Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Sta kupiti posle lavaca super kreme? Ne mogu vise da nadjem tu kafu. Sta mi preporucujete tog kvalitete, ili bolje?

Na eBayu iz Kine za 25 evra. Kod nas sam viđao ali ne ispod 7000 dinara.

IzIR88b.jpg

Počeo sam da koristim vagicu i svima preporučujem, nisam ni imao pojma koliko sam lutao bez nje.

Stigao. Ne znam kako sam do sad mogao vez ovoga, ovo treba da isporučuju umesto standardnih tampera :) Bez ovoga i vage je skoro nemoguće raditi. Preporuka!

Dobar je Obel. Samo je pitanje da li hoćeš mlin sa dozatorom ili ne.

Stigao. Ne znam kako sam do sad mogao vez ovoga, ovo treba da isporučuju umesto standardnih tampera :) Bez ovoga i vage je skoro nemoguće raditi. Preporuka!

Slažem se, koristim sličan ovome skoro otpočetka i mnogo je lakše sa ovim raditi. :)

@mstevanic Kod mlinova postoji problem sa retencijom, odnosno zaostalom kafom. Noževi ne mogu da izbace svu samlevenu kafu kroz otvor, tako da uvek ostane bar 2-3g u otvoru za izbacivanje kafe. Postoji nekoliko rešenja za to.

1. Instant verzija: Držiš kafu u hoperu i prilikom svakog mlevenja izguraš tu zaostalu kafu koja je bajata sa sveže mlevenom kafom, pa tek onda puniš portafilter. Posle toga meriš kafu zajedno sa portafilterom i dodaješ ili oduzimaš ako treba.
2. Dozer verzija: U hoper sipaš kafe samo onoliko koliko želiš da samelješ. Nakon mlevenja četkicom izbaciš ostatak kafe iz otvora u dozer. Ne moraš ponovo da meriš kafu.

Na Instant mlinu nije moguće čišćenje zbog onog usmerivača koji pokriva rupu tako da si osuđen da bacaš kafu, osim ako ne želiš da piješ kafu koja je vetrila ceo dan. Instant mlinovi imaju smisla ako se kafa često melje. Mlin sa dozerom je ružniji ali je jeftiniji i praktičniji. Dozer još i rastrese mlevenu kafu pa ima manje grudvica. Jedini iole pristupačni mlinovi bez retencije su Niche Zero i Baratza Sette sa cenom oko $500. Sve ostalo je čini mi se značajno skuplje.

Da još samo dodam preporuku za novu kafu koju trenutno pijem: Etiopija Uraga iz Koppacoffe. Ozbiljno dobra kafa. Meni su ispržili srednje tamno tako da ima izrazit čokoladni ukus sa aromama džema od borovnice.

Nije mnogo ako je dobra kafa. Mnogo je ako porediš sa Lavazzom sa pijace na koju ne plaćaju ništa od dažbina. Da plaćaju pdv, carinu i akcizu cena bi bila dosta veća.

Nisam pio taj blend u Kafeteriji. Nisam ljubitelj Indije a ni Kafeterije. Imam utisak da im kafa nije onoliko sveža koliko piše da jeste. Ima boljih pržionica.

Sad gledam na Kafeteriji, cena tog blenda je 955din/250g. To je previše za bilo koji blend. Gde si ti našao za 400din?
Između ostalog, u ceni dosta igra i sama ambalaža, a kafeterija ima najskuplju ambalažu.

Poslednja izmena:
prso sam.
mislio sam da napišem 250g košta 1000dinara (tih 955).
ne znam odakle mi tih 400din.

jel misliš na gradsku pržionicu?

Meni je Koppacoffe ubedljivo najbolji. Znam vlasnika i znam šta nabavlja. Čovek je iskreni entuzijasta. Lično kupuje na plantažama širom sveta. Uzima samo kvalitet koji je sam odabrao. To su uvek berbe ne starije od godinu dana. Njihova kafa može da stoji i mesec dana a bude i dalje odlična. Mada više volim da kupim najviše dve nedelje od pečenja.

