Šta je novo?

Huawei P30/Pro/Lite

Drugari, imam note9, mozda bi ga dao supruzi a uzeo P30pro, malo mi je dosadio samsung a note 10+ je i dalje preskup. Za bateriju kod p30pro znam da je dobra, a sledece najbitnije mi je kamera. Vecina review-ova koje sam nasao je iz 2019, verujem da je u medjuvremenu putem ota kamera jos vise unapredjena. Kakav je video zapis i ima li model nekih poznatih mana?

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Radi normalno, sta znam. Primetio sam trzanje u chrom-u dok listam izmedju otvorenih tabova, nekih 12-13 tabova, ali sve je prestalo kad sam ispraznio memoriju...

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

To trzanje ja imam non-stop, ali samo na nekim stranicama. Recimo Bench Forum trokira gotovo uvek. Koristim Full Site view (ili kako se već zove). Ne mogu da povučem prstom i da on vrti ekran, već kao da ga vučem na silu, pa još malo kasni.
Bile su još neke stranice koje tako rade.
I ja sam prvo mislio da je do memorije, ali posle hard reseta prvo što sam uradio, otvorio sam Bench, posle treće stranice je krenuo da trokira i nastavio.

To trzanje ja imam non-stop, ali samo na nekim stranicama. Recimo Bench Forum trokira gotovo uvek. Koristim Full Site view (ili kako se već zove). Ne mogu da povučem prstom i da on vrti ekran, već kao da ga vučem na silu, pa još malo kasni.
Bile su još neke stranice koje tako rade.
I ja sam prvo mislio da je do memorije, ali posle hard reseta prvo što sam uradio, otvorio sam Bench, posle treće stranice je krenuo da trokira i nastavio.
Nisam ja primetio trzanje dok sam na nekoj stranici, vec kad kliknem na broj tabova, pa hocu neki drugi da promenim, listam to svaki čas, i danas sam to trzanje imao, evo sad sam probao, sve leti...

^ uzmeš telefon od soma evra i baguje dok radiš bazičnu radnju, skroluješ chrome.
Tačno za odstrel...

Juče ladno slikam u sobi sa 3x zoom (osvetljenje sijalica) i dobijam rezultat gori nego da sam slikao fiksnim telefonom.
Na ekranu se vide fino boje u aplikaciji, kada uslikam - boje su izbledele na fotografiji.

Neki update bi mogao ovo da reši.

Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka

^ više puta pisano o tome, glavna kamera se koristi za zoom do 4x, nakon toga se prebacuje na 5x ukoliko ima uslova za to (neće da se prebaci ako hoćeš da slikaš nešto na 2-5m udaljenosti), tako da sve je to digitalni zoom, pa još i u sobi, teško da tu mogu da se očekuju dobri rezultati.

Za ostale... nemojte da koristite Chrome, probajte sa fabričkim pretraživačem pa proverite da li secka, Chrome je poznat po tome da je veoma "težak" i da troši resurse više nego što treba.

P30 Pro

Ja koristim vec druga godina Kiwi browser. Inace Chrome ide odmah na disable. Nikad ne koristim chrome.
Od narednih aziriranja ne treba ocekivati nista spektakylarno, naprotiv.
Ja imam neku teoriju iz iskustva sa nekiliko prethodnih Huawei telefona u prethodnih 5 god. da svaki novi update na verziju tipa 8.1, 9.1, 10.1 vidno pogorsa rad telefona i najvaznije potrosnja baterije je veca. Tako da malo po malo teraju korisnika da menja uredjaj, jer losije radi, baterija losa, fotke losije, u stvari to je sve softverski. Takodje, sa verzija 8.1, 9.1, 10.1 ne postoji mogucnost rollbacka.... Zasto? E sad, ko doceka tu trecu godinu i saceka da dobije recimo Emui 11.0 onda sve u redu. Tako da od 10.1 ili bilo kod narednig azuriranja ove godine ja iskreno ne ocekujem nista vise sto se tice poboljsanja u radu. Da neko ne shvati pogresno, za sad kod mene sve radi savrseno, ali svaki naredni update to moze da pokvari ukljucujuci i kameru.

Sent from my ELE-L29 using Tapatalk

P10 sam nadogradio na 9.1, nikakav problem sa baterijom nisam imao, cak se situacijapoboljsavala sa svakom nadogradnjom otkad sam ga uzeo...

Huawei P30

^ više puta pisano o tome, glavna kamera se koristi za zoom do 4x, nakon toga se prebacuje na 5x ukoliko ima uslova za to (neće da se prebaci ako hoćeš da slikaš nešto na 2-5m udaljenosti), tako da sve je to digitalni zoom, pa još i u sobi, teško da tu mogu da se očekuju dobri rezultati.

Za ostale... nemojte da koristite Chrome, probajte sa fabričkim pretraživačem pa proverite da li secka, Chrome je poznat po tome da je veoma "težak" i da troši resurse više nego što treba.

P30 Pro
Skrolovao sam naviše, da komentarisali smo taj problem.

S tim što si naveo se glavna kamera forsira do 4x, preko 5x samo ako je predmet udaljen dovoljno... Ali, ja rekoh da sam zoom na 3x stavio tako da je ovo višak.

Opet, smešna stvar za flagship. Jasno je da savršenstvo ne postoji čak i u visokoj klasi, ali mogli bi malo ovi da se ugledaju na iP ili barem Samsung.
Mislim, zavoleo sam Huawei ali mi nije jasno kako tolerišu neke stvari, ne verujem da smo mi jedini koji se suočavaju sa ovim... Čak i nije veliki broj korisnika iskusio ovaj problem (bolje reći uvideo) trebaju ovo da reše, kad se već kunu u svoje kamere i govore u superlativima.

Ali i 3x je digitalni zum, tako da ce i on biti mutnjikav, sta je nejasno. Huawei je tu isforsirao da bude 5x zum, i prevideli su da ce ljudi koristiti i manji zum, i onda nastaju problemi. Jer 5x jeste nekome previše ponekad. Ali slikanje u sobi, sa zumom čak, pa na svakom telefonu će biti mutnije, na svakom.

Evo ja sad bas gledam na obicnom P30. 5x zoom i sto se tice boja, apsolutno su iste ili malo jaceg intenziteta nego uzivo, daleko od toga da su bledje. Isto je i sa 3x i sa 5x. Imam bas sarenilike registratore oko mene i to je to. Mozda je uvece drugacije, ali to sad... IMG_20200508_120150.jpgScreenshot_20200508_120140_com.huawei.camera.jpg

Ali i 3x je digitalni zum, tako da ce i on biti mutnjikav, sta je nejasno. Huawei je tu isforsirao da bude 5x zum, i prevideli su da ce ljudi koristiti i manji zum, i onda nastaju problemi. Jer 5x jeste nekome previše ponekad. Ali slikanje u sobi, sa zumom čak, pa na svakom telefonu će biti mutnije, na svakom.

Ne ne ljudi, nekada ne čitate pažljivo postove.

Da ponovim još jednom: Ne zameram oštrini fotografije ili nešto slično. Moja kritika je upućena gubitku boje u opisanim uslovima: osvetljenje sijalica u sobi, zoom 3x. Bike su kao isprane. Ne javlja se na 1x, samo kada se zumira od recimo 1,3x i naviše.
Oštrina fotografije nije (toliko) problematična ovde ali boje... mogli bi da isprobajte na vašim uređajima i da pošaljemo mejlove nekoj lokalnoj i globalnoj support/feedback podršci.
Možda mali glas ali tako počinju stvari da se menjaju.

@Alexxx1 na običnom P30 od 3x i naviše koristi telefoto sa RGB senzorom, naP30pro do 4,9x zumira glavna kamera sa RYYG za komi mislim da je odgovoran za ovaj problem ako je do hardvera. U dnevnim uslovima sve super. Probaj baš zoom ispod 3x pod sijalicom. Ali i screenshoot iz interfejsa kamere i uslikanu fotografiju.
Kod mene kamera "lepo" vidi ali fotografija isprana.

Da ne opterećujemo previše temu ovim problemom, predlažem. Već je bilo reči o ovom, sada da odreagujemo makar mi iz teme.

Poslednja izmena:
Pa dobro, pomesao sam ja, ali vazi rečeno, ne mozes u sobi, sa vestackim svetlom i 1.3x zumom i većim, očekivati kvalitet kao na 1x kameri, ne mozes, digitalni zum momentalno narusava fotografiju, i boje, i ostrinu, i sve.
Ne znam, mozda najnoviji samsung i iphone to mogu bolje, ova kamera ne može...

Mislim da generalno previše očekujete od mobilnih kamera, posebno sa zumom...

Meni se to sa bojom kod zuma desilo, pomogli je clear data kamere.

Huawei P30

^ hvala na savetu. Pokušaću i sa tim da rešim.

^ hvala na savetu. Pokušaću i sa tim da rešim.

Definitivno zeza oko boja kod zuma od 1,1x do 3x. I ranije smo to primetili, naravno nije ispravljeno sa zakrpama. Clear data kod mene nista ne resava. Kod okidanja gubi boju za trenutak i tako ispranu je sacuva. Od zuma 3x pa na vise nema problema sa bojama. Ostaju onakve kakve su realno. IMG_20200508_195333.jpgIMG_20200508_195337.jpg

^ Uporedite rezultate i ostali forumaši sa P30pro. Kod mene se jasno vidi razlika uz minimalni zoom.

Kod mene i na većoj vrednosti zoom-a gubi boju, recimo i na 4x je isto loše kao i niže Kod tebe na između 3.1x 4.9x je sve u redu?

Da ne bude zabune, ne pljujemo ovde telefone koje koristimo. Reč je o konkretnom problemu gde, recimo, sedite sa društvom u kafiću/gajbi i ovo vam se desi sa slikama. Ne očekuješ od 1000€ aparata da ti ovo priređuje. Makar se to ne događa kod konkurentskih modela pa ne volimo to ni ovde da vidimo, osobito u ovom cenovnom rangu.
7ce5f3a3ef4bae6180306b20976cab81.jpg
ab6675bfe685b3943bcbe1858fa3f94f.jpg

Poslednja izmena:
^
Kod mene i na većoj vrednosti zoom-a gubi boju, recimo i na 4x je isto loše kao i niže Kod tebe na između 3.1x 4.9x je sve u redu?

Da, od zuma 3x pa na vise nema ovih problema na P30. Dosta ljudi izgleda to i ne primeti, ali ako moze da se ispravi bug bilo bi lepo.

Evo i malog testa. Isti uslovi, LED sijalica 150w ekvivalent u sobi, lepo osvetljeno

Najbliža realnosti je slika sa 0.9x UW kamera, perfektno sve.

Već glavna kamera sa 1x boost-uje boje (AI uključen, nije vidljiva razlika kada je isključen).

Rezultat na 2.5x govori sam za sebe, sivilo užas.

Izgleda je problem u tipu senzora, UW kamera ima RGB filter dok glavna ima RYYG filter.
1c5771ad10ebd5449193ea0bd1005f4c.jpg
4ca8216574e84cd8adc36938b7122fd7.jpg
7bdd67bc91f12f21928068e92dab00a9.jpg

Da, od zuma 3x pa na vise nema ovih problema na P30. Dosta ljudi izgleda to i ne primeti, ali ako moze da se ispravi bug bilo bi lepo.

Zato što na P30 od 3x naviše telefon koristi telefoto kameru sa RGB senzorom.
Eto odakle vetar duva...
Kakav li je tek P40pro u ovim "iskušenjima" za kameru, on ima samo RYYG senzore...

Da li neko ima problem sa viberom na p30 Lite?Poruke stizu ali nema zvuka samo zavribrira telefon kada stigne poruka?

Upravo izbacio novo ažuriranje. Huawei P30 PRO
0bfb7f47fe22e355753c02b751bd8f9f.jpg

Poslato sa Huawei P30 PRO pomoću Tapatalk

Za P30 nista, ni preko Hi Care odnosno Supporta.

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka

Kod mene ima, security, ali je nesto tezak, 564gb
7befda9780e2d40670f5d5dc86e8da18.jpg

Sent from my P30 using Tapatalk

Jel ima neko problem sa notifikacijom za propustene pozive. Na AOD nema nikakve ikonice niti kad otkljucam telefon. Jedino kad udjem u pozive stoji crveno naznacen propusten poziv. U notifikacijama nisam nista cackao, sve ukljuceno. Screenshot_20200512_115235_com.huawei.systemmanager.jpg

Prijatelji, da li se nekom desava da je telefon u mrezi a da mu stignu poruke o propustenim pozivima i to nakon 2- 2 ipo sata?Signal mreze pun a broj mi je nedostupan.Radi se o P30 Lite i Vip mrezi.Inace koristim Vip i Telenor broj u telefonu.Na telenoru nisam primetio ali na njemu i nemam toliko poziva.

Kako rešavate ovo? Ako uopšte dobijate ovo obaveštenje, hteo sam da obrišem staro, ali ne znam gde se nalazi taj backup? Hvala
a5b45a22b150f134e6afe03cfea9470c.jpg

Ja od prelaska na Android 10.Pisao o ovom vec nekoliko puta ali niko nista ne kaze. Svima kao radi. Ja se vec navika

Nazad
Vrh Dno