Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ni kap ne prolazi, da kucnem u drvo :D

Nisam pametan sad, da li da zbog izlaska na tavan za ciscenje oluka (jednom godisnje), cackanje internet/TV kavlova i eventualnu popravku krova vredi stavljati izolaciju na krov, a ne na tavan? Gore bi se izlazilo 1-5 puta godisnje na kratko, pre bih resio daskama nekim kao sto je @Zeha pomenuo.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Ni slucajno ne izoluj krov! Bacanje para... Opet ce toplota odlaziti u tavanski prostor.
Treba da izolujes plocu, pod krov se stavlja izolacija, ako je ispod njega stambeni prostor, potkrovlje, a koliko vidim, kod tebe to nije slucaj.
Plocu mozes da izolujes i mineralnom vunom , a i da se koristi kao ostava, npr.. Evo, jedna slika sa neta, gde se vidi kako...

Edit:
Sada tek vidim da si i ti nasao ovo o cemu pricam, nisam procitao sve do kraja...:)

Prilozi

• izolacija-tavanskog-prostora-koji-se-ne-koristi-pr-thumb.jpg
    izolacija-tavanskog-prostora-koji-se-ne-koristi-pr-thumb.jpg
    315.6 KB · Pregleda: 132
Poslednja izmena:
@Zeha
@Millan1

Hidroizolacija krova, ne po ploci :D

Krov ne prokisnjava, sve je okej sa njim. Necu ja sam raditi ovo, ovo je jako bitna stvar da se uradi kako treba, radice ljudi koji su strucni za radove i vec su mi radili oko kuce. Dali su los predlog za stiropor, jb*, ali su kao majstori/radnici izuzetni i bave se zidanjem dosta dugo.

Pa nista posebno tesko gore ne planiram cuvati, trenutno imam crepove za krov i ploce stiropora koje su ostale, imam dosta prostora u kuci i garazi za odlaganje, plus dve šupe napolju.

Bice odradjeno kao na drugom snimku, videcu da li ce ici kamena vuna u prvom redu ili ce ova "obicna" mineralna, zavisi od razlike u ceni, sutra cu da pravim matematiku.

Sad se sve iskristalisalo, hvala jos jednom svima na pomoci, javljam se kada zavrsim radove :D

Poslednja izmena:
Mineralna za po podu i uradiš je sam za par sati bez problema i verovatno bolje od tih kao majstora koji nisu znali ni da ti predlože a kako bi tek uradili pitanje je, ja sam sam odradio izolaciju ali u krovu i trebalo mi je 3 cela dana ali sam radio bez pomoćnika i na visini od 2 do 4m ukupno 25cm (10+15) 90m2

Sent from my Mi MIX 3

Slazem se sa gore navedenim da toplotna izolacija krova nema smisla ako je tavan u pitanju a ne potkrovlje kao stambeni prostor.
Ima jos jedno elegantno resenje izolacije poda tavana ali nazalost poprilicno skupo a to je polozi se tvrdo presovana kamena vuna u zeljenoj debljini pa se pokrije sa dva sloja osb ploca na preklop.
Za postavljanje staklene vune je isto bitno da je prostor za vunu odgovarajuce visine a ne nabijati recimo 15cm vune u 10cm prostora jer se time skodi izolacionim svojstvima vune.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Krov ne prokisnjava, sve je okej sa njim. Necu ja sam raditi ovo, ovo je jako bitna stvar da se uradi kako treba, radice ljudi koji su strucni za radove i vec su mi radili oko kuce. Dali su los predlog za stiropor, jb*, ali su kao majstori/radnici izuzetni i bave se zidanjem dosta dugo.

Pa nista posebno tesko gore ne planiram cuvati, trenutno imam crepove za krov i ploce stiropora koje su ostale, imam dosta prostora u kuci i garazi za odlaganje, plus dve šupe napolju.

