Šta je novo?

Memorija za Ryzen

Nista klokovanje , treba za render, samo da je stabilno!Nema gejminga , gura Cinema 4d i unreal engIne 4!

Mislim da bi trebalo staviti u prvi post ili kao sticky da Ryzen 3xxx + Agesa 1.0.0.4b biosi nemaju apsolutno nikakvih problema sa bilo kojom memorijom, bukvalno za 99.99% modula samo upalite Xmp i to je to.
Cisto da se smanje konstantna pitanja koju memoriju kupiti, jer je rasprostranjeno misljenje da moras birati module i gatati hoce li to raditi ili ne.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Posebno na X470 i X570 pločama.

Sent from my MI 9T using Tapatalk

Koliki procenat Ryzena 3000 zapravo moze da izgura 1900Mhz na infinity fabric-u?
Mislim da mogu da nateram ovaj moj dual rank 2x16GB ram na 3800Mhz. 3600Mhz je bilo bez vecih problema na 16-21-21-42 1T.

Kad sam probao 1900Mhz Fabric dobijao sam randomaticne BSOD-ove.

Mislim da može uz malo štelovanje napona SOC i napona za ram. Probao sam na B450 i na X570 ploči. Možda sam imao sreće, ali nisam problema imao da namestim to.

Nasao sam i narucio neki mix memorija u dve ide CORSAIR 64GB Vengeance LPX DDR4 3000 CMK64GX4M2D3000C16, a u tri ide G.SKILL 64GB Trident Z RGB DDR4 3200MHz F4-3200C14D-64GTZDC, t je sto je!

Malo se igram... Ovo vozim na 1.45V i SOC 0.05V.
Gde je na tomahawk maxu tRFC? Ne mogu da ga nadjem... Da li se zove drugačije?

Prilozi

• mem oc.jpg
    mem oc.jpg
    410.8 KB · Pregleda: 132
3200.JPG

Najnize sto sam uspeo da spustim na 3200mhz 1,35v

14-10-13-12-26-38-252 (od bitnih latencija)

Dajte malo AIDA memory benchmarka, da vidimo skorove :)

Da li će HyperX Predator 2666 CL13 HX426C13PB3/8 raditi na nekoj B450 ploci (Asus B450-k Prime) u kombinaciji sa Ryzen 1600? Za tu memoriju piše sledeće:

Intel XMP 2.0 (automatic overclocking)
Optimized for Intel 100, 200 series and X99 chipsets

Poslednja izmena:
Radiće, samo vidi da je ubrzaš malo. Ili nabavi bržu.

Prilozi

• cachemem.png
    cachemem.png
    92.5 KB · Pregleda: 109
Mislim da je moguće.

To je to za Zen+.

Prilozi

• cachemem.png
    cachemem.png
    92.1 KB · Pregleda: 103
Nema mi neke poente ovo aida testiranje jer varira po +-150, a latencija za skoro 1 al ajde. Procenutalno to i nije neka promena

2.JPG

edit: kad stavim cpu na 4.25ghz dobijem oko 62ns latenciju

Poslednja izmena:
Što veći cpu takt, manja ta latenca.

Ih, pa valjda znam za toliko :D cisto onako napomenuh

62.2ns.JPG

ovo je bilo sa 14-13-13

Poslednja izmena:
cachemem.png

Evo i od mene, prednost dual ranka. Mada ga je mnogo teze naterati na vise frekvencije na Ryzenu.

Sto se tice cache-a, da serija 3000 ima drasticno bolje resen cache stoga toliko bolje performanse.

Pokušavam da nađem neki uporedni test 2 x 8GB na 3200Mhz vs. 2 x 8GB na 2666Mhz iste memorije sa Ryzenom 3200G i nalazim samo testove kad su igrice u pitanju.
Kolika je razlika kad se računar ne koristi za igrice, niti za bilo koji posao gde je grafika bitna?

Kolika je verovatnoća da će dva modula istih specifikacija raditi dobro u paru? Šta je prednost 2 x u kitu u odnosu 2 x odvojeno? Kit je prošao neki test, a za dva odvojena modula nema garancije da će raditi dobro u paru?

Pokušavam da nađem neki uporedni test 2 x 8GB na 3200Mhz vs. 2 x 8GB na 2666Mhz iste memorije sa Ryzenom 3200G i nalazim samo testove kad su igrice u pitanju.
Kolika je razlika kad se računar ne koristi za igrice, niti za bilo koji posao gde je grafika bitna?

Kolika je verovatnoća da će dva modula istih specifikacija raditi dobro u paru? Šta je prednost 2 x u kitu u odnosu 2 x odvojeno? Kit je prošao neki test, a za dva odvojena modula nema garancije da će raditi dobro u paru?

Razlike u standardnom koriscenju van gejminga ce biti akademske, realno neprimetne.

Za uparene module - morao bi da budes ogroman baksuz da dva (potpuno ispravna) modula istih specifikacija ne rade u paru. Za jedan od racunara u kuci sam uzeo svojevremeno modul od 4GB Kingston HyperX 2400, a skoro godinu dana kasnije jos jedan sa istim oznakama. Rade u paru, naravno, bez ikakvih problema iako sam sasvim slucajno utvrdio posle nekog vremena da jedan ima Hynix a drugi Micron cipove.

Adata 2400mhz

Dugo nisam pisao na benchu, a i mnogo se manje igram sa hardwerom.

Kad sam kupovo pre vise meseci Ryzen i plocu odlucio sam se za Ryzen 3600 i ASRock B450 Pro4.
Ploca zbog solidnih karakteristika i povoljne cene. A vec imam ASRock za Intela i pokazoa se OK.

Naisao sam na povoljno polovnu memoriju Adata 2400Mhz 2 x 8GB, najobicnija.
U pocetku sam probavao overklok memorije i dosao do 2800Mhz na 16-17. Preko 2800Mhz nije htela ni makac.
Sve dok nisam procitao da bi trebalo da koristim slotove 2 i 4 za memoriju jer su bolji za klok.
A memoriju sam drzao u 1 i 3. Promenio sam slotove i probao opet.
Nisam od onih koji ima zivaca da cacka mnogo. Memorija je proradila na 16-17-17 isto kao na 2800 i na 3200Mhz. Voltaza 1.35.
Butuje se i na vise od 3200 na nekim slabijim setovanjima ali 3200 mi je sasvim ok.
Nisam jos uvek dodatno pokretano Ryzen kalkulator da mozda izvecem jos neki %. Sad stoji sve na auto sem tih glavnih tajminga 16-17-17-17.
Stavio sam i hladnjake mada mislim da nema preterane potrebe.

poz

Prilozi

• memorija.PNG
    memorija.PNG
    295.9 KB · Pregleda: 91
Poslednja izmena:
da li ima nekih boljih low profile RAM-ova u 2x4 pa da uzmem 4x4 da popunim sva 4 slota na Mortar Max najvrv za najbolje performanse, za sad sam našao samo nove Crucial Ballistix 2x8 3600 16-18-18 sa Micron Rev. E i HyperX Fury 3466 16-18-18 sa Samsung B-die, isto 2x8, mslm može i 2x8 što se mene tiče neke ali da su dual rank, ne single rank, da bi mi radile kao sva 4 slota popunjena jer uzimam 3rd gen ryzen

Uzmi 2x8, to je optimalno.
Taj Crucial je dobar.
Kingston 99% nije Samsung B, pogotovo sa tim latencijama...
Ja bih uzeo taj Crucial 3600 CL16 i probao da smanjim latencije, mada je dobar i sa tim default XMP profilom.

Opet ja sa problemom na MSI B450M Gaming Plus ploci i memorijom. Imam G.Skill Trident Z RGB
DDR4-3200MHz CL16-18-18-38 1.35V
16GB (2x8GB).
Ako setujem rucno na 3200 ili 3000MHz desava se kad se ukljuci komp da zarcni ekran i moram da restartujem na dugme i posle kad ucita Win radi ceo dan bez problema, igre i sve ostalo. Sad sam setovao na 2933MHz i evo radi ok vec danima, nije se desavalo. Ryzen 5 2600 je u pitanju. Pre ove sam imao Aegis na 3000MHz i isto se ponasalo setovano profilom ili rucno na 3000MHz a isto radilo ok na 2933MHz.
Dakle ocigledno je problem na relaciji ploca procesor, neko podesavanje je potrebno a posto se ne bavim overclock-om ne znam sta da probam. Nije mi nesto ni bitno, ne koristim ga za nista zahtevno, klinac koristi za skolu i igre ali me nervira jer sam sklapao druge iste racunare sa Tomahawk plocom i Gigabyte S2H i svima radi bez problema rucno ili preko profila na deklarisanim vrednostima a mene ovo zeza.

Koja je verzija biosa?

Moram da proverim, bila je zadnja iz Januara ja mislim ali je i tad zezalo sa obe memorije.
Edit: zadnji bios 7B87v1B.

Poslednja izmena:
Možda glupo pitanje, ali da li je ploča postavila napon odgovarajući? Poigraj se sa SOC naponom malo, dodaj ga. Pomaže pri OC-u rama.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

jeste B-die, video sam na QVL-u od nekog brenda koji pravi ploče da su B-die ti novi Fury, stari 3466 su bili Micron Rev. M sa labavim tajminzima i to na 1.2V, ali novi su B-Die, predpostavljam da će onda i biti Crucial, ništa drugo nema da se nađe low profile da valja

Nazad
Vrh Dno