Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

Najbolji nacin za spremanje ovsenih pahuljica (listici)?

Ostaviti ih preko noci u frizideru potopljene u mleku/vodi ili ubaciti ujutru u prokljucalom mleku/vodi i kuvati par minuta na slabijoj vatri dok se ne zgusnu?
Šta se dobija prokuvavanjem? Ja sam ih samo potapao. Pomešam ovas,raž, kukuruzne, semenke od bundeve itd. Praktično muslu ,ali stavim šta se meni čini boljim.

Gesendet von meinem Moto Z (2) mit Tapatalk

Ja pomesam sa punomasnim jogurtom, mlekom ili kefir. I dodam svasta. Ostavim bar preko noci 12h, negde sam procitao da najbolje smanji fitinsku kiselinu jogurt/whey bakterije, i eventualno malo sirceta/limete da pokrene reakciju bolje. Meni prija jednom/dvaput nedeljno, ne volim cesto bas. Ipak su jaja zakon za dorucak :).

Najbolji nacin za spremanje ovsenih pahuljica (listici)?

Ostaviti ih preko noci u frizideru potopljene u mleku/vodi ili ubaciti ujutru u prokljucalom mleku/vodi i kuvati par minuta na slabijoj vatri dok se ne zgusnu?
Ja ih ne potapam. Skuvam ih zajedno sa malo bademovog putera ili kikiriki putera u sojinom mleku, nasecem pola banane, kasicicu nutele ako nemam home make coko lesnik krem.
Ovsene nikada nisam voleo dok mi drugarica od devojke nije spremila jednom, raspametio sam se. Ovo je malo uproscena verzija ali mogu da se davim u tome. Sve pre toga su bile splacine :D

Tapatalk from Poco loco

Skuvajte ih, stavite između pola tepsije bureka i gurmanske pljeskavice od 400g, a onda prelijete nutelom.

Ovo kao da je Man vs Food, a ne tema o zdravoj/pravilnoj ishrani... Neke kalorijske bombe...

Ovsene prelijete ključalom vodom u odnosu ne manjem od 1:3 (na X grama ovsenih maksimalno 300 g/ml) i sačekate 15-20 minuta da sve upiju. Ako ima više vode od toga, ostaće i neće upiti.
Manite gluposti u vidu samo ovsenih za bilo koji obrok. Samo UH nisu obrok! Zapravo nisu ni za šta. Izvor proteina treba da imate uz to.

Jel neko od vas koji mešate 100 vrsta semenki stavio na papir koliko se to razlikuje od "samo ovsenih"? Čisto da vidite na koju stranu vuče u rasponu od zanemarljivo do statistička greška.

Ostavio sam ih sinoc potopljene u mleku, posle cu da vidim dal su upile.. :D Naravno planiram da dodam neko voce, malo meda, mleveni lan.. Tek treba da napunim zalihe sa sitnicama. :D

Probacu i ovako kako je Nemanja rekao, da ih prelijem vrelom vodom. Vidim na netu mogu da se ubace u kljucalu vodu, i kuvaju par minuta na slaboj vatri dok se ne zgusnu.

Ja ih jedem sa vodom. Sipam vodu sacekam 5min i pojedem.
Ne znam sta vam smeta i pravite neke recepte kao da je ne znam sta.

Tako i ja, samo sa mlekom. Podgrejem mleko, prelijem ovsene i jedem posle 5 minuta. Ne dodajem maline, banane, orahe, lešnike, bademe, kakao, čokoladu...

Poslednja izmena:
Izgleda da sam sipao vise mleka, 250ml, a 4 supene kasike pahuljica.. Ovi listici mislim da nisu da stoje celu noc, za to su one sa celim zrnom verovatno. Ove cu samo da prelijem i to je to.

Meni je najjednostavnije dan ranije da sipam u solju 100gr ovsenih i prelijem mlekom oko 250ml . Ukoliko zaboravim dan ranije da spremim ovsene e onda zagrejem mleko prelijem pahuljice i ostavim da odstoji 15tak minuta...

Probao sam i sa jogurtom al mi ne odgovara :(

Jedete li nesto uz to? :D

To nema niceg osim ugljenih hidrata..

Ja kad ih jedem idu uz mleko, badem, bananu, plazmu (ovo je za dusu, j*g), kakao, jagode/maline i 30g whey-a.

Poslednja izmena:
Ja ih prokuvam 2 minuta u 300ml vode, oko 6 supenih kašika, ostavim da odstoji par minuta, prelijem mlekom, dodam banane, brusnice...

Sirovi bademi, lešnici, bele i crne semenke sve prepečeno u mikrotalasnoj 90 sec... Nekad banane, jagode, maline, borovnice već šta ima...