Bice odradjeno kao na drugom snimku, videcu da li ce ici kamena vuna u prvom redu ili ce ova "obicna" mineralna, zavisi od razlike u ceni, sutra cu da pravim matematiku.

Sad se sve iskristalisalo, hvala jos jednom svima na pomoci, javljam se kada zavrsim radove :D

A sada cu ja da te opet pomutim. :d

Jedan dipl. ing. građ. koji "mrzi" vunu (mineralnu a i kamenu) zbog prasine, zbog osetljivosti na vodu (narocito mineralna) kaze da moze i stiropor ALI obavezno staviti foliju, stiropor debeli falcovani (10cm i > ) pa lepo uklopiti, spojiti i ukrojiti, neexpandirajucom pur penom rubove u kraju ploce malo zalepiti, ako ne moze da se u malim delovima stavi stiropoir jer se ne moze dohvatiti naprskati to expandirajucom pur penom. Ako je ravan krov i nece da se po tom gazi ne mora da se lepi i pokriva lepkom i mrezicom, moze tanko lepkom po rubu ploce da se malo namaze ploca i samo spusti stiropor, da drzi da se ne pomeraju rubovi a ostatak je ufalcovano.
Kaze ako krov propusti i voda nakvasi (natopi) mineralnu vunu, moze da je posle toga samo baci, ima hidrofobne kamene vune i ona moze 1-2 do 3 kvasenja da izdrzi, da se hidrofobni sloj okrene na gore i pokrije folijom.
Ako ploca nije ravna vec je grbava pa ploce stiiropora ne mogu da leze lepo po ploci onda nek gleda kako poravnati ili sta staviti...

I ovi skolovani svasta misle, svaki drugacije. :d

Poslednja izmena:
"Lako je tuđim ----, glotinje mlatiti" ;)
Npr i da prokisne, neće natopiti svu vunu.. pa i da hoće, bilo bi jeftinije novu postaviti ponovo nego li jednom sa stiroporom, lepkom, penom... 10-ka mineralna, nije ni 200 din.

@Zeha
@Millan1

Hidroizolacija krova, ne po ploci :D

Ma kakva hidroizolacija, ja o termoizolaciji pricam...:d Ono, grejanje klimama tema, pa mi logicno da je ta vrsta izolacije...:laugh:
Bas pre par sati sam odgovarao ovde i ovde u vezi izolacije ploce... Kod mene je trenutno tako, pa je opet bolje nego bez icega.

Prilikom potrage za ovlašćenim servisom koji bi ugradio klimu, naleteh na servis čiji mi majstor kaže da je bolje da uzmem Daikin, nego Fujitsu. Navodno je Daikin bolji, a i Fujitsu, po njegovim rečima, ima problema sa nabavkom rezervnih delova.
Dodao je i preporuku za Micubiši, međutim Kieria premašuje budžet. Od Daikinia u cenovnom rangu LUCA-e preporučuje Sensiru.

U tom cenovnom rangu ima ovo čudo: DAIKIN FTXF35A/RXF35A SENSIRA. Koliko vidim, pdesign prilikom grejanja je kod te klime 2.8, a kod LUCA 3.9 dok je SCOP isti.

SVačega se načitaj ovih dana, međutim i dalje naginjem ka Fujitsu LUCA modelu.

Imam par pitanja uzeo sam Gree Muse 12 i juce sam je prvi put koristio za grejanje. Grejem prostoriju od 20 kvadrata kada zadam temperaturu 23c klima krene da radi i zagreje sobu do nekih 28c i zatim se iskljuci takodje je i prilikom hladjenja hladila 2-3 stepeni vise nego sto se zada na daljinskom ali sam to pripisao manjoj kvadraturi i sa smanjivanjem brzine ventilatora sam dosao do podesavanja koje mi odgovaraju. Ali kod grejanja ta odstupanja su jos veca pa me interesuje da li je to normalno i kada se klima iskljuci cuje se zujanje ne preterano glasno racunar je glasniji.

