Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
LLCE/LLCA imaju drugaciji dizajn tacne i vecu rupu pa se nikad ne zaledi dok LU i LGC imaju manji promer, bas je razlika, ja mislim duplo, imam negde sliku lule, probacu da nadjem.
Vidiš nije mi to palo na pamet da je promer različit. Ja sam bio ubeđen da je Llce kod mene zaklonjenija, pa da bolje podnosi teže uslove. Opet Lu ima i dvoredni izmenjivač, pa onako meni kao laiku ima smisla da se više leda uhvati na njemu što implicira više vode u tecni i brže zaleđivanje iste.

Gesendet von meinem Moto Z (2) mit Tapatalk

Koliko znam LLCE 12 ima dvoredni izmenjivac na spoljnoj. LU ima i dvoredni na unutrasnjoj, doduse ne po celoj povrsini.

Viola danas odrzava na 23 c, ali i trosi kao kamaz, do ovog trenutka potrosila je 13,5 kwh
juce-11kwh prekjuce 12kwh

Poslednja izmena:
i kod mene LLCE ova jedna koja greje veci prostor potrosi izmedju 10 i 13kwh za 24h ali ove zime me boli uvo, toplo mi je. Kad prodje zima ,tj na leto cu srediti izolaciju iako je stan u pitanju pa ce tamo sledece zime biti verovatno i manja potrosnja.

i kod mene LLCE ova jedna koja greje veci prostor potrosi izmedju 10 i 13kwh za 24h ali ove zime me boli uvo, toplo mi je. Kad prodje zima ,tj na leto cu srediti izolaciju iako je stan u pitanju pa ce tamo sledece zime biti verovatno i manja potrosnja.
Čisto informativno koliko ti mesečno potroši u neizolovanom prostoru. Koji kvadraturu greješ i kakva ti je stolarija?

Gesendet von meinem Moto Z (2) mit Tapatalk

Za ukupnu potrosnju moram da sacekam racun.
Merac potrosnje imam samo na jednoj klimi i to ovoj koja greje veci prostor (trpezarija, hodnik, jedna soba i kupatilo, nekih 30kvm).
Ona je za prethodnih 79dana potrosila 514kwh.
Izolacije u vidu stiropora i slicnih materijala nema nigde ali, imam samo dva spoljna zida i oni su debeli 60cm, jedan stan do mog prazan i ne greje se.
Klime su podesene 20-22C (20 nocu jer ne volimo pretoplo) a danju 21 ili 22C, zavisi kako kad. Da ne zvuci kao da je 22C malo, meni je taman, u majicama smo u stanu uvek.

Druga klima greje prakticno jednu sobu od 20ak kvm ali su vrata vecinu vremena otvorena da potpomogne ovu prvu klimu.

Stizu mi smart uticnice i svakakva cuda u narednih desetak dana pa cu detaljnije pratiti stanje, trenutno imam podatak samo sa jedne klime ...

Zaboravih da napomenem, spavaca soba se ne greje aktivno (nema grejnog tela u njoj) je taman hladnija za stepen dva zbog balkonskih vrata koja jedina nisu zamenjena pvc-om vec je starija drvena dvodelna varijanta.
Iako je temperatura u toj sobi taman za spavanje, nervira me taj gubitak iako je mali, tako da cim pre menjam i to.

Ali to je neko stanje kod mene i temperaturom u stanu sam prezadovoljan cak i sad u ovom stanju. Sledeca zima ce vec da bude druga prica.

Sent from my Redmi K20 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Pozdrav,
Sta mogu da ocekujem od Vox IVA3-12IE klime ove zime ?

Grejem se preko dana klimom 15-16h, a kada spavam klimu gasim jer ne podnosim bilo sta da radi i duva kada spavam i grejem se elektricnim kotlom i radijatorima nocu. Grejao bih se ja stalno kotlom da racun za decembar nije dosao 18,000 a inace bude oko 3000.
Prostor je nekih 30 kvadrata, neizolovan, zidovi 30cm siporex bllokovi, na 4. spratu ( poslednji, nije potkrovlje, ima ploca iznad pa krov), na neosuncanoj strani, plafon na visini 2,8m, aka. moja spavaca soba od 16m, kuhinja i kupatilo. Stolarija je drvena, prozori su ogromni 3x 90x130 plus terasna vrata, ali dihtuju dobro i prelakirani su letos, u planu da se menjaju svakako za PVC.

Zadnjih 10 dana sam ustekao merac potrosnje struje na klimu i potroseno je 120Kw/h. Na unutrasnoj jedinici je podeseno 25-26C, dok moja soba bude na oko 22C i trosi nekih 600-850W. Pali ovih dana defrost na sat vremena i prospem jedno 8-10L vode na dnevnom nivou. Vazduh na izlazu na max potrosnji bude oko 45C ali bude i 1120W potrosnje. U kuhinji, gde se nalazi klima, bude pakao, dok u mojoj sobi na termometru pise 22C ali ja za kompom sedim sa dve dukserice na sebi. Klima duva paralelno sa ulazom od moje sobe, tako da to ima uticaja svakako.

Leti hladi za medalju, ali soba dobija malo sunca svakako, tako da nije neko postignuce.

Moje glavno pitanje je da li je to u rangu sa ocekivanjima od ovog Vox-a ? Da li ce biti bolja situacija kada odradim izolaciju sa unutrasnje strane za spoljasnje zidove 10cm stiropora i kamenu vunu ispod krova za moj stan.

Viola danas odrzava na 23 c, ali i trosi kao kamaz, do ovog trenutka potrosila je 13,5 kwh
juce-11kwh prekjuce 12kwh

Citajuci vec duze vreme, u ovoj temi, raznorazna iskustva sto po pitanju potrosnje, sto po pitanju ucestalosti defrosta, odrzavanja temperature u prostoriji, zaledjivanja spoljne jedinice, i prilicno "bogohuljenje" na Midea Mission klime (generalno)... Meni potrosnja u priblizno identicnim uslovima kao i kod vecine ovde (VV 97-100%, spoljna tmp u dobrom minusu, i nenormalna maglustina evo vec cetvrti dan zaredom) ni jednom nije presla preko 9 kWh, a klima brutalno odrzava 24 stepena u skoro 38 m2 (tri povezane prostorije), u defrost ide, ali ne toliko cesto, mozda na 3-4 sata, i redje (pri tome ceo ciklus defrosta odradi za 3-4 min. max), nema neki nenormalan "cug" po pitanju struje posle defrosta, jako fino modulira, radi dan-noc bez prestanka, tako da... nit' je VOX "samo prepakovana Midea, ali po skoro duplo nizoj ceni", a reklo bi se i da "nije ni zlato sve sto sija".

Ja sam dve Midee uzeo na preporuku prijatelja (vlasnik servisa klima uredjaja), i do sada ZAISTA nisam zazalio ni jedan jedini dinar ulozen u njih.

Poslednja izmena:
Čitajući se može zaključiti i da se jedan te isti model u različitim uslovima može ponašati bitno drugačije. Mnogo je faktora koji utiču na rad neke klime i to kako spoljašnih i onih koji potiču od objekta, tako i od unutrašnjih kao što su broj članova domaćinstva, učestalost upotrebe drugih tela koja emituju toplotu..., a da ne govorimo u subjektivnim karakteristikama, preciznosti merenja temperature...

Na kraju je bitno samo jedno. Da li jesi ili nisi zadovoljan učinkom rada svoje klime.

@Kasa5033
Siporex je inace dobar izolator sam po sebi, bolji od cigle i bloka ali je nesto meksi pa nije za kacenje teskih stvari. To mi je pricao drugar posto isto imam Siporex u lokalu pa je bila frka oko bojlera zbog tezine, stavili 60L za frizerski salon.
Sa unutrasnje strane mozes i stirodur od 5cm da ne gubis prostor a na tavan stavljaj staklenu vunu 10-15cm, kamena je za fasadu i skuplja je a svojstva su skoro ista.
Sto se tice klime, probaj koristi je non stop, smanji izduv na manju brzinu, i onako nije blizu tebe kad spavas koliko sam razumeo. Sa izolacijom ce biti dosta bolje, uradi tavan prvo, to ti je lakse i postavlja se za par sati. Potrosnja, ako uspe da ugreje ce biti do tri puta manja nego sa kotlom sada a sa izolacijom i vise.

Stirodur nikako iznutra jer nije paropropustan, a ako novac nije problem svakako da je kamena vuna bolji izolator. Neces pogresiti naravno ni sa mineralnom vunom, pogotovo ako stavis sto deblji sloj (recimo 2x10cm, ili jos bolje deblje ako uslovi dozvoljavaju).
Da ne sirimo temu bzvz jer tome bas i nije mesto ovde. Ima sve na netu sto se tice izolacije.

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Pa valjda iznutra ne sme da bude parapropustan, jer će se vlaga kondenzovati iza stiropora na hladnom zidu, i praviti buđ koju neće možda ni videti.

Izmedju zida i stirodura postoji najveca mogucnost pojave budji i vlage. Pre neki mesec radio izolaciju zida sa unutrasnje strane pa sam se bas dosta raspitivao, sto neke gradjevince, ssm forum, ali i tehnicke listove knaufa rigipsa itd. Pojam unutrasnje izolacije skoro da i ne postoji i to se radi samo ako ne postoji mogucnost izolacije sa spoljasnje strane (kod mene slucaj, 4/11 sprat).
Kazu multipor najbolje resenje, ali kod nas nedovoljno zastupljen pa i nema nekih iskustava (verovatno zbog cene, nemam pojam) Na kraju odradio kamena vuna, parna brana, gk ploca. To bi trebalo da bude resenje gde postoji najmanje sasne za kondenz i stvaranje vlage.
Stirodur za podove i podrume, temelje... nisam gradjevinac samo prenosim ono sto sam saznao dok sam se i sam raspitivao.

Kako da ti se pojavi vlaga između zida i stirodura ako ovaj nije parapropustan, tj. ponaša se kao parna brana? Princip sličan unutrašnjoj izolaciji se koristi standardno kod drvenih kuća na zapadu. Ovako je kod mene, urađeno pre 50 godina, i dalje u odličnom stanju.
eae0d42085362b724c91c961d807b281.jpg

Kao sto rekoh nisam gradjevinac, prenosim ono sto sam i sam saznao pa tako i odradio kod mene. Nije isto montazna kuca i spoljni zid od betona, cigle itd.
Obzirom da je ovo prva zima kod mene sa unutrasnjom izolacijom javim kroz par godina kakva je situacija :)
dd063c64a4b0347d54c2c4dcff5d84c9.jpg

Citajuci vec duze vreme, u ovoj temi, raznorazna iskustva sto po pitanju potrosnje, sto po pitanju ucestalosti defrosta, odrzavanja temperature u prostoriji, zaledjivanja spoljne jedinice, i prilicno "bogohuljenje" na Midea Mission klime (generalno)... Meni potrosnja u priblizno identicnim uslovima kao i kod vecine ovde (VV 97-100%, spoljna tmp u dobrom minusu, i nenormalna maglustina evo vec cetvrti dan zaredom) ni jednom nije presla preko 9 kWh, a klima brutalno odrzava 24 stepena u skoro 38 m2 (tri povezane prostorije), u defrost ide, ali ne toliko cesto, mozda na 3-4 sata, i redje (pri tome ceo ciklus defrosta odradi za 3-4 min. max), nema neki nenormalan "cug" po pitanju struje posle defrosta, jako fino modulira, radi dan-noc bez prestanka, tako da... nit' je VOX "samo prepakovana Midea, ali po skoro duplo nizoj ceni", a reklo bi se i da "nije ni zlato sve sto sija".

Ja sam dve Midee uzeo na preporuku prijatelja (vlasnik servisa klima uredjaja), i do sada ZAISTA nisam zazalio ni jedan jedini dinar ulozen u njih.
Potvrdjujem sve navode za midea mision 12...klima je extra ali ne treba ocekivati od nje da zagreje preterano velik prostor.kod mene greje dve sobe negde oko 37m2 i to perfektno radi cak i po ovim vlaznim i maglovitim danima...

Poslato sa RNE-L21 pomoću Tapatoka

Midea Mission je ok klima ako se pravilno dimenzionise.

@Kasa5033
Siporex je inace dobar izolator sam po sebi, bolji od cigle i bloka ali je nesto meksi pa nije za kacenje teskih stvari. To mi je pricao drugar posto isto imam Siporex u lokalu pa je bila frka oko bojlera zbog tezine, stavili 60L za frizerski salon.
Sa unutrasnje strane mozes i stirodur od 5cm da ne gubis prostor a na tavan stavljaj staklenu vunu 10-15cm, kamena je za fasadu i skuplja je a svojstva su skoro ista.
Sto se tice klime, probaj koristi je non stop, smanji izduv na manju brzinu, i onako nije blizu tebe kad spavas koliko sam razumeo. Sa izolacijom ce biti dosta bolje, uradi tavan prvo, to ti je lakse i postavlja se za par sati. Potrosnja, ako uspe da ugreje ce biti do tri puta manja nego sa kotlom sada a sa izolacijom i vise.

Tavan cim uhvatim malo vremena i navatam komsiju da je kuci da uzajmim merdevine od njega. Nesto gledah i ovaj multipor sto spominjaste, ali za oko 30 kvadrata zida ima da me izadje materijal samo 500e. Za te pare da nabavim jos jednu jedinicu i da je metnem u moju sobu i da se nadam da ne cujem noci :D Bice najverovatnije stiropor unutra za moju sobu i spolja za terasu. A ovaj izlazni vazduh je u skladu sa ocekivanjima da bude oko 45C za 1100W potrosnje ili treba da cimam servisera posto je jos u garanciji, taze kupljena letos ?

Koeficijent toplotne provodljivosti siporeksa je oko λ=0.14W/mK, a običnog betona je oko λ=2.3W/mK, što znači da je u pogledu termoizolacionih osobina siporeks bolji izolator oko 16 puta. Koeficijent pune opeke je oko λ=0.76W/mK, te je bolji i od nje i to oko 5 puta.

Koeficijent toplotne provodljivosti siporeksa je oko λ=0.14W/mK, a običnog betona je oko λ=2.3W/mK, što znači da je u pogledu termoizolacionih osobina siporeks bolji izolator oko 16 puta. Koeficijent pune opeke je oko λ=0.76W/mK, te je bolji i od nje i to oko 5 puta.
Verujem da jeste, ali takodje osecam "hladnocu" od tih spolnjih zidova, i ako su jos spolja prekriveni delom krovne konstrukcije kosog krova, skoro do dna. Znaci ima krovna oplata, pa vazdusni dzep dobre debljine, pa onda moj zid. Odlicno za leto, zid uke ladan, ali zima me ubi, to jest moj racun za struju, a Vox se da nas od magle zamrzne na 40 minuta i slabo greje. 20C max postigne u mojoj sobi. Kuhinja 23C, podesen na 27C.

Letos sam montirao gree inverter klimu. Leti je bilo normalno da curi kondenzat ali dali treba da curi i sada zimi. Na mojoj klimi curi vida iz crevo i sad. Možda je nešto loše podešena, struju mi troši kao prošle godine tea peć.

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 pomoću Tapatoka

Leti imas letnji kondezat iz unutrasnje jedinice a zimi zimski iz spoljne, informisi se kako radi klima, ima video kacio sam skoro.
Nije ona losa podesena nego hocete da klima od 40k greje po 40 i vise kvadrata, vecinom nemate izolaciju i ona radi non stop u maksimum na minusu od -3C. Sta cete da radite ako udari -15C?

Kako se pravilno dimenzionise, sta to znači?

Izracunaju se toplotni gubici od prilike u prostoru i na osnovu toga se uzima klima, grejalica, stagod. Problem sa tim jeftinim klimama sto ne navode pdesign (Power Design), koji govori koliko kW moze da izbaci na odredjenoj temperaturi. Midea Mission 12 je slicna sa Fujitsu 09 LLCA/LLCE, sto je od prilike 2-2.3kW toplote na -10C. Verovatno da moze da da i vise ali ovo je sigurno.
Neka gruba matematika je da ti treba oko 100W toplotne energije po m2 na -10C, ako je stolarija dobra i imas bar 5cm izolacije na fasadi i tavanu.
Sto znaci da ove klime mogu da greju 20-25m2. Onda treba uracunati i defrost koji oduzima vreme grejanja. Zato sam ja uzeo 4 klime za 90m2 kucu i nema zime. Sa 3 bi bilo knap ali ne bi bilo komforno i ne bih imao rezervu snage.

Poslednja izmena:
Ok, imam Mideu u lokolau gde sam Ja, i gree u drugom. Gree ne znam kako radi ne zale se da je zima.
Sa midea 12 grejem oko 16m2, ventilator na 3 brzinu i uvek je toplo. Preko noci drzim 21,2 stepena preko dana 25. Ujutru ako je noc hladna stavim na 30c jedno sat. Tada greje kao kalolrifer, posle smanjim na 25. U principu uvek je dobro i komotno. Stolarija nova i izolacija 10cm. Tako da Midea odlicno moze da greje. Sto se potrosnje tice nikada nisam merio. Al sam zadovoljan racunima.

Poslato sa CLT-L09 pomoću Tapatoka

Ce da padne izolacija i jos jedna klima na leto pa cu da se grejem sledece zime. Ove zime dogrevanje sa kotlom i sta da se radi :)

Da li imas nizu tarifu nocu? Ako imas, probaj kotao da koristis samo tada a klimu u visoj tarifi ali nemoj da gasis klimu nocu, neka radi kao i danju pa ce i kotao manje da radi. Zapisi potrosnju za 24h pa vidi koliko trose zajedno. Ja na primer preko dana sad kad dodje do 5-7C spustim sve 4 klime na 21C, pridvece ove jace LGC 12 na 22C a uvece kad krene niza tarifa (od 22h) i 2x LLCA 09 na 22C i tako mi se najbolje pokazalo za sad.

djaf@, ako nije tajna, koliko su te koštale te 4 klime?

Poslato sa VOG-L29 uz pomoć Tapatoka

Drugarice i drugovi, pozdrav svima koliko vas ima
Na nekoliko strana od ovih 1000 i kusur je bilo reci o grejnim kablovima za spoljnu jedinicu medjutim nigde nisam naisao na ono sto mene zanima u vezi toga, svuda i na svim slikama sto sam nasao na netu je kabli montiran izmedju kondenzatora i ventilatora, sta bi se desilo kad bi se kabli namontirao na onoj zastitnoj resetki izmedju kondenzatora i zida, naravno deo kabla bi isao i oko kompresora i u odvod? Racunam da bi ovakvom montazom ventilator kad vuce vazduh koji bi isao preko kabla bio koliko toliko ugrejan i mozda bi poboljsao rad, mozda lose racunam, zato i pitam...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno