Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Red je da se javim pošto sam pitao za savet i kupio tastaturu.

Odabir je pao na mehaničku tastaturu Xtrike GK-908 http://xtrike-me.com/index.php?c=content&a=show&id=315

Shvatio sam da mi je potrebna manja tastatura tj bez numeričkog dela a i cenovno 4000 din se kao najeftinija uklopila u moj osnovni budžet.

Utisci nisu loši bez obzira što su u pitanju plavi no name prekidači. Jesu bučni ali mi to ne predstavlja problem pošto tastaturu koristim samo za igranje.

Razmišljam da zamenim i ovu moju redovnu tastaturu za svakodnevnu upotrebu tačnije bežični komplet Logitech S510 sa nečim novijim pa ako je moguće takođe bežičnim. Malo sam gledao ponudu i koliko vidim mehaničke bežične tastature (i miševi) imaju dosta kratak vek trajanja baterije i imaju ugrađene baterije a ne recimo 2xAAA baterije kao trenutni komplet koji koristim. Ne moraju biti tastatura i miš iz kompleta istog proizvođača ali bi neka dobra bežična kombinacija dobro došla.

Poslednja izmena:
Ima li ovoga kod nas?

Poslednja izmena:
Ponovio se za dobru cenu. Žena našla oglas i dobio na poklon za 5 godina braka :)

Prilozi

• IMG_20200421_180056.jpg
    IMG_20200421_180056.jpg
    1.1 MB · Pregleda: 219
  • IMG_20200421_174832.jpg
    IMG_20200421_174832.jpg
    983.7 KB · Pregleda: 165
Keycaps su užas na prvoj verziji tastature. Ovo je mark 2 i special edition sa dualshot i visokokvalitetnim tasterima. Mrzi me da googlam tačnu plastiku ali ima po reviwovima. Uglavnom s.e. ima bolju plastiku od m.k2 non.se varijante. Prva varijanta je imala i užaš ledove koji su crkavali. I prvi dark core je imao lošu konekciju i nesrećno rešeno sniper dugme. Ovaj je mnogo bolji. 50h battery life npr. Prvi mačići verovatno...

Ono što mene malo nervira je eho prilkom kucanja sa metalnim odzavnjanjem i što je icue baš komplikovan

Poslednja izmena:
Ima linear dobrih kod nas, ima i clicky, ko traži dobru tactile osuđen je na propast, imao sam pre neku sa Outemu Brown switchevima, super je bila tast, ali Outemu switchevi su 0 kvalitet, posle manje od godinu dana puko switch unutra i dobio sam refund od prodavnice, pa sam igrom slučaja uzeo Hexgears tastaturu hotswappable sa kailh box red switchevima, gaming brand kono.store i input.club, ta imena će biti poznata entuzijastima i garantuju dobru tastaturu, e sad šta sam hteo da uzmem, Rapoo V500, Kailh Yellow (Red) switchevima je bila rasprodata, a Cooler Master CK530 (Gateron switchevi) još nisu bile izašle tad, nisam hteo CK550 jer je fullsize, to su eto 3 dobre tast ko traži linearnu, Rapoo V500 je 4500-6000 (često rasprodata), Cooler Master CK530 je 8000-9000, CK550 je 9000-10000, onda tu je i Razer Huntsman Tournament Edition, 18500-19500, premium opcija sa PBT keycapovima, removable kablom i A4tech-ovim optičkim prekidačima (i ona je skoro uvek rasprodata uprkos visokoj ceni), onda dolazimo do clicky, tu je izbor mng manji (lakši!?) Gigabyte Force K83 sa Cherry MX Blue ili Bloody B810R sa starijom generacijom optičkih switcheva nego oni u Huntsman TE, i jedna i druga tastatura su 6000-7000, i generalno šta god se uzme od tog osim ove Razer valjali bi PBT keycapovi, ima solidnih za 1000-2000 dinara sa sve dostavom, imaju Cooler Master, imaju YMDK da valjaju od tih tako jeftinijih za 1000-2000 dinara, mene je ova moja Hexgears GK707 na sniženju sa plaćenim porezom i uzetim YMDK PBT keycapovima oko 6500 dinara izašla, ali dobro to nisu cene kod nas, uzmu se tast kod nas i keycapove naručiš, nisu ni jedni od njih toliko loši da su unuseable dok ne stignu iz kine PBT

CK530 je dobra tastatura ali ima neku grešku sa Caps Lock tasterom. Često taj taster zeza i pri promeni režima osvetljenja taster se glavi. Takođe, pošto CM nije hteo da uglavi lampice indikatore za Caps Lock onda osvetljenje Caps Lock-a stoji isključeno kada je i f-ja isključena, što estetski izgleda prilično ružno. Na drugim tastaturama je to bolje rešeno, šteta što su u CM-u to tako trapavo odradili. Baš je onako glupo da ti cela tastatura lepo radi a samo CL stoji isključen, izgleda kao da se taster pokvario a nije.

Poslednja izmena:
Pozz narode, resio sam da menjam moju Redragon Kala tastaturu jer je izrazila problem sa svicevima ili PCB, ne znam tacno.. Desava se da ne registruje pritisak tastera ili da registruje nekoliko puta, da se drndam sa zamenom svih sviceva ne mogu.. Sta mislite o 'novim' opti-mehanickim svicevima (LK/Light Strike Libra) i da li imate neki predlog za neku kvalitetniju tastaturu sa Kaihl Box brown ili bilo kojim drugim kvalitetnim brown ili red svicevima? Full velicina ili TKL, budzet je do max 100 evra, pozeljno i manje.

Poslednja izmena:
Vidi na KP (a i u nekim domacim prodavnicama) Patriot Viper sa Kailh box white/red prekidacima.
V765
V770

Ima testova po netu, prilicno dobro su ocenjene u toj klasi.
https://www.tomshardware.com/reviews/patriot-memory-viper-v765-keyboard,5952.html
https://www.tweaktown.com/reviews/8330/patriot-viper-v770-rgb-mechanical-gaming-keyboard-review/index7.html

Povremeno se na KP pojave i Cougar modeli (sa Cherry prekidacima), npr. 700k
https://www.gamecrate.com/reviews/review-cougar-700k-gaming-keyboard/14452
Deluje malo prebudzeno ali kazu da je kvalitetna i jedna od boljih u toj klasi. Nema sareno RGB osvetljenje vec ''samo'' amber (meni to ne smeta).

Poslednja izmena:
Ljudi, pomagajte ko Boga vas molim :)
Imam Logitech G513 sa Romer-G svicevima i naravno zeznuo sam jedan taster, naime fali jedan deo male plastike koji se nalazi na lezistu na koji dolazi sam taster (donji desni deo na slici). Ne znam da li sam dobro objasnio, svakako saljem i slike. E sad, s obzirom da sam pravi noob sto ste tice tastatura, da li neko zna da li ima neki entuzijasta koji bi ovo mogao da popravi/napravi/zameni ili da li neko zna gde ima da se kupi kompletan taster sa celim ovim podnozjem kojem fali deo plastike?
Hvala puno :)
20200505_002525.jpg
20200505_002545.jpg
20200505_002547.jpg
20200505_002558.jpg

Pozz narode, resio sam da menjam moju Redragon Kala tastaturu jer je izrazila problem sa svicevima ili PCB, ne znam tacno.. Desava se da ne registruje pritisak tastera ili da registruje nekoliko puta, da se drndam sa zamenom svih sviceva ne mogu.. Sta mislite o 'novim' opti-mehanickim svicevima (LK/Light Strike Libra) i da li imate neki predlog za neku kvalitetniju tastaturu sa Kaihl Box brown ili bilo kojim drugim kvalitetnim brown ili red svicevima? Full velicina ili TKL, budzet je do max 100 evra, pozeljno i manje.

Online sam video da dosta hvale HyperX tastature. Neke dolaze sa CherryMX Red a neke sa njigovim HyperX Red i Aqua svičevima.
Ako ti nije prioritet RGB ima HYPERX ALLOY FPS PRO koja je TKL i sa crvenim pozadinskim osvetljenjem, CherryMX Red i košta 9500 din u radnji koja počinje sa G.
RGB varijanta iste sa HyperX Red svičevima košta 12k din.

Ova jeftinija varijanta je po meni odličan izbor.

@Mixer

Probaj da li ima svičeva na prodaju na AliExpress (na primer) ili ako se ne snađeš, rastavi tastaturu i zameni svič sa nekim koji slabo koristiš.

Poslednja izmena:
A kakve su ove tastature sa opticko-mehanickim svicevima, jel zna neko mozda vise o tome?

Online sam video da dosta hvale HyperX tastature. Neke dolaze sa CherryMX Red a neke sa njigovim HyperX Red i Aqua svičevima.
Ako ti nije prioritet RGB ima HYPERX ALLOY FPS PRO koja je TKL i sa crvenim pozadinskim osvetljenjem, CherryMX Red i košta 9500 din u radnji koja počinje sa G.
RGB varijanta iste sa HyperX Red svičevima košta 12k din.

Ova jeftinija varijanta je po meni odličan izbor.

@Mixer

Probaj da li ima svičeva na prodaju na AliExpress (na primer) ili ako se ne snađeš, rastavi tastaturu i zameni svič sa nekim koji slabo koristiš.
Zamena tastera ne vredi. Pogledaj moje prethodne postove u temi. Krenuo od par, sada sam na 30+ i opet se javlja i menjam i dalje.

Ako hoće da menja, ima 20$ 70 tastera na AE, pa neka proba kao ja. Ako uopšte ista šalju sa AE sada (probleme videti u temi za to).

Ima drugar GK61 sa Gateron optičkim switchevima, samo je to malo lutrija jer kinezi, on naručio sa Black switchevima, dobio Brown, mslm dobio je parcijalni refund od aliexpressa jer je pogrešan switch, Brown/Blue ne bih uzimao jer kao standardni Gateron, ništa specijalno, Red i Black imaju 2 moja poznanika, jedan sa Red, jedan sa Black, kažu svi da su kao obični Gateron samo još malo više smooth, Bloody LK su tu 1. koji su napravljeni, A4tech je "smislio" tu tehnologiju, Razer Hunstman serija, Asus TUF K7, to su sve jedni te isti switchevi, do 100e kod nas GK61 budu na kp za 5500, ali sad zatvorene granice pa ih nema, i kako kad sa kojim switchevima budu, sa Red/Black vredi uzeti, dobra 60% tastatura, a sa LK ispod 100e ima B810R po 6-7k, kako kad, ali samo sa clicky switchevima ona ima, nema linear, kod GK61 ima i nekih LC switcheva, nije to to, njih koristi MS Elite ili kako se već zove tast, drugaru crkla posle 2 meseca, to ne gledati, samo GK61 Red/Black switch ili Bloody B810R, to su opcije, ako ti nešto od toga odgovara slobodno uzimaj, dobre su tastature, ima TKL neka Fantech isto, ali ne bih rizikovao sa tim ako baš nisi 100% fokusiran na clicky TKL tastaturu kod nas da uzmeš, pošto ima dosta boljih opcija generalno

Zar se za GK nije proculo da su stavljali keyloggere u softver za tastaturu?

U radnji koja počinje sa G danas i sledeća 2 dana veliki popust na razne tastature. Ko je zainteresovan neka baci pogled.

Zar se za GK nije proculo da su stavljali keyloggere u softver za tastaturu?

11/7/2017 Update: After further analysis, it appears that the data sent by the "Cloud Driver" doesn't actually contain any key presses, but the number of times each key is pressed. The manufacturer probably wants this data to determine the keyboard's life span.

https://www.techpowerup.com/238541/...al-keyboard-comes-with-free-keylogger-updated

Ako je verovati da je zbog toga...

Pročitao sam poslednjh desetak strana teme, ali sam jos više zbunjen [emoji53]

Kupio bih neku mehaničku tastaturu, više za posao, ponekad za casual gaming.

Treba da ima numerički deo, da bude tiša (red switchev?i), da ima veliki enter i us layout. Osvetljenje nije bitno, u smislu treba da ima bilo kakvo osvetljenje, ali ne mora (cak je i poželjno da nema) neke šljaštece rgb perverzije.

I da bude koliko-toliko povoljna. Nemam neki određujen budžet, recimo 60-70e, moze i vise ako je ovo malo.

Hvala za preporuku

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Imas u GT-u ''na snizenju'' razne tastature pa pogledaj tamo. Mada, verovatno znas sta to znaci, izmenili su (povecali) stare cene, napisali 20% ili 30% popust ispod tih ''novih cena'' odredjenih modela i prodaju ih po manje-vise standardnim GT cenama :d

Tu za 6999 imas ovu. Ne ispunjava bas sve sto si naveo ali je najbliza tome. Ima Kailh Brown prekidace, mnogima su oni (naj)bolji kompromis izmedju taktilnosti i sto tiseg rada, bolji od linearnih Red prekidaca a po buci su veoma slicni.

Ostale mehanicke (u tom cenovnom rangu) su uglavnom kineske Redragon ili turske Rampage, sa bucnim Outemu Blue prekidacima.

Ako prosiris budzet, na KP za 85 evra mozes da nadjes Patriot Viper V765 sa Kailh Brown prekidacima. Sigurno kvalitetnija i bolja tastatura od ovih kineskih/turskih, a osvetljenje i sve ostalo mozes da kontrolises softverski, jedino Enter taster ne ispunjava to sto zahtevas.
https://www.tomshardware.com/reviews/patriot-memory-viper-v765-keyboard,5952.html
(u tom testu je verzija za Kailh White prekidacima, sve ostalo je isto)

Poslednja izmena:
Hvala obojici. Da, onda engleski internacionalni raspored. Mada mi nije presudno da je veliki enter, to bih preziveo, ali ne mogu da se naviknem na YU (ili kako se vec zove) raspored.

Pogledao sam ove dve sto je hsv postavio, dell mi se vise svidja (vizuelno). Pogledacu jos par pa cu se odluciti.

Ima li neko na forumu iskustva sa 3rd party softverom za RGB tastature? Evo baš čitam o Project Aurora i interesuje me da li neko ima iskustva sa time.
Planiram da kupim mehaničku tastaturu sa RGB-om (verovatno nešto od Cooler Mastera) pa me interesuje da li neko ima iskustva sa ovakvim softverom?

https://www.project-aurora.com/

Da li može da pokvari tastaturu?

i meni je baš teško pao prelaz sa iso na eu (eu mi je svaki isti sad već,ni ne gledam više koji je karakter gde) ali sad na ISO ne bi mogao nikako natrag...

@hsv.stoned

Kako i gde nabaviti ovu Anne Pro 2 rgb belu? Ovo bi meni leglo ko budali samar.

Nazad
Vrh Dno