Ljudi, te ovsene,a i svake druge pahuljice, moraju se PROKUVATI, ne da se kuva celo prepodne, al jedan ključ da baci.
Bez toga, se ne razbijaju složene veze u ogromnim molekulima ugljenih hidrata, i varite bez veze, pola izbacite neiskorišćeno.
I ovsene su čak i zdravije, baš zbog "ko zna šta su im radili", od celog zrna, oljuštenog. Jer to "ko zna šta su im radili" je zapravo ubilo i deo otrova koje svako zrno sadrži.
....
Inače, sve te žitarice su otrov živi, pogotovo za one sa genetikom lovaca-sakupljača, čija ni creva ni žlezde se uopšte nisu navikle na tolike žitarice.
Kinezi su drugo, oni 5000 godina cepaju soju, ukišeljenu, i pirinač, Japapnci isto, 5000 godina imaju istu ishranu, a mi samo menjamo.
....
Ko god je sklon gojenju, trebao bi na vreme da napravi životni plan za potpuno izbacivanje žitarica i prelazak na "nefosilna" goriva.
Jer bez UH se ne može.
A to što ovas nema gluten, ne znači ništa IMA DRUGE belančevine, koje se ponašaju ISTO kao GLUTEN!
I bukvalno SVE žitarice!
Pa šta mislite da će biljka da pravi zrnevlje, za vas da je vi pozobate?
Može, al to ćete i da platite dobrano!