Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

To sto vi zovete crnom listom ne postoji, postoje liste u koje odredjene postanske sluzbe pa i singapurska mogu poslati-dostaviti posiljku i one u koje ne mogu.
Nama ne mogu (zvanicno), nesto nezvanicno ili skupo placenim poput DHL i sl. dolazi.
Zasto ne dolazi ili zasto ne mogu dostaviti, pa putevi transporta i dostave su prekinuti, smanjeni kapaciteti (slabo lete putnicki avioni EU-Kina i obrnuto), kargo tako-tako, pa eto valjanih razloga...
Zasto pojedini prodavci mogu odluciti da ne salju za neku zemlju, pa zbog losih iskustava sa prodajom robe tamo kao sto su veliki broj neisporucenih posiljki, zagubljenih, sporo prispelih pa se trazi refund i lakse im je onda reci nema robe za SRB ili neku drugu zemlju.
"Crne liste" ne postoje kod postanskih sluzbi.
Postoje zemlje u koje se ne moze isporuciti roba i postoji izbor pordavca da ne prodaje za neku zemlju.

Dobro, gledaj ovako,
Ako ne postoje "crne" liste kod poštanskih prevoznika, onda postoje "bele" liste, tj zemlje u koje šalju robu.
E mi nismo na tim "belim" listama u Singapurskom i Kineskoj pošti.
Problem je što su se prodavci registrovali kod Alija da šalju isključivo njima, pa ne mogu da pošalju kod nas.
Niko nije rekao da su nas prodavci stavili na crne liste. To spominju neki da će biti zbog velikog broja disputa, ali to su predviđanja.
Pre nekog vremena sam naručio nešto, a šalje isključivo preko registovane kineske pošte free, pa da probam da vidim šta će biti. I on pošalje i dao mi E..CN. Kad posle nekoliko dana mi piše u poruci: ovo ti je pravi broj, a broj je U...LV. Ja ok.
On srećan, ja srećan. Snašao se, ali van sistema.
Slično je bilo kad sam naručio nešto, cena je bila 60$+, registrovana turska, a on poslao isto neregistrovanom, U..LV. Ja mislio da mi je opet dao fake broj, gde vredan paket da šalje neregistovano.Kad posle nekog vremena je stigao. Samo što je rizikovao, neko je mogao da otvori disput i uzme pare nazad, jer ne može da dokaže da sam primio robu, što ja naravno nisam.

Послато са Mi A2 Lite помоћу Тапатока

Meni danas poslato prvi put preko dhl ecommerc asia jako zanimljivo koliko vidim to ide direkt za DE pa ka nama iz DE ali nije sa AE vec sam kupio na ebayu ali nebitno poenta je da hocu da kazem da se Kinezi koji hoce snalaze da ispostuju kupce sa nasih prostora kako bi na ovaj ili onaj nacin dopremili posiljku.
Broj sam proverio na DHL sajtu i radi lepo i pise iz Zensena za Srbiju Beograd, to je prvi jutrosnji status tj ubacen je broj u sistem jer sam juce popodne to kupio pa cu da vidim kojom brzinom ce to ici ubuduce cak sam dobio i jos jedan UV.....DE broj verovatno kad dodje u DE da cu preko njega isto moci da ga pratim inace taj servis im se zove packet internacional standard, meni je bio free shipping cak imaju i podrsku na hrvatskom jeziku.
U principu nema veze sa AE ali sam se samo nadovezao na predhodni post kao novi nacin slanja poste iz Kine ka nama jer ne videh da je iko prijavio da mu je ista slato dhl ecommerc-om, da ne bude zabune zna da to nije dhl express i znam da nece stici za 7 dana(jer imam iskustva sa dhl expressom tako da znam razliku da ovo nije brza posta) ali da ce max skratiti putovanje posiljke jer direktno ide do najveceg haba u Evropi za posiljke pa odatle za Srbiju nadam se direktno posto dosta letova ima iz Frankfurta za Srbiju svakako brze nego preko LV to dok stigne u Srbiju je da se otelis jednu takvu cekam ravno 60 dana a kao stigla tamo za 7 dana, ovo bi zaista trebalo biti brze.
Videcemo.

Evo ti sličan primer, naručeno sa Alija, isporuka DHL-om
Aug 6, 2020 10:02
4PX Express
Shipment information received
Aug 7, 2020 07:18
4PX Express
4PX picked up shipment
Shendong Fenggang Warehouse
Aug 7, 2020 07:19
Aliexpress-Cainiao
Inbound in sorting center
Aug 7, 2020 07:19
4PX Express
Shipment arrived at facility and measured
Shendong Fenggang Warehouse
Aug 7, 2020 07:20
Aliexpress-Cainiao
Accepted by carrier
Aug 7, 2020 16:37
Aliexpress-Cainiao
Outbound in sorting center
Aug 7, 2020 16:37
Aliexpress-Cainiao
Received by line-haul
Aug 11, 2020 09:23
4PX Express
Depart from facility to service provider
Domestic Air Cargo Termina,Shenzhen,China
Aug 17, 2020 15:36
DHL Express
Shipment picked up
HONG KONG - HONG KONG SAR, CHINA
Aliexpress-Cainiao
Hand over to airline
4PX Express
Service provider received the shipment
Hong Kong
Aug 17, 2020 15:38
DHL Express
Processed at
Aug 17, 2020 23:48
DHL Express
Departed Facility
Aug 17, 2020 23:48
4PX Express
Hong Kong
Aug 18, 2020 00:39
DHL Express
Arrived at Sort Facility
Aug 18, 2020 00:39
4PX Express
Hong Kong
Aug 18, 2020 06:25
DHL Express
Processed at
Aug 18, 2020 08:06
4PX Express
Hong Kong
Aug 18, 2020 13:21
DHL Express
Arrived at Sort Facility
Cologne - Germany
Aug 18, 2020 13:21
4PX Express
Cologne/Bonn
Aug 18, 2020 14:27
DHL Express
Processed at
Cologne - Germany
Aug 18, 2020 20:32
DHL Express
Departed Facility
Cologne - Germany
Aug 18, 2020 20:32
4PX Express
Cologne/Bonn
Aug 18, 2020 21:38
DHL Express
Arrived at Sort Facility
Brussels - Belgium
Aug 18, 2020 21:38
4PX Express
Brussels
Aug 18, 2020 22:22
DHL Express
Processed at
Brussels - Belgium
Aug 19, 2020 03:33
DHL Express
Departed Facility
Brussels - Belgium
Aug 19, 2020 03:33
4PX Express
Brussels
Aug 19, 2020 07:31
DHL Express
Processed at
Budapest - Hungary
Aug 19, 2020 08:31
DHL Express
Departed Facility
Budapest - Hungary
Aug 19, 2020 08:31
4PX Express
Budapest
Aug 19, 2020 10:21
DHL Express
Arrived at Sort Facility
Belgrade - Serbia, Republic of
Aug 19, 2020 10:21
4PX Express
Belgrade
Aug 19, 2020 11:00
DHL Express
Customs status updated
Aug 19, 2020 11:44
DHL Express
Clearance event
DHL Express
Processed for clearance
Aliexpress-Cainiao
Import clearance start
4PX Express
Customs clearance delay
Belgrade
4PX Express
Customs clearance in progress
Belgrade
Aug 20, 2020 12:58
DHL Express
Customs status updated

Sad čekam da špediter završi posao i prosledi pošiljku...

Pa postoje neke liste, pravila, ograničenja, nazovite to kako hoćete.
Na primer, pogledajte USB flash, kod istog prodavca, isti flash samo različitog kapaciteta. Flash manjih kapaciteta, do 5€, može besplatna poštarina ili uz minimalnu poštarinu ali neregistrovanu (Cianiao, Yanwen), a čim je cent preko tih 5€ poštarina samo preko DHLa, FedExa, AliExpress Premium, bilo kog od načina slanja čija cena uveliko prevazilazi vrednost predmeta.
Znači neko je na Aliju to pravilo postavio. Za Srbiju samo vrednost do 5€, preko toga isključivo preko brze premium pošte.
Isti ti prodavci šalju za Hrvatsku sa načinom koji možeš da biraš a za Makedoniju šalju besplatno ali bez praćenja.
Tako da nemojte da pričate da ne postoje liste. Nije bitno kako ih zovete, ali ograničenja postoje i očigledno su vezana za ogroman broj pošiljki koji nisu dostavljene na vreme u Srbiju i gde je vraćan novac. Kako za neregistrovane tako i za registrovane pošiljke.

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока

Evo ti sličan primer, naručeno sa Alija, isporuka DHL-om

Sad čekam da špediter završi posao i prosledi pošiljku...

Ne,ne,ne ovo nema veze sa tim ti tu imas prvo 4px kao logistiku pa AE cainiao pa onda dhl expess, ovo je nesto drugo.

Kad je već priča o listama u raznim bojama šta znači za većinu pošiljki status 2020 06:44 Pre Alert to Serbia? Kakva su to upozorenja?
Da li to upozoravaju prodavce da šalju na sopstvenu odgovornost?

Poslednja izmena:
Čoveče, meni ovaj paket koji sam platio još u junu stigao preko Kirgistana :D =SunYou logistika=

EDIT: O, da i promenio mu se tracking broj, ali niko se nije pomoučio da mi to javi (mislim na Ali prodavca, jer pretpostavljam da do njega stižu te informacije)

SUzu2b.jpg

Poslednja izmena:
@ zechs
Lako je tebi ideš preko KGB-a :D
Pročitaj ispod Kyrgyzstan Operator code KGB :D

Ma video sam :D zato je verovatno odmah pustili kad je ušla u Srbiju..nikakva inspekcija :D

Stigla tri paketa, jedan zaostali SG od pre 4 meseca i dva LP sa LT i LV tracking brojem. Prelepljena nalepnica poste Francuske.

Sent from my moto x4 using Tapatalk

Znači da dižu uzbunu u tom poštanskom prevozniku, koji je izdao taj status, jer stiže paket koji treba da proslede u Srbiju, za manje od tri meseca.[emoji6]

Znači da su obavestili našu poštu da će pošiljka sa tim i tim brojem biti poslata u Srbiju.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Znači da je prodavac obavestio kurira (poštu) da će mu stiže paket za Srbiju. To je status koji daje sunyou za neregistrovane pošiljke, kad mu dolaze na dalje slanje i dugo putovanje.Nema sa tim nikakve veze naša pošta, nije ona obaveštena.

jos 1 pitanje..buduci da preko 90%stvari koje hoću da porucim ili ne šalju ili je shipping bar 20x skuplji od samog artikla,sto implicira da smo banovani.moje pitanje je do kad ako se zna?

samo da obavestim druzinu da su mi poslednjih par dana stigle 4 posiljke, koje su porucene jos pocetkom juna-sredinom juna.....

Hteo bih da kupim proizvod od 130$ na Aliju pri čemu je shipping 21$ i postoji opcija Fedex IP ili DHL. Šta je bolje odabrati? I da li je DHL onaj koji dolazi u njihov centar (kao sa Sports Direct-a) ili je to neki običan DHL koji stiže preko Pošte Srbije?

Hteo bih da kupim proizvod od 130$ na Aliju pri čemu je shipping 21$ i postoji opcija Fedex IP ili DHL. Šta je bolje odabrati? I da li je DHL onaj koji dolazi u njihov centar (kao sa Sports Direct-a) ili je to neki običan DHL koji stiže preko Pošte Srbije?
Fedex nikad nisam koristio pa to ne bi mogao da komentarišem a što se DHLa tiče po ceni bi rekao da je express verzija znači ne ona što ide preko pošte.

jos 1 pitanje..buduci da preko 90%stvari koje hoću da porucim ili ne šalju ili je shipping bar 20x skuplji od samog artikla,sto implicira da smo banovani.moje pitanje je do kad ako se zna?

Za 100 evrića otkrivam tačan datum isteka bana :d

Jel si spreman da platiš sledeće (citat iz mejla koji sam dobio od DHL-a):

Carinjenjem nastaju sledeći troškovi:

1. Carinske dažbine koje se obračunavaju po stopi od 10 % na ukupnu realnu vrednost robe sa dodatom vrednošću transporta

2. PDV koji se obračunava po stopi od 20% na ukupnu realnu vrednost pošiljke i dodatim iznosom pomenutih carinskih dažbina

3. DHL usluga posredovanja u carinskom postupku iznosi 3240.00 RSD

Jel si spreman da platiš sledeće (citat iz mejla koji sam dobio od DHL-a):

Carinjenjem nastaju sledeći troškovi:

1. Carinske dažbine koje se obračunavaju po stopi od 10 % na ukupnu realnu vrednost robe sa dodatom vrednošću transporta

2. PDV koji se obračunava po stopi od 20% na ukupnu realnu vrednost pošiljke i dodatim iznosom pomenutih carinskih dažbina

3. DHL usluga posredovanja u carinskom postupku iznosi 3240.00 RSD

Zbog tačke 3 sam i postavio pitanje i u tom slučaju bih razmislio. Tačke 1. i 2. se podrazumevaju (s tim da ako ide preko Pošte Srbije carina i porez mogu ispasti i manji), a shipping od 21$ za proizvod koji košta 130$ je prihvatljiv.

Evo da dodam još jedno čudno iskustvo sa AliExpress... Već sam spominjao, a sada nastavak.

Žena poručila neke drangulije za 12€. Pisalo da je isporuka Cainiao standard, bez tracking-a.
Posle samo 2 dana, piše na Ali-ju, shipment cancelled - dispute in progress (bez da smo mi pokretali dispute).
A posle samo 10 dana od poručivanja, FedEx kurir donosi pošiljku. !?!?! Prvi put sam kod nas video FedEx kurira. I prvi put nešto stiglo za samo 10 dana. :zgran:
Posle još dva dana, na Ali-ju piše dispute finished, a meni ceo iznos vraćen na karticu.

Pišem ja Kinezu da je pošiljka ipak stigla, i pitam kako da opet platim, bio ja opširan, a njegov jedini odgovor je kratko OK.
Ovo mi nije prvi put da se dojim da prodavac kojem šaljem poruku deluje da nema pojma šta pišem, i da zapravo ne razume engleski (a moj nije toliko loš).
Pitao sam još jednom kako da rešimo (njegov) problem, čekam ogovor...

...tako da, eto. Iskustva su razna.

Poslednja izmena:
@ micabgd
DHL mi obično nije ubacivao troškove slanja u vrednost robe za carinske dažbine i PDV ali spremi print narudžbenice zbog obračuna u carinskom postupku jer Kinezi ne šalju fakturu (račun) uz proizvod. Meni je to bilo isplatljivo jer to što nisu računali troškove slanja je pokrivalo uslugu DHL odnosno špediciju

Danas me je poštar iznenadio sa slušalicama koje sam poručio još 11.03. a pre nekih mesec dana dobio povrat novca (20 USD) jer nisu stigle, iako je zaštita produžavana dva puta.

Kako je najbolje sada da prodavcu uplatim ponovo pare?

Poslednja izmena:
Ljudi, Yanwen ili SunYou? Koje da biram?

Ljudi, Yanwen ili SunYou? Koje da biram?
Definitivno Yanwen, iako su i oni malo usporili. Posto ih verovatno vecina u poslednje vreme bira. Preko SunYou-a sam porucio nekih 10 - tak paketa i nisu stigli, a ulaze u 50 ti dan.

Sent from my moto x4 using Tapatalk

Jel ima neko iskustva sa Seller's Shipping Method besplatnom dostavom sa AliExpressa? Hteo bih da narucim nesto oko $80 ali se bojim da se negde ne "zagubi" posiljka jer ide bez trackinga..

Vrh Dno