Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

Uf, palmina mast i 13% suncokretovog ulja... Moj brat sam pravi taj buter, od 3-4 kesice onog neutralnog GUD kikirikija (bela kesica), uz dodatak jedne kašičice suncokretovog ulja i maaalo soli, svaki put ispadne odlično.

Uf, palmina mast i 13% suncokretovog ulja... Moj brat sam pravi taj buter, od 3-4 kesice onog neutralnog GUD kikirikija (bela kesica), uz dodatak jedne kašičice suncokretovog ulja i maaalo soli, svaki put ispadne odlično.
Tako je. Nije tako dobar sastav ovog kikiriki putera. A to sto pričaš je blanširani kikiriki, po mom ukusu na drugom mestu, odmah ispod Floride.

Ljudi prave puter, jer je po našim prodavnicama bezobrazno skup (2 din/g), a kući se za pola sata napravi kilo po ceni kikirikija (350 din/kg) što je čak i za povoljni Lidlov duplo jeftinije.

@ivanbas1
Daj ti sastav, a ne nutritivnu tabelu ;)
Jel čist ili su dodavali ulje.

Nije isti. Ima različitih vrsta kikirikija, a uz to pečenjem se intenzivira ukus (pečen, pržen, blanširan).
Meni lično je najbolji Floridin, pa Gud, a najslabijeg ukusa je po prodavnicama "zdrave hrane" (svojevremeno probao razne). Takođe sa komadići a ili bez pravi razliku, pa dodatak soli (pojačavač ukusa)...

pa da, ok, zaboravio sam pečenje, ali čekaj, valjda se većina ne peku pre nego što se napravi buter od njih, temperatura im ubija neke vitamine i smanjuje minerale, koliko znam.

Evo ovaj ja uglavnom jedem, i zaista mi je ukusniji od drugih, ja nikad ne kupujem iz Lidla. Ako se sećaš, a nismo pričaki godinama jer si ti odjednom nestao, živim u Nemakčoj, pa zato i ovaj link ispod.

https://www.dm.de/dmbio-erdnuss-mus-p4058172365966.html

Sirov se ne koristi za puter. Da ga koriste znao bi, jer je ukus skroz drugačiji (probaj jedan sirov da vidiš), a i miris takođe. Koristi se suvopečeni ili blanširani za puter.

Kikiriki puter u Lidlu ubija, odlican sastav, a kosta 350din 500g. Uz to je (subjektivno) lepog ukusa.
Pogledajte prilog 286105

Ima i akcija u Maxiju za 350g 200din - 76% kikirki ostalo suncokretovo ulje, dekstroza, palmina mast (tim redom)

ja neznqm zasto ljudi prave kikiriki puter kod kuce bar sad ima da se kupi na svakom cosku, organski, veganski, slan sladak...

Razlog je iz ovog gore napomenuto očigledan - za max 350din dobiješ kilo blanširanog kikirikija. Kada nisu akcije, sumnjam da za taj novac možeš dobiti pola kile u tegli.

A nije da ćeš blender koristiti samo za kikiriki puter.

Poslednja izmena:
Ja uzimam kikiriki pastu već 4-5 godina od istog proizvođača, firma Alvasari DOO, 100% kikiriki, 350gr je oko 220rsd. Prave i lešnik pastu, i još par proizvoda na bazi 100% mlevenih sirovina bez ikakvih dodataka...

SM-N975F

Ne mogu da zamislim kako izgleda sa 100% kikirikija i koliko je to suvo.
Uzimamo nekada u Nuts and fruits u A bloku domace putere, imaju i kremove odlicne, cokolesnik mi je top. Volim ga uz ovsene pahuljice. Cerka vlasnice mi je jednom spremila ovsene pahuljice i raspametio sam se. Nisam verovao da mogu biti tako dobre.

Kikiriki puter iz Lidla je sasvim ok, jedino sto nisam ljubitelj da osetim sitna zrnca unutra. Ja sam tip koji ne voli ni pulpu u soku.

Tapatalk from Poco loco

Verovao ili ne klinci ga vole, stavim im malo meda preko i često im to bude večera...
Ali, zato imam kikiriki puter sa čokoladom iz Lidla, već 6 meseci stoji gotovo nenačet, svi probali i niko ga od tada nije okusio

SM-N975F

Poslednja izmena:
Ja uzimam kikiriki pastu već 4-5 godina od istog proizvođača, firma Alvasari DOO, 100% kikiriki, 350gr je oko 220rsd. Prave i lešnik pastu, i još par proizvoda na bazi 100% mlevenih sirovina bez ikakvih dodataka...

