Znam samo da kad je Btc bio ispod 6k i eth ispod 100$, kad sam govorio drugovima da kupe i da ga drze par godina rekli su mi da je kripto prevara i da nema nista od toga, a oni isti su kupovali kad je btc bio blizu 20k i kad sam im govorio da je balon skoro pred pucanjem, pricali su tad lambo, penzija i ostale gluposti.
Kad je btc bio na 6k onda kazu propao je, to je prevara itd. Zvao me prije par dana isti taj drug i kaze vidi eth stigao na 400, mogao sam ga uzet na 100 kad si mi govorio, ja kazem pa uzmi ga sad, ici ce on na preko 2000$ kroz par mjeseci, godinu, on kaze na 2000$, nema sanse da ce preci 500$ i onda o cemu mi pricamo, a kad dodje na 1000+ i kad btc preskoci ath onda ce on isti da me moli da mu opet kao i 2017. ubacujem novac na berzu da kupuje shitcoine i opet ce da pukne 90% ulozenog novca, a takvih ima najvise, za njih je ovo jos uvijek laz, piramidalna sema, razmisljaju da se btc nikad vise nece vratiti na 20k, a jednom kad predje tih 20k onda ce da ulazu novac.
A sto se tice toga da ti imas 5 likova koji ce na 17k(nebitna cifra ali eto neka bude 17k) da prodaju, vjeruj mi da ce 4 od njih 5 da drze poziciju, jer kad krene fomo i kad ti portfolio iz dana u dan skace po par hiljada eura, pohlepa te obuzme ne izlazis tako lako, jedan od njih ce izaci, pa kad btc bude 25k on ce isti opet uci jer ce se voditi cinjenicom da ce btc jos gore i da moze jos da zaradi i tako u krug.
Sa ovim se slazem 100%, cak sam i to naveo u mom postu. Ako gledas spot market, kupovina dip-a je mnogo bolja u Crypto marketu nego u klasicnim asset-ima. Ja problem imam sa futures marketom, jer u 90% slucajeva nemam na osnovu cega da odredim kuda ce ici cena. Ovamo si pre par dana znao da nVidia predstavlja RTX3xxx seriju kartica, da si odmah otvorio long poziciju u CFD marketu npr. na Trading212 koja po default-u ima ludacki leverage 1:20, sad bi bio u vrlo dobrom plusu. Ovo je jedan primer koji je nama tehnicki pismenim osobama vrlo lak za uociti i donosi "laku" zaradu. Sa druge strane, ja ne znam sto je BTC danas pao sa 12000 na 11200, osim da je neka menjacnica ili whale dumpovao market, ista prica i za ETH...
Sto se tice akcija, tamo novac mogu da zarade samo ljudi koji imaju bas velike kolicine istog, mi sa Balkana sa par hiljada ili desetina hiljada tesko da mozemo, a kripto nam daje tu mogucnost da uz malo srece i znanja sa 1000 napravimo x5, x10, x20, i to ce nam dozovoljavati do kraja narednog bull runa, nakon toga necemo moci jer ce oscilacije na trzistu kripta biti mnogo manje, jer ce mnogo vise novca biti u igri nego danas.
Ako trgujes na spot marketu, ovo je tacno, ali ako ides u leveraged pozicije, mozes vrlo lako da zaradis mnogo ili da izgubis sve

.
I ne znam zasto kazes da se u kriptu nece desavati oscilacije od 40% u jednom danu? Odakle ti ta informacija? Trenutno se u kriptu desavaju oscilacije od 200-300% u jednom danu, tako da ti ta prica ne pije vodu, ako mislis kroz par godina da nece biti takvih oscilacija, onda se donekle slazem sa tobom, ali u ovoj i sledecoj godini hoce sigurno.
Evo upravo sam usao na CMC i u prvih 100 coina imamo DFY koji je danas uradio 95%, drugi coin iza njega Elrond 35%, Kusama 25%, ako podjemo na rank od 100 do 200 tamo ima Fantom i DIa koji su danas +38% itd.
Desavaju se oscilacije na shitcoinima sa smesnim volume-om. Ti realno svaki dan na Binance-u imas nesto sa volume-om od ~5-50 btc-a da ode 30%-40%, ali problem kod toga je da taj coin ima smesan volume pa tako tesko ces da kupis i jos teze ces da prodas doticni coin po normalnoj ceni, nema futures market itd. Sa druge strane, imas npr. ZOOM (ZM), koji ima rast 40% u danu (realno je ekstrem), i volume od 4 milijarde USD po danu i ima sve moguce instrumente za trade-ovanje.
@BTC prica na 0.001$ 10$ 1000$ i 20k USD i ciklusi. Pa prica je ok ali treba imati na umu da bitcoin niko nije mogao da shortuje do 2017 i ~19k USD, cim je short omogucen bitcoin je pao i vise se nikada nije oporavio. Danas imamo S&P istorijskom maksimumu i BTC na ~65% ATH-a i ETH na ~35% ATH-a, ali i tehnicki potkovaniji crypto sa realnim projektima, velikim ulaganjima i menjacnicama koje imaju brdo instrumenata i za long i short pozicije.
Takodje 2017 retail investitor je mogao tada lako da trguje jedino sa Crypto valutama, danas retail investitor ode na Robinhood i alternative koje fokus prave iskljucivo ka tradicionalnim asset-ima, onda mu iskoci /r/wallstreetbets gde vidi da neko na options tradingu pretvori 1k u 9k za dan i zakljucak sam donosi sta je "isplativije". Ako BTC krene u pravi bull run aka 2017 i dodje do 15k, 17k, balon ce biti verovatno jos veci jer ce se sada retail novac mnogo brze preliti, ali opet kao sto neko rece, da li nam je to stvarno i potrebno kada imamo Futures gde moze vrlo lepo da se zaradi...
Inace neko je i pomenuo i psiholoski aspekt kupovine necega celog, koliko je to bitno za retail investitore samo je potrebno pogledati AAPL i TSLA post split, cist 10% gain u nekoliko dana koji se doduse danas malo izduvao

.
I na kraju, cinjenica da crypto nije zakonski regulisan (i dobro i lose) i da se ocekuju velika kretanja cene kada BitMex ode u maintenance, da neko nudi 2000% staking ROI meni dovoljno govori da smo i dalje u sketchy teritoriji (makar za retail investitora):
https://www.reddit.com/r/ethereum/comments/iktes4/i_cant_believe_sushi_is_generating_2000_apys_how/
https://sushi.zippo.io/