Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa ti opušteno možeš južno voće da uzgajas.

Lagano :D
Montaza odradjena:

Zvuk spoljne jedinice na minimalnoj modulaciji koja je 380W, nisam bas zagledao mnogo zbog obaveza:
https://youtu.be/eFkbBLWBtAU

Tisa je od Fujitsu LGC i LLCA.

U idle kad vrti kontrolnu brzinu trosi 16-17W. Svidja mi se sto daljinac ima backlight pa se vidi i u mraku. Najniza brzina Low je kao i Low na Fujitsu klimama ali nema Quiet brzinu koju Fujitsu ima. Mislim da nije preglasna za spavanje ali videcemo.
Javljam utiske narednih dana i kad zazimi.

Ja ću da pomenem, ne da bih zakerao a bitno je za invertere posebno, tražite produžene nosače spoljne jer propisano odstojanje SJ od zida je min 25cm, nije katastrofa i manje al ovo je baš nategnuto. Drugo, bolje doplatiti za pocinkovane ili prohromske, iz iskustva i pocinkovani su dovoljno trajni za razliku od ovih loše plastificiranih, mala je razlika u ceni

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Izje***i me na montazi - stavio mi pola klime u kujnu a pola u dnevnu sobu. Ja sam insistirao da klima bude u dnevnoj sobi - ok nije moglo zbog poklopca roletni pa sam pristao na kompromis da ide sto vise u dnevnu sobu. Sada je pola klime u kujni a pola u dnevnoj sobi - rezultat brzo nabije 30C jer se topao vazduh odbija od zidova kujne i vraca unutrasnjoj jedinici koja detektuje aktuelnu temp. U dnevnom boravku je tada 25-6C. Montazer je hteo zbog estetike da je stavi celu u kuhinju iako sam mu 100x pricao da je razlog kupovine grejanje a da me hladjenje ne interesuje i posto se ne razumem u montiranje mso sam da je dalje od ovoga nemoguce - kasnije tokom dana cim je dosao moler sam saznao za improvizacije i da je bilo moguce da se postavi cela klima iznad balkonskih vrata naravno opet ponavljam uz improvizacije. Ovako ne funkcionise dobro - klimom sam za sada prezadovoljan ali montazom sam jako razocaran. Poklopac od roletni ne mogu pa ne mogu da otvorim u slucaju nekog kvara roletni i moram da skidam celu unutrasnju jedinicu i u trenutnom slucaju i u slucaju da cela klima stoji iznad balkonskih vrata sto je kompromis na koji sam sam svesno pristao. Istog dana sam se zalio da nisam bio zadovoljan sa tim - to je bilo u petak. Zvao sam i gazdu i objasnio problem oko toga, rekao je da ce da sredi to tako sto ce da navari 60-70cm koliko treba da se pomeri unut. jedinica ka dnevnoj sobi. Sad sam jako skeptican u vezi toga jer mi devojka ima Gree Amber i zali se da su joj na montazi originalne cevi uzeli a stavili 'neke njihove' i da joj zbog toga ne greje kako treba. Ima prijatelja nekog koji se bavi time pa joj valjda to objasnio - nit se ona razume nit se ja razumem u te 'originalne cevi' .

Sad se ja plasim da mi 'navari' 70cm na originalnu cev(bas sam pratio dal mi stavljaju orignal i stavili su) da ne bih izgubio na performansama klima uredjaja/energ efikasnosti . Treba mi strucan savet oko ovoga jer ne znam vise kome da verujem a ne razumem se. I sad jos jedna stvar jel ponovni izlazak na teren treba da platim ja ponovo ili oni. Samo da ponovim montazer kome sam sve objasnjavao sta hocu nije ponudio nikakvo resenje koje zadovoljava potrebe i rekao je citiram 'vezuj konja gde gazda kaze' . Zamislite hteo je celu unutrasnju jedinicu u kujnu da mi stavi i da grejem kujnu, nigde veze svezom :(

Spreman sam da razvalim moleraj da pocupam instalaciju i da se sve uradi ponovo ali kako treba - ili da pristanem da mi navari 70cm cevi na originalne cevi i tako da je pomeri u desno ka dnevnoj sobi tj balkon vratima. Stvarno sam nesrecan/razocaran ovako i isti dan sam prijavio i cak isao i sutra do firme po Wi-Fi USB i opet pricao o tome. Da li na kraju dana ja kao nezadovoljni klijent 'koji ne zna sta hoce i koji "je kriv" zbog toga' i placa kesom sve treba da plati jos jednu montazu?

Ili da trazim trece lice koje ce da uradi posao kako treba ako se slozite da ja treba da platim opet jos jednu motazu ili izmestanje klima uredjaja?

Midea Breezeless model

Poslednja izmena:
Uzasno ti je montirana klima, nabijena je u plafon. Ako treba stavite unutrasnju na plafonaki nosac.

Tapatalk from Poco loco

Ja ću da pomenem, ne da bih zakerao a bitno je za invertere posebno, tražite produžene nosače spoljne jer propisano odstojanje SJ od zida je min 25cm, nije katastrofa i manje al ovo je baš nategnuto. Drugo, bolje doplatiti za pocinkovane ili prohromske, iz iskustva i pocinkovani su dovoljno trajni za razliku od ovih loše plastificiranih, mala je razlika u ceni

Nije ovo nategnuto, sve moje klime imaju ovoliko i rade bez problema. Za nosace, ovakvi su na LGC vec 9 godina i nisu propali.

@Ljanmi
Prvo treba da se zavrse radovi pa onda montaza. Neka produzi cevi ako ume a unutrasnja jedinica moze da ide u plafon na Г profile ispred kutije za roletnu, meni je tako na gredu montirana LU u lokalu na strani gde je izlog i nismo morali da busimo stolariju.

Ako je spusti dole, kako bi i trebalo, onda nece moci da otvori prozor. Tako mi barem deluje.

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Izje***i me na montazi - stavio mi pola klime u kujnu a pola u dnevnu sobu. Ja sam insistirao da klima bude u dnevnoj sobi - ok nije moglo zbog poklopca roletni pa sam pristao na kompromis da ide sto vise u dnevnu sobu. Sada je pola klime u kujni a pola u dnevnoj sobi - rezultat brzo nabije 30C jer se topao vazduh odbija od zidova kujne i vraca unutrasnjoj jedinici koja detektuje aktuelnu temp. U dnevnom boravku je tada 25-6C. Montazer je hteo zbog estetike da je stavi celu u kuhinju iako sam mu 100x pricao da je razlog kupovine grejanje a da me hladjenje ne interesuje i posto se ne razumem u montiranje mso sam da je dalje od ovoga nemoguce - kasnije tokom dana cim je dosao moler sam saznao za improvizacije i da je bilo moguce da se postavi cela klima iznad balkonskih vrata naravno opet ponavljam uz improvizacije. Ovako ne funkcionise dobro - klimom sam za sada prezadovoljan ali montazom sam jako razocaran. Poklopac od roletni ne mogu pa ne mogu da otvorim u slucaju nekog kvara roletni i moram da skidam celu unutrasnju jedinicu i u trenutnom slucaju i u slucaju da cela klima stoji iznad balkonskih vrata sto je kompromis na koji sam sam svesno pristao. Istog dana sam se zalio da nisam bio zadovoljan sa tim - to je bilo u petak. Zvao sam i gazdu i objasnio problem oko toga, rekao je da ce da sredi to tako sto ce da navari 60-70cm koliko treba da se pomeri unut. jedinica ka dnevnoj sobi. Sad sam jako skeptican u vezi toga jer mi devojka ima Gree Amber i zali se da su joj na montazi originalne cevi uzeli a stavili 'neke njihove' i da joj zbog toga ne greje kako treba. Ima prijatelja nekog koji se bavi time pa joj valjda to objasnio - nit se ona razume nit se ja razumem u te 'originalne cevi' .

