Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa, ne radi se o prodaji kupusa na pijaci. Montaža od 50e. može biti preskupa, a ona od 100e., za isti posao, može biti jeftina

kod nas u Vlasotincu van sezone ugradnja ide oko 20e u sezoni maksimalno 50e... i to pa je mnogo realno nije to lansiranje spejs šatla

Послато са Redmi Note 8 Pro уз помоћ Тапатока

Za 20 eura su preskupi, očigledno je reč o šegrtima koji se tek uče, normalno bi bilo da doplate 20 eura jer su dobili priliku da iskažu svoje talante

Koliko košta 3 m bakarnih cevi?

Pa za džabe očigledno, ispadne povremeno iz kamiona ceo set za montažu. A džabe su izgleda i Hiltijeve bušilice, i krune burgije, i vozila, i benzin, i sve ostalo. 20 evra taman ostane za pivo i pljeskavice.

Samo da se razgranici ugradnja i ugradnja sa instalacijom.
Meni je serviser ruke naplatio 60e (preporuka direkt iz Gree radnje), a instalaciju i ne racunam jer svakako moras kupiti, inace 10eur. Ljudi i tu zaborave da nije samo bakar, vec ima i izolacije i kablova, u mom slucaju i nosaci klime i one odbojne gume za SJ itd...
Takodje, po meni, nije isto ugradjivati "sa merdevina" i visiti sa nekog tamo 4-8-13 sprata :)

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Ljudi u Srbiji rade za 200 evra čitav mesec i mnogo teže stvari od toga . Inače klime mi je ugrađivao samo jedan majstor i nije ostajao mnogo duže od 2 sata. Tim tempom može da zaradi 200-300 evra dnevno i naravno da je mnogo.
To je zalosno sto imas takvi misljenje. Neko ko je ucio skolu i radi u firmi koja uredno placa porez mora da radi za platu kao neko ko nema skolu i radi ko zna gde. To je vec njegov problem licno.

Tapatalk from Poco loco

Ok hvala. Koliko je efikasna u tom modu, da li uspeva da ohladi i ostatak stana vremenom ili samo kad se pusti na full? Koliko je bučna?

Sent from my iPad using Tapatalk

Ma u tom modu duva i hladi normalno, samo što postavi klapne tako da vazduh ide na gore, tako da onome ko je neposredno ispod klime ne duva u glavu.
Ona ima standardne položaje klapne, koji su isti za sve modove rada, hlađenje, grejanje sušenje, a u modu za hlađenje ima i ta 3 breezeless položaja, kako ih oni zovu. Tu dodatno podigne klapnu, da duva horizontalno, u visini glave, tj, u visini na kojoj je postavljena klima. Drugi mod je da postavi onu unutrašnju klapnu da usmerava vazduh ka plafonu i treći je mod da zatvori spoljnu klapnu i onda duva samo kroz rupice. Prva dva breezeless moda ne smanjuju efikasnost hlađenja, bar ja nisam primetio. Treći mod smanjuje efikasnost i po meni je dobar samo povremeno, kad se sedi ili leži neposredno ispod klime.

Meni je zao ljudi koji zaradjuju 200-300 eur mesecno ali mislim da pogled na svet po principu ako jea nemam ne smes da imas ni ti (da i komsiji crkne krava)
Juce sam resetovao chiller plus pola sata kontrole 50eur
Danas sam ocistio hvatac necistoca na chilleru sat i po 50eur
Znaci ja bi svoje znanje i iskustvo trebao da naplacujem recimo 150 dinara na sat? Ne bi ni ustao iz kreveta.
Ovo su sitne fuseracije posle radnog vremena i nema ih preko cele godine nego ovako kad zagudi [emoji16]
Neko misli da monteri trce sa klime na klimu cele godine a u stvari to potraje mesec dva dana a posle?
Servise neko placa vecina prckaju sami zovu majstora tek kad crkne a od neceg firma mora da zivi jos 10 meseci.
Taj sto montira za 20eur radi negde pa fuserira posle posla a boga pitaj gde nabljaju citaj kradu materijal [emoji6]

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Znaci ja bi svoje znanje i iskustvo trebao da naplacujem recimo 150 dinara na sat? Ne bi ni ustao iz kreveta.

Doktor nauka, vanredni prof. na fakultetu radi za 1100 din po času (45 min), na drugoj ustanovi (što bi rekli honorar). Mislite o tome. ;)

Svaka čast elektro i drugim monterima ali nije to, kao što neko reče, lansiranje šatla u svemir. Klepajte dok možete, uskoro nam uvoze mastore sa srednjeg istoka, pa će i cena biti niža. :D

Ponece i one njihove klime sa kojima neces moci ni da hladis a da grejes samo ces da sanjas. Ja placam znanje kao sto i meni placaju za moje. Radim neke stvari sam ali ugradnju klime nikad ne bih.