SM-N975F

Pa planiram tako i ja, da dodajem nesto od voca, i oricastih plodova, med kao zasladjivac. Sada je leto, pa ima svega svezeg, a zimi planiram da uzimam zamrznuto voce za torte.

Jedete li nesto uz to? :D

To nema niceg osim ugljenih hidrata..

Ja kad ih jedem idu uz mleko, badem, bananu, plazmu (ovo je za dusu, j*g), kakao, jagode/maline i 30g whey-a.

Pa nije baš tako...to nisu bilo koji ugljeni hidrati iz ovsenih pahulja, to su tzv. složeni ugljeni hidrati, koji se sporije vare i dosta duže čine čoveka sitim. Plus što je ovas zdrav, kao namirnica, praktično da nema glutena, sem u izuzetno malim dozama.

Ja ih jedem često, stavim bananu i rendanu jabuku, i super je. Stavim i chia seme unutra, da napravi gel od svega.

Skuvajte ih, stavite između pola tepsije bureka i gurmanske pljeskavice od 400g, a onda prelijete nutelom.

Ovo kao da je Man vs Food, a ne tema o zdravoj/pravilnoj ishrani... Neke kalorijske bombe...

Covek je pitao kako pravimo ovsene pahuljice. Nigde nisam ni napisao da to zdravo ili ista slicno, napisao sam kako ja volim da ih jedem i da su tako vrhunske za klopu. Krajnje je suvisan komentar s takvim tonom. Zbog kasicice nutele prozivas? I to sam napisao samo ako nemam coko lesnik home made krem.

Tako ih ljudi jedu inace ja ne mogu, to su mi splacine. Jeo to ili mokar karton isto mi je i sto se tice ukusa i sto se tice hranjivosti. Zar je problem staviti malo sojinog mleka i kasiku bademovog ili kikiriki putera?

Tapatalk from Poco loco

Covek je pitao kako pravimo ovsene pahuljice. Nigde nisam ni napisao da to zdravo ili ista slicno, napisao sam kako ja volim da ih jedem i da su tako vrhunske za klopu. Krajnje je suvisan komentar s takvim tonom. Zbog kasicice nutele prozivas? I to sam napisao samo ako nemam coko lesnik home made krem.

Tako ih ljudi jedu inace ja ne mogu, to su mi splacine. Jeo to ili mokar karton isto mi je i sto se tice ukusa i sto se tice hranjivosti. Zar je problem staviti malo sojinog mleka i kasiku bademovog ili kikiriki putera?

Tapatalk from Poco loco
Pogledaj i ostale postove.
To što jedu/jedete se ne razlikuje od belog hleba, čak je i gori sastav, a on "važi" za loš izbor. Po pekarama ima peciva sa istim sastavom...

Nije maliciozan post niti usmeren na nikoga lično, već na samo razmišljanje o dobrom/zdravom obroku. Većina ovde nabraja a ne shvata da to uopšte nije kompletan obrok. Što se više piše vidi se da u tom "obroku" zapravo najmanje i ima ovsenih.

Sve podseća na vic o idealnom receptu za lignje za koji je potrebno i prase i gde se na kraju lignje bace, a pojede pečenje.

Ako se već neko trudi da ima zdrav/zdraviji obrok koji će pokriti i energetskim potrebama, ali i makro/mikronutrijentima ovo je loš put.
Svako ima pravo na svoj izbor, ja samo skrećem pažnju na ovaj trend.

P.S. Lično, nikad ne bih jeo ovakve nazovi obroke. Radije ću uzeti pljeskavicu sa par parčeta hleba i imati bolji i daleko ukusniji obrok od ovoga što se navodi. To bi bio pametniji kompromis, nego ovo što se gore navodi. Verovatno će i kalorijski i glikemijski (load) biti manji od ovog što većina pominje.

Slazem se 100%.
5 celih jaja + 100gr ovsenih sa vodom i malo cimeta je idealan obrok.
A ovo sto dodajete da bude ukusnije onda bolje pojedite neki cheat meal da bude kako treba. [emoji16]

nemanja123 je ok napisao

Inace ako hocete jos brze, ja ih npr sameljem u blenderu/nutribulletu na par sekundi, i dobije se ovseno brasno kao griz i onda ih tako prelijem vrelom vodom, promesam i posto su sad usitnjene za par minuta su vec spremno za jelo, dobije se prava ovsena kasa. Obicne ovsene (na merenje iz zdrave hrane bez ikakvih dodataka) sameljem ih unapred i tako ih imam.
Ja ubacim cimet, jogurt (kad se prohladi), kasicicu kakao praha i mericu wheya ako hocu kompletan brzinski obrok/dorucak.

@ downtown

Da, dobro si napisao, moze i tako, da. Uh, cimet je vrh, unutra !!!

A fitinska kiselina, jesu bogate nutritivno ovsene, ali absorcija nije bas dobra ako se ne ostave malo duze potopljene, 6h+?

Dodati Chia semenke je isto dobro i lepa struktura bude. Mogucnosti su neogranicene. Kada grubo saberem sve sta stavim, ispada obrok 1000-1500Kcal, a sve super stvari unutra :).

Poslednja izmena:
Ja ovsene prelijem jogurtom i dodam supenu kašiku kikiriki putera, izmešam i to je to.

Kupite bre integralni ovas!
U zrnu.

Послато са Le X820 помоћу Тапатока
Ako hoćete recept,
Potope se preko noći 100gr, i šaka oraha, domaćih ili indijski,
Ujutru u blender sa 1l vode malo soli i 2 urme, ja stavim i koju kašiku kokosa.
Izblenduje se i procedi mleko koje se kasnije koristi za pravljenje zlatnog mleka sa kurkumom, a ostatak malo prokuvam, po želji može se dodati još nešto, recimo gomasio, hlorela, spirulina... Ko šta voli.

Poslednja izmena:
A fitinska kiselina, jesu bogate nutritivno ovsene, ali absorcija nije bas dobra ako se ne ostave malo duze potopljene, 6h+?

Dodati Chia semenke je isto dobro i lepa struktura bude. Mogucnosti su neogranicene. Kada grubo saberem sve sta stavim, ispada obrok 1000-1500Kcal, a sve super stvari unutra :).

Baš ono o čemu sam pričao. Jedna energetska bomba koja uzima 70% dnevnih energetski potreba prosečne osobe i to iz UH i masti u samo jednom obroku.

Odličan recept za gojenje i nezdrav život, a pod parolom "sve je dobro unutra, dakle obrok je dobar".

Ako ovako izgleda jedan obrok kako li izgledaju ostali. Ostatak se ili jede kao ptica i gladuje ili su slični pa je gojenje brzim tempom zagarantovano.

Dajte malo razmislite, sagledate širu sliku. Ovo je druga krajnost čiji će rezultat biti isti kao "normalna" ishrana po pekarama i prodavnicama brže hrane.

P.S. "Integralni ovas" koji je neko pomenuo je zapravo ovas (običan ovas, celo zrno) i nema ama nikakve razlike od ovsenih pahuljica (eng. Rolled oats) koje se dobiju tako što se zrno spljošti.

Nema nista jednostavnije od:
preliti ovsene sa toplom vodom da odstoji 3-5 minuta, i dodati bananu, lesnik, orah, badem, ko sta voli.

Kolicina: solja 2.5dl.

Poslednja izmena:
zlatnog mleka..... gomasio, hlorela, spirulina

giphy.gif

P.S. "Integralni ovas" koji je neko pomenuo je zapravo ovas (običan ovas, celo zrno) i nema ama nikakve razlike od ovsenih pahuljica (eng. Rolled oats) koje se dobiju tako što se zrno spljošti.
Neće biti, prvo je integralna namirnica, a drugo prerađevina, ko zna šta su radili.

Послато са Le X820 помоћу Тапатока

Ljudi, te ovsene,a i svake druge pahuljice, moraju se PROKUVATI, ne da se kuva celo prepodne, al jedan ključ da baci.
Bez toga, se ne razbijaju složene veze u ogromnim molekulima ugljenih hidrata, i varite bez veze, pola izbacite neiskorišćeno.
I ovsene su čak i zdravije, baš zbog "ko zna šta su im radili", od celog zrna, oljuštenog. Jer to "ko zna šta su im radili" je zapravo ubilo i deo otrova koje svako zrno sadrži.
....
Inače, sve te žitarice su otrov živi, pogotovo za one sa genetikom lovaca-sakupljača, čija ni creva ni žlezde se uopšte nisu navikle na tolike žitarice.
Kinezi su drugo, oni 5000 godina cepaju soju, ukišeljenu, i pirinač, Japapnci isto, 5000 godina imaju istu ishranu, a mi samo menjamo.
....
Ko god je sklon gojenju, trebao bi na vreme da napravi životni plan za potpuno izbacivanje žitarica i prelazak na "nefosilna" goriva.
Jer bez UH se ne može.
A to što ovas nema gluten, ne znači ništa IMA DRUGE belančevine, koje se ponašaju ISTO kao GLUTEN!
I bukvalno SVE žitarice!

Pa šta mislite da će biljka da pravi zrnevlje, za vas da je vi pozobate?
Može, al to ćete i da platite dobrano!

Nazad
Vrh Dno