SM-N975F
Gde uzimas ovo?

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Gde uzimas ovo?

U pitanju je lokalna firma, u Aranđelovcu, barem im je pogon blizu Aranđelovca, pa ga ima po našim radnjama...Ali verujem da ga ima i po Srbiji...
Okacicu slike da znate o čemu se radi...
(Naravno, nemam nikakve veze sa dotičnom firmom, samo koristim njihove proizvode već godinama, ako je protivno pravilima, admini nek uklone post)

SM-N975F
4d071136c72b84fa15a94f101af19983.jpg
34ab99a3c2d5f4a1d71954be377fd339.jpg

Poslednja izmena:
Hmm pa ovo mu dodje jetinije nego svez kikiriki u radnji ili mene dere zdrava hrana :( , inace e nije slani ja ne volim uposte da jedem kikiriki slani tj mogu al mi bolji normalan

Ne mogu da zamislim kako izgleda sa 100% kikirikija i koliko je to suvo.
Uzimamo nekada u Nuts and fruits u A bloku domace putere, imaju i kremove odlicne, cokolesnik mi je top. Volim ga uz ovsene pahuljice. Cerka vlasnice mi je jednom spremila ovsene pahuljice i raspametio sam se. Nisam verovao da mogu biti tako dobre.

Kikiriki puter iz Lidla je sasvim ok, jedino sto nisam ljubitelj da osetim sitna zrnca unutra. Ja sam tip koji ne voli ni pulpu u soku.

Tapatalk from Poco loco
Suv je koliko i burek (masniji) :D.
Ima 60% ulja koje se blendiranjem oslobodi...

Sastav Lidlovog nije dobar, ni blizu. Na 100g ima 25g zejtina. To su 3 pune kašike zejtina.
U pitanju je lokalna firma, u Aranđelovcu, barem im je pogon blizu Aranđelovca, pa ga ima po našim radnjama...Ali verujem da ga ima i po Srbiji...
Okacicu slike da znate o čemu se radi...
(Naravno, nemam nikakve veze sa dotičnom firmom, samo koristim njihove proizvode već godinama, ako je protivno pravilima, admini nek uklone post)

SM-N975F
4d071136c72b84fa15a94f101af19983.jpg
34ab99a3c2d5f4a1d71954be377fd339.jpg
Ovaj sastav je odličan i cena je prihvatljiva. Jel se to prodaje u nekoj lokalnoj radnji ili uzimaš direktno od proizvođača (u tom slučaju pitaj kako/gde forumaši da naruče)?
Hmm pa ovo mu dodje jetinije nego svez kikiriki u radnji ili mene dere zdrava hrana :( , inace e nije slani ja ne volim uposte da jedem kikiriki slani tj mogu al mi bolji normalan
Ako kikikiri na meru plaćaš 630 din/kg onda te prodavnica dere. Ti na meru su oko 350 din/kg, a oni ukusniji (Florida, Gud...) dođu oko 600-700 din/kg.

Ma u najvećoj lokalnoj radnji , ali firma je registrovana u Bgu, pa je možete kontaktirati, nemam direktan kontakt sa njima. Zvao sam ih jednom, pre jedno 3 godine kada nije bilo ove paste u prodaji kod nas barem 3-4 meseca, tada su imali neki problem u proizvodnji koji je rešen, i tada mi rekoše da su isporučivali i u Maxi, ali nešto ga ne videh kod njih, tako da je to verovatno kratko trajalo...
U svakom slučaju, ako je ko u prolazu kroz Aranđelovac, daću vam tačnu adresu gde se može kupiti...

SM-N975F

@nemanja123

Lidlov je sa 13% zejtina, ne sa 25%.

Ovaj domaci je top, moram ga potraziti po radnjama.

Kao sto rece Ivan, onaj Lidlov ima 13%, ne 25. Uopste nije los. Nije vrhunski niti najbolji koji sam probao ali ok je.

Tapatalk from Poco loco

Ovaj Alvasari je top.

Ako ga neko pronađe u Beogradu, neka pusti poruku.

Sent from my Mi A2 using Tapatalk

@nemanja123

Lidlov je sa 13% zejtina, ne sa 25%.

Ovaj domaci je top, moram ga potraziti po radnjama.

Kao sto rece Ivan, onaj Lidlov ima 13%, ne 25. Uopste nije los. Nije vrhunski niti najbolji koji sam probao ali ok je.

Tapatalk from Poco loco
Izvinjavam se, moja greška.
Svakako mi sastav nije dobar. Da su makar stavili kikiriki ulje u njega imalo bi smisla. Najbolje i najjeftinije je praviti svoj. Bez ulja i ičega, samo kikiriki. Biraš kikikiri koji ti odgovara, praviš veliku količinu odjednom (jer traje sat vremena) i znaš tačno šta jedeš, a bude i najukusniji.

Slazem se, samo treba prvi put uloziti u odlican blender. Obzirom koliko ja jedem kikiriki puter besmisleno mi je. Da mi treba novi blender ne bih se razmisljao ali dobio sam na poklon neki kojim to ne mogu tako da mi najlakse da kupim gotov. Eksperimentisem jos uvek, trazim koji mi se najvise svidja.

Tapatalk from Poco loco

Sa blenderima pazljivo pri odabiru.
Kod prijatelja mali Philips, posuda kao čaša, tipa 2,5-3dcl. Fantasticna sprava, pravili domacu nutelu, savrseno glatko samleo, jedino motor 200W pa mu je trebalo 6-7min, i posto ga cesto koristi kaze da mu u proseku traje 2-2,5god pre nego sto ga spali.
Rekoh uzecu bolji, dao solidne pare i nabacio Omniblend V i tu je velicina posude ogroman problem, potrebna je jako velika kolicina bilo cega da bi samleo kako treba, plus losiji rezultatiti osetno ukoliko se ne stavi barem nesto tecnosti/ulja. Za smutije je to ok, ali recimo humus koji ne opstaje toliko dugo u frizideru je jako nezgodno praviti u velikom blenderu a da ne bude suvise tečan.
Koliko se čuh sa njime pre koji dan, pošto filipsa vise nema u ponudi uzeo je Nutribullet i ima isti problem, trazi tecnost ili ulje da bi samleo kako treba.

Sent from my LM-G710 using Tapatalk

Moze preporuka za kvalitetnu vijacu? Neka sa sajlom pretpostavljam da je najbolja?
Ne baca mi se bas 1000 2000 dinara stalno da mi puca, da kupim i da mi potraje brate par meseci.

Sad bio u Idei pa vidim da imaju na popustu neka dva kikiriki putera sa 95% kikirikija - 270din / 350g

Za jedan "kremasti" (plavi) piše da je sastav 95% pečeni kikiriki
Za drugi "crunchy" (crveni) me malo buni - piše sastav 78% kikiriki maslac, 17% pečeni kikiriki

Valjda su uzeli 78% ovog plavog i pomešali sa komadićima kikirikija :D

Sa blenderima pazljivo pri odabiru.
Kod prijatelja mali Philips, posuda kao čaša, tipa 2,5-3dcl. Fantasticna sprava, pravili domacu nutelu, savrseno glatko samleo, jedino motor 200W pa mu je trebalo 6-7min, i posto ga cesto koristi kaze da mu u proseku traje 2-2,5god pre nego sto ga spali.
Rekoh uzecu bolji, dao solidne pare i nabacio Omniblend V i tu je velicina posude ogroman problem, potrebna je jako velika kolicina bilo cega da bi samleo kako treba, plus losiji rezultatiti osetno ukoliko se ne stavi barem nesto tecnosti/ulja. Za smutije je to ok, ali recimo humus koji ne opstaje toliko dugo u frizideru je jako nezgodno praviti u velikom blenderu a da ne bude suvise tečan.
Koliko se čuh sa njime pre koji dan, pošto filipsa vise nema u ponudi uzeo je Nutribullet i ima isti problem, trazi tecnost ili ulje da bi samleo kako treba.

Sent from my LM-G710 using Tapatalk

da tu si potpuno u pravu. ali Omniblend V je nikakav blender, ima daleko boljih. Jeste da su skuplji, ali i daju izuzetne rezultate. Sad koji su to, ostavljam tebi da istrazis preko neta.

Ja sam devojci bio poklonio Philips od 1400W, i super se pokazao. Jeste da nije bas za smoothie, ali moze da ih pravi, samo ne budu perfektni toliko.

Sirov se ne koristi za puter. Da ga koriste znao bi, jer je ukus skroz drugačiji (probaj jedan sirov da vidiš), a i miris takođe. Koristi se suvopečeni ili blanširani za puter.

Sirov nigde nisam video da ima da se kupi u Nemackoj, bilo je na Tajlandu,kada ssam bio. I daleko je bolji ukus, moram reci,kada je sirov.

Ne znam šta si jeo tamo, ali sirov je sa aromom duplo manjeg intenziteta i dominatnim mirosom i aromom trave. Takav puter niko ne bi jeo, garantujem.

@kosta10
Da vitamix ili blendtec su odlicni, ali ti blenderi kostaju dosta i nema ih kod nas(nema ih na stanju u Gigatronu, ne znam da li ih jos neko prodaje)Mogu se na online akcijama kupiti za dobru cenu, ali mi nemamo pristup americkom amazonu(secam se da sam prosle godine video za ispod 400dolara, bolje modele, direktna prodaja od Amazona). Vitamix i blendtec su blenderi koji su za profesionalnu upotrebu, najcesce ih vidjate u caffe shopovima i slicnim mestima, pa je logicno da im treba nesto sto je pouzdano, ima podrsku, servis. Za kucnu upotrebu ima dosta tih blendera sa deklarisanom brzinom oko 35k obrataja, snage preko 1kw. Npr taj philips i nema narocito dobro resenu posudu i nozeve, to vam je jasno kad pravite badem, lesnik paste.Za voce i povrce siguran sam da ce valjati svaki taj jak blender, koji ima preko 30k obrtaja i dobru posudu. Omniblend nije los blender, ima ga u prodaji i na zapadu, a postoje i uporedni testovi na YT, online...

@kosta10
Da vitamix ili blendtec su odlicni, ali ti blenderi kostaju dosta i nema ih kod nas(nema ih na stanju u Gigatronu, ne znam da li ih jos neko prodaje)Mogu se na online akcijama kupiti za dobru cenu, ali mi nemamo pristup americkom amazonu(secam se da sam prosle godine video za ispod 400dolara, bolje modele, direktna prodaja od Amazona). Vitamix i blendtec su blenderi koji su za profesionalnu upotrebu, najcesce ih vidjate u caffe shopovima i slicnim mestima, pa je logicno da im treba nesto sto je pouzdano, ima podrsku, servis. Za kucnu upotrebu ima dosta tih blendera sa deklarisanom brzinom oko 35k obrataja, snage preko 1kw. Npr taj philips i nema narocito dobro resenu posudu i nozeve, to vam je jasno kad pravite badem, lesnik paste.Za voce i povrce siguran sam da ce valjati svaki taj jak blender, koji ima preko 30k obrtaja i dobru posudu. Omniblend nije los blender, ima ga u prodaji i na zapadu, a postoje i uporedni testovi na YT, online...

Ima dosta toga u Austriji i Nemackoj, pogledaj sledece sajtove:

https://www.keimling.de/mixer.html
https://www.perfektegesundheit.de/mixer
http://www.froothie.eu/ - imaju i bugarski sajt !!!

https://www.keimling.de/tribest-dynapro-standmixer.html - ovaj je nov, a izuzetan, plus za njega ima posebni dodatak(posebno se kupuje), vakuum pumpa(vidi na linku nize)

Lassen Sie mal die Luft raus – Vakuum-Mixen optional
Der Original Dynapro Mixbehälter ist bereits für das Mixen im Vakuum vorbereitet. Dafür wurden spezielle Dichtungen eingebaut. Mit der Tribest Vakuum-Pumpe – gegen Aufpreis – ziehen Sie bequem die Luft aus dem Behälter und Mixen so im Vakuum. Mixen unter Vakuum ist praktisch, wenn der Smoothie oder die Suppe nicht sofort verzehrt werden sollen. Mixen Sie am Abend Ihren Smoothie und nehmen Sie ihn am nächsten Morgen mit zur Arbeit oder zur Vorlesung. Dank minimaler Oxidation bleiben die Nährstoffe und Aromen deutlich länger erhalten.

Ima i ovaj, personal blender, on je sada na akciji i dolazi sa vakuum pumpom ! https://www.keimling.de/personal-blender-vakuum-glas.html

Sajt firme je ovaj: https://www.tribest.eu/dynapro#!

Poslednja izmena:
Hvala, ali imam vec blender i mali za smoothie, takoreci dzepni i veliki. Da i ja sam kupovao po Nemačkoj, ali cene nisu tako dobre kao u USA, nalazio sam Vitamix sirom Evrope, Benelux, Nemacka.
Zadovoljan sam sa ovim sto imam, ne treba mi blender od 600-700e, to treba tamo gde mora da radi dnevno nekoliko sati. Ako uhvatim negde online za dobru cenu, onda ok.Hvala

Najbolji nacin za spremanje ovsenih pahuljica (listici)?

Ostaviti ih preko noci u frizideru potopljene u mleku/vodi ili ubaciti ujutru u prokljucalom mleku/vodi i kuvati par minuta na slabijoj vatri dok se ne zgusnu?

Nazad
Vrh Dno