Doktor nauka, vanredni prof. na fakultetu radi za 1100 din po času (45 min), na drugoj ustanovi (što bi rekli honorar). Mislite o tome. ;)

Svaka čast elektro i drugim monterima ali nije to, kao što neko reče, lansiranje šatla u svemir. Klepajte dok možete, uskoro nam uvoze mastore sa srednjeg istoka, pa će i cena biti niža. :D
Kad stane klimatizacija po server salama bankama bolnicama veruj mi placaju zlatom da proradi sto pre.
Takvi poslovi se ne naplacuju na "kilo"
Taj profesor odradjuje svojih 45 minuta i pretpostavljam da ce dobiti neki procenat od onoga sto njegov seminar zaradi.
Ja ako otklonim kvar na chilleru i spasim recimo helijuma u vrednosti od 5000 eur u magnetnoj rezonansi to ne placaju na sat.

Valjda on treba da misli o tome, ne mi.

Ja kad sam počeo da radim, montaže su naplaćivane 500-700 maraka, otprilike pola cene uređaja. Montaže su bile znatno teži posao nego danas.
Za 15ak godina sam ugradio klima, ne zna im se broj. Danas je ne bih ugradio ni za 300eur a ruku na srce, samo održavanje, servise i popravke postaju mučni baš zbog tih loše ugrađenih uređaja iz bilo kog razloga, malo je majstora u struci, svi gledaju da ućare na svakom koraku, minimum normi se retko ispoštuje.

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

@zoxor: to što ti radiš je VK majstorluk, nije obično elekto montiranje iliti bušenje zida, štemovanje, spajanje holendera, ...

To što ti radiš i treba da bude plaćeno.

Ne podcenjujem ničiji rad, samo navodim primere. Pre ove poruke sam spomenuo stomatologe (specijaliste oralne hirurgije npr.).

Da li je nešto mnogo ili malo zavisi od ponude i potražnje, plus na to dodaj kvalitet, i cena će sama da se formira.

Eto npr. ovde se šire dezinformacije da u "udruženju" svi naplaćuju 90-100€, što se da utvrditi kao netačna informacija običnim pozivom određenih firmi. Npr, jedna od KG firmi iz "udruženja" mi je ponudila 350€ za VOX inverter 12-icu sa sve ugradnjom. Ako uzmemo u obzir da pomenuta klima u većini prodavnica košta oko 35000 din, 41300 din koliko mi je ponuđeno sa ugradnjom izgleda više nego prihvatljivo.

To je zalosno sto imas takvi misljenje. Neko ko je ucio skolu i radi u firmi koja uredno placa porez mora da radi za platu kao neko ko nema skolu i radi ko zna gde. To je vec njegov problem licno.

Tapatalk from Poco loco
Problem je u tome što monteri i nisu baš nešto voleli školu, a ponašaju se kao da su doktorirali na Harvardu.
Neko misli da monteri trce sa klime na klimu cele godine a u stvari to potraje mesec dva dana
Nije ni čudo,da imate manje apetite bilo bi i više posla.

Poslednja izmena:
Problem je u tome što monteri i nisu baš nešto voleli školu, a ponašaju se kao da su doktorirali na Harvardu.

Nije ni čudo,da imate manje apetite bilo bi i više posla.
Znaci losa prodaja je zbog skupe montaze.
Cekaj da drzava licencira majstore pa ce biti 150 eur kao u komsiluku.

Npr, jedna od KG firmi iz "udruženja" mi je ponudila 350€ za VOX inverter 12-icu sa sve ugradnjom. Ako uzmemo u obzir da pomenuta klima u većini prodavnica košta oko 35000 din, 41300 din koliko mi je ponuđeno sa ugradnjom izgleda više nego prihvatljivo.

A zasto bi platio 35000 kad za 33000 u dijaspora shopu ti donesu besplatno kuci.

Hvala za info ali da ne jurim sad najpovoljniju cenu kad sam sve pogodio kako valja (oko ugradnje :D).

Vidiš da sam super prošao koliko se "inače" naplaćuje. :)

Ne bih ja rekao da je za clanove kartela bolje da kartel ne postoji, ali je za korisnike svakako bolje.

