To nije poenta moje price...Poenta je da je neki da kazemo standard, a msi tomahawk to jeste bio kao best buy i na b350 i b450 modelima, za six core procesora sada poskuleo bezmalo 60%....
Da se razumemo, da kupujem sebi ili da sam kupovao, ne bih ni ja kupio tomahawk, prvo gledam uvek matx ploce gde ocekujem da bocnem i da sve bude working as intented, bez da se cimam i razmisljam oko biosa i dodatnih mogucnosti ploce koje mi u praksi ne trebaju. I drugo, meni na ploci treba ili bi trebao 1xm.2 slot, 4 dimm slota, 4 usb-a dovoljno (a svaka nudi vise) i header-a za fanove, i to je to uz standardne propratne portove. Mada i ovo sto sam naveo su realno standarne stvari, uz normalno i neki heatsink za vrm da ne bude bas golo.
E vidis to je na b350 u vidu msi b450m bazooka ili asrock b450m pro4 ( tu je i atx model neznatno iznad) kostalo 70-75e, a mi sad govorimo o 100-110e i to, ajde kao primer Asus Tuf koja je serija oduvek bila njesra, bez obzira na platformu. Ne bih da generalizujem, ali iskustva su takva...
Dakle i tu govorimo o poskupljenju od 35-40%....
I ne pilicarim ja sad ovde oko tih 30tak evra, dal sam ja platio komp 800e ili 830e (primer, skoro sam sastavljao komp za slican novac), je nebitno, ali tako je i za ram i za gpu i za cpu i za ssd i za sve, i onda u nekoj budzet klasi ili nizoj srednjoj, nesto sto je bilo 600e generacijama unazad, sad ide preko 800e. Govorimo o 35-40% realno visih cena. Zbog cega? Zbog toga sto im se moze.
Ponavljam, hvala ali ne hvala, nikad vise. Za posao lap od 500e jer je trenutno dovoljan uz ipad mini koji zbog softvera koristim za posao, i to je to. Ako za posao bude trebalo ili nekom treba, podrzavam i 5000e.