Šta je novo?

B450 ploče [ASRock, Asus, Biostar, Gigabyte, MSI]

Koliko sam shvatio B450 ploče bi trebale da dobiju podršku za Ryzen 5000 procesore?

Planiram da uzmem uskoro Ryzen 3 3100 i Gigabyte B450M S2H pa me interesuje zbog kasnijeg, potencijalnog CPU ugprade-a iz Ryzen 5000 serije.

Neznam za Gigabyte ali je MSI praktično obećao BIOS za njihove ploče.
BTW, AGESA 1100 je puštena u promet,n eke B550 i x570 ploče već imaju novi BIOS.

Poslednja izmena od urednika:
Biostar takodje

Planiram da uzmem Ryzen 3 3100 (uz potencijalni CPU ugprade narednih godina na Ryzen 3 5600 recimo), 16GB RAM-a (za početak) verovatno G.SKILL Ripjaws V, za casual gaming i potencijalni blagi OC,
tako da gledam neku jeftiniju B450 ploču.

-Gigabyte B450M DS3H
-ASRock B450M Pro4
-MSI B450M-A PRO MAX

Gledajući KP cene, našao sam ove ploče kojima se cena kreće oko 60e što mi se uklapa u budžet, koliko sam video ovaj Gigabyte je najeftiniji od sve tri navedene, a kod ove MSI mi se ne dopada što ima samo dva slota za RAM,
sem toga da li postoji neka veća/bitnija razlika između njih i ako postoji neka bolja varijanta za isti novac?

Ja sam imao problem sa Ripjaws V 3200, 2 x 8, jedan modul je bio los, i MSI B450 nije mogao da postigne 3200, vec max 3000.

Reklamirao i sledeci par bio ok.

Gesendet von meinem SM-T510 mit Tapatalk

Gigabyte B450M DS3H

Diskretna grafika prekriva SATA pa treba obratiti pažnju (pogledati donji desni ugao slike).

Screenshot 2020-10-27 at 22.49.43.png

Surak ima tu Gigabyte i ja nisam zadovoljan sa njom jer se pregreva naponska ako se OC 3200G cpu na 4ghz.

Sta predlazete za recimo combo 3700x, ram na 3200 (koji ram bi mozda bio najbolji, corsair lpx?), samsung 970 nvme?

Gledam Gigu Elite ili MSI tomahawk, kao neku alternativu ako ne odem na B550/5600 cpu.. Bez ikakvog overkloka procesora, hladnjen kvalitetnijim vazduznim kulerom.

Zelim kvalitetnu plocu, da ram radi kako treba, da je stabilna za 3700x itd. Ako bih kasnije radio upgrade, uzimala bi se druga ploca svakako.

Hvala na odgovorim, na osnovu odgovora uzbacio sam iz kalkulacije Gigabyte B450M DS3H, tako da u opticaju ostaju ASRock B450M Pro4 i MSI B450M-A PRO MAX, bliži sam ASrocku,
koliko sam shvatio nema ništa bolje u tom cenovnom rangu?

Sta predlazete za recimo combo 3700x, ram na 3200 (koji ram bi mozda bio najbolji, corsair lpx?), samsung 970 nvme?

Gledam Gigu Elite ili MSI tomahawk, kao neku alternativu ako ne odem na B550/5600 cpu.. Bez ikakvog overkloka procesora, hladnjen kvalitetnijim vazduznim kulerom.

Zelim kvalitetnu plocu, da ram radi kako treba, da je stabilna za 3700x itd. Ako bih kasnije radio upgrade, uzimala bi se druga ploca svakako.

Tomahawk, ako ne uzimaš B550. Ili Mortar, koji se meni više sviđa (2x M.2, više USB portova).

Ako ti se ne žuri i možeš da odvojiš par desetina evra više, vrebaj nešto poput B550-A Pro ili TUF kod Mađara...

Hvala na odgovorim, na osnovu odgovora uzbacio sam iz kalkulacije Gigabyte B450M DS3H, tako da u opticaju ostaju ASRock B450M Pro4 i MSI B450M-A PRO MAX, bliži sam ASrocku,
koliko sam shvatio nema ništa bolje u tom cenovnom rangu?
U sustini gledaj da li ti odgovaraju konektori na ploci, broj usb portova i sl...Sve ti je to relativno isto kod jeftinijih ploca

Planiram da uzmem Ryzen 3 3100 (uz potencijalni CPU ugprade narednih godina na Ryzen 3 5600 recimo), 16GB RAM-a (za početak) verovatno G.SKILL Ripjaws V, za casual gaming i potencijalni blagi OC,
tako da gledam neku jeftiniju B450 ploču.

-Gigabyte B450M DS3H
-ASRock B450M Pro4
-MSI B450M-A PRO MAX

Gledajući KP cene, našao sam ove ploče kojima se cena kreće oko 60e što mi se uklapa u budžet, koliko sam video ovaj Gigabyte je najeftiniji od sve tri navedene, a kod ove MSI mi se ne dopada što ima samo dva slota za RAM,
sem toga da li postoji neka veća/bitnija razlika između njih i ako postoji neka bolja varijanta za isti novac?
Dodaj jos 20-30 i uzmi Steel Legend B450, imam je i prezadovoljan sam... naravno ako ulazi u kuciste....

Honor 8X [emoji108][emoji41]

Ја имам гигабајта аорус м, и такође је изашао нови биос, пише cpu компатибилност, али не пише који процесори. Ма флешоваћу биос, ко му ј... м...

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

Ja bih savetovao da još ne apdejtujete dok ne kupite neki Ryzen 5000. Ne zna se da li se može vratiti na starije verzije a i AMD je poznat po tome što mu trebaju meseci da stabilizuje stvari...

Убедили сте ме! Апдејтоваћу га [emoji1]

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

Asus ima BIOS za Zen3
BIOS
Version 2406 Beta Version2020/11/2415.1 MBytes

PRIME B450M-A II BIOS 2406
1. Update AMD AM4 AGESA V2 PI 1.1.8.0 for new CPU support
2. It’s highly recommended not to update this beta BIOS when using AMD AM4 Socket for AMD Ryzen™ 3000 Series/ 2000 Series/ 1000 Series/ A-Series Desktop Processors.
3. This beta BIOS can only be reversed by BIOS Flashback.

Izašao novi bios za Tomahawk Max (v39), sa podrškom za Zen 3, ko hoće da proba.
- Updated AMD AGESA ComboAm4v2PI 1.1.0.0

Zdravo ljudi .. Imam Biostar B450MH maticnu plocu .. Planiram da kupim m.2 SSD pa se dvoumim izmedju 970 Evo Plus 250gb i 980 Pro 250gb ..

Zanima me da li vredi doplatiti za 980 Pro posto ne znam koliko moze maticna da izvuce snage zbog PCIe 4.0 koji ima 980 Pro ?

Pozdrav.

Pozdrav. Koja bi bila najbolja preporuka od B450 uz Ryzen 5 3600? Ja se dvoimim izmedju ASUS ROG STRIX B450-F GAMING i MSI B450 TOMAHAWK MAX?

Zdravo ljudi .. Imam Biostar B450MH maticnu plocu .. Planiram da kupim m.2 SSD pa se dvoumim izmedju 970 Evo Plus 250gb i 980 Pro 250gb ..

Zanima me da li vredi doplatiti za 980 Pro posto ne znam koliko moze maticna da izvuce snage zbog PCIe 4.0 koji ima 980 Pro ?

Pozdrav.
Mislim da bacaš pare.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Pozdrav.

Džaba ti 980 kada ploča nema PCIe 4 a ni tada nebi primetio razliku.

Izašao novi bios za Tomahawk Max (v39), sa podrškom za Zen 3, ko hoće da proba.
- Updated AMD AGESA ComboAm4v2PI 1.1.0.0

To mora da je beta :D

Izgleda veci bioos chip znaci itekako , pa tako ne gubimo sa ovim update-om podrsku za sve prethodne procesore ukljucujuci zen1 ... (athlon),zen+,zen2 :D

Pozdrav. Koja bi bila najbolja preporuka od B450 uz Ryzen 5 3600? Ja se dvoimim izmedju ASUS ROG STRIX B450-F GAMING i MSI B450 TOMAHAWK MAX?
Imam msi i sad bih verovatno išao na taj asus. Sve radi sjajno, hladno i stabilno jednom kad se namesti, ali usb portovi su im slaba tačka a meni je to recimo jako bitno. Konkretno, kao da imaju manjak struje, hub kad povežem na neki port ne podržava lepo male potrošače u isto vreme. Nisam jedini sa tim problemom i uopšte nisam očekivao da usb-ovi mogu da mi prave s**nje al eto ima i toga.

+1 meni ne pravi problem na malim potrošačima nego često punim powerbankove i ponekad telefon i nikad ni na jedno portu nije izvukao više od 1A što je baš glupo , testirao preko USB tester-a.
Napajanje ima specifikaciju v 2.31 full 675W modular..barem da povlači preko USB 3.0 ili 3.1 2A ... Čak ni type c port ne obezbeđuje brže punjenje.
Imam onaj MSI centar i tu ima ona opcija turbo charge ali izgleda ništa od toga.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno