Ok, sve cool, navedite par primera full android kineza koji rade ok, ne pregrevaju se, ne koče, ne restartuju, umaju dobar ac wifi.... I ne koštaju više od mi box s.
Jer na YouTube kažu da takvog nema, ili ja ne znam gde da gledam.
Ja ne valjam te boxove po KP isl, pa nisam ni bio u prilici da ih testiram na desetine i ovde ti navodim više primera, ali ti, kao običan korisnik, mogu uporediti "MiBox" i "Tanix TX5 Max" (Full Android, je li), jer sam imao MiBox i još uvek imam Tanix-a. Tačnije, prošlog leta sam MiBox zamenio Tanix-om, jer je po dešavanjima postalo izvesno da će "obična" EON aplikacija nekada u budućnosti prestati da radi u Android TV OS-u, a to mi je (bila) primarna namena za oba boxa.
Tanix TX5 Max je tada, početkom prošlog leta na Aliju itd. koštao oko $50, a MiBox je valjda bio nešto skuplji, a opet MiBox S još standardnih $10-ak skuplji od "običnog" MiBox-a (MiBox i MiBox S su iste mašine, razlika je u plastičnom kućištu i u 2-3 dodata dugmeta na daljincu S modela).
Sad, što se tiče upoređivanja... mislim, kako bih ti rekao... upoređivanje je, slobodno se može reći - smešno.
MiBox prednosti? Pa dve standardne za ATV - "Cast" i "Licenca".
Sve ostalo i prednosti Tanix-a? Pa recimo... Od - isto je (i on radi OK, ne greje se, ima dobar veliki hladnjak, ne koči, ne restartuje se), pa do - razlika je "kao nebo i zemlja"...
- Box sa boljim procesorom, grafikom, sa duplo više boljeg RAM-a, sa 4x većim ROM-om... (j.babić je npr. prošlog leta kačio na YT klip u kome se može videti kako radi EON na ovom boxu, pa možeš pogledati)
- Wi-Fi sa (tada) najboljim čipom, eksternom antenom i razdvojenim antenama za 2.4 i 5 GHz? Pa npr. kačenje na UniFi kroz najmanje 2 betonska zida zgrade iz komunizma - Tanix: nikada ispod -45 dBm, a vrlo često skala u Wifi Analyzer-u zakucana skroz do kraja na -40 dBm. MiBox: oko -70 do -75 dBm, nikada nije ni prišla zelenom polju do -60 dBm. U onom tabu Wifi Analyzer-a sa vidljivim signalima, pa najmanje ih je 2-3 puta više.
- Box sa gigabitnim LAN portom, sa USB portovima, sa slotom za SD karticu...
- Full Android, pa npr. AutoFrameRate Switching u svim aplikacijam za video i tako to, i još milion prednosti Full Androida.
... Dakle, kao što rekoh - smešno...
Osim ako ti ne treba "Licenca" za Netflix i ostale Amazone, i "Cast" da komforno kastuješ fotke sa Google Drive-a, preko telefona, preko TV boxa, na TV, kao Milko, jer je stvarno mnogo komplikovano i sporije da to isto radiš direktno na boxu sa Air mišom ili običnim daljincem.
---
Pored ova dva, u životu sam imao još samo Minix boxove, i koliko znam ovaj Tanix je rasprodat kod Kineza. O ostalih milion kineskih boxova koji se prodaju i o kojima se na ovoj temi raspravlja, ja blagog pojma ništa ne znam. O preko 95% njih ne znam ni da li imaju ATV ili Full Android... Ali zdrav razum kaže da je prosto nemoguće da je samo ovaj "Tanix TX5 Max" (bio) ovakav, tj. da od ovih milion ostalih ne postoji ništa što je bolje i jeftinije od MiBox-a.