NAT-a ima i kod nas, i u Americi, i na Papua Novoj Gvineji, ne zavisno od zemlje, već zavisno od operatera i njegove politike poslovanja.Pozdrav
Ima i u Americi, ali si ti dosao sa stavom da nema tog operatera nigde koji ne koristi NAT. A ovo dalje i ne treba da te interesuje. I to sto je 90% korisnika interneta u Srbiji kompjuterski skroz 'nepismeno' to nije moj problem. Cak stavise, samom operateru je jos i bolje ako nema opterecenje na svoj link toliko (ako bi svi vukli max brzine). Pa kad vec tu ima 'luft', apsolutno ne postoji razlog da ja ne dobijem onu brzinu koju placam. A tebe (kao ni supernovu) nema sta da b**i **r*ac za sta ja koristim net. Net je placen jer se reklamira ta brzina, i tu brzinu ocekujem (a moje je za sta cu ja to da koristim).
@rameddenas: ^ slican odogovor i za tebe, da se ne ponavljam. Sorry ako sam malo ostar na komentaru, nije zlonamerno.
Traži da te skinu sa NAT-a, pa ako uspeš super...
U tome i jeste problem. Sto ja sada treba da trazim i vucem sve redom za rukav (a da prethodno prodjem kroz gomilu call operatera koji nista drugo ne znaju vec da kao papagaji na pokvarenoj traci ponavljaju ono sto su naucili napamet). I da na kraju, kako to obicno ide u ovoj drzavi, NE dobijem dinamicku javnu IP adresu. To je ono sto me dovodi istovremeno do ludila i ocaja. U svakom slucaju, hvala na komenteru.
U vezi toga da sam moga prethodno da se raspitam, u pravu si. Medjutim, nista tu ne bih mogao. Kod mene (prigradsko mesto), postajao je samo Masko kablovski operater. Ni jedan drugi. Tako da je celo mesto koristilo samo njih jos jod 2005. Za net si mogao da koristis samo ADSL (ili wireless ako imas antenu). Znaci izbora nije bilo.
Zatim je telekom kupio (u okviru supernove) Masko kablovskog operatera i poceo da nudi supernova uslugu. Mi do skoro nismo hteli da predjemo dok ne vidimo na sta ce to da lici. U medjuvremenu smo nastavili da imamo one SD kanale, ali pazi sad: Od kako je supernova uzela Masko operatera, gomila kanala je nestala. Znaci ne postoje. A zadnjih par meseci, mesecna pretplata je povecavana za 150-200 din, da bi na rakju dostigla 1480 din. Placas 1500 din mesecno a gotovo da nemas nikakvih kanala jer su ih pogasili. Znaci 'naterali' su nas sve da potpisemo novi ugovor (ovoga puta sa supernovom) jer su pretplatu nakucali na 1500 din a ukinuli kanale. Vecina nas je razmisljala, 'pa jbote, daj bar da potpisemo ugovor i da onda imamo kanale, bar da znamo sta placamo. Mene kablovska ne zanima (posto nema 'ona 2 kanala', a nisu sportski, koje oni ne zele da imaju jer drzavi (AV) to ne odgovara. Mene zanima net. Moji su dobili kablovsku, slika je 'ok' prilicno sto se jasnoce tice (bar u poredjenju sa onim sto su imali tj. nemali sa Maskom), a ja zelim da imam normalan net. Pritom mi i roditelji koriste tablet i mob za YT i viber.
Meni treba normalan net. Ali izbora nisam imao bas. Uskoro mi istice 3. ADSL ugovor (znaci 6 godina kod njih). Za svih 6 godina, kao i kod vecine u Srbiji, nisam imao ni priblizno 10mb/s koliko je na ugovoru, vec 8-8.5mb/s. Nemam tehnickih mogucnost za bzi net jer sam 1300m udaljen od centrale. Pa ipak, to ih nije sprecavalo da me zovu iz call centra i nude IPTV iako tamo mogu da vide da nemam uslove (ovo se ide pod ono da 'samo ko papagaji ponavljaju ono sto su naucili napamet'). Sta call operater zna? Nista. On je 'zivi' firewall izmedju tebe i onoga ko je odgovoran za sve probleme koje mozes imati sa uslugom. Zato i sluze operateri, kao fireWALL. Zato mi se i ne mili da udjem u pricu oko natezanja sa njima da mi daju dinamicku javnu IP adresu. (eto, opet sam se iznervirao

)