je 450 funti = 64k rsd. Tako da moze da bude nize, ali nasi nece da spuste cene.

On misli da je Ti skraceno za Titan :D
Ti je skraceno od Titanium.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

^ pošto si siguran dobitnik [emoji3] mislim da je carina 10% i na to dodaš 20% pdv. Naravno oni će proceniti koliko košta 3090 i na to dodati carinu i pdv.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Koliki bottleneck se moze ocekivati sa 3070 i 6700k na 4.4ghz? Posto gledam na ovim sajtovima za racunanje, da je na 1440p ispod 4%. Koliko je to realno? I koliki je realni bottleneck? (Horizon zero down, odyssei, Divison 2, sta znam, AAA naslovi od 2018-2020 itd....)

Ma linkovao sam da se prijavi ko hoce , dodela je za oko mesec dana . Nisam dobio nista .

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Postavio sam vam i brojeve koje je objavio Jon Peddie - 1999. prodato je ~114 miliona grafičkih karta (a gaming tržište je bilo znatno manje), u Q3 2020 - ~12 miliona (a navodno je sada mnogo PC igrača, prodaje se sve, svi su puni para, sede kući i igraju igre po ceo dan). Dakle, prodaće se 50% brojeva u odnosu na pre 20 godina i to u najboljem slučaju ali po mnogo većoj ceni i, za razliku od pre 20 godina, igraće se mnogo manje ljudi.

Mislim da je glavni razlog tome što je ciklus menjanja grafičkih postao potpuno drugačiji nego tad. Danas je moguće relativno udobno igranje na modelima i od pre 6-7 godina, što je bilo nezamislivo te '99 ili '07 kad je izašao Crysis. Ako nisu crkle dosad jelte.

Pored toga, kao što su rekli u članku, tada integrisani čipovi i laptop gejming nisu ni postojali ili su bili tek u povoju. Ko je uzimao desktop za druge potrebe osim igranja morao je da uzme sa dedicated GPUom hteo ne hteo. Ti svi faktori bi verujem pojeli tu razliku od 50% kad bi se raščlanila brojka od 114 miliona.

Poslednja izmena:
Evo Superposition na 3070, i7700k trenutno koristim 2 monitora , mozda je zbog toga 1% do 2% slabiji rez. u odnosu na samo 1.

Superposition_Benchmark_v1.1_8872_1607267735.png

to je jos i ok cena, oko 96-97k din
sada je oko 952e (ali, "nema u magacinu")
ja sam za sada pobednik sa cenom.... ukenyalo me
:)

Sent from my SM-N9860 using Tapatalk
Ja platio Vision 920 eur ,Zotac 839 eur i Suprim 820eur
Najeftinje za 700eur Ventus i Trinty i tuf za 720evr u ch

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Bottleneck je malo mnogo preforsirana prica koja sluzi proizvodjacima hadvera da delimicno upucnog kupca namame da sto vise para potrosi na hardver pod ubedjenjem da procesor koji koristi nije dovoljno dobar da isprati najnoviju kartu koju zeli da kupi...
Ima tu istine nije da nema i najvise se odnosi na to ako se sve poredi na defaultnim klokovima, ali je prica o tome prenaduvana... Sto se tice intel procesora bilo koji 6c CPU overklokovan na preko 4ghz sigurno moze da izvuce dovoljno snage iz 3080... Samo treba matore procesore tipa i7-5820K koji po defaulti ne mogu da predju 3.6ghz overklokovati preko 4ghz (ovaj sam konkretno imao i realno moze na 4.2~4.5) i problem resen.
Govorim iz svog iskustav... Probao sam svasta, umem ja to onako iz dosade, recimo prelaskom na i9 7920x 4.4ghz 10c ili 4.5ghz 8c nisam dobio ni 1fps u igrama u odnosu na i7-5820K 4.4ghz a koristio sam 1080ti i 2080ti, sve sto sam poredio od igara daje isti broj frejmova sem Shadow of the Tomb Raider igre koja je fino optimizovna tako da svako dodatno jezgro pozitivno utice na FPS... Mozda ovih dana predjem na neki i9 109xx, verovatno 10920x, iz ciste radoznalosti bas da vidim da li se nesto znacajno promenilo u odnosi na starije procesore, konkretno u odnosu na vec matori i9 7920x :p Imam neki osecaj da iz nekog razloga RTX 3xxx malo bolje rade sa 10th Generation Intel procesorima.

Evo recimo u ovom testu OC na 5ghz + 3080 (pitanje je koliko je validan ali ne vidim da odstupa od onoga u sta sam se i sam uverio) i7 7700K 4c cpu, ne vidim da nesto znacajno kaska za i7 10700K 8c, nisam preterano zagledao i merio cini mi se da maksimum 10% zaostaje u 1440p.

@*******i - manje vise sam i bio siguran da je to tako, ali onda procitam ovdje kako su neki morali mijenjati 6700K/7700K jer im je gusio 2080/3080.... Tako da price ono, idu iz krajnosti u krajnost (teski bottleneck ili nema nikako bottlenecka).
Kod nas se 3070 moze naci za 620e, nalete po toj cijeni, koliko kostaju i neke 2070 (mada ima onih nekih modela za 450e), a 2080 je i preko 650-700e. Pa 2000 serija je pukla totalno, ja licno ne bi dao vise od 400-425e za 2080 super. (koristena u garanciji). I primjecujem po oglasima, da masovno kace 2080/2070, izgleda da ih se pokusavaju rjesiti sto prije.

Poslednja izmena:
Svaki sledeci post u kojem se nudi trgovina kartica direktno ili indirektno bice obrisan i clan banovan na 10 dana.
Imate podforum za to, cemu krsenje pravila...

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

Jel to znaci da ima ili nema bottleneck? Sry ne znam ni sta je to, mislim na benchmark taj.

@edit - kapiram, 99% gpu util... Hvala

Sent from my IN2013 using Tapatalk

cenim da razlika u igrama moze da bude par frejmova sa boljim proc,
ali u ovim sintetickim testovima jaci procesor moze da donese dosta bodova, te u njima vise dolazi do bottleneck.

Poslednja izmena:
U principu, da cekam dobru priliku za neku 3070. Zaista super karta.

Sent from my IN2013 using Tapatalk

@whiplasher
Ne znam sta je sa ljudima pa ako vec nemaju licnog iskustva ima na netu gomila testova poput ovog koji sam postavio, koji teski bottleneck, zato kazem da je prica prenaduvana -10% performasni nije teski bottleneck... Procitaju nesto na stranim forumima pa pocnu da lupetaju i to se tako zapati... Pa dovoljno je pogledati samo ovaj test da se izvuce zakljucak sta treba uraditi sa procesorom kako bi maksimalno podrzao grafiku, treba ga overklokovati, i koliko jezgara je dovoljno za okvirno maksimalni gaming ugodjaj, kada je intel u pitanju 6c na preko 4ghz bomobonica a sve preko toga je pozljeno ali pocinje da bude besmisleno skupo, nije vredno zbog +10~15% gaming performansi potrositi 2,3,4x vise para za plocu i procesor.
Da se razumemo ja to readim ali ne iz racionalnih razloga koje sam naveo...
Jos gora je prica sa brzinom radne memorije i uticaj na gaming... Trenutno 32gb 3000mhz dzabaka i negde do 4000mhz razlika u ceni je prihvatljiva, sve preko toga pocinje da bude mnogo skuplje a uticaj na ukupne performanse racunara je minimalan a tek na gaming, i to ce uskoro da dodje na proveru posto treba da mi stigne 32gb 4400MHZ Patriot Viper Steel C19 mesto 32gb 3000mhz C19... Poslednji put kada sam tako nesto proveravao mislim da nisam primetnio nikakav uticaj na FPS koristio sam 1080ti, mozda ce na 3080 primetnije uticati brza memorija i CPU najnovije generacije. Postavicu rezultate u 3080 temi koju sam pokrenuo izmedju ostalog i sa tom namerom.

Vrh Dno