Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

kupio od korisnika neo geo bottomless kašiku i nonpress sito.
sa svojim aparatom, teško da primećujem značajniju razliku u odnosu na press sito.
jedinu razliku imam u vremenu od okretanja ručke za pravljenje espresa do prve kapi (nekad je trebalo oko 7 sekundi, sada je oko 11-12).

bio u gradskoj pržionici, uzeo orange blend. tražio sam da mi spreme tamo da znam kakav ukus treba da jurim kod kuće.
kada sam podesio parametre (25 sekundi, 14 grama kafe, 30ml espresa), dobijem deseti deo onog što sam dobio kod njih.
meni to sasvim odgovara. jedino što sam sada svestan da sa ovim aparatom verovatno neću moći da izvučem više od ovoga što imam sad.

Važno je da si ti zadovoljan sa onim što piješ. Ja povremeno namerno skraćujem vreme ekstrakcije jer mi se tako neke kafe više sviđaju. Neretko idem i sa ekstrakcijom ispod 20s. Dobijem nešto što me savršeno zadovoljava. Mrzi me da jurim idealne parametre. Kad ih i podesim, to bude savršena kafa ali proces je predugačak i zamoran, naročito ako menjaš kafe.

Mašina koju koriste u Gradskoj košta preko 20k EUR. To su neuporedive klase. Ja sam se zaprepastio kada sam sa mašine od 200eur prešao na mašinu koja je nekad koštala 2000eur. Probao si kako je kad košta 20000eur. Možda mogu da priđem blizu tome samo u neverovatnom spletu okolnosti :)

Da otvoris svoj caffe :D

Kao što rekoh, kupio sam nonpress sito od korisnika nek geo, a on je to isto nabavio preko alija. Naravno nigde ne piše za koliko je grama sito. Merenjem sam utvrdio da max količina koja može da stane u sito je 14g. Moje pitanje je kako da saznam pravu meru ili da uvek idem sa 14g? Posle tampovanja ima prostor od oko 5 mm između vrha paka i vrha sita ali često primetim na tušu ostatke kafe...

Kao što rekoh, kupio sam nonpress sito od korisnika nek geo, a on je to isto nabavio preko alija. Naravno nigde ne piše za koliko je grama sito. Merenjem sam utvrdio da max količina koja može da stane u sito je 14g. Moje pitanje je kako da saznam pravu meru ili da uvek idem sa 14g? Posle tampovanja ima prostor od oko 5 mm između vrha paka i vrha sita ali često primetim na tušu ostatke kafe...

Probaj coin test.

Imas slike ovde. Otisak treba da bude minimalan, nikako da pukne pak, to ti je neka max doza...

https://www.home-barista.com/vibiemme-domobar-super-review-espresso-performance-singles.html

Posle tampovanja ima prostor od oko 5 mm između vrha paka i vrha sita ali često primetim na tušu ostatke kafe...

Normalno je da ima ostatka kafe na tušu, posebno na mašinama bez solenoida kao što je tvoja. Ne sme da ima previše ili da se pak zalepi za sito. Posle spremanja kafe uvek pustim vodu na prazno i posle obrišem tuš papirnim ubrusom. Na ubrusu ostane samo bledi trag sa retkim zrncima, ali ja na mašini imam solenoid koji izbaci svu vodu i ostane suv pak. Bez solenoida u portafilteru ostane supica od kafe tako da je normalno da ima više kafe na tušu.

Ubiše tržište
b028c1a1cc0ef09d4968b9cd21b735cf.jpg

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Vezano za problem sa GCP o kome sam pisao pre 2 dana (jaki mlazevi vode iz tuša): kupio sam pulycaff i slepo sito i odradio čišćenje, ali izgleda da nije sve prošlo kako treba. Uradio sam 5 on/off ciklusa sa puly-em u slepom situ, a zatim sam očistio sito i uradio još 5 on/off ciklusa bez deterdženta, kao što i piše u uputstvu. Međutim, nakon tog ispiranja sam jedva uspeo da skinem portafilter, zaglavio se i nisam mogao da ga odvrnem, pre bih prevrnuo aparat nego što bih odvio portafilter.