Gradska Pržionica je drugi izbor. Povoljniji su od Koppe. Uzimao sam stalno u gradskoj dok nisam upoznao ljude iz Koppacoffe.

Kafeterija Zrno je najpovoljnija i ima više nego korektnu kafu. Jedino što im je ambalaža jeftina pa kvari utisak.

Da li je neko probao Warda Coffee (Decanska 21) a da ima "redovan mlin"?
Stranci drze, malo slabije pricaju engleski ali su voljni da se sporazumevaju, imaju par kafa i to je to. Ja sam uzeo 2 kafe, ali posto nemam dobar mlin, ne mogu da sudim o kvalitetu. Napomenuli su da je kafa sa manje kofeina nego sto se kod nas moze naci.

More još od marta mi Dejan iz Zrna šalje svakog meseca kafu, hvala ti puno na kontaktu, lim je stvarno super a o ceni neću ni da pričam :) Uglavnom Etiopiju uzimam, nekad Burundi i to je to. Toliko sam se naviko na te kafe da mi se drugo uopšte ne pije :)

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

@xalexas i ostali
Hvala momci na pomoći ali izgleda da ću odustati od kupovine aparata za sada.
Možda nešto kasnije uzmem jednostavnije za upotrebu ali za sada mi se sve ovo
čini isuviše komplikovano.

Ma nije ništa komplikovano sa tim što si planirao da uzmeš. Treba ti samo još neki normalan tamper i to je to. Uzmeš onaj Obel sa dozerom i ne razmišljaš.
Šta ja da kažem što držim u kući mašinu od po metra dužine :) žena me svako malo nagovara da uzmem Gaggiu Classic i da izbacim ovu grdosiju u garažu.

Na eBayu iz Kine za 25 evra. Kod nas sam viđao ali ne ispod 7000 dinara.

IzIR88b.jpg

Počeo sam da koristim vagicu i svima preporučujem, nisam ni imao pojma koliko sam lutao bez nje.
Hvala, gledao sam na Aliju trenutno su poštarine nenormalno podignute pa sam odustao od kupovine, baš ću da vidim na ibeju kako stoje stvari.

Na ebayu za ovo je bila besplatna dostava iz Kine a stiglo je za 25 dana.

Pozdrav, ima li neko ideju gde se kod nas moze naci mali moka pot (za jednu ili 2 kafe)?
Video sam na par mesta ali samo neke velike, a meni bi trebalo za bukvalno jednu solju.

Ako nekome odgovara
55c76c4191894bc329ff5789a828510e.jpg
46b827f787e29b7e8c3aa73394ce2b91.jpg

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Pozdrav, ima li neko ideju gde se kod nas moze naci mali moka pot (za jednu ili 2 kafe)?
Video sam na par mesta ali samo neke velike, a meni bi trebalo za bukvalno jednu solju.

Video sam Bialetti u Coincasa u Delti. Ne sećam se cene ali sećam se da nisam bio oduševljen sa cenom. Bio je baš mali, mislim za jednu kafu.

Bacio sam pogled i bas tako nesto bi mi trebalo. Cena jeste jaca al sta sad.
Hvala za info.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Jel ima neko iskustva sa Breville The Smart Grinder Pro ili the Dose Control Pro?

Mi smo kupili Gaggia Clasic Pro, ali nemam odgovarajući mlin, onaj mesingani od babe ne radi posao kako treba, može da pomogne ali nije to to. Žena popiz***a i uzela nespresso dok ne naučim da kuvam redovnu kafu

Hvala, gledao sam na Aliju trenutno su poštarine nenormalno podignute pa sam odustao od kupovine, baš ću da vidim na ibeju kako stoje stvari.

Za skuplje stvari ja naručujem na Nemačku virtuelnu adresu. Otvorio sam adresu na Mailboxde.com. Slanje iz Nemačke ovamo je oko 10eur. Šljaka super. Jedino što ovi naši dripci obavezno naplate PDV za sume veće od 20eur.

Za skuplje stvari ja naručujem na Nemačku virtuelnu adresu. Otvorio sam adresu na Mailboxde.com. Slanje iz Nemačke ovamo je oko 10eur. Šljaka super. Jedino što ovi naši dripci obavezno naplate PDV za sume veće od 20eur.
Sa poštarinom preko 20eur ili samo vrednost robe?

Sent from my PRA-LX1 using Tapatalk

Vrednost robe. Poštarina mi je uvek bila oko 10eur ali to i ne piše na fakturi od Mailboxde, tako da to ne carine. Omakne im se da ne carine i 40eur robe ali retko kad. Sa Aliije skoro sve za Nemačku ide kao free shipping.

Poslednja izmena:
Imam problem sa GCP, voda iz grupe na pojedinim mestima izlazi u tankim mlazevima pod velikim pritiskom i pravi duboke rupe u kafi koja se nalazi u portafilteru. Na slici se ne vidi baš kao uživo, udubljenja su prilično velika, a na video snimku se lepo vidi neujednačenost mlazeva.

Pokusao sam da uradim dekalcifikaciju i da vodu ispustim kroz grupu umesto kroz nastavak za paru (jer sam mislio da se nakupio kamenac i da zato voda ne teče kako treba, odnosno da su otvori delimično začepljeni). Stanje se popravilo ali samo na par dana, i sada je ponovo prisutan isti problem.

Grupu čistim sunđerom posle svake pripremljene kafe, ali koristim vodu sa česme (verovatno se preporučuje neka flaširana meka voda).

Moje pitanje je kako da temeljno očistimo grupu i da omogućim normalan protok vode?

Video: http://cloud.tapatalk.com/s/5f831edcb1051/VID_425490423_135133_478.mp4
1e92a120a4486553e88cd6fb14a267ef.jpg
f3f64ca88d1a54f1c8c5c6fa6058469e.jpg

Sent from my S10e using Tapatalk

Prvo i osnovno, nikad voda sa česme bez omekšavanja. Kupi Brita Aquagusto potapajući omekšivač. Voda u rezervoaru mora bar da prenoći sa Aquagusto filterom da bi bila adekvatna za upotrebu.

Drugo, moraš redovno da radiš backflush sa slepim sitom i Puly caff deterđentom.
Zameni sito na grupi pa probaj kako će da radi. Imaš u Bago rs. Očigledno ti je zapušeno sito od kamenca.

Ne zaboravi da pre stavljanja portafiltera pustiš prvo vodu da izbaciš vrelu vodu. Imaš gomilu pare na početku.

Grupu čistim sunđerom posle svake pripremljene kafe, ali koristim vodu sa česme (verovatno se preporučuje neka flaširana meka voda).

Moje pitanje je kako da temeljno očistimo grupu i da omogućim normalan protok vode?

Sent from my S10e using Tapatalk

Nikako, ali nikako koristiti vodu sa cesme ukoliko nemas neki filter kao sto rece xalexas. Kupi balon neke vode (akva viva, rosa, voda voda ....) i to koristi.

Imam delonghi bco 420. Nemam ni jedan filter godinama. Koristim česmovaču. 2x godišnje sipam iz DM rastvor na bazi limunske kiseline. Posle spremljene kafe često ista ostane u ručici do sutra. Sita prebrisem ubrusom. Povremeno skinem i lepo operem.
Poznavaoci bi rekli užas. Nikakav problem nikad. Kafa odlična. Ima kremu, gustinu.
Ko god dodje i proba pohvali. Eto. Toliko

• Like
Reagovanja: dtl
Imam delonghi bco 420. Nemam ni jedan filter godinama. Koristim česmovaču. 2x godišnje sipam iz DM rastvor na bazi limunske kiseline. Posle spremljene kafe često ista ostane u ručici do sutra. Sita prebrisem ubrusom. Povremeno skinem i lepo operem.
Poznavaoci bi rekli užas. Nikakav problem nikad. Kafa odlična. Ima kremu, gustinu.
Ko god dodje i proba pohvali. Eto. Toliko

Hmm ok.

Vrh Dno