Šta je novo?

AMD B550 ploče

EY7_PAAU8AAPAC8.jpg

Daleko bilo od ovih cena.

Ionako su besmislene ploce jer prakticno nema sanse da podrze 5000 seriju, treba kupovati B450 dok ne nestanu sa trzista :)

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Тако је, Б450, када су (Ry)Zen процесори у питању онда само - средњи пут.

Gledam ovaj B550 posebno tj samo ITX modele...Zar je morao freaking zujalica i na B550??? Ne mogu, koliko god da govore ne čuje se mene samo postojanje ovog dela ručnog blendera ne mogu da podnesem :(

Šalu na stranu, ne sviđa mi se koncept B550/X570 , povećan power draw..nadao sam da će B550 da ispravi X570 boljku...ali ništa od toga

Tako da gledam B450 ITX, može se naći kod mađara AsRock i Asus za ne tako lude novce

nisu najspretnije napisali, ali to je to. na B550 mogu Ryzen 3000, 4000 i 4000G.

Pa, da, to je to. U biti, svi procesori koji u sebi imaju najmanje Zen 2, pa nadalje. Mislim da 4000G serija nije navedena, zato što nije zvanično izašla, pa se moralo staviti, kao nije kompatibilno sa 3000G i niže.

cene za Gigabyte https://www.techpowerup.com/267798/gigabyte-amd-b550-motherboard-pricing-revealed
spreadsheet sa cenama i nekim karakteristikama https://docs.google.com/spreadsheets/d/1SygLRanxx6LiYVmDoIIX866r2rJEmUTG-16sjX7EBz0
kako kažu, u proseku je skuplje 20% od B450 parnjaka

offtopic: @Marko_, prvo sam se iznenadio što bi neko stavio GTX 2080 na PCIe 2.0 ploču a onda otkrih na drugom mestu da i nema bitne razlike u performansama. recimo da je oko 5 fps sporije PCI 2 x16 od PCI 3 x16 (PCI 2 je predstavljen preko PCIe 3 x8), što je praktično neprimetno u 100+ fps

Poslednja izmena:
Cak se moze reci da su inferiornije od B450 u smislu da B450 podrzava sve Ryzen procesore uz adekvatan bios, a B550 samo 3 i 4 gen.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Samo ne verujem da će B450 imati manju cenu kada izbace ove B550 upravo zbog toga haha.

Gledam ovaj B550 posebno tj samo ITX modele...Zar je morao freaking zujalica i na B550??? Ne mogu, koliko god da govore ne čuje se mene samo postojanje ovog dela ručnog blendera ne mogu da podnesem :(

Šalu na stranu, ne sviđa mi se koncept B550/X570 , povećan power draw..nadao sam da će B550 da ispravi X570 boljku...ali ništa od toga

Tako da gledam B450 ITX, može se naći kod mađara AsRock i Asus za ne tako lude novce

Pa ako hoces pristojno hladjenje, da, mora "zujalica" jer nemaju mesta za VRM heatsink. I nisu bucne kad su izvedene kvalitetno. Ja imam 30mm vent na Gigabyte x570 ITX ploci i ne cuje se vent. A mislim ako si gledao ASUS Strix, da iam 40mm vent. Kako ides na gore sa precnikom tako je sve bolje jer manji % zauzima motor :)

Kakvih crnih 20% u proseku skuplje, lagano 30-50% zavisno od modela
MSI Tomahawk jos vise, msrp b450 modela je bio 110$, a b550 180$.....Bezobrazluk.

Hvala ali ne hvala, definitivno komp/lap samo za posao i multimediju, za gaming iskljucivo PS i neki cloud servis za neke PC ekskluzive ili igre koje su pak igre za PC, tipa Path of Exile..

Poslednja izmena:
chipset-ovi za za FX ne podržavaju PCIe 3

Zapravo, nijedan AMD chipset, u ovom trenutku ne podržava PCIE 3. Ni X470. X570 je repurpose IOD.

Tek od B550 će biti u potpunosti ponuda PCIE 3. Neće biti uopšte PCIE 2 na ploči.

Cak se moze reci da su inferiornije od B450 u smislu da B450 podrzava sve Ryzen procesore uz adekvatan bios, a B550 samo 3 i 4 gen.

Hajde da se ne zalećemo, da ne bi kukali kasnije.

Trenutna je takva situacija na B450 i X470, da jednom kad se pređe na BIOS za Zen 3, nema nazad i procesori pre Zen 3, više neće biti podržani. Odnosno, trebalo bi samo Zen 2 APU, po nekoj logici stvari, mada ni to nije sigurno.

S druge strane, potpuno mi je jasno šta se želi reći u pogledu BIOS-a, jer sam i sam downgrade-ovao neke stvari na određeni način, za šta stoji crvenim slovima da ne može, već da se, ponavljam se, u ovom trenutku držimo zvaničnih informacija, da ne bi kukali kasnije.

Poslednja izmena:
Hvala ali ne hvala, definitivno komp/lap samo za posao i multimediju, za gaming iskljucivo PS i neki cloud servis za neke PC ekskluzive ili igre koje su pak igre za PC, tipa Path of Exile..

Ne razumem šta skupa ploča donosi gejming PC-u? Tj. zašto bi neko ko sklapa AMD gejming konfiguraciju dao više od 90-100€ koliko koštaju Steel Legend ili TUF modeli. Posebno što je stigla potvrda da će i naredna generacija raditi na njima

To nije poenta moje price...Poenta je da je neki da kazemo standard, a msi tomahawk to jeste bio kao best buy i na b350 i b450 modelima, za six core procesora sada poskuleo bezmalo 60%....

Da se razumemo, da kupujem sebi ili da sam kupovao, ne bih ni ja kupio tomahawk, prvo gledam uvek matx ploce gde ocekujem da bocnem i da sve bude working as intented, bez da se cimam i razmisljam oko biosa i dodatnih mogucnosti ploce koje mi u praksi ne trebaju. I drugo, meni na ploci treba ili bi trebao 1xm.2 slot, 4 dimm slota, 4 usb-a dovoljno (a svaka nudi vise) i header-a za fanove, i to je to uz standardne propratne portove. Mada i ovo sto sam naveo su realno standarne stvari, uz normalno i neki heatsink za vrm da ne bude bas golo.

E vidis to je na b350 u vidu msi b450m bazooka ili asrock b450m pro4 ( tu je i atx model neznatno iznad) kostalo 70-75e, a mi sad govorimo o 100-110e i to, ajde kao primer Asus Tuf koja je serija oduvek bila njesra, bez obzira na platformu. Ne bih da generalizujem, ali iskustva su takva...
Dakle i tu govorimo o poskupljenju od 35-40%....

I ne pilicarim ja sad ovde oko tih 30tak evra, dal sam ja platio komp 800e ili 830e (primer, skoro sam sastavljao komp za slican novac), je nebitno, ali tako je i za ram i za gpu i za cpu i za ssd i za sve, i onda u nekoj budzet klasi ili nizoj srednjoj, nesto sto je bilo 600e generacijama unazad, sad ide preko 800e. Govorimo o 35-40% realno visih cena. Zbog cega? Zbog toga sto im se moze.

Ponavljam, hvala ali ne hvala, nikad vise. Za posao lap od 500e jer je trenutno dovoljan uz ipad mini koji zbog softvera koristim za posao, i to je to. Ako za posao bude trebalo ili nekom treba, podrzavam i 5000e.

Poslednja izmena:
samo da proverim: 16. jun je datum kada će početi prodaja B550 ploča ili kada će iste biti predstavljene zvanično?

@sam633, reskiram da ispadnem glup u društvu, ali šta znači "repurpose IOD"?

@djokosrb, to je već tema za becnhclubing ili trendove. u globalu komponente poskupljuju

16og juna predstavljanje a od 7og Jula autorizvna prodaja.Pre tog niko nesme ra prodaje, tj isporučuje.

@sam633, reskiram da ispadnem glup u društvu, ali šta znači "repurpose IOD"?

To nije glupo, nemoj da si strog prema sebi. Toliko. :D

Smatram da je čak i poželjno pitati, jer smatram da je to preko potrebno, generalno gledano. Na balkanu se gaji taj neki prećutni mentalitet, da ako kažeš "ne znam" ili pitaš nešto, odmah si neki "slabić". Nažalost, neki to sakrivaju i pribegavaju raznim glupostima, pa to ispadne mnogo gore. Raspričao sam se u pogledu nekih događaja, ali nema veze. :D

Ryzen 3000, odnosno Zen 2 ima tri die-a:

AMD-Ryzen-3000-Die-Shot.jpg

Gornja dva die-a, svaki od njih ima 8 jezgara.

Ovo veliko dole je IOD (Input/Output Die) koji čini sve ostalo i povezuje dva gornja die-a.

Isti je upotrebljen da se "izmisli" X570 čipset. Zato i X570 ima PCIE 4.

Izgleda da će memorija leteti na B550:

EZjo68uUEAAcJsi.jpg

Cene kao intelova 3x serija..

Sent from my LYA-L29 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Grabite B450 po znatno nižim cenama dok ih ima lol

Ja čekam istu tu za 110 e [emoji3526]

Poslednja izmena:
Moze na PP od koga ste narucili Tomahawk

Vrh Dno