Kad sam uspeo konačno da ga skinem, uzeo sam da napravim espresso ali portafilter više nije hteo da ude u grupu. Prislonim ga u ona dva zazora na grupi, ali ne mogu da ga zavijem ni milimetar, dakle uopšte neće da stoji.

Jel imao neko ovakav problem, kako da ga rešim?

Nisam prepunio sito kafom, ali kada ga izvadim iz portafiltera, onda prazan portafilter ulazi lagano.

Sent from my S10e using Tapatalk

Poslednja izmena:
Evidentno je da ti u sistemu imas bas dosta kamenca. Prvi put kad si dekalcifikovao, samo si pokrenuo vece komade koji su potom zacepili ili grupu ili sito ili oboje... Moras dekalcifikaciju odradi jos koji put ili sve rastaviti, potopiti u rastvor da otupusti kamenac i to ponavljati dok ne dodjes do bakra/mesinga.

To sto ne mozes da stegnes kasiku u grupu moze biti zbog gumice koja je ispala iz lezista

https://www.youtube.com/watch?v=QO7ttCmXlx8

Pulzcaf ce ti odmastiti masinu, ali je nece ocistiti od kamenca. To znas?

E hvala, prvi put čujem za foru sa virtuelnom adresom, zvuči super.

El Salvador Los Pirineos - Red Honey , odlicna na automatiku :D Inace, zanimljivo ,bar meni, da mi se vise svidela Brazil Fazenda Caixeta u odnosu na Kolumbiju Dingu Zunigu.

Probaj El Salvador Los Pirineos Santa Rosa i Columbia El Puente. Vrhunske su kafe. El Puente mi je hit za espresso, nisam dugo pio tako prijatnu kafu. Iako je prana ima samo blagu kiselost koja je izuzetno prijatna.

Stavljeno na to order listu :D

Kad sam uspeo konačno da ga skinem, uzeo sam da napravim espresso ali portafilter više nije hteo da ude u grupu. Prislonim ga u ona dva zazora na grupi, ali ne mogu da ga zavijem ni milimetar, dakle uopšte neće da stoji.

Jel imao neko ovakav problem, kako da ga rešim?

Nisam prepunio sito kafom, ali kada ga izvadim iz portafiltera, onda prazan portafilter ulazi lagano.

Da sam na tvom mestu ja bih prvo zamenio tuš sito i gumicu, a potkovicu ostavio par sati u rastvoru limunske kiseline ako ima naslaga kamenca. Na pola litre sipaš dve kesice limuntusa. Može da se desi da ne uspeš da skineš potkovicu ako je zapekla od kamenca. Istu stvar bih uradio sa mašinom. Sipaj rastvor u rezervoar, pustiš malo da isteče na grupu i ostaviš da stoji oko 4 sata. Posle sve isperi sa dva rezervoara čiste vode. Gumicu zameni. Verovatno si je zgužvao pa nemaš mesta da uglaviš portafilter.

Problem je bio u nataloženim naslagama kafe u grupi. Skinuo sam tuš sito i potkovicu (spala je sama od sebe, nije zapekla), gumicu nisam hteo da diram. Nije bilo puno naslaga kafe, očekivao sam više gledajući klipove na YT. Vlažnim ubrusom sam detaljno prebrisao grupu, vratio delove i portafilter je opet lagano ulazio.

Potkovica je bila čista, sito isto, njega sam malo očistio mesinganom četkicom i sve perforacije su sada čiste i voda prolazi kao kad je aparat bio nov. :)

Uradio sam kako je pokazano u ovom klipu: https://youtu.be/BJkUXAvDZNg

Poslednja izmena:
Kupi onu plastičnu četkicu za čišćenje grupe i gumice. Imaš u Glass marketu. Puly Caff jednom u dve nedelje sa prethodno obrisanom grupom. Uzmi Aquagusto ili bar Brita bokal, iznenadićeš se koliko je bolja kafa sa takvom vodom. Ja sam koristio Rosu ranije ali je ona previše meka. Razlika u ukusu je neverovatna, posebno ako piješ kvalitetniju kafu.

Dobio sam na poklon Dolce Gusto aparat, koje kapsule preporučujete - one "klasične" Nescafe DG ili neke druge? Gde ih kupujete? Vidim da imaju i Barcaffe i Jacobs po radnjama/pijaci, pa me zanimaju razlike...

Najbolje njihove, na pijaci od švercera (500-550 din).

Moj favorit je placa Ristretto Ardenza, 35ml, a ni ostale kapsule sa pravom kafom nisu loše. Ako voliš dužu kafu, najbolja je narandžasta Lungo, ali sabij je na maksimum 100ml.

Nešto između je dobar Intenso, 50ml, da promeniš malo kad ti ove dosade. Sve ostalo sam rado probao, ali nisu se zadržale.

Mali savet za skidanje kamenca, naravno ako je prilagodljivo onome sa čega skidate kamenac - u sirće, alkoholno, potopite to šta hoćete da oslobodite kamenca, ali trik je u tome da sirće zagrejete do 40-45C. Proces bude mnogo brži i efikasniji. Probao kad sam čistio Brita bokal - nakon toga bio kao nov, nije bilo potrebe sa struganjem i žuljanjem. Preporuka da se to radi u dobro provetrenoj prostoriji :)

Molba za savet iskusnih. Malo pre sam cisto aparat i uradio dekalcifikaciju Durgolom po uputstvu. Zavio sam malo i ručicu sa sitom da i nju propere. Sad, na pressurised situ se promenila boja, malo je tamnija od one alu na novom situ.
Verovatno je Durgol reagovao sa ovim metalom. Koristiti ovo sito na dalje ili ne?
Aparat je Gaggia Clasic 9303.
c16ba6f1b485b6a7f84632a231cfa46b.jpg

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

Pozdrav,

da li neka dobra dusa mozda ima da pozajmi/iznajmi portafilter sa manometrom, 58mm da fituje na GCP?
Hvala.

• Like
Reagovanja: dtl
Pozdrav, ima li neko ideju gde se kod nas moze naci mali moka pot (za jednu ili 2 kafe)?
Video sam na par mesta ali samo neke velike, a meni bi trebalo za bukvalno jednu solju.
Videh pre neki dan u tempu, pakovanje lavazza 2 x 250 gr sa malim moka potom, za dve šoljice, mislim da je bilo oko 1800 din, a imalo je slično pakovanje, isto kafa sa moka potom, i slične cene samo barcaffe.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Da, to sam na kraju i uzeo, naleteo slucajno u com trade shopu, sad i kafu izgleda valjaju [emoji3]

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Može li se u tom moka potu za 2 šoljice pripremati samo jedna kafa ili moraju 2?

s10e on Tapatalk pro

Uvek se mora staviti ista kolicina vode, tako da se uvek dobije fiksna kolicina kafe.
2 kratke kafe ili jedna duza, ako volis jacu kafu mozes umesto 2 popiti jednu vecu solju.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

E super, odgovara mi i to [emoji846]

s10e on Tapatalk pro

Kafedžije, treba mi pomoć.

Poneo Lattissima One na duži put, spremio stotinak kapsula, sve po redu...

Očistio ga dan pred put nekim bio sredstvom za čišćenje aparata za kafu (čistio ga istim pre 3-4 meseca, sve prošlo ok). Jedino što je sad bilo kao neke pulpe u sredstvu, poput pulpe u linunadi.

Upalih ja aparat prekjuče kad sam ga raspakovao, čuje se pumpa ali nema vode. Podiži-spuštaj onaj poklopac za kafu - jako slabo krene, pomalo kaplje u nepravilnim intervalima. U fazonu - treba 10+ minuta za lungo od 150ml.

Imam dilemu sada : da li se od transporta u torbi u aparatu stvorio vazdušni mehur, pa nema pritiska, ili je možda ona pulpa iz sredstva za čišćenje začepila sistem?

Pošto nemam ovde nekog majstora pri ruci, prvo sam uzeo i naručio originalno Nespresso sredstvo za dekalcifikaciju, pa ću videti.

Svaki savet je dobrodošao...

Послато са SM-N985F помоћу Тапатока

Pokrenuo se neki kamenac i zapusio gde je "najtanji. Moraces da otvoris

EDIT:
Ili da ponovo pokrenes dekalcifikaciju...

Poslednja izmena:
Probaj vecom dozom limuntusa ne znam koliki jje rezervoaR 1-2 supene kasike...

Vrh Dno