Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Ybg, gejming je skup hobi. U zadnje vreme je baš, baš skup, šta da se radi.

Sent from my GM1910 using Tapatalk
Zapravo, nije, posebno ne 1080p. Ovo 4K ultra je oduvek bilo skupo, sad je možda cak jeftinije, jer ne morate da kupujete Titan XP x2 u SLI modu pa da se nadate najboljem.

Problem je što se sad to prodaje kao mainstream, a nije. Prosek je, batice, 1080p I GTX 1060 i tako brdo igara radi više nego dobro.

A to nije tako nedostižno.

Ono što je skupo je hardware entuzijazam, ne samo skup nego i nedostupan pa jos vise diže cenu ali to ima nula veze sa gaming-om.

Za grafičkom od 300 EUR 100% igrate sve igre u 1080p bez problema.

Zapravo, nije, posebno ne 1080p. Ovo 4K ultra je oduvek bilo skupo, sad je možda cak jeftinije, jer ne morate da kupujete Titan XP x2 u SLI modu pa da se nadate najboljem.

Problem je što se sad to prodaje kao mainstream, a nije. Prosek je, batice, 1080p I GTX 1060 i tako brdo igara radi više nego dobro.

A to nije tako nedostižno.

Ono što je skupo je hardware entuzijazam, ne samo skup nego i nedostupan pa jos vise diže cenu ali to ima nula veze sa gaming-om.

Za grafičkom od 300 EUR 100% igrate sve igre u 1080p bez problema.
Meni u csgo na 1080p treba minimum 300fps jer osetim cim ode na 200 i ispod. Jedino to igram competetive, bf i cod mp igram više da uživam, tu mi treba ~100. A da bi pokrenuo novi bf i cod u 144fps na ultra, tu već treba jači hw čak i za 1080p. Imam komp iz 2011., samo sa rtx 2060. Vreme je polako da se menja sve, al' sa ovim cenama trenutno, cenim da je bolje da sačekam par meseci.
PC gaming tačnije.
Delimično tačno, al' next gen igre za xb/ps će koštati 70-80eur. Doduše ovaj game pass na xb je dobra stvar, naigraću se za 7-8e mesečno.

Osim FS i Cyberpunk-a, primarno na 4K, sta jos 'meracite' vi ljudi koji ste kupili karte sada? Ja bas nekako imam problem da 'uvidim' sta je to vredno igranja a jos vise vredno upgrade-a. Narocito sto pristojne konfiguracije guraju sve trenutne naslove veoma fino. Naravno, izuzimam futurep proof, pricam trenutno i o bliskoj buducnosti, jer za npr. par meseci ce trziste opet odreagovati nekako u vidu cena, potraznje... sta je to sto sada 'goni' ljude na kupovinu posto-poto? :)

Sad je meta da upalis 1080p i dlss 2.0 i igras u AI 4k rezoluciji :D native nije vise u modi :p Tako da samo nove igre sa dlss 2.0 se merka.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Meni u csgo na 1080p treba minimum 300fps jer osetim cim ode na 200 i ispod. Jedino to igram competetive, bf i cod mp igram više da uživam, tu mi treba ~100. A da bi pokrenuo novi bf i cod u 144fps na ultra, tu već treba jači hw čak i za 1080p. Imam komp iz 2011., samo sa rtx 2060. Vreme je polako da se menja sve, al' sa ovim cenama trenutno, cenim da je bolje da sačekam par meseci.Delimično tačno, al' next gen igre za xb/ps će koštati 70-80eur. Doduše ovaj game pass na xb je dobra stvar, naigraću se za 7-8e mesečno.

Fer komentar.

Ali ni tebi ne treba RTX 3080 ili ovi Radeoni 6800, to je suština.

Priča se sve vreme o dve zahtevnije igre, RDR2 i Cyberpunku, ali njima ne treba ovo.

Cao drugari, imam par pitanja, interesuju me vasa misljenja. Za 3060ti msrp je $400, je l' mislite da ce ikad kod nas pasti na nekih recimo 400 evra, ili je to previse optimisticno? Koje su druge opcije? Znam da ih Madjari donose, kakve cene ocekujete kod njih? Sve ovo pitam za neko dogledno vreme, u recimo narednih 2-3-4 meseca. Takodje znam da postoje neki sto dovoze iz britanije npr, tako sto recimo preko Amazona kupis i posaljes na njihovo postansko sancude, pa ti oni uvezu u Srbiju posle nekog vremena. Kako bi bilo da se naruci pa da se plati carina, sve regularno? Je l' tu postoji neka opcija za povracaj pdv-a u inosranstvu, jer se placa ovde, pa da prakticno samo carina ispadne ono sto se placa, ili je to preveliko cimanje za malu ustedu? Pitam sve ovo jer nikada nisam narucivao iz inostranstva, osim par stvari sa aliexpresa, pa ne znam da li ima smisla ista od toga raditi... Generalno mislim da ne treba da se podrzava ovaj bezobrazluk sto nasi preprodavci rade, jer ako kupujemo po ovim cenama onda nista nece da se promeni...

Meni u csgo na 1080p treba minimum 300fps jer osetim cim ode na 200 i ispod. Jedino to igram competetive, bf i cod mp igram više da uživam, tu mi treba ~100. A da bi pokrenuo novi bf i cod u 144fps na ultra, tu već treba jači hw čak i za 1080p. Imam komp iz 2011., samo sa rtx 2060. Vreme je polako da se menja sve, al' sa ovim cenama trenutno, cenim da je bolje da sačekam par meseci.Delimično tačno, al' next gen igre za xb/ps će koštati 70-80eur. Doduše ovaj game pass na xb je dobra stvar, naigraću se za 7-8e mesečno.

Ne osetis ti ni 150fps na 75Hz monitoru, to sto ti osetis je 0.1% fps, tj. jedan od 100 frejmova ti padne na neki nivo koji je veoma nizak tipa dosta ispod 100fps. U prevodu da imas svuda uvek i stalno 100fps rekao bi da je odlicno (bar na tvom monitoru). Naravno kada ti je srednji fps 300+ onda je i daj najlosiji frejma iznad 75fps. Problem sa CSGO je bas u Frame pacing-u tj. u neujednacenosti duzine renderovanja svakog frejma. Da bi ta igra radila tako da ti ne primetis ovu pojavu treba ziasta brz CPU jer engine na kome je beziran CSGO nije bas najsretniji i najmoderniji, da ne kazem da vec duze vreme Valve jase mrtvu kobilu. :)

Poslednja izmena:
Ja imam 144hz monitor.

Aa, ma nisam potpis menjao godinama. Sad sam na aoc27g2u, a moj stari benq je bio 60hz verzija.

Poslednja izmena:
E to je vec nesto drugo :)
Tebi je onda jos teze da "nahranis" taj monitor sa 144fps u svakom trenutku, za to ti treba upravo tih 300+ fps. Recimo neki Ryzen 5600x ili 10600k i sto brza memorije, recimo DDR4 3600 ;)

Baš taj ryzen 5600x sam merkao, uz 3070 [emoji41] Videćemo krajem prvog kvartala sl. godine kakvo će biti stanje.

Probao sam malo karticu (Gigabyte Gaming OC 3060 Ti). Zaista sjajna i tiha kartica. Na maksimalnom opterećenju duže vremena drži 68C u zatvorenom kućištu. Meni u igrama kada zaključam 60fps je tu negdje oko 64 C. Tiša je od moje prethodne Gigabyte 1070 GTX G1. Ima metalni oklop, dok je kuler plastični.

Probao sam Witcher na 4K bez Hairworks drži 60fps. Kao i HORIZON Zero Down na 1440p na Ultra drži 60 fps, kada izključim ograničenje fps ide na oko 80-90 fps, a na 4K sa ultra je oko 45 fps.

Sve to na mom starom i7 6700k 4.5 Ghz i 3600 MHz Kingston Predator. Vjerovatno ima malkice bottlenecka, ali fino radi.

viber-image-2020-12-04-16-45-25.jpg

viber-image-2020-12-04-16-45-26.jpg

viber-image-2020-12-04-16-45-262.jpg

viber-image-2020-12-04-17-38-41.jpg

screen.png

screen2.png

Prilozi

• viber-image-2020-12-04-16-45-25.jpg
    viber-image-2020-12-04-16-45-25.jpg
    63.5 KB · Pregleda: 73
Poslednja izmena:
Baš taj ryzen 5600x sam merkao, uz 3070 [emoji41] Videćemo krajem prvog kvartala sl. godine kakvo će biti stanje.