Prilikom potrage za ovlašćenim servisom koji bi ugradio klimu, naleteh na servis čiji mi majstor kaže da je bolje da uzmem Daikin, nego Fujitsu. Navodno je Daikin bolji, a i Fujitsu, po njegovim rečima, ima problema sa nabavkom rezervnih delova.
Dodao je i preporuku za Micubiši, međutim Kieria premašuje budžet. Od Daikinia u cenovnom rangu LUCA-e preporučuje Sensiru.

U tom cenovnom rangu ima ovo čudo: DAIKIN FTXF35A/RXF35A SENSIRA. Koliko vidim, pdesign prilikom grejanja je kod te klime 2.8, a kod LUCA 3.9 dok je SCOP isti.

Raspitujuci se za svoju buducu klimu i citajuci ovde o klimama taj te serviser nije slagao.
Necu ulaziti koja je bolja ali za delove sam i ja isto cuo.
LUca je imala problem sa panelom koji je uspesno izgleda resen jacim (boljim) zupcanikom.
Meni samo taj Daikin deluje ruznjikavo, stari neki izgled.

Steta za Kieria...

Čitao sam da je uvoznik Fujitsu klima blagi užas, ali sem toga pomenuo je da se Fujitsu(on ima LTC model) malo muči(kao da mu fali snage) kada krenu mrazevi.

E sada, 2,8 protiv 3.9.

Imam par pitanja uzeo sam Gree Muse 12 i juce sam je prvi put koristio za grejanje. Grejem prostoriju od 20 kvadrata kada zadam temperaturu 23c klima krene da radi i zagreje sobu do nekih 28c i zatim se iskljuci takodje je i prilikom hladjenja hladila 2-3 stepeni vise nego sto se zada na daljinskom ali sam to pripisao manjoj kvadraturi i sa smanjivanjem brzine ventilatora sam dosao do podesavanja koje mi odgovaraju. Ali kod grejanja ta odstupanja su jos veca pa me interesuje da li je to normalno i kada se klima iskljuci cuje se zujanje ne preterano glasno racunar je glasniji.
Imam ja tri gree klime,na daljinskom kad stavis odredjenu temperaturu hoce da odstupa klima sa grejanjem/hladjenjem,koristi i feel funkciju,ja postavim na kraj sobe i na visinu od metar ipo(na neku policu) daljinski da je uperen ka klimi i onda budu temperature kako je zadano,on na svaka tri minuta konsultuje daljinski i po njemu podesava temperaturu,probaj tako pa javi,meni i midea isto radi kao gree dok fujitsu koje imam nemaju tu opciju ali zato perfektno odrzavaju zadatu temperaturu.

Sto se tice reklamacije muse i moduliranja brat se cuo sa glavnim covekom iz Energy neta(dva dana zvao sve zive brojeve i cimao ljude da ga upute) i rekao mu je da ce poslati servisera da pregleda sve i da je problem verovatno u elektronici spoljne jedinice.

Javljam za dalje kad saznam sta je bilo.

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk

LU je jači i štedljiviji uređaj

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Čitao sam da je uvoznik Fujitsu klima blagi užas, ali sem toga pomenuo je da se Fujitsu(on ima LTC model) malo muči(kao da mu fali snage) kada krenu mrazevi.

E sada, 2,8 protiv 3.9.
Imam LT (ili LTCA kako piše na stikeru) od 2012-te. Grejao je na -19°C te zime (prvo pa muško) i nije se ni zakašljao. Ne znam kakvi mrazevi, kakvi bakrači, LT ne pita za spoljne uslove, greje ko životinja. Ko ne veruje nek dođe u goste kad zazimi.

Meni je jedan majstor za klima uređaje rekao da prvi model Daikin klime koji dobro greje je Perfera 12.Još mi je napomenuo da početni model Fujitsu LLCE12 bolje greje nego Daikin klime dvanestice do modela Perfera.Tačno je da su spoljne jedinice Daikin tiše u radu.