Sad se ja plasim da mi 'navari' 70cm na originalnu cev(bas sam pratio dal mi stavljaju orignal i stavili su) da ne bih izgubio na performansama klima uredjaja/energ efikasnosti . Treba mi strucan savet oko ovoga jer ne znam vise kome da verujem a ne razumem se. I sad jos jedna stvar jel ponovni izlazak na teren treba da platim ja ponovo ili oni. Samo da ponovim montazer kome sam sve objasnjavao sta hocu nije ponudio nikakvo resenje koje zadovoljava potrebe i rekao je citiram 'vezuj konja gde gazda kaze' . Zamislite hteo je celu unutrasnju jedinicu u kujnu da mi stavi i da grejem kujnu, nigde veze svezom :(

Spreman sam da razvalim moleraj da pocupam instalaciju i da se sve uradi ponovo ali kako treba - ili da pristanem da mi navari 70cm cevi na originalne cevi i tako da je pomeri u desno ka dnevnoj sobi tj balkon vratima. Stvarno sam nesrecan/razocaran ovako i isti dan sam prijavio i cak isao i sutra do firme po Wi-Fi USB i opet pricao o tome. Da li na kraju dana ja kao nezadovoljni klijent 'koji ne zna sta hoce i koji "je kriv" zbog toga' i placa kesom sve treba da plati jos jednu montazu?

Ili da trazim trece lice koje ce da uradi posao kako treba ako se slozite da ja treba da platim opet jos jednu motazu ili izmestanje klima uredjaja?

Midea Breezeless model

Mogao je da je stavi i da visi sa onog parčeta zida iznad kutije roletni, a i L profilom da je okači na plafon, baš te zeznuo. Kod mene ista ta Breezeless visi iznad kutije roletni.

IMG-20200610-115022-HDR-smanjena.jpg

Poslednja izmena:
I ovo je mnogo nabijeno uz plafon.

Ma to tako deluje iz ovog ugla, a ustvari ima desetak centimetara od klime do plafona, što je sasvim ok. Radi klima bez ikakvih problema.

Uzasno ti je montirana klima, nabijena je u plafon. Ako treba stavite unutrasnju na plafonaki nosac.

Tapatalk from Poco loco

Iznad je karatavan - treba ' pogoditi dasku' :(

Ako je spusti dole, kako bi i trebalo, onda nece moci da otvori prozor. Tako mi barem deluje.

Moze mehanizam je uskocno klizni - nemacka Sigenija :)

Ma to tako deluje iz ovog ugla, a ustvari ima desetak centimetara od klime do plafona, što je sasvim ok. Radi klima bez ikakvih problema.

Nema ni 5cm - mora da ide malo dole - licno bi mi odgovaralo jos 5-7cm

Ma ja kažem za moju klimu. I meni deluje da je tvoja još više podignuta uz plafon od moje. Mislim da bi taman bilo da je ta tvoja okačena iznad kutije od roletni i spuštena tačno toliko da vrata mogu da se otvaraju.

Poslednja izmena:
Lagano :D
Montaza odradjena:

A kakvi su to gumeni podmetaci, to nisu one gume s ugradjenim vijkom koji nema kontakt sa nosacem klime?
Ovo su cini mi se samo neke gumene podloske kroz koje prolazi vijak i steže se na metalne delove nosaca i nogice s.j. i vibracija se ipak preko vijka prenosi...

Izje***i me na montazi ...

Ja ovo ne mogu da gledam, niti da o ovome citam. :zgran:

Zar ta klima nije mogla nigde drugo?
Zar nije mogla na neki zid desno od prozora u d.s.?!
I da TI si kriv sto ne znas sta hoces, zabole majstora gde ce da je postavi, njemu je bitno da uzme lovu za montazu. Joj duša me boli kad ovo vidim.
Krivo mi je da ne mozes da zamislis koliko, a ne znamo se.
Meni se plače. :(

A sta si uradio sa spoljnom jedinicom, u podrum ili pod prozor si je stavio?

Poslednja izmena:
Mogao je da je stavi i da visi sa onog parčeta zida iznad kutije roletni, a i L profilom da je okači na plafon, baš te zeznuo. Kod mene ista ta Breezeless visi iznad kutije roletni.

Pogledajte prilog 291274

Odlicno - L profil - FANTASTICNA ideja! A oko placanja ponovne montaze i varenja cevi na original cevi ili nova instalacija?

^^To su gumene podloške koje neki proizvođači isporučuju uz klime. Video sam da Haier i Aux to ubace u pakovanje s klimom.

Odlicno - L profil - FANTASTICNA ideja! A oko placanja ponovne montaze i varenja cevi na original cevi ili nova instalacija?

Mislim da ne mora ni da se stavlja na L nosač, dovoljno je da je okače da visi donjom polovinom iznad kutije za roletne. Isto, kao što je urađeno kod mene. Vidi se da može da ide još sigurno 5 cm dole, tako da ne bi smetalo za otvaranje vrata. Za cevi ne znam. Ja lično bih više voleo da su cevi u komadu, nego da ih vare i nastavljaju.

Poslednja izmena:
Te je imao pa reko ajd da probamo ali je spoljna toliko tiha i jos je na spoljnom zidu van kuce da su skroz nepotrebni. Klima je 3 metra udaljena od spoljnog zida spavace sobe.

Meni su Amber montirali 8cm od plafona, sa spoljne kaplje na fasadu i trotoar, milina [emoji23]

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Horor *mjau**mjau**mjau*. Stvarno ne vidim logiku montiranja na pola zida.
Varenje cevi i cevi kao cevi nije nikakav problem, insistiraj da ih nakon varenja "produvaju" makar freonom ako ne azotom za koji sam siguran da ne koriste, nemaš ti mnogo izbora ovde ako je ovo jedino mesto za montažu. Obavezno vakumiranje se podrazumeva

Klima u dnevnu, vuna na sprat iznad dok se ne koristi, i grejalica u spavaću.

Ovo mi se svidja :) Nego da li vredi da za pocetak ubacim jedan inverter 12 preporucili su mi gree muse profi u dnevnu, imam pec na cvrsto gorivo kao ispomoc nalazi se u hodniku uz zid koji deli hodnik i spavacu sobu? Da li postoji nesto bolje za te pare ~60.000 RSD od te gree muse profi ili nesto mozda jeftinije bi mi radilo posao jer bas nisam spreman da stavljam dva klima uredjaja a planira se izolacia/fasada sledece godine nadam se :)

Horor *mjau**mjau**mjau*. Stvarno ne vidim logiku montiranja na pola zida.
Varenje cevi i cevi kao cevi nije nikakav problem, insistiraj da ih nakon varenja "produvaju" makar freonom ako ne azotom za koji sam siguran da ne koriste, nemaš ti mnogo izbora ovde ako je ovo jedino mesto za montažu. Obavezno vakumiranje se podrazumeva

Ja sam spreman i da pocupam iz zida instalaciju i da je produzim originalne cevi kolko treba i da vratim nazad u zid ako to ima smisla za performanse klima uredjaja. A oko placanja - sta savetujete kako da se postavim? Ako sam 'kriv' platicu - nikakav problem.

Mislim da ne mora ni da se stavlja na L nosač, dovoljno je da je okače da visi donjom polovinom iznad kutije za roletne. Isto, kao što je urađeno kod mene. Vidi se da može da ide još sigurno 5 cm dole, tako da ne bi smetalo za otvaranje vrata. Za cevi ne znam. Ja lično bih više voleo da su cevi u komadu, nego da ih vare i nastavljaju.

Iznad kutije sa roletnama je stiropor i pur pena - ne znam kako da se utipluje za to? Ova garnisla je vezana za daske od karatavana - mogao bih da iskoristim tu dasku na karatavanu u koje je utiplovana garnisla za zavesu ili kako se vec zove - to mi pada na pamet. Definitvno mi odgovara 5-7cm nize.

Poslednja izmena:
Uzmi u obzir da je ta unutrašnja 11 kg. Ako znaš gde je ta greda od karatavana, onda može i za nju L profilom da se okači.

Uzmi u obzir da je ta unutrašnja 11 kg. Ako znaš gde je ta greda od karatavana, onda može i za nju L profilom da se okači.

