Šta je novo?

SBB (konačno) uveo Conax CAM modul u ponudu.

Naravno da ima razlike u kvalitetu slike između gledanja kanala sa i bez d3/eon boxa uz cam i karticu. Uvek je bolja slika kad se iz jednačine izbaci dodatni box. U najgorem slučaju slika bude istog kvaliteta.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ja imam cam na tesli i posle par dana pocne da mi premesta kanale... Uvek na isto mesto, koje mi nikako ne odgovara... :D
Elem, bio neki momak (jedini od bar 20ak koji su do sad dolazili a da je delovao da zna sta radi :D) kad je trebalo eon da se ubaci, i pitam ga do cega moze biti, kaze cam radi kako treba samo na lg i samsung modelima... Kod mene je slika ok zaista, ali brlja redosled kanala i nisu mu otkljucani svi kanali kao na d3 na drugom tv-u...

Pa ne može cam nikako da premešta kanale

Ne bih znao sta da ti odgovorim, ali takva je situacija. Kanali su svaki put nakon pretrage rasporedjeni po brojevima sa sbb liste i nakon par dana krece razmestanje... Na drugim izvorima se to ne desava...

Ne bih znao sta da ti odgovorim, ali takva je situacija. Kanali su svaki put nakon pretrage rasporedjeni po brojevima sa sbb liste i nakon par dana krece razmestanje... Na drugim izvorima se to ne desava...

To ti je do televizora.

Pokušaj da napraviš custom listu kanala, pa u nju ubaci samo kanale koje želiš da gledaš. Možeš i sve, ali bitno je da nisi u listi "svi kanali" već u nekoj "korisničkoj listi".
U toj tvojoj listi, ne bi smelo da se dešava neko premeštanje.

Ako ti se i tu preslože kanali kako ne želiš, onda si naleteo na tipičan bug zvani:
"izabrali smo najjeftiniju ponudu da nam napišu softver, a za testiranje smo našli neke još jeftinije, ali im još nismo platili..." :p

Procitaj ponovo prvu moju poruku, to je rekao momak iz sbb-a... Recimo na regularnoj kablovskoj i radiu, tv ne brlja raspored kanala...

Hvala NShappy, probacu...
Momak iz SBB-a ima dobar procenat od svakog ugrađenog EON boxa.

kaze cam radi kako treba samo na lg i samsung modelima...

Na Sony televizorima postoji opcija Auto Service Update i Service Replacement koja bi trebalo da automatski dodaje nove kanale bez ponovnog traženja. Probaj naci nesto slicno u opcijama. Takodje, vidi ima li neka opcija koja se tice LCN (Logical Channel Number) pa i to menjaj.

Koristim vec godinama na dva Sony TV-a bez ikakvih problema. Od toga je jedan matori iz 2009. koji ni nema CI 2.0 interfejs. Rade svi kanali koji su inače otključani u mom paketu, čak i SK 4k. Naravno, ovaj iz 2009. vidi taj kanal, ali ne može da ga reprodukuje jer nema HEVC dekoder...

Naravno da ima razlike u kvalitetu slike između gledanja kanala sa i bez d3/eon boxa uz cam i karticu. Uvek je bolja slika kad se iz jednačine izbaci dodatni box. U najgorem slučaju slika bude istog kvaliteta.

Naravno da ne mora da znači da ima razlike. To uopšte nije izbacivanje ničega iz jednačine. Kada koristiš CAM, koristiš tjuner od televizora, dekoder od televizora i procesor slike od televizora. Sve te komponente, uključujući i CAM modul, postoje i u box-u. Zavisi isključivo od procesiranja slike u TV-u. Sony, Samsung, LG, Panasonic, u principu, to rade odlično, kao i Cisco D3 risiver. Od znatno jefinijih marki se može očekivati i lošiji kvalitet.

Kad gledaš preko boxa, slika se procesira dva puta, jednom u samom boxu, drugi put na tv-u. Kvalitet boxova koji se koriste kod naših provajdera je uvek bio pri dnu liste što se kvaliteta tiče, tako da i dalje stojim pri tome da je bez box-a uvek bolji kvalitet slike.

CAM kartica nema baš nikakve veze sa kvalitetom slike niti ona može ikako da utiče na kvalitet. Ona samo dekriptuje sadržaj, a sam TV je zadužen za dekodiranje i filtriranje slike. Bravia televizori imaju različita podešavanja slike u zavisnosti da li se gleda HDMI ulaz (D3 risiver) ili slika sa internog tjunera (CAM kartica). Probaj promeniti nešto.

Summa summarum, ako vidiš ikakvu sliku, kartica je potpuno ispravna i instalacija je urađena kako treba, do podešavanja na TV-u je.

Da li bi mogao da mi daš savet šta da probam, odnosno koje komponente u podešavanjima da probam da promenim?

Video sam u podešavanjima da je čovek iz SBB-a koji je instalirao karticu na neki način blokirao podešavanja na digitalnim podešavanjima i tu sada nije moguće ništa raditi(valjda da SBB zaštiti svoje kanale ili karticu, nemam pojma).
Kao što napisah, podešavanje slike nije dalo rezultata.

Ne moze covek iz sbb nista da blokira na tv-u.

Kao sto ti je receno Ci cam ili kartica nema apsolutno nikakvu drugu funkciju sem da posalje tv-u dekodiran ts tj da ti se na zasticenom kanalu pojavi slika.

Cackaj malo svoj tv, upoznaj se sa njim, sve je do toga kao i podesavanja slike pa onda svega ostalog.

Poslednja izmena:
Oprosti te sto dizem temu iz "dead".
Dal moze nadje kanale preko cam modula,ako on nije ispravan? U pitanju Sony bravia iz 2007god,monter kaze da je do tv,jer nece da nadje ni jedan kanal. Mijenjali vise drzava u set up.

scan kanala nema veze sa modulom

Oprosti te sto dizem temu iz "dead".
Dal moze nadje kanale preko cam modula,ako on nije ispravan? U pitanju Sony bravia iz 2007god,monter kaze da je do tv,jer nece da nadje ni jedan kanal. Mijenjali vise drzava u set up.
Probaj sa ovim parametrima, meni pre nalazio na starom samsungu, inače što reče Renne, nalaženje kanala nema veze sa modulom, on je tu da ih otvori sa kartican
auto store, cable, digital, search mode quick, net ID auto, freq 666000, qam 64, symbol rate 6956, i na kraju OK

Tacnije trebalo bi sa sledecim parametrima (sad ne znam kako je na tom tv-u) skenirati
Frekvencija 610
Symbol Rate 6956
Qam 256
i trebalo bi da svuce sve kanale ako ima opcija i za network scan ako se secam 511 je ako ima to mogao bi cak da poredja kako ih redja sa rasporedom od SBB-a.

Probem je jer stari tv u pitanju i nisam nigdje nasao (ni ja ni monteri) rucno podesavanje frekvencija,sve je na auto.
Bas mi nije jasno zbog cega nece da nadje ni jedan kanal digitalni

Čudno da nema ručno, probaj negde na netu da nađeš uputstvo. Treba da nađe bez obzira na godine, pretpostavljam da ima dvb-c tuner.

Ako nema dvb-c tuner, probaj da se igraš sa regionima. Ja sam tako rešio problem sa starim panasonicom, po savetu odavde sa benča. Jednostavno stariji televizori su imali isključen tjuner ako je region bio podešen na državu koja tada nije imala dvb-c kao standard. Mislim da je promena na Nemačku, ili neku nordijsku zemlju rešila problem. Čim ima slot za modul, to mora da proradi.

Evo idem redom mijenjam drzave,da vidim oce li naci kanale. Javljam rezultate,nadam se pozitivne 😏

Ali pazi, mora da ti se pojavi dvb-c opseg, nemoj napamet, gubiš vreme bezveze. Menjaj državu/region, pa onda idi u meni za tjuning, pa proveri opsege koji ti se nude. Msm ja ovo pišem napamet, ne mora da znači da je 100% isto kod tebe, ali jeste taj neki fazon.

Na starom lg-u kod mene je bilo podeseno na Finsku da bi omogucio sken.

Rešili smo to u drugoj temi.
TV uopšte nema dvb-c tuner

Upravo to hteo da napišem.

Godinama sam mislio da svaki TV sa slotom za CAM ima DVB c tuner i da svaki koji ima DVB c mora da ima karticu...ne mora ni jedno ni drugo.

I ja sam bio ubeđen da svaki tv sa cam slotom mora imati dvb-c. Svašta.

Ne mora, tu je stavljen zbog dvb-t plaćene televizije

I ja sam bio ubijedjen da moze,jer sam taj Tv koristio jedan period u stanu(al je bio analogni signal)vjerovatno,sada uveli mtel u kuci. Nema veze,kolega mi je objasnio i sve jasno.
Inace Cam modul je zakon,zato sam htio da mojima kuci olaksam.

Kod mene ni na jednom TV ne mora, a imam jedan iz 2010. Samo se ubaci CAM i sačeka se malo. Mada eto, nema pravila.

Nazad
Vrh Dno