Evo kako se podešava korekcija temperature za Gree klime.Ja nemam Gree ali kažu da ovo radi.

Evo kako se mijenja offset

Namjestiti na daljinskom željeni offset , ugasiti klimu s daljinskim , iskljuciti napajanje klime , upaliti daljinski dok je klima bez napajanja , upaliti napajanje klime , dok displej klime svijeli ukucati + - + - + - . Dok se kod ukucava čuje se potvrda unosa (klima daje zvuk beep ) nakon toga pojaviće se T offseta na klimi i to je to..

To set 3C temp. compensation: in heating mode, set temp at 17℃, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 3 on IDU, heating light shining 3 times
To set 2C temp. compensation: in heating mode, set temp at 18℃, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 2 on IDU, heating light shining 2 times
To set 1C temp. compensation: in heating mode, set temp at 19℃, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 1 on IDU, heating light shining 1 times
To set 0C temp. compensation: in heating mode, set temp at 20℃, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 0 on IDU, heating light shining 4 times

Imam LT (ili LTCA kako piše na stikeru) od 2012-te. Grejao je na -19°C te zime (prvo pa muško) i nije se ni zakašljao. Ne znam kakvi mrazevi, kakvi bakrači, LT ne pita za spoljne uslove, greje ko životinja. Ko ne veruje nek dođe u goste kad zazimi.

Onda LUCa i to je to.

Vakuumiranje
Izolacija svake cevi
Antivibracione podloške, gume
Pocinkovani nosač

Jesam li nešto propustio?

Bar 3m cevi. Al' da ti ne stave 1.5m, uz opasku da su to dve cevi [emoji23]
PS: Daikin je generalno medu najtisim klimama šo se tiče spoljne jedinice, jer softver ne dozvoljava da se kompresor vrti preko 75Hz, dok je kod Fujitsu klima limit na čak 120Hz (ne kod svih modela). Zato treba pametno birati klimu, da ne bude "knap", ma koje vrste bila.

Poslednja izmena:
@Херој Ne razumem se u tematiku,ne znam po cemu je "slabašna" greje odlicno a nije mi velik racun za struju.....no nema veze poštujem tvoje znanje jer ga imas to se vidi ! Mislim da hjv 50 bolje greje od ambera za nijansu ali zato troši više struje.Elem
Poštovanje forumaši,komšija me zamolio da postavim pitanje.
Hoce da se greje na klime. Pa ga zanima koje klime da uzme. Sprat je oko 75 kv pvc troslojno staklo zid 40cm plafon nije izlovovan. Uđe se na sprat,tu je hodnik desno dve sobe po 12m2 i 16m2 pravo kupatilo od 15m2 levo od hodnika kuhinja dnevna oko 35 m2. Vrata su uvek otvorena sem od kupatila. Hvala. Ja sam mu predlagao mje mitsu klime on hice još mišljenja,predložio sam ovde da pitamo jer je zdrava sredina za to. Ja inace imam mitsu klime 35 mj u sobama i 50 u dnevnoj. Znaci 2 12 i jednu 18. Ja sam zadovoljan evo treća zima ide. Slicno imamo m2.

Poslednja izmena:
Bar 3m cevi. Al' da ti ne stave 1.5m, uz opasku da su to dve cevi [emoji23]
PS: Daikin je generalno medu najtisim klimama šo se tiče spoljne jedinice, jer softver ne dozvoljava da se kompresor vrti preko 75Hz, dok je kod Fujitsu klima limit na čak 120Hz (ne kod svih modela). Zato treba pametno birati klimu, da ne bude "knap", ma koje vrste bila.

Od mesta gde će biti unutrašnja do mesta gde će biti spoljašnja ima barem 4 metra. Jedino je problem što unutra na metar od spoljašnjeg zida plafon kreće da se obrušava, jer je u pitanju potkrovlje.

@Херој Ne razumem se u tematiku,ne znam po cemu je "slabašna" greje odlicno a nije mi velik racun za struju.....no nema veze poštujem tvoje znanje jer ga imas to se vidi ! Mislim da hjv 50 bolje greje od ambera za nijansu ali zato troši više struje.Elem
Poštovanje forumaši,komšija me zamolio da postavim pitanje.
Hoce da se greje na klime. Pa ga zanima koje klime da uzme. Sprat je oko 75 kv pvc troslojno staklo zid 40cm plafon nije izlovovan. Uđe se na sprat,tu je hodnik desno dve sobe po 12m2 i 16m2 pravo kupatilo od 15m2 levo od hodnika kuhinja dnevna oko 35 m2. Vrata su uvek otvorena sem od kupatila. Hvala. Ja sam mu predlagao mje mitsu klime on hice još mišljenja,predložio sam ovde da pitamo jer je zdrava sredina za to. Ja inace imam mitsu klime 35 mj u sobama i 50 u dnevnoj. Znaci 2 12 i jednu 18. Ja sam zadovoljan evo treća zima ide. Slicno imamo m2.
To je stan u zgradi ili beše kuća? Zidovi izolovani? Bez izolacije bar plafona (ili komšije iznad koji greje) nema smisla grejati klimom. Ledeni zidovi u kombinaciji sa vrtloženjem vazduha stvaraju osećaj da je hladnije nego što jeste.
PS: Mica hj50 greje kao i Fujitsu 12 LT (6.5kW max), ali je Amber 12 ipak za dlaku jači. Da se razumemo, ovo su 12-ce van standarda

Drugari, posle dugog premišljanja i većanja sa vama (posebno hvala @djalf, @maxy i @Xepoj87 koje sam gnjavio preko poruka :wave:) trebalo bi da mi stignu 3 klime danas - 1 Amber 9ka i 2 Vox 12ice, pa i da se ugrade u narednom periodu.
Zbog nepredviđenih i nemilih okolnosti, drugar na kog sam računao za ugradnju nije u mogućnosti da to sad uradi.
Da li može na PM preporuka za neki servis koji to pošteno radi, a da ne bude baš najskuplji na tržištu?
Ugradnja je u Pančevu, imam već ponudu ovde nekih, ali reko' da vidim da li ima proverenih preporuka?

Pozovi ACS, na zrenjanincu su.

Tapatalk from Poco loco

+1 za ACS, meni su onomad ugradili LT. Svakako dogovori vakuumiranje i gumene podloške pre instalacije. Za 3+m cevi znaju, ali ni to nije loše ugovoriti pre nego dođu

Ova bela traka je ispucala na par mesta, ovi sto su radili ugradnju kazu da to nista ne smeta, jel ovo ok?

Isto kazu da na Amber ne moze da se stavi lulica, trenutno mi pri grejanju voda kape po fasadi ispod klime, moracu da stavljam neku zardinjericu ili nesto ispod klime..IMG_20201013_143928.jpeg

I beše još izolacija svake cevi ponaosob? :)
A vidim gore prashinar pominje pocinkovani nosač. Je l' to znači da stavljaju i neke druge koji su krš i rđaju?
I koliko iznosi sad cena ugradnje, da znam čime da se vodim?

@ivanbass1 Zbog defrosta i nesmetanog oticanja vece kolicine vode u veoma kratkom periodu a na vecim minusima iz prakticnih razloga je bolje namati je jer lula i cev za odvod defrosta hoce da zalede i nema kud da otekne onda voda sem da se preljeva svuda iz tacne...
Problem je kad pada voda po trotoaru kud se hoda,a za fasadu... pa ili lulu odgovarajucu i crevo pa u njih termo kabl ili bez lule i odvoda.

Novi model Fujitsu ASYG12KETA / AOYG12KETA

Ovo je zamena za LU model, imate je na akciji za 80k do kraja oktobra.

Računaj ugradnju 100e

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Pa za svaku moras da platis ugradnju osim ako neces sam da ugradis :)
Ima Eurovent sertifikat.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno