Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Loš izbor veličine klima za prostor namenjen grejanju. Stim sto sam dobro prodao ulazni stari model micubišija necu puno para dodati da bi uzeo 12 lucu i 2x09lmce.

Послато са MI 8 помоћу Тапатока

Hmmmm.
Ajde neka je sa srecom, pa nam javi poređenje nacina rada...
Koliko si dobio za 12-ke a koliko za 16-ku?
Ko je kupio, servis ili fizicka lica na komad?

preporuka klime za spavacu sobu oko 15m2,da li ima prevelike razlike uzeti on/off ili ili mora inverter u svakom slucaju,klima iskljucivo za grejanje.

Nisi napisao da li ima izolacije ili ne i do koje cene bi išao.Fujitsu LMCE 09 ili 07.Tihe su i jedna i druga ima i jevtinijih klima pitanje je koliko su tihe za spavaću sobu.Isključivo inverter nikako on/off

Hmmmm.
Ajde neka je sa srecom, pa nam javi poređenje nacina rada...
Koliko si dobio za 12-ke a koliko za 16-ku?
Ko je kupio, servis ili fizicka lica na komad?
Nije 16 nego 18. Prodao sam fizickom licu. Svakako sam uzeo bolje klime i odg velicine za moj prostor. Mislim da je to bilo presudn,jer su mi po sobama 12ke radile skoro oa on off dok ne dodje ozbiljan minus. Stim sto je hkv ulazni model a lmce malo jača priča.

Ove cene vec deluju dobro, pogotovo za ovaj silentium
b76f84b69af3fb117f123f052d1996e2.jpg

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Kako znamo da su cene dobre kada ne znamo kakave su klime? Eno i Muse bila dobra no međutim...

@Saj pa, ono, imaš u suštini tri izbora: da trpiš, da ratuješ ili da platiš.

Dobre su, pisao sam o energy pro. Moja dilema je da li može da bude štedljivija jedino, zbog specifičnih uslova rada nemam sa čime da uporedim. To mi je manje bitno, da greje kako treba, greje. Sve reklamirano radi, funkcionalno je naprednija od svega navedenog u cenovnom rangu, ne krcka ništa, izuzetno tiha i radu, kako UJ tako i SJ.
Čekam još da zahladni kako treba, u ovim uslovima radi sa 30% kapaciteta bukvalno, i na par stepeni iznad nule modulira na 400+W i gasi povremeno a greje solidan prostor.
Od mene prepouka, silentium može da bude samo bolja od napisanog i za ove pare ne bih razmišljao

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Ljudi, brzo pitanje, kome da prijavim buku koju klima pravi ukoliko vlasnik ne pristane da resi problem?
Prosle godine je u tom stanu koriscena klima za grejanje koja se bukvalno raspadala dok radi. Po svoj prilici kupili su Beko on/off koji se takodje raspada dok greje. 2 sprata je razlika i to sr@nje se toliko cuje da ne mogu da zaspim od nje do 5-6 ujutru. Na nocriji mozes da spavas na spoljnoj jedinici a ovo trese da se cuje u celoj zgradi.
Najverovatnije nedakvatno instalirana, bez guma. Mora ona da se čuje ako nije inverter, ali brate meni su na sve strane klime po zgradi i sem činjenice da se čuju, to nije drama nikakva.

Možda može da se komšiji skrene pažnja da ne možete da spavate i da stave predviđene gumene nosače, kojih najverovatnije ni nema.

@nidza Ako instaliraju gume kao sto obicno vidjam da stave cetiri gumena podloska ispod nogica klime pa kroz to provuku sraf i zasrafe kao sto srafe i bez tih gumica ne znam koliko bi to pomoglo jer se vibracije preko srafa prenose na drzace pa na zid. Mozda ako bi stavio one gumene podloske-drzace, gde sraf ne spaja nogice klime i drzace, neko je ostavljao sliku ovde. U stavri Saj, da li se cuju vibracija kroz zid ili se cuje spoljasnja buka?

Poslednja izmena od urednika:
Neka mu kupi podloske, ove prave gumene drzace, donese na vrata i kaze montiraj ovo da ne bude problema jer se spavati ne moze...

Kod tih starih on off klima nisu krive te gumene podloške već što kada je hladno kompresor koji je sa godinama izgubio svoje tehničke karakteristike radi na svom maksimumu i onda to trese i vibrira i svi limovi se razrmrdaju pa sve zvekece.

Imam ja jednu takvu fox i ništa joj ne pomaže koliko vibrira i sreća je što se ne koristi zimi inače ni ja sam ne mogu da spavam od nje

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Ima li neko preporuku gde da nabavim grejni kabl i termostat ? Pitanje je hoce li serviser da dodje i da mi ugradi ako ja obezbedim materijal posto hocu da ustedim a nudi cenu 60e za kabl sa termostatom i ugradnjom. U interesu mi je da ustedim jer bih stavio grejac tacne i odvoda na Vox IVA3 12 i Gree Lomo 12 R32.
Prosle godine se zbog silnih magli Vox pretvorio u santu leda i curela voda preko tacne i pored skidanja lulice.

Moze da se nabavi 1300 kabel i termostat 500din nije neka nauka to napraviti,ja gledao kako stavlja,prosto ko pasulj. Kabell ide dole po tacni kao zmijica i to je to,povezivanje se radi na spoljnu jedinicu,termostat se ukljucuje kad padne temp ispod 0. Kabel se lepi za tacnu dobrom trakom koja nije preterano skupa. Ksbel nemoj preko kompresora kazu to nikako. I naravno kabel ide kroz lulicu kroz crevo.

Poslednja izmena:
Moze da se nabavi 1300 kabel i termostat 500din nije neka nauka to napraviti,ja gledao kako stavlja,prosto ko pasulj. Kabell ide dole po tacni kao zmijica i to je to,povezivanje se radi na spoljnu jedinicu,termostat se ukljucuje kad padne temp ispod 0. Kabel se lepi za tacnu dobrom trakom koja nije preterano skupa. Ksbel nemoj preko kompresora kazu to nikako. I naravno kabel ide kroz lulicu kroz crevo.

Okaci link ovde ili posalji u licnoj poruci ako nije tajna :) Od google nema velike pomoci, nudi samo resenja od po 10m+ za podno grejanje i grejanje oluka. Treba da se poveze u razvodnoj kutiji na dovodni kabl od spoljnje jedinice ?

Uzmes 6m 240 kabel ali....ali...bolje malo leda na klimi nego kinesko đubre da ti stoji non stop u vodi svašta tu može da se desi. Elem,ako bas hoces...uzmes taj 6m kosta na kp 1300 tu imas i termostat isto...60e uzimaju ima posla al ne toliko,mozes i sam to uraditi...nije neka nauka..da ide na spoljnu jedinicu priključiš i na termo stavis da pali kad hoces..mada neki koji su stavljali kazu da je bolje da ti sam ukljucis na prekidas po potrebi nego da radi non stop zbog potrosnje,ako imas jednu klimu ok moze da prodje. Sve u svemu samo malo prokuckaj po netu nadjes odma garantujem ;)

@Kasa5033

Imas na kupujemprodajem CAROLFLEX kvalitetni grejni kabel a ima i jeftinijih kineskih
Grejni kabal 1m 45w 800 dinara CAROLFLEX
Grejni kabal 3m 96w 1.000 dinara CAROLFLEX

Kvalitet...1300 din :D

Pametna drzava tako radi. Treba da se naprave neki popusti, oslobodi PDV-a nabavke invertera i toplotnih pumpi na primer ili nesto slicno.

Kvalitet...1300 din :D

Pa koji predlazes da uzmem. Sem tog na KP sve ostalo se prodaje na kotur i nije jeftino. A tek termostat ne mogu da ulovim. Nisam bas vican ovom tipu elektronike pa pitam :)

Traži Prodigy prostorni termostat i grejni kabal dužine koje hoćeš, svi su kineski i svi rade posao, nema tu neke razlike. Loren u Beogradu ili ako ćeš da poručuješ, Elektrospektar iz Novog Sada ih sigurno imaju na stanju.

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Pa koji predlazes da uzmem. Sem tog na KP sve ostalo se prodaje na kotur i nije jeftino. A tek termostat ne mogu da ulovim. Nisam bas vican ovom tipu elektronike pa pitam :)
Zarad svoje sigurnosti,jeftini kinez košta 1300,neko kaze kvalitet...pošto ce ti to blejati u klimi 365 dana u godini,ja bih uzeo ako je ovaj 1300 ispod 4000 ne bih uzeo,platio da ljudi urade i zavrsio pricu. To da se ja pitam,uvek postoji kabel 1300 termo 500 din ostalo ruke 40e i to je to. Razmisli nemoj zuriti. O kvalitetu ne bih,smesno je. Razmisli...dobro!

Poslednja izmena:
Zarad svoje sigurnosti,jeftini kinez košta 1300,neko kaze kvalitet...pošto ce ti to blejati u klimi 365 dana u godini,ja bih uzeo ako je ovaj 1300 ispod 4000 ne bih uzeo,platio da ljudi urade i zavrsio pricu. To da se ja pitam,uvek postoji kabel 1300 termo 500 din ostqlo ruke 40e i to je to. Razmisli nemoj zuriti. O kvalitetu ne bih,smesno je. Razmisli...dobro!

Ja eno gledah, taj sto spominjes od 1300 je najskuplji za 3m kabla. Jedino sto je skuplje jeste puni kotur neki italijanski samoregulisuci, ali ne dajem 20K na to i ne treba mi tolika duzina. Overim ponude sta ima, kolega sa foruma mi je poslao link od kupideo prodavnice, tu mogu da nadjem sve sto mi treba. Serviser koji mi je radio klime trazi 40e za ruke, sto je po meni mnogo da poveze 4 kontakta ukupno ( 2 na termsotat i 2 na spoljnju jedinicu) i da sprovede kablo po tacni i zalepi Alu trakom. Menjao sam prekidace na lampama, valjda cu se snaci za toliko. Nije raketna nauka :)
Odvagam svakako. Otac je bio "popravio" grejalicu pa mi zamalo spalila sobu u rodnoj kuci, tako da cu razmisliti svakako.

@nuk

Overim taj Loren u Bg-u.

Racunaj odvodno crevo zmijicu po tacni,to je sigurno više od 3m. Ja sam nasao 1300 6m 240w ne znam za tu cenu da je za 3 m..svakako razmisli...to je rulet.. moze da pomogne alii sam si rekao..moze veliko *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau* da napravi,moj savet da uradis na prekidač..kad je minus ukljucis dnevno na 2 h da greje i to je dovoljno. Po potrebi racionalnije je.

Poslednja izmena:
Ima,skuplja varijanta.Racionalnije,trebace 5 dana u zimi da ukljuci grejač po potrebi. Bolje grejač na prekidač.

Poslednja izmena:
Ima,skuplja varijanta.Racionalnije,trebace 5 dana u zimi da ukljuci grejač po potrebi. Bolje grejač na prekidač.

Ja se samo spremam za slican scenario kao prosle zime kada je klima i lula i tacna bila okovana ledom skoro mesec+ dana. Stavim ja i prekidac i termostat :D Prekidac pre termostata i ostavim upaljeno tokom decembra i januara ako budu bile magle i mraza nocu.

Koliko vam potroši klima dnevno po ovim temperaturama? Ja sam kupio neki merac i za 20dana mi potrošila nešto više od 70kw nešto mi to malo? Radi ujutru od 9 do 7,8 uveče .

Sent from my iPhone using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno