Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Pa dobro, čovek zna foru za maxmem.

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

Ne trolujem, nisam cuo da je ikada ikome crkao procesor/ram, a da su radili u normalnim uslovima (bez klokovanja do nebesa, pregrevanja, na normalnom napajanju).

Ovo govorim za duze staze, cpu/ram koji rade prvih nekoliko meseci kako treba, sansa da crknu nakon toga je mizerna..

DOA je normalna stvar i moze se desiti sa bilo cim, ovde ne racunam DOA kvarove..
Meni je crkao pre mesec dana Ryzen 5 3600, a nisam mu ništa radio od navedenog

Sent from my GM1900 using Tapatalk

Pa jel si uspeo da dokazes da nisi i da li si dobio nov cpu? Kakva je procedura za takve stvari uopste? Baci PM.

Ne trolujem, nisam cuo da je ikada ikome crkao procesor/ram, a da su radili u normalnim uslovima (bez klokovanja do nebesa, pregrevanja, na normalnom napajanju).

Ovo govorim za duze staze, cpu/ram koji rade prvih nekoliko meseci kako treba, sansa da crknu nakon toga je mizerna..

DOA je normalna stvar i moze se desiti sa bilo cim, ovde ne racunam DOA kvarove..

Od ovih 20ak kom navedenih, samo 3 su bila DOA. Ostali su crkli u garantnom roku.
Procenat jeste mali, ali desava se - tako da, polako sa preporukama.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Ja nisam dao nikakvu preporuku, samo rekoh da procesor i ram ne crkavaju. Mozda sam preterao, crkavaju ali veoma retko :D

Kuler dolazi u box, tray je bez kulera.

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

Treba proveriti cini mi se da je box sa kutijom a tray bez ikakve kutije tj ambalaze a u obe varijante ne ide kuler. Mozda gresim ali treba proveriti!

Ryzen 5900 i 5950X ne dolaze sa coolerom.
3eb1444831112f648ce4ab6041e75772.jpg

Crkavaju i procesori i ram memorije, naravno. Posebno je za ram urbana legenda da ne crkava, crkava i te kako. Procesori vec veoma retko

Kod ipona je garancija nekad godinu (basic garancia) nekad 3, 5, 10, zato sto ipon za stvari koje on uveze iz EU, a ne nabavi preko zvanicnih distributera za HUN, daje 1g.

Zato sto je X570 ploca koja kosta 150€ ocajna u odnosu na B550 iz iste cenovne kategorije.
Moj drugar je pazario Asus Prime X570-P ploca je ocajna. Siromasna do zla Boga, ploca nema cak ni 5.1 izlaz
Ako ovako treba da izlgeda ploca iz X570 serije onda ...https://i.imgur.com/gFDxOno.jpg

Pa postoji različite ploče, od siromašnih i jeftinih do onih punih opreme koje koštaju. Kome šta odgovara.

A ko nema ni 3600(x), isplati li se ici odmah na 5600(x) uz dobru b550 plocu?

Jel ima negde krsten test 5600x u odnosu na 3700x?

Da li se dodatnih 20-30 fpsa isplati za 100e i vise, mislim da ne. Pod uslovim da imas kartu od 600e i vise, ti ces svakako da igras igre u nebeskim ciframa fpsa, tako da tih 20 nece da ti znaci, a ako imas slabiju kartu, neku do 300e, ta razlika je jos manja ja mislim.

I jos te tera da uzimas duplo skuplju plocu...

A ko nema ni 3600(x), isplati li se ici odmah na 5600(x) uz dobru b550 plocu?
Zavisi od toga koju grafičku (i monitor) imaš ili planiraš da staviš, kao i da li bi da čekaš 4-6 meseci za izlazak 5600 i/ili pad cena 5600/5600x.

Ja sam uzeo 3600XT (bio neznatno skuplji od 3600) i B550 Tomahawk (očekujem uskoro isporuku). Koristiće mi tih 4-6 meseci, a onda lako mogu preći (tj burazer kome tada ide konfiguracija) na 5600/5600x sa maltene istom doplatom kao da sam odmah išao na 5600/5600X, s'tim što ću izbeći čekanje 4-6 meseci.

Verujem da se ta razlika u ceni prevedena u mesečnu itekako isplati.

Pa razlika izmedju 3600 XT i 5600X je jos mizarnija, da imas obican 3600 pa ajde. :D

Mozda i taj XT mozes da kloknes malo i da priblizes se 5600X ako ti je bitno.

Meni 5600X vredi max 250e, preko 300 nikako.

A koliko može da se klokuje 5600X, to niko ne spominje? Na kuleru od 15e možeš da ga nasviraš lepo opasno. Da ne pričam za bolja hladjenja.

To stoji, ali onda ces da imas umesto 220 fps sa stockom, 240 sa overklokom u nekoj igri. A to zahteva kvaliteniju maticnu, ram i hladnjenje. Nepotrebno. :D Zar nije bolje uloziti u gpu?

A neces sigurno ovaj CPU da uparis sa grafickom do 200e, za nju i 2600x dovoljan.

A koliko može da se klokuje 5600X, to niko ne spominje? Na kuleru od 15e možeš da ga nasviraš lepo opasno. Da ne pričam za bolja hladjenja.

Zato sam i uzeo B550 i DRP4, da ako zatreba (pokaže se isplativo/potrebno u nekom trenutku) može lako da se pređe na 5600(x)/5700(x)/5800(x) :)

Memorija Crucial Ballistix 3600 CL16 računam da je dovoljna.

Vrh Dno