Mnogo je teze obezbediti 144fps u 1080p nego 60fps u 4K :(

Kod mene je muka druga, meni treba 100fps ali u 3440x1440. Nazalost to bez 3080 tesko da ce da bude OK. Pre 2 godine sam koristio 1070 u SLI, pa pre jedno godinu dana presao na 1080TI, a pre par meseci na 2070super. U sustini sam sve vreme imao slicne performanse i sada nakon 2 godine vreme je za nesto brze. Naravno u ovom trenutku sam u fazi zamene celog sistema jer je procesoru stvarno istekao rok. Ispada da imam bolji CPU u HTC nego u gaming masini :)

Poslednja izmena:
Gledajuci te karte sve su ona gotovo iste, jedina prava razlika je koja ima kakav cooler. ASUS najbolji, zatim MSI, pa Gigabyte. Na kraju i te 3 karte slicno rade, sve su one limitirane power limitom umesto thermal limitom. Taj Gigabyte sto imas se najverovatnije isto overklokuje kao i ona "PRO" verzija". Power limit za 3060ti se uklapa u 1x8pin, tako da je taj dodatni 1x6pin cisti placebo. Najbitnija stvar u ovom trenutku je nabavna cena karte. ;)

Poslednja izmena:
RTX 3070 - 100 000 din.

RTX 3060 Ti - 75000 din.

Nasa radnja, domaca garancija. Kome cene odgovaraju mogu da me kontatiraju na p.m. da im obezbedim kartu.

Fala koleza, ali to je paaapreno!

Kad vidim ove cene, setim se onog vica: hvala, nemoj me braniti više. [emoji23]

Gledajuci te karte sve su ona gotovo iste, jedina prava razlika je koja ima kakav cooler. ASUS najbolji, zatim MSI, pa Gigabyte. Na kraju i te 3 karte slicno rade, sve su one limitirane power limitom umesto thermal limitom. Taj Gigabyte sto imas se najverovatnije isto overklokuje kao i ona "PRO" verzija". Power limit za 3060ti se uklapa u 1x8pin, tako da je taj dodatni 1x6pin cisti placebo. Najbitnija stvar u ovom trenutku je nabavna cena karte. ;)

Asus TUF je najsporiji na testovima i najmanje se grije, dok se najviše zagrijava MSI Trio i ima najveće performanse. Gigabyte je negdje bliže MSI, dok Auss baš zaostaje. To je razlika koju prave vjerovatno u odnosu na ROG model. Mada TUF sigurno ima dobar overclock potencijal zbog hladnjaka.

RTX 3070 - 100 000 din.

RTX 3060 Ti - 75000 din.

Nasa radnja, domaca garancija. Kome cene odgovaraju mogu da me kontatiraju na p.m. da im obezbedim kartu.

pa ima 3060ti i za 68k koliko sam video kod nas... isto domaca radnja

Lol, pa ta 3060Ti treba da bude oko 40k da bi imala smisla :D ona je 2x skuplja

Kako 40k ako je u nivou sa 2080 super? Slazem se da treba to jeftinije, ali u skladu sa svim rekao bih da je 40k preniska cena... Da se razumemo, ne bih ja imao nista protiv da je 20k, ali nije bas realno...

u kanadi i americi je 40k dinara, odnosno oko 400$, kod nas (i madjara) je 600-650e... sto je vise od 50% skuplje... da je i 500e odmah bih je kupio...

FE ili neki AIB model za $400? Svakako, ne treba da se poredimo sa njima, ali bas nikad...
Cenim da je do 500e OK cena, sve preko toga je vec previse, ali sta je tu je...

Mnogo je teze obezbediti 144fps u 1080p nego 60fps u 4K

Neće biti.
Ne znam da li shvatate da UHD ("4K") ima 4x više pixela nego 1080p...i koliko je to teže da se tera. S druge strane, 144 je 2.4x više nego 60...
Nije tako prosto i ne skalira linearno i zavisi od igre do igre, ali generalno za 144 fps @1080p u većini igara možeš da se provučeš sa kartom tipa RX 5700XT ili 2070S, dok ti za 60 fps u 4K treba 2080Ti/3070...
U najboljem slučaju su tu negde po zahtevnosti, ali to u najboljem...nikako "mnogo teže".

Kako 40k ako je u nivou sa 2080 super? Slazem se da treba to jeftinije, ali u skladu sa svim rekao bih da je 40k preniska cena... Da se razumemo, ne bih ja imao nista protiv da je 20k, ali nije bas realno...
Svake godine ista prica o starim i novim modelima. Tom logikom cene bi bile duplo veće za svaku generaciju. X60 serija i treba da košta oko 40k i to ovaj jači Ti model.

Za ove predlozene karte znam da imaju na stanju. Neki se reklamiraju a nemaju na stanju uopste ili imaju jedan komad pa to ostave komsiji :)
Kome treba a hoce da plati moze odmah da ih uzme. Ovde su ljudi kupovali 3080 po 120k din pa ih niko nije osudjivao. Licno ja ne zelim da dam te pare zato
i gledam da se organizujem drugacije. Nestasica karti je ogromna i tesko je doci do njih. Treba biti uporan.

Nazad
Vrh Dno