Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Zar nije bolje originalno Nespresso descaling sredstvo od limuntusa?

Послато са SM-N985F помоћу Тапатока

Ne znam majstor koji popravlja espreso aparate koristi limuntus da ocisti kamenac. Ima na kilograme,a na moje oci je ocistio aparat koji je bio skoro ceo zapusen... Naravno ni limuntus nije cudotvoran ali kosta ga 20ak dinara da proba...A neki koriste durgol...

Al' ja probao proletos limuntus, i ostalo je da svetli upozorenje na kamenac.

Da. Možda je bio kineski limuntus [emoji23]

Nema merenja zapusenosti nego na osnovu programirane tvrdoce vode i napravljenih kafa on upali upozorenje. Ugasi ga kad se proces dekalcifikacije zavrsi

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Negde sam video komentar - nisi kupio kafe aparat već komplet za alhemiju. Ispada da je u pravu :D

Pročitao negde komentar - nisi kupio kafe mašinu već aparat za alhemiju. Čovek u pravu. Meni, doziraj, vodi računa šta i kako stavljaš...

Da li je neko probao starbucks kapsule za DG aparatre koje se prodaju u Maxiju?

Probao ja, ništa specijalno. Još je 12 kapsula u pakovanju, a cena kao za klasične DG kapsule.

Proradilo nakon čišćenja originalnim Nespresso sredstvom. Hvala svima na pomoći [emoji847].

I naravoučenije - koristite uvek originalno Nespresso sredstvo, ne budite Exodusbgd... [emoji23]

1bada0817f1d5d66e1177ed5fbaa9303.jpg

Ma pevaj sa Biancom. Decent je teška novotarija sa gomilom elektronike. Bianca radi to sve isto samo ručno :)
Ja pomenuo mojim dobavljačima San Remo Racer mašinu kako je dobra. Napljuvaše me. Ljudi se drže samo La Marzzoco. Košta ko otrov ali znaš da te ta mašine neće nikad izneveriti. Da imam te pare, uzeo bih samo LM Linea mini pre nego bilo koju drugu mašinu. To je investicija kao da si kupio Rolex. Ne pada joj cena.

Probao sam green, orange i gold blend iz Gradske. Nijedan mi se nije nešto posebno svideo.
Svideo mi se onaj blend iz Kafeterije ali mi je mnogo 1000 dinara za 250g.
Ima li neko predlog?

Ima..uzmi 4x250g tog od 1000 din. :D

Probao sam green, orange i gold blend iz Gradske. Nijedan mi se nije nešto posebno svideo.
Svideo mi se onaj blend iz Kafeterije ali mi je mnogo 1000 dinara za 250g.
Ima li neko predlog?

Za početak napiši kakav espresso voliš. Na tvom aparatu najbolje funkcionišu tamno pržene kafe. Teško ćeš dobiti neku senzacionalnu svetlije prženu kafu na DeLonghi aparatu. Preniska je temperatura za takve kafe.
Probaj Red blend iz kafeterije Zrno. Imaš i u Metrou Rioba Etiopiju koja je malo jače pržena. Takođe Brazil India blend iz Coffee, tea and sympathy. Koki kafa espresso blend... sve zavisi od tvog ukusa i očekivanja.

Najbolje njihove, na pijaci od švercera (500-550 din).

Moj favorit je placa Ristretto Ardenza, 35ml, a ni ostale kapsule sa pravom kafom nisu loše. Ako voliš dužu kafu, najbolja je narandžasta Lungo, ali sabij je na maksimum 100ml.

Nešto između je dobar Intenso, 50ml, da promeniš malo kad ti ove dosade. Sve ostalo sam rado probao, ali nisu se zadržale.

Probao sam Lungo, Intenso i Flat white. Poslednja je prilično loša, a ni ženi koja pije kafu sa mlekom se ne sviđa. Ne znam na šta liči kada se neki espreso pomeša sa malo onog punomasnog mleka/pavlake za kafu...

Probao ja, ništa specijalno. Još je 12 kapsula u pakovanju, a cena kao za klasične DG kapsule.

A čini mi se da je u pakovanju Starbaks kafa koje se priremaju sa mlekom (kapućino, makijato) 6 kapsula sa kafom a 6 sa mlekom, tako da po ceni 16 DG kapsula zapravo dobiješ 6 Starbaks kafa :d

Inače DG kapsule su na akciji u Maksiju, 520 dinara je pakovanje.

Tako sam i mislio al reko ajde da pitam ovde.
Davno sam se zeznuo kad sam uzeo barcafe esspreso kapsule za DG, privuklo me stoje na kutiji pisalo made in Italy kad ono najgora kafa ikada.

Trenutno su mi najbolje kapsule DG Napoli .

Mislim probaj pa ćeš videti, ali meni nema neke posebne razlike od Batiste ili Ardense. Ja sam probao kapućino i neki espreso svetlo pečenje, i šta znam, nije me nešto oborilo sa nogu, ali kažem probaj, možda ti bude bolje leglo.

Poslednja izmena:
Neverovatno je koliko temperatura vode utice na sam ukus kafe..da nisam probao sumnjao bih :D

Konacno sam dobio Hario Skerton pro, tamper i unpressorized basket(za 2 doze) za moj Dedica EC685.

Uspeo sam sa 15g Rioba Ethiopia-e da za 26s dobijem 33g espresa ali ukus mi je uvek nekako kiseo na kraju.
Saveti?

P.s. mislim da mi je skucen prostor sto se mlina tice jer ako pomerim napred ili nazad ili samo protrci kafa ili se zapusi.

i meni je izlazilo kiselo na kraju, dok nisam povecao malo ratio... probaj da podignes ratio na 3, 3.5, pazi da ti na kraju ne bude razvodnjena kafa, ako je tako ti smanji ratio... za sada ono sto uspevam da izvucem je ok, ali jos uvek ima mesta za napredak...

Cak sad osecam orasasto/karamel ukus u green blendu iz gradske...

Dobro bre pa kako da etiopija ne bude kisela? Takva je kafa.. Ako ti se ne svidja taj fazon probaj kolumbiju, indiju, brazil..

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

[mention]sajlonac [/mention] Ne mora da bude kisela. Kad se ispeče tamnije nema ni malo kiselosti. Preporučio sam Rioba Etiopiju jer prošli put kad sam je kupio bila je dosta tamno pečena i nije imala trunku kiselosti. Moguće je da su je opet ispekli svetlije pa je sad kiselija.
Ja sada na primer pijem Etiopiju Uraga iz Koppacoffe koja uopšte nije kisela. Čak je i čokoladna. To zavisi dosta i od temperature vode. Ja sam kod mene digao pritisak u bojleru na 1.2bar da bih dobio veću temperaturu vode. Uvek pustim cooling flush da temperatura malo padne da ne bih sagoreo kafu.

Vodio sam se tvojom preporukom, ja sam od onih sto vise voli da vuce na cokoladu, na malo gorcine, moguce sto je ovo 100% Arabica mada deluje mi na oko da je tamnije przena. Jedino sto mi ostaje je onda da probam da promenim kafu ili ovo sto C4in rece, da pustim jos malo vode jedino se bojim da ne razblazim previse.

Na prošlom aparatu sam taj problem sa kiselošću rešavao tako što okrenem na grejanje za paru jedno 10s i tek onda pustim vodu. Ne znam da li taj trik radi na tvojoj mašini. Tako sam uspevao da značajno dignem temperaturu vode.

Evo probao sam sa parom pa vratim nazad na kafu, pustio sam malo vise vode i sada sa 15g za 30s dobijem 36g kafe, manje je kiselo ali idalje se oseti, moguce da je sada ovo vec do Etiopije, probacu da nadjem neki bled koji je tamnije przen a da ima i robuste da vidim hocu li doci do te cokoladne gorcine.

Vrh Dno