Ali ovo svakako jeste kartel, ta unija vacarosa, kako se vec tacno zove. To je inace zabranjeno u svakoj civilizovanoj drzavi, i potpuno je neprihvatljivo da se tako nesto dopusta.
Mislim, nije ovo jedinstven slucaj, to npr. rade i tehnicki pregledi za vozila, cak i znacajno uspesnije, jer je novim (svojeglavim) ucesnicima teze da udju na to trziste, nego sto je to slucaj sa monterima klima uredjaja.
Moguce je da ce se ovo za klime cak i raspasti samo od sebe, jer mi deluje da je jako problematicno to drzati pod kontrolom, jer ce svako malo neko da plane zato sto mu neka susa krade posao, pa ce reagovati prema svom kratkorocnom interesu, i tako praviti pukotine u kartelu, dok se ne raspadne.
Ili se bar nadam :)

Udruženja nisu nigde zabranjena.

Iz ovoga sto sam napisao si zakljucio da sam rekao da su udruzenja zabranjena!?
Karteli su u celom civilizovanom svetu zabranjeni, a ne bilo kakva udruzenja.

Prvih nekoliko recenica je dovoljno da se vidi da je ovo knjiski primer kartela:
https://sr.wikipedia.org/wiki/Картел

Bilo je 70e do 3 metra instalacije, kada su krenuli za unijom 70e, plus 10e svaki duzni metar instalacije, ali bukvalno te iste godine.
I to kanalice i antivibracione gumice lagano naplate dodatno i po 3k dinara.

Nije realno da u Srbiji za tako jednostavan posao od sat vremena ostane cisto preko 30e. Ok je cena od 70, 80e, ali sada je to doslo do 100e za osnovnu ugradnju.

Ali u isto vreme treba da racunate da neko mora da registruje servis, da ima otpada materijala, troskove transporta, cene lokala i dazbina, pa onda mora i vlasnik servisa nesto da zaradi...ne ide majstoru sve sem cene materijala direktno u dzep.

Niti treba da postoje majstori "monteri", vec ozbiljni majstori koji imaju prihode i van klima.

Poslednja izmena:
Udruženja koja diktiraju cene tj karteli jesu zabranjena. Mada naša komisija za zaštitu konkurencije ne radi svoj posao...

Preporuka za neki inverter 12ka?
Gledam Fujitsu 58k, Gree 48k.
Nisam siguran da želim da dajem pare za WiFi modele za kuhinju. [emoji23]

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

@maxy
Pise sve to u onom wiki clanku.
Karteli su i generalno jako nestabilni, jer clanovi cak i iz cista mira varaju (spustaju cene), a pogotovo u ovakvom slucaju gde neregistrovani majstor moze da bane iz svakog zbuna, da mnogo bolju cenu, i tako preuzme nesrazmerno veliki deo posla.

Prosto je previse lak ulaz na to trziste, cak i za registrovane servise koji i nece u udruzenje, vec uzmu i na silu preuzmu posla koliko im treba po nesto nizoj ceni.
Zato i clanovi udruzenja spustaju cene.

Advokati imaju 30 puta bolju situaciju po tom pitanju, pa se svejedno pogadjaju sa klijentima oko cene.

Složicemo se ipak da je kvalitetna instalacija najbitnija stvar. Lično imam majstora koji mi održava klime i zadovoljan sam načinom rada.

Ljudi, u potrazi sam za klimom koja bi se koristila prvenstveno za hladjene stana. Nova zgrada je u pitanju, izolacija odlicna. Stan je 60kvadrata. Predvidjeno mesto za klimu je u dnevnoj sobi od oko 30kvadrata. Dnevna se nastavlja na hodnik, gde se nalaze jos dve sobe, pa bi bilo lepo da malo dobaci hladjene i do tamo.
Iscitala sam deo foruma i zakljucila da su inverter klime dobre, jer postepeno spustaju temperaturu i ne prave onaj neprijatan osecaj da je odjenodnom hladno u stanu. Ocekujemo prinovu, pa nam se ovo posebno dopalo. Pored toga, dosta su stedljivije od on/off klima. E sad, budzet nam je do 50 000rsd bez ugradnje. Koliko sam iscitala po forumu, shvatila sam da su Midea klime zadovoljavajuceg kvaliteta u odnosu na ovaj budzet. Konkretno sam dosla do ovog modela, pa me interesuje sta vi mislite? Imate li mozda neki drugi predlog?

https://klimauredjaji.com/klime/midea/midea-klima-inverter-mission-mb-12n1d0

Svaki predlog je dobro dosao :)

Planiram zamenu (pra)stare Housel klime (12-ica), sad bih kupio inverter klimu, pa mi treba savet koje proizvodjace i modele mi savetujete da gledam? Vidim da je ponuda velika i ima mali milion proizvodjaca, pa ne znam koji (trenutno) vaze za dobre? Na sta treba da obratim najvise paznje u specifikaciji klime?

Obrati pažnju na iskustva i preporuke iz ove teme, a ako bi samo da hladiš- izbor je daleko veći i lova je manja.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno