Šta je novo?

Svemir i sve vezano za svemir

U koliko sati tacno,po nasem vremenu?

Sent from my MI 9T using Tapatalk

Očekivano je 4:33 PM EST, odnosno u 22:33 po našem.
Pozdrav

Već sad postoji NASA channel live stream sa spikerima/komentatorima koji je danas u 18:20 po našem vremenu otpočeo sa emitovanjem prenosa događaja koji je za sad samo još u build-up/pripreme sa mesta događaja fazi.

U 18:20, procena postojanja zadovoljavajućih vremenskih uslova za lansiranje je bila 50/50%

Samo lansiranje je po planu 4:33 p.m. EDT 27.5.2020, odnosno u 22:33 27.5.2020. po našem vremenu.

Making History: NASA and SpaceX Launch Astronauts to Space!

DEMO-2 LIVE LAUNCH COVERAGE
NASA astronauts Doug Hurley and Bob Behnken are due to ride SpaceX’s Crew Dragon capsule and Falcon 9 rocket to the International Space Station from
Launch Pad 39A - Kennedy Space Center Launch Complex on Merritt Island in Florida, United States

od1ouzw.png

Poslednja izmena:
Lansiranje otkazano zbog loseg vremena. Sledeci pokusaj za 3 dana.

Nije za 3 dana nego do sutra u 3:22pm local (21:22 po našem vremenu) .

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Ja razumeo da ce biti u subotu.

[emoji29][emoji29][emoji29][emoji29]Ja sam se gadno istripovao da je danas petak.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Jedino previše onih USA f**k yeah momenata... launchamerica, zastave svuda... malo sam razočaran što nisu naoružali kosmonaute, bar po pištolj i par okvira da im dali :)

Jedino previše onih USA f**k yeah momenata... launchamerica, zastave svuda... malo sam razočaran što nisu naoružali kosmonaute, bar po pištolj i par okvira da im dali :)

Ovo što je tebalo biti juče pa se pomerilo za subotu je demo flight. Ono, testiranje svaga i svačega.
Onda posle njega, već na leto, ide pravi operativni let, ca ciljem koji već NASA treba, ne samo testiranje.

A treći let, negde u kasnu jesen ili na zimu, e tu će izgleda leteti i bar jedan Rus. :d
Trebao je već na drugom, ali Rusi još uvek smatraju da je Dragon nedovoljno pouzdan. :p

Sada dalje, ne mogu da pohvatam, ima raznih vesti, ne znam koje su zvanične.
Ali ako se baš nešto dobro ne potkače, tu i tamo će i neki Rus poleteti Zmajem.

Poslednja izmena:
malo sam razočaran što nisu naoružali kosmonaute, bar po pištolj i par okvira da im dali :)
To daju ruskim kosmonautima da se brane od medveda u Kazahstanu/Sibiru ako zatreba.
Ovi beše sleću u okean, pa im pre odgovara harpun. :d

https://www.wired.com/story/whats-next-for-spacexs-crewed-mission-to-the-iss/
On Saturday, during the last few hours before launch, the Weather Squadron will send about 10 high altitude balloons to the upper atmosphere to check wind conditions. If there’s a lot of cloud cover, they’ll also dispatch a Cessna jet to scope out the clouds from above. If there’s lightning, they’ll monitor around 900 ground stations spread across Cape Canaveral for electrical activity on the ground. Meanwhile, a network of buoys strung like pearls off the Atlantic coast will monitor wave heights to make sure that rescue teams can safely pull the astronauts from water in case of a launch abort.

Veceras u 21:22 po naski, krece lansiranje ukoliko im se "zvezde poklope" :D

Da li star link moze da se vidi golim okom? Gledam ovaj sajt sa street viewom i bas sam se raspametio kako je dobro napravljen, samo da moze golim okom da se vidi satelit?

Može naravno, samo da je vedro nebo koliko toliko. Ako se vide zvezde, videćeš i starlink

Sent from my MI 8 using Tapatalk

E odlicno jedva cekam, samo da budem budan u tom periodu. Vidim da svi protutnje u periodu od 10 minuta, to je super.

E odlicno jedva cekam, samo da budem budan u tom periodu. Vidim da svi protutnje u periodu od 10 minuta, to je super.
Koristi onaj link darmian kako se vec zove bio je par puta u temi, precizan je i mozes da vidis tacno gde ce iz tvoje najpriblizmije perspektive (google street view, neki night mode) sateliti da prelete. Ja sam gledao jedno 4,5 puta jednom je bas kao voziz bio...

E pa o tom linku sam i pisao. Svaka cast ko god da ga je napravio. Sledece prolazenje ce biti ujutru u 4. Verujem kada budu izlansirali i prestalih koliko vec hiljada da ce moci cesce da se vide. Inace na youtubeu je krenuo live pokusaj lansiranja raje u svemir.

Kada je po našem vremenu planiran docking?

doking planiran oko 16:29 po našem vremenu

live - https://youtu.be/21X5lGlDOfg

Next Live Events - May 31, Sunday
(all times EDT)

10:29 a.m. – Docking
12:45 p.m. – Hatch Open
1:15 p.m. – Welcome ceremony
3:15 p.m. – Post-arrival news conference at Johnson

Poslednja izmena:
Video sam juce prelete prvo IIS a malo posle i 23min ranije lansiranu Crew Dragon kapsulu.

Vreme je bilo gotovo idealno do jedno pola sata pre eventa. Onda su se navuklo nesto oblaka sa severozapada ali se i pored toga moglo lako ispratiti iz gradskog okruzenja zaklonjen od direktne svetlosti. Osim oblaka i sjaj meseca je malo umanjio dozivljaj.

Veceras (22:27) ponovo imamo prelet nesto juznije ali kako sada stvari stoje male su sanse da ce oblaci dozvoliti da se nesto vidi.

Poslednja izmena:
Hatch open možda bude malo ranije. Namuči se ovaj rođo na ISS da postavi sve te kamere.

Sent from my moto g(7) using Tapatalk

Oli završiti sa tim kamerama, BRE?!?

Generalno im je za dekompresiju trebalo manje nego za svetlo i kamere. :D

Sent from my moto g(7) using Tapatalk

Bas mi je cudno sto smo jucerasnji dogadjaj pratili u 720p. Aj ovo danas mogu da razumem zbog daljine.
Je l postoji neki plan i program za pristigle astronaute, sta ce oni tamo da rade?

Može naravno, samo da je vedro nebo koliko toliko. Ako se vide zvezde, videćeš i starlink

Sent from my MI 8 using Tapatalk
Obzirom da sam na netu procitao da su star link sateliti velicine stola (table) kako ih je moguce videti golim okom?
Obzirom da je ISS mnogo veci objekat da li je i njega moguce videti golim okom?

Jutros sam se probudio bas pre 4h kada je onaj saj rekao da star link prolece iznad mene, medjutim nisam uspeo da ih vidim iako su uslovi (po mom laickom misljenju) bili odlicni, boz oblaka.

Poslednja izmena:
..
The ISS hatch opened at 12:37 PM EDT, and the Dragon hatch opened at 1:02 PM EDT, at which point Behnken and Hurley were welcomed onboard the ISS by the existing crew, which includes two U.S. and one Russian astronaut.

Hurley and Behnken will now perform standard ISS crew activities, including conducing experiments and research, during the next several weeks before they climb back into Crew Dragon for the final portion of Demo-2 – the trip back to Earth.

It's somewhat uncertain how long Hurley and Behnken will stay at the ISS, but perhaps as much as four months.

In that time, they will become members of the current ISS Expedition 63 crew, taking part in the platform's everyday science and maintenance activities.

Poslednja izmena:
Vrh Dno