Kazu i montazer i moler da nema 5-6-7kg - sad ja je nisam drzao u rukama...

Pise u specifikaciji koliko je, ispod 7-8KG nije sigurno.

Fotografisaću kad dođem kući da vidiš kako sam ja rešio isti problem.

Ovo mi se svidja :) Nego da li vredi da za pocetak ubacim jedan inverter 12 preporucili su mi gree muse profi u dnevnu, imam pec na cvrsto gorivo kao ispomoc nalazi se u hodniku uz zid koji deli hodnik i spavacu sobu? Da li postoji nesto bolje za te pare ~60.000 RSD od te gree muse profi ili nesto mozda jeftinije bi mi radilo posao jer bas nisam spreman da stavljam dva klima uredjaja a planira se izolacia/fasada sledece godine nadam se :)

Da si pažljivo pročitao zadnjih par strana, saznao bi da Muse nije za preporuku.

Mislim da nije preglasna za spavanje ali videcemo.

Jako lici na Vivax AUJI (AUX) pisao sam na drugom forumu pa kopiram text.
Ako mozes nekako da probas taj Wifi adapter jer sam prosto odusevljen sta sve ima u njemu i naravno ultra quiet za spavanje prakticno se ne cuje.

Juce ugradjen Vivax acp 12ch35AUJI

Osim meni lepog izgleda (nekako zdepasta, obla), spoljna izuzetno tiha od ventilatora do kompresora gledao sam 5-6 modela vivaxa svi drindaju ovo je Daikin za njih :)
U setu se dobijaju gumeni odstojnici, rebrasto crevo, bandaz traka. Uglavnom vam treba cevi+nosac i tiple i srafovi.

Najbitnije zasto i pisem ovo je moje odusevljenje sa softwerom za wifi kontrolu. Program je AC Freedom a u njemu opcije za podesavanje temperature u 0.5C na hladjenju Eco opcija, ogranicavanje snage kompresora od 30-100% u koracima po 10% !!! (na grejanju fali samo Eco opcija), i besumni mod ventilatora unutrasnje gde se stvarno ne cuje duvanje ali se oseti na ruku.

Na meracu se ocitavalo oko 330w u hladjenju i 570w grejanje mada to je iz prebacivanja moda u mod nije neko realno ocitavanje u odrzavanju.

Predpostavljam da ima EEV ventil jer se cuje karakteristicno cvrcanje kao na Fujitsu.

Klima za 36000din daje dosta dobrih opcija koji rade. Licno sam je gledao u onim maglama u januaru kratki defrosti 5-6min. nema zadrzavanja leda jer ima grejace. Uglavnom pokupi samo malo inja po izmenjivacu.

Javljacu jos kako se ponasa u zimu.

Imaš za oko 56.000 Fujitsu LLCE 12 snaga grejanja 4kw.Na -15 greje 3.15 kw ali nema WI FI.Sad koliko je tebi važno to povezivanje ne znam ja je imam i greje odlično.Na najvećoj brzini znači high ima protok vazduha kroz turbinu preko 700m kubnih mislim da je 740 ili 750.

Ne znam gde mi je nestala poruka koju sam sinoc napisao, mada bilo je 2h, ko zna da li sam je napisao uopste :D

Elem, Niska Banja 2c (kod mene verovatno 0 ili ispod jer sam zabacen malo i na vecoj visini od vecine banji), Amber odrzava na 20c u ovih ~37m^2 u leru prakticno, vise ne duva nego sto duva :)

Morao sam da smanjujem jer je 20c nama pretoplo za spavanje.

Jako lici na Vivax AUJI (AUX) pisao sam na drugom forumu pa kopiram text.
Ako mozes nekako da probas taj Wifi adapter jer sam prosto odusevljen sta sve ima u njemu i naravno ultra quiet za spavanje prakticno se ne cuje.

Vox je isto AUX,evo treca sezona kako grejem sa njim.
Vivax AUJI (AUX) ne vidim da ga ima negde u ponudi.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno