Opet, skoro sam saznao da Vidaa ne podrzava HBO GO, sto je ogroman minus, a nisam proveravao sta jos podrzava, da li podrzava Disney+ i Apple TV, sto je nekim ljudima bitno.
Pogledajte prilog 292095
Nije u pitanju nikakva manipulacija. Slika koju sam postavio je potpuno verna originalnom prikazu na ekranu. Na testovima se moze videti da Hisense ima fabricki toplije boje, a TCL ima hladnije boje (cak i u movie ili film modu).
Zato na Hisensu dominira zuta boja, a na TCLu plava.
I jedan i drugi se moze kalibrirati tako da na Hisensu plava bude dominantna, a na tcl-u zuta.
Medjutim, ostrina (prirodna ostrina panela), detalji i dubina slike je primetno bolja na Hisensu i to se nikakvom kalibracijom ne moze ispraviti kod TCL-a jer je inferiorniji panel u pitanju.
Ovo je dokaz da ti zaista zelis da clanovima foruma preporucis najbolju kupovinu, medjutim cesto gresis, ne iz neke lose namere vec prosto iz neznanja.
Ne mozes savetovati nekog kupca u Srbiji koji tv da kupi na osnovu testova i specifikacija americkih modela televizora.
Televizori koji se prodaju u Americi i televizori koji se prodaju u Srbiji nemaju isti hardver, prvenstveno panele iako na papiru pise da je isti model.
Samsung qled serije 6 model 2020 americki ima kontrast 7000:1 a brightness u piku na 10% hdr oko 470cd.
Samsung qled serije 6 model 2020 evropski ima kontrast 5400:1 a brightness u piku na 10% hdr oko 360cd.
Tipicni brightness je samo 200cd.
Izvod sa evropskog sajta za testiranje:
The TV was brighter than the 55TU8502 and in full screen mode I measured the following values:
maximum: 360 cd / m ^ 2 (50/50),
default 199 cd / m ^ 2 (32/50),
minimum: 14 cd / m ^ 2 (0/50).
Ako neko misli da su televizori u Srbiji (i uopste u centralnoj i istocnoj evropi) istog kvaliteta kao i u Americi (iako je svaki drugi proizvod bilo tehnika bilo hrana drasticno razlicit iako isto pise na pakovanju) onda taj neko ima mnogo veci problem nego izbor najboljeg tva.
Dodao bih to da nikada nisam rekao da Qled filter nista ne znaci. Naravno da poboljsava prikaz boja, ali ako je osnovni panel na koji filter dolazi losijeg kvaliteta, onda cak i sa tim filterom se nece dobiti vrhunski proizvod.
Tako da dolazimo do situacije da neki modeli televizora koji nemaju Qled imaju veci raspon boja od ovih novih Qled jeftinih modela.
Evo dokaza:
Citat iz testa Samsung Qled serije 6 2020
Coverage of the UHDA-P3 (CIExy) space was about 87%, which confirms the possibility of displaying an extended color palette in HDR materials.
This result is almost identical to the 55TU8502 without quantum dots, which is quite surprising, because I expected a significant difference between the Crystal LED (55TU8502) and the more expensive QLED - in favor of the latter, of course. And here we have a draw (in the area of coverage of a wide color space).
Ukratko prevod samsung Tu85 i Q6 imaju isti raspon boja odnosno dci p3 od identicnih 87% za tv koji nema i tv koji ima qled filter.
Mene evo želudac boli dok gledam Hisense 65U7QF za 620€ na KP, a u isto vreme najniža cena u prodavnicama kod nas 113.000 din ili ti okvirno 350€ više - skandal!!!Ne mogu da verujem kolika je razlika u ceni između prodavnica i KP, 50UN80003LC je 550€ vs 450€ nije baš mala razlika ...
Mene evo želudac boli dok gledam Hisense 65U7QF za 620€ na KP, a u isto vreme najniža cena u prodavnicama kod nas 113.000 din ili ti okvirno 350€ više - skandal!!!
Upravo si tom recenicom dokazao da je manipulacija...cim nesto nenobjasnis u detaljeni ne pokazes kako je namesteno, a nisi profesionalno kalibrisao te televizore, takve slike su cista manipulacija.
Promenis 3 opcije i te slike izgledaju potpuno drugacije.
Sam si rekao da mozes dobiti potpuno drugaciji rezultat promenom jedne opcije.
Zato treba verovati nekom kao Vincentu iz hdtvtest, jer svaki tv profesionalno kalibrise do max mogucnosti, pa onda poredi.
Daj neki dokaz za tvrdnje da su razliciti televizori za trziste Evrope i Amerike.
Ja ne vidim logiku iza toga, a Vincent sa HDTV testa uvek kaze da su isti televizori, samo razlicite oznake.
Disolayspecifications takodje nema rzlicite modele q60t. Imaju qEq60t i qNq60t, a specnim se ne razlikuje.
Nemoj samo kao dokaz da dajes neke sklj sajtove i to kako je njihov test razlicit od nekog drugog testa.
A tek da prave poseban tv samo za Balkan gde su neke zemlje u EU...pa sta da kazem na te teorije zavere, to je kao oni sto tripuju da Mercedes pravi posebno losiji auto samo za Srbiju...a kada odes u salon, mozes da biras iz Madjarske i Austrije automobile koji su na lageru, da ih povuku...
Ostalo je i do testiranja i uzorka testa, ja verujem pouzdanim i proverenim izvorima, a ti ne kacis odakle skupljas informacije, pa su iste nebitne.
Ne znam sta si dokazao tim primerom, kada nisu isti paneli ispod.
Qled ce isti panel poboljsati, pa je veca verovatnoca da ce biti bolji, kao sto ce ovogodisnji qled Hisense modeli biti bolji od proslogodisnjih bas zbog tog qled filtera.
Mozda u8b ne bi imao toliko problema sa bojama, da ima qled filter.
Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Slobodno objasni ......
Odgovoricu u par reci samo.
1. Vincent sa HDTV testa kaze da je velika razlika izmedju 60hz i 120Hz panela, ako mislis da covek nikad ne gresi zasto onda osporavas ovu njegovu tvrdnju? ...
Slobodno objasni ...
Ja sam evo baš hteo da pročitam zašto je 120hz vs 60hz velika razlika kod TVa (pogotivo kod onih koji nemaju HDMI 2.1), ali niti nađoh u tvojim postovima, a ni na HDTV testu, a pogledao sam prilično njegovih videa.
Lepo sve radi čovek, ali testira high end TV i prosto se ne gađa njegov kanal sa mojim novčanikom ... pri tome je solidno opljuvao U8B i upravo me odvratio od kupovine istog ...
BTW svima je jasno da je 120hz bolje od 60hz, ali kod tv-a za razliku od monitora sa 120hz i više - ne vidim šta je tu drastično bolje?
filmovi se u poslednje vreme uglavnom prave 23,976 fps, ponekad pravih 24 fps. najbolje bi bilo da je panel pravih 600Hz, onda pokriva (skoro?) sve (24, 25, 30, 50, 60...). je l' može izvor odakle je ovo iskopirano, da vidim još nešto?movies are made at 24 Hz. In some instances, they can look smoother on a 120 Hz TV. This is because each frame can be repeated 5 times to mirror the 120 Hz refresh rate - 24 fps x 5 = 120. On a 60 Hz TV, "3:2 pulldown" is used to display the movie. This can cause judder on some shots where a slow panning scene may appear to jump. This is because the 24 fps of the movie can’t be easily divided into the 30 fps used for NTSC video. So, frames are repeated, but not in an even manner. However, many TVs just adjust their refresh rate to 24 Hz to play a movie, so the higher rate doesn’t make any difference.
je l' može neko da pomogne mariozula? https://forum.benchmark.rs/showthread.php?164670-Koji-TV-kupiti&p=6231711&viewfull=1#post6231711
filmovi se u poslednje vreme uglavnom prave 23,976 fps, ponekad pravih 24 fps. najbolje bi bilo da je panel pravih 600Hz, onda pokriva (skoro?) sve (24, 25, 30, 50, 60...). je l' može izvor odakle je ovo iskopirano, da vidim još nešto?
dakula74 hvala na objašnjenju, ali to što si napisao su upravo mala ili neznatna poboljšanja (may help, could help, itd...) koja pritom često ne dođu od bržeg panela, nego od boljeg procesora, koji često bude u 120hz TVu jer su po pravilu viša klasa.
Poenta je da kod HDMI 2.0 nema bitnih benefita od 120hz, jer nema šta da "narani" TV sa 4k 120 fps, a 120fps fullHD na 4K upscale ne mogu da zamislim kako bi radio?Kod HDMI 2.1 je ionako VRR najveći benefit.
24fps filmovi su jedina jasna razlika gde 120hz TV radi posao "bez mozga" a 60hz mora da procesuira.
Sve u svemu, razumem koja je korist od id 120hz, ali mi ne oprevdava razliku u ceni ...
So, does this mean that there is no point in buying a 120 Hz TV? No, I wouldn’t go that far, but it does mean that the benefits are not going to be as great as you might think.
Sve ovo gore napisano su potpune neistine i dezinformacije, izokretanje reci/smisla isl.
Odgovoricu u par reci samo.
1. Vincent sa HDTV testa kaze da je velika razlika izmedju 60hz i 120Hz panela, ako mislis da covek nikad ne gresi zasto onda osporavas ovu njegovu tvrdnju? Znaci selektivna primena informacija prema tvojim potrebama.
2. Kazes da ne znas odakle mi podatak za 250cd brighnessa za Q60T, pa si se ovde izleteo da si gledao sajt Displayspecification. Upravo na njemu i pise standardni brighness od 250cd (ne peak od 500cd koji je na u8b 1000cd jer nije merodavan).
Znaci opet selektivna primena izvora informacija u skladu sa licnim potrebama bez imalo objektivnosti. Nekad ti je pouzdan sajt, a nekada nije.
3. Nikada nisam rekao da se pravi tv specijalno za Balkan, vec da cela istocna evropa dobija proizvode nizeg kvaliteta ne samo u odnosu na Ameriku vec i u odnosu na zapadnu evropu.
4. Ukoliko sumnjas u moju strucnost, mozda bih ja mogao poceti da aktivnije ucestvujem u diskusijama gde si preporucivao neke televizore npr. neke LG modele koji su blagi uzas, a ti si ih nahvalio za medalju. Hmm, razmisli o tome.
5. U8B nema nikakvih problema sa bojama. Stavise ima veoma precizne boje, koje se mogu kalibrirati na zeljeni nacin jer je jedan od retkih tv-a koji ima bukvalno sve opcije za kalibraciju boja ( i nijansu i osvetljenje i jacinu svake boje posebno).
Tako da mozete podesiti npr. crvenu boju da bude bas crvena ili crvenkasta ili da ide ka narandzastoj. Dok na nekim skupljim televizorima to nije moguce.
Npr. XF90 njegova crvena boja vuce vise ka narandzastoj i ne moze se to promeniti u podesavanjima.
Evo dokaza o kvalitetu U8B :
https://www.youtube.com/watch?v=l5ZW8VHbAk8
Ovo na linku iznad je test Hisense U8B modela (namenjen nasem trzistu). Gde je veoma pohvaljena preciznost boja.
Bechmark je radio puno testova razlicitih televizora pa bih svima savetovao da pogledate njihov kanal jer ima puno zanimljivih stvari.
Njihov kanal koristim kao jedan od vaznijih i pouzdanijih izvora informacija.
Ovde cu staviti tacku na nasu diskusiju jer ne zelim vise trositi vreme na nekog ko tvrdi da je teorija zavere to da roba nije istog kvaliteta za zapadnu i istocnu evropu.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S. Stiglo mi je vise privatnih poruka sa pitanjima o savetima za kupovinu tva. Zamolio bih da sva takva pitanja postavljate ovde javno. Kako bi se sto vise clanova ukljucilo u diskusiju (bez obzira na nivo znanja, jer niko ne zna apsolutno sve, zato i forum postoji da razmenimo iskustva i misljenja ) Samo budimo civilizovani i diskutujmo bez vredjanja i sa postovanjem jedni drugih.
...
... i treba da se pokaze kada se neko nalupetao, makar to i ja bio...
integracija sa EON-om, napisano pre 2 dana: https://forum.benchmark.rs/showthread.php?164670-Koji-TV-kupiti&p=6230024&viewfull=1#post6230024
šta se podrazumeva pod integracijom sa Apple uređajima? podržavaju casting, ako na to misliš
Ja koristim EON na Hisense 55A7500F, radi bez greske, samo obrati paznju da moras da imas Vidaa U 4 softwer na Tv-u. Za sada je dostupan samo na serijama iz ove godine a od marta ce (valjda) biti dostupan i za proslogodisnje modeleHvala druže. Znaci i TCL i Hisense imaju mogućnost instalacije EON aplikacije sto mi je bitno jer imam EON Premium paket i jedan slot da instaliram EON aplikaciju na 1 smart TV-u. Ja koliko kapiram, ako je instaliram na bilo kom smart TV-u meni nije potreban EON box jer ću preko aplikacije imati sve kao i sa box-om? Jel tako?
Što se tiče mog pitanja oko Apple uređaja, najviše sam mislio da li imaju Apple AirPlay ili Apple HomeKit kao što to ima Sony recimo?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Nemam box, nalog sam dobio od brata, radi bez greske, nemam nikakvih problema, ima mogucnost vracanja unazad. E sada ako neko ima box i da kaze sta da proverim da li je dostupno na aplikaciji neka pise, nije problemI kako te služi EON aplikacija? Jel dostojna zamena za box? Nemaš nekih nedostataka u radu? Jel imaš sve opcije kao i kod boxa?
Sent from my iPad using Tapatalk
I da napomenem da mi je internet SupernovaI kako te služi EON aplikacija? Jel dostojna zamena za box? Nemaš nekih nedostataka u radu? Jel imaš sve opcije kao i kod boxa?
Sent from my iPad using Tapatalk
Zapravo zavisi od oba, ali su u pitanju dve različite stvari, iako im se efekat na kraju sabira.Motion blur ne zavisi toliko od 120Hz, koliko od vremena odziva pixela, pa je zato OLED tu uvek u velikoj prednosti u odnosu na bilo koji lcd.
US i EU modeli Hisense-a nisu isti, odnosno, postoji i razlika u specifikacijama a ne samo u oznaci.. Ovako ugrubo vidim da je H9G pravi 10bit panel a da je U8QF 8bit + FRC, H9G bi trebalo da ima quantum dot filter preko dok U8QF ne...
Sustina je da ono sto pise na Rtings-u i ostalim US review-ima nije 1:1 sa EU modelima..
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari