@Migrant
Do pre 2-3 dana sam bio ubeđen da će Google za Pixel 5 seriju izabrati neki od najnovijih 12MP IMX sensora veličine ~1/1.7''. Ali vidim vesti
da će Pixel 5 koristiti SD765G čipset, u kombinaciji sa 8GB RAM-a i navodno će koštati oko 700$. Što vrlo lako može da znači da će zadržati isti modul primarne kamere kao i do sada. Što u principu i nije neka mana, svejedno će i dalje imati najbolju P&S kameru na tržištu.
A možda veći senzor spremaju samo za skuplju Pixel 5 XL verziju.
Na osnovu stanja u prethodnih nekoliko godina situacija sa kamerama na telefonima je otprilike ovakva i mislim da će i ostati tako:
Google Pixeli - najbolje P&S kamere na tržištu, i generalno najbolje za većinu korisnika. Kao što svake jeseni Apple izdominira sa čipsetom otprilike na sličan način i Google sa point & shoot Pixel kamerama, pa makar uz stare senzore i blago poboljšan softver.
Apple iPhone, veoma sličan recept kao kod Pixel kamera ali uz malo bolje video snimanje i više podešavanja za zahtevnije korisnike i bolji audio kvalitet.
Samsung standardno dobar ali mislim da im je greška forsiranje 108MP modula na najskupljim modelima.
LG se trudi, bar što se tiče kamera/kamkorder aplikacija, multimedije i audio kvaliteta ali sporo napreduju sa prelaskom na novije, veće i bolje senzore.
Sony je odavno krenuo u show off odredjenih Alpha funkcija koje postepeno prenose sa Alpha serije kamera i to će tako ostati. Kao i kod LG-a, akcenat je na multimediju, zvuk i kamera/kamkorder aplikacije sa velikim brojem modova i podešavanja, dakle ciljaju najviše na entuzijaste i svoje stare korisnike koji su navikli na njihovu filozofiju uredjaja. Verovatno nikada neće ni pokušati da naprave softver kao gcam/hdr+ već će portovanje prepustiti xda zajednici, uz solidan ali ne i sjajan fabricki hdr mod.
Huawei ima pristup sličan sony-u, bar kada je fotografija u pitanju, na nekim poljima i bolji od svih. Ali s obzirom da aktuelne GMS probleme i činjenicu da im displeji, zvučnici, kamkorderi itd. nisu u rangu iPhone, Samsung, Sony, OnePLus konkurenata (uz nedostatak IP68) onda ipak ostaju po strani.
OnePlus se na tom polju multimedije i mogućnosti kamere manje-više ponaša kao većina ostalih kineskih kompanija koje proizvode flagship androide ali nude malo ozbiljniji softverski paket i bolje displeje od ostalih.
Kada bi prešli na iste senzore koje koriste i Pixeli (umesto aktuelnih mid-range), to bi bilo sjajno, jer bi mnogo lakše dobili gcam port i kvalitet fotografija bi bio u samom vrhu.
U suštini deluje da niko na Android tržištu nikada neće imati bolju P&S kameru od Google telefona (osim za specifične modove kao što su burst/rafali).
Apple će vremenom biti sve bliži ali mislim da će Google foto. kvalitet uvek stavljati na prvo mesto i biti bar za pola koraka